, 2022/4/29

A zellerleves olyan egyszerű és finom leves, ha ezt a receptet használod. Alkalmazd ízlése szerint, hogy vegetáriánus, vagy vegán legyen, és választhatsz sima zellerlevest, vagy zellerkrémlevest is.

 celery soup recipe

A zeller egyértelműen egy alulértékelt zöldség. Azt hiszem, a probléma az, hogy a legtöbb boltban vásárolt zeller meglehetősen "vérszegény", jobb kifejezés híján. Ha olyan szerencsés vagy, hogy saját zellert termesztesz, vagy a termelői piacon vásárolsz, akkor határozott különbséget fogsz észrevenni a megjelenésében. Az USA-ban a boltban vásárolt zellerről mindig levágják a leveleket, ami nagy kár! Annyi íz és tápanyag van a zellerlevelekben, és igen, a szárakban is. Remekül hozzáadhatók levesekhez és sok más ételhez, például ezekhez az olaszos babokhoz, és persze magához a zellerleveshez.

A zellerleves olyan egyszerű, mégis egyszerűen vagy elegánsan tálalható. Készítsük csirkealaplével, vagy tartsuk vegetáriánusnak, ha zöldségalaplével készítjük, és válasszuk ki, hogy tejszínt adunk hozzá, és zellerkrémlevest készítünk, vagy tejszín nélkül, vegán módon.

Hozzávalók

extra szűz olívaolaj

hagyma

friss zeller (lehetőleg levelekkel együtt)

húsleves (vagy víz húslevessel)

burgonya

bors

(opcionális: tejszín, tej vagy fél és fél)

apróra vágott zeller

Megjegyzés: mint látható, a saját termesztésű zellerszáram kicsi és sokkal vékonyabb, mint a bolti, ezért lehet, hogy 1,5 vagy 2 csésze apróra vágott zellert kell használnia, ha bolti zellert használ. Ez a recept nem kritikus a mérések szempontjából, és a csészék szörnyű módon mérik, hogy mennyit kell használni. Mindig egy mérleget ajánlok.

Útmutató

Tegyük az olajat egy nagy leveses fazékba közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát és a zellert. Pároljuk 5-6 percig, gyakran kevergetve. Két keverés között lefedheted a fazekat.

Adjuk hozzá a zellerleveleket (ha használjuk), és főzzük még két-három percig.

Adjuk a húslevest a hagymához és a zellerhez, és forraljuk fel.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott burgonyát, és időnként megkeverve pároljuk tovább, amíg a burgonya megpuhul.

Ízlés szerint adjon hozzá egy kis sót és borsot. Ha a burgonya megfőtt, vegyük le a tűzről, és mixeljük össze merülőmixerrel, vagy tegyük hagyományos turmixgépbe, hogy simára pürésítsük.

Ekkor a leves már fogyasztható. Azonban, hacsak nem követsz vegán étrendet, vagy valaki a családodban laktózérzékeny, azt tanácsolom, hogy az alábbiak közül adj hozzá egyet, több vagy kevesebb, ízlésed szerint:

1/2 csésze tej

1/4 csésze tejszín

1/3 csésze fél és fél

A levest tálalhatod úgy, ahogy van, vagy ha szeretnéd, krutonnal is. Szeretem, ha egy kis tejszínt adunk hozzá.

Zeller leves

Főzz egy adag friss, kalóriaszegény zellerlevest, amely egészséges és laktató vega ebéd vagy vacsora. Tálald ropogós kenyérdarabokkal.

Egészséges

Vegetáriánus

Összetevők

2 evőkanál olívaolaj

300 g zeller, felszeletelve, kemény szálak eltávolítva

1 gerezd fokhagyma, meghámozva

200 g burgonya, meghámozva és feldarabolva

500 ml zöldségalaplé

100 ml tej

ropogós kenyér a tálaláshoz

Módszer

1. lépés

Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, dobjuk bele a zellert, a fokhagymát és a burgonyát, és kenjük be az olajjal. Adjunk hozzá egy löttyintés vizet és egy nagy csipet sót, majd főzzük rendszeresen kevergetve 15 percig, és ha a zöldség elkezd ragadni, adjunk hozzá még egy kis vizet.

2. lépés

Öntsük hozzá a zöldségalaplevet, forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és pároljuk további 20 percig, amíg a burgonya szétesik, a zeller pedig megpuhul. Botmixerrel pürésítsük a levest, majd öntsük hozzá a tejet, és pürésítsük újra. Ízlés szerint fűszerezzük. Tálaljuk ropogós kenyérrel.

