, 2022/9/21

Van, hogy a Babaváró hitelt nem fogadják el teljes egészében hitelkiváltásra, hanem csak egy részét.

állami támogatás

A Babaváró hitel célja, hogy segítse a gyermeket vállaló házaspárokat, családokat. A személyi kölcsönre hasonlít abban, hogy ingatlanfedezet nélkül vehetitek fel, és bármire használhatjátok. Ez egy kamattámogatott kölcsön, amit maximum 10 millió forint összegben legfeljebb 20 évre kérhettek. 

Ennél kevesebbet is igényelhettek, és rövidebb futamidejű hitelt is választhattok. Arra figyelj, hogy a Babaváró hitelt csak egyszer vehetitek fel, ezért, ha nem használtátok ki a teljes keretet, később már nem is tehetitek meg.

A Babaváró hitel szabad felhasználású kölcsön. A bank nem határozza meg előre, hogy mire használod. Nem kell lakáscélra fordítanod, mint a CSOK hitelt, de ha akarod, felhasználhatod a lakáshiteledhez. Egy része lehet önerő, vagy kiegészítheted vele a felvett lakáshiteled összegét. 

Ez azért lehet jó ötlet, mert ez nem jelzáloghitel, és nem kell hozzá fedezetet adnod, de arra is számítanod kell, hogy a bankok különbözőképpen járnak el, ha Babaváró hitel is van az ügyletben. Különböző mértékben vehetik figyelembe, és extra feltételeket szabhatnak a hitelfelvételkor.

Másik nagy előnye a Babavárónak az állami támogatás. Az első öt évben a hitel kamatát nem kell fizetni, ha pedig születik gyermeketek, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig tart. A második gyermek után elengedik a fennálló tartozás 30, a harmadik után a 100%-át. Közben pedig az első és második gyerek megszületése után 3-3 évre szüneteltethetitek a törlesztést.

Mivel a Babaváró hitel szabad felhasználású kölcsön, elviekben hitelkiváltásra is használhatod. Viszont nem minden bank fogadja el, és ha igen, akkor is elég széles skálán mozog, hogy milyen feltételek mellett.

Van olyan bank, amelyik azt mondja, hogy mivel a Babaváró szabad felhasználású kölcsön, ami miatt ő nem lehet biztos abban, hogy valóban a korábbi hiteledet törleszted majd vissza belőle, a régi és az új hiteled törlesztőrészletét is beleszámolja a JTM korlátba. 

Ez olyan, mintha simán egy újabb hitelt vennél fel a meglévők mellé, nem jár a hitelkiváltó kölcsönöknek azzal a nagy előnyével, hogy a régi, kieső törlesztővel már nem számol a bank, csak az újjal. Pedig épp ezért választanád a hitelkiváltást, mint rögzített hitelcélt.

Van, hogy a Babaváró hitelt nem fogadják el teljes egészében hitelkiváltásra, hanem csak egy részét. Például előfordul, hogy eleve számolnak azzal az esettel, hogy mi történik, ha nem születik meg a gyermeketek a futamidő első öt évében. 

Ebben az esetben az első öt évre kapott kamattámogatást vissza kell fizetnetek és a bank hitelkiváltásnál számolhat úgy, mintha ezt a kamatot eleve fizetnetek kellene, és a JTM korlátnál beleszámolja a meglévő törlesztőrészletekbe. Ezzel pedig csökken a kiváltható kölcsön összege.

Megint más esetekben a felhasználás körét csökkentik a bankok. Van, ahol csak személyi kölcsönt és jelzáloghitelt válthatsz ki vele, van, ahol autóhitelt is, megint máshol akár hitelkártya-tartozást, gyűjtőszámlahitelt, autó- vagy ingatlanlízinget, és önkormányzati vagy munkáltatói kölcsönt is.

Ráadásul a Babaváró hitel egyébként is szigorú feltételein is szűkíthet a bank. Előírhat például más életkori korlátokat. Van olyan bank is, amelyik csak a nála felvett hiteleket engedi Babaváróval kiváltani.

Ha a feltételeknek megfeleltek, akkor a Babaváró hitel jó ötlet lehet hitelkiváltásra. Viszont mivel a bankok eléggé különbözően járhatnak el, érdemes hitelszakértőink segítségét igénybe vennetek, akik tudják, hogy melyik banknál mi a gyakorlat, így segítenek megtalálni nektek legmegfelelőbb bankot. 

Például hosszabb a hitelbírálati ideje vagy magasabb az előtörlesztési vagy a folyósítási díja.

Elveszítem a jelzáloghitel-elengedés lehetőségét, ha kiváltom a hitelem?

A második és harmadik gyermek után járó jelzáloghitel-elengedést lakáscélú jelzáloghiteleknél használhatod fel. A második gyermek után az állam elenged a hiteled tőketartozásából 1 millió forintot, a harmadik gyermek születése után pedig 4 millió forinttal csökken a hitel összege. Minden további gyereknél 1-1 millió forintot enged el az állam. 

Ez komoly segítséget jelenthet a családok számára. De mi történik, ha közben szeretnéd kiváltani a lakáshiteled egy kedvezőbb kamattal rendelkező hitelre?

Hitelkiváltáskor szerencsére a jelzáloghitel-elengedés lehetősége nem veszik el, azt az új hitelre is tovább vihetitek. Ebben az esetben viszont nem igényelhettek a kiváltandó hitelnél magasabb összeget, tehát azt nem tehetitek meg, hogy a futamidőt és a törlesztőrészletet is változatlanul hagyjátok, és több pénzt vesztek fel alacsonyabb kamat mellett, mint az eredeti hitelé.