, 2022/4/29

Tálalj szaftos báránysüteményt nyárson egy grillparti vagy nyári összejövetel alkalmával. A doni kebabtól a mentás görög stílusú koftákig rengeteg inspirációnk van. A bárány és a Shiraz klasszikus párosítás, részben azért, mert sok jó ausztrál Shiraz húsos fűszerességgel rendelkezik, ami jól illik a bárányhoz.

lamb kebab

A philadelphiai Zahav séfje, Michael Solomonov hagymalevet vagy pürésített hagymát ad a közel-keleti stílusú pácokhoz, hogy megpuhítsa és karamellizálja a húst. A pác remekül használható csirkemellhez és bárányhúshoz is.

Mentás bárány kebab

Hozzávalók

150ml lábas natúr joghurt

1½ evőkanál mentaszósz

1 teáskanál őrölt kömény

300 g kockára vágott sovány bárányhús

½ kis hagyma , nagy darabokra vágva

2 nagy pitakenyér

2 nagy marék saláta, apróra vágva

fanyársak

Módszer

1. LÉPÉS

Melegítsük fel a grillt