Egyszerű zeller leves

Egy gyógyító tál zellerleves - vigasztaló, megfizethető és ízletes, amely 35 perc alatt elkészíthető. Egészséges, finom és vegán adaptálható. Ez a zellerleves egy nagyszerű vacsora kezdete lehet. Egy egészséges házi készítésű vacsora is lehet, egyszerűen, ropogós kenyérrel tálalva. Amit a legjobban szeretek benne, az az, hogy mennyire adaptálható. Nagyon könnyen vegánná tehető. Egészség, ízletes és vegán adaptálható

Ez az Egyszerű zellerleves receptje krémes és zamatos ohhhhh annyira megnyugtató! Ha már jártál itt egy ideje, akkor tudod, hogy mennyire szeretem az egyszerű, hétköznapi alapanyagokat, és megpróbálom feldobni őket. Ezt a nagyon takarékos, bevándorló szüleimtől tanultam, akik gyakran a legszerényebb, legköltségtakarékosabb alapanyagok felhasználásával rendezték a legfinomabb vacsorákat.

Ez a zellerleves egy nagyszerű vacsora kezdete lehet. Egy egészséges házi készítésű vacsora is lehet, egyszerűen, ropogós kenyérrel tálalva. Amit a legjobban szeretek benne, az az, hogy mennyire adaptálható. Nagyon könnyen vegánná tehető. Gyakran előfordul, hogy teljesen kihagyom a tejtermékeket, és ezt a levest kesudióval készítem, közvetlenül a levesben megfőzve.

Néha tejföllel készítem, ami finom ízt és extra gazdagságot ad neki. Hagyományosan vajjal és tejszínnel készül, ami szintén teljesen rendben van. Rajtatok múlik!

Hozzávalók

2 evőkanál olívaolaj, vagy vaj

1 hagyma, kockára vágva

4 kövér fokhagymagerezd, durvára vágva

6 csésze zeller, vékonyra szeletelve (kb. 1 ¼-1 ½ font) 1 extra nagy fej, néhány levelet félreteszünk a díszítéshez.

2 csésze burgonya, ½ hüvelyk vastag szeletekre vágva ( kb. ¾ font - 1 extra nagy vörösburgonya hámozva, vagy használjon néhány yukont hámozatlanul.

4 csésze zöldség- vagy tyúkhúsleves ( vagy 4 csésze víz + 1 evőkanál "Better than Bouillon" zöldségalaplé).

1 csésze víz

1 babérlevél (nem kötelező, keverés előtt távolítsa el)

1 teáskanál só

½ teáskanál bors

1/8 - 1/4 teáskanál cayenne, kezdje óvatosan, ízlés szerint adjon hozzá többet, vagy hagyja el teljesen.

Hozzáadás:

¼ csésze friss kapor (apró szárakkal, rendben).

½ csésze friss petrezselyem (apró szárakkal)

Keverje bele: ½ csésze (vagy több) tejfölt, natúr joghurtot, vegán tejfölt, tejszínt vagy kesudiókrémet. (lásd a megjegyzéseket)

Díszítsük: Ropogós zellerlevél, nigellamag, kendermag (mind opcionális, de finom!).

Utasítások

Melegítsük fel az olajat egy nagy fazékban közepesen magas hőfokon, és adjuk hozzá a hagymát, időnként megkeverve hagyjuk, hogy a hagyma aranyszínű legyen, kb. 5 percig.

Adjuk hozzá a fokhagymát, és keverjük 1-2 percig, amíg illatos nem lesz.

Adjuk hozzá a zellert, a burgonyát, a húslevest, a vizet, a babérlevelet, a sót, a borsot és a cayenne-i borsot. A folyadéknak éppen csak el kell fednie a zöldségeket ( ha nem, adjunk hozzá még egy kis vizet). Fedjük le, forraljuk fel, vegyük lejjebb a hőfokot, és főzzük óvatosan, amíg a burgonya megpuhul, kb. 10 percig.

Kapcsoljuk le a hőfokot, vegyük ki a babérlevelet, adjuk hozzá a friss fűszernövényeket, és éppen csak fonnyasszuk meg őket (a fűszernövényeket ne főzzük meg, különben elveszítjük az élénk színüket!).

Merülőmixerrel keverd nagyon selymesen simára - VAGY ha hagyományos turmixgépet használsz, hagyd kihűlni, mielőtt kisebb adagokban turmixolná. ( Ha meleg levest turmixolunk, legfeljebb félig töltsük meg a turmixgépet, és szorosan fedjük le egy fedéllel és konyharuhával, szorosan tartsuk le, amikor elindítjuk a motort (a legalacsonyabb fokozaton, fokozatosan felfelé haladva), hogy elkerüljük a turmixgép "robbanását").

Turmixoljuk jól, egy teljes percig, amíg a fűszernövények teljesen el nem keverednek, élénk színű levest alkotva. Az extra "zöld" színért adjon hozzá egy marék nyers bébispenótot, ha szeretné, vagy több friss petrezselymet.

Tedd vissza ugyanabba a lábasba, alacsony hőfokon. Keverd bele az általad választott tejfölt, vagy bármely más lehetőséget. Óvatosan melegítsd, vigyázva, hogy ne párold túl, különben elveszítheti a szép, élénk színt.

A ropogós zellerlevelek elkészítéséhez melegíts fel egy kis serpenyőben közepes lángon bőséges mennyiségű olívaolajat. Várj, amíg az olaj felforrósodik. Süss egy "tesztelő" zellerlevelet mindkét oldalán 10-20 másodpercig. Tegyük egy papírtörlőre. Ha ropogós, folytasd tovább. Egyszerre csak néhányat adjunk hozzá, ne zsúfoljuk túl. Ha nem ropogós, süssük tovább. Körülbelül 3-5 levelet szeretne tálanként. Ugyanebben az olajban addig piríthatod a nigellamagokat, amíg éppen csak pukkanást nem hallasz. Kapcsold le a hőt. Rendezd a ropogós zellerleveleket félhold alakban. Kanalazz egy kevés nigellamagot egy kevés olajjal együtt ugyanabba a formába. Ha szeretnéd, szórd meg kendermaggal.

Zeller krémleves

Előkészítési idő 20 perc

Főzési idő 45 perc

Teljes idő 65 perc

Adagok 4-5 adag

Kóstold meg a nyers zellert, amelyet a leveshez használni kívánsz. A zellernek frissnek és önmagában is jónak kell lennie, nem pedig öregnek vagy keserűnek. Ha különösen kemény vagy keserű zellercsomó van, ne használd fel ebben a levesben. Találj más felhasználási módot.

Hozzávalók

3 evőkanál vaj, elosztva

1 csésze apróra vágott hagyma

1 1/2 csésze felszeletelt póréhagyma, csak a fehér és a világoszöld részekből

1 nagy csokor vagy 2 kis csokor zeller, apróra vágva, elosztva

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

4 csésze csirkealaplé

2 babérlevél

1/2-1 1/2 teáskanál kóser só, ízlés szerint

1/4-1/3 csésze tejszín

Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

Friss apróra vágott metélőhagyma vagy petrezselyem a díszítéshez.

Módszer

Párold meg a hagymát, a póréhagymát és a zellert:

Olvassz fel 2 evőkanál vajat egy vastag aljú 4-5 literes lábasban közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, póréhagymát és 5 csésze apróra vágott zellert.

Zeller párolása a krémleveshez

apróra vágott zeller a zellerkrémlevesben

Főzzük közepes lángon 10 percig, amíg megpuhul. Add hozzá a felaprított fokhagymát, és főzze még egy percig.

Adja hozzá a húslevest, a babérlevelet és a sót, majd párolja:

Adja hozzá a csirkealaplevet és a babérleveleket a fazékhoz. Kóstold meg, és sózd meg. (Ha sótlan vajat és sótlan húslevest használsz, akkor a vártnál több sót kell hozzáadni. Ha nem, akkor talán csak egy kevés só lesz szükséges).

Növeljük a hőfokot, hogy felforraljuk. Ezután csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és fedjük le, hogy párolódjon. Pároljuk 15 percig.

Párold meg a maradék zellert, hogy megpuhuljon:

Amíg a leves párolódik, készítse elő a további zellert, amelyet később a leveshez adunk. Egy külön kis serpenyőben közepes lángon olvaszd meg a maradék 1 evőkanál vajat. Adj a vajhoz 1 1/2 csésze felkockázott zellert.

A leveses fazékból kanalazz 1/2 csésze forró levest a serpenyőbe. Párold alacsony fokozaton 5-6 percig, hogy a zeller megpuhuljon. Tedd félre.

Pürésítsd a levest:

Vedd le a leveses fazekat a tűzről, és hagyd kissé kihűlni. Távolítsd el és dobd el a babérleveleket.

Merülőmixerrel pürésítsd a levest.

Ha nincs merülőmixerünk, óvatosan, adagokban pürésítsük a levest egy botmixerrel. Egyszerre legfeljebb egyharmadig töltsd meg a turmixgépet (tartsd a kezed a fedőn, hogy a forró folyadék ne robbanjon fel). A pürésített levest tedd vissza a fazékba.

Keverd bele a tejszínt és a párolt zellerkockákat:

Kóstold meg a sót, és ha szükséges, adj hozzá még. Tálaljuk forrón, frissen őrölt fekete borssal megszórva és apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel díszítve.