, 2022/9/19

MI AZ A LARB? A Larb lényegében egy frissítő thai saláta, amely általában darált húsból (általában darált csirke, marha, bárány vagy sertés), sok friss fűszernövényből (menta, thai bazsalikom vagy koriander), citromfűből, fokhagymából, friss chiliből, vöröshagymából, lime-léből és zöldhagymából készül. Fanyar, élénk és frissítő, ugyanakkor fűszeres és telt ízű, tökéletes a forró nyári napokra!

Thai Larb saláta

HOGYAN TÁLALJUK A LARBOT?

Tálald a larbot salátacsészékben ropogós zöldségekkel egy könnyű és ízletes előételhez. Tálald a larbot ragadós rizzsel vagy jázmin rizzsel, uborkával és retekkel egy kiadósabb ételhez.

A LARBOT HIDEGEN VAGY MELEGEN TÁLALJÁK?

A larbot gyakran melegen tálalják hideg salátacsomagolással, ami kellemes kontrasztot jelent a textúra és a hőmérséklet tekintetében! De a Larb hidegen tálalva is finom! A larb akár 3 napig is eláll a. hűtőben, és hűtött állapotban tálalva frissítő.

SZAKÉRTŐI TIPP:

A Larb jellemzően intenzíven fűszerezett - fűszeres, fanyar, sós, minden íz, ezért, hogy ezt "enyhítsük", szeretem rizzsel és hűvös, ropogós zöldségekkel - uborka, retek, jicama, saláta stb. - tálalni.

HOGYAN KÉSZÍTSD EL A LARBOT?

A recept 30 perc alatt elkészíthető!

1. lépés: Kezdjük a lilahagyma "gyorspikkelyezésével". Ez eltávolítja a keserűség és a csípősség egy részét. Vékonyra szeleteljük a hagymát.

2. lépés: Egy serpenyőben pároljuk meg a hagymát, a fokhagymát és a citromfüvet, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a chilipelyhet.

mogyoróhagyma fokhagyma citromfű giner serpenyőben megpárolása

3. lépés: Adjuk hozzá a darált húst a serpenyőbe. Válassz darált csirkét, pulykát, marhahúst, sertéshúst vagy bárányhúst. Itt én bárányhúst használtam.

Ha új a bárányhússal való főzés, ne feledd, a darált bárányhús használata a legegyszerűbb kezdés. Kezeld úgy, mint a darált marhahúst. És ha esetleg kíváncsiak lennének, egy 3 unciás adag amerikai bárányhús nagyon tápanyagdús, tele van fehérjével (23 gramm) és kiváló cink-, szelén-, riboflavin-, niacin-, B12- és B6-vitaminforrás - amelyek mind hozzájárulnak az immunitás erősítéséhez!

adj a serpenyőbe darált csirkét, pulykát, marhahúst vagy bárányhúst.

4. lépés: Amíg a darált hús fő, készítse elő az uborkát, a retket, az újhagymát és a friss fűszernövényeket. Itt színes görögdinnye retket használtam, de nyugodtan használhatsz hagyományos retket is, kellemes ropogást adnak hozzá.

5. lépés: A barnára pirított húsról szűrőre téve lecsepegtetjük a zsírt (ez különösen fontos, ha a salátát hűtjük), majd a meleg húst az uborkával, retekkel, hagymával és fűszernövényekkel együtt a tálba tesszük.

Tipp: Ha igyekszel odafigyelni a zsírbevitelre vagy a kalóriák mennyiségére, akkor a húst egy finom szemű szűrőben leöblítheted.

6. lépés: Fűszerezze! Dobd össze a halszószal és a lime-lével. Állítsd be a lime-lét és a hőfokot ízlésed szerint. Találd meg az egyensúlyt! A larb általában nagyon fanyar a lime-létől, a halszósznak pedig sok adóssággal. Egy kis barna cukrot, vagy mézet adunk hozzá az ízek kiegyensúlyozásához.

7. lépés: A hő fokozásához adj hozzá friss chilit, apróra vágva extra hőt, teljesen opcionális.

Tálaljuk a Larbot melegen, vagy hűtsük le későbbre. Bárhogy is legyen, imádni fogod az ízét!

Thai larb saláta darált csirkével készültTipp:

A larb főzésével egyidejűleg a tűzhelyen egy fazék jázmin rizst is felteszünk főni. Én szeretem ezt a tésztás módszert használni.

Thai larb saláta egy tálban salátacsomagolással

AD

Ha a Larb salátát főételként tálaljuk, jó, ha rizzsel tálaljuk.

Ha a Larbot előételként tálalja, nyugodtan tálalja csak a salátakupakokkal.

Vagy tálald mindkettővel!

A maradék Larb 3 napig eláll a hűtőben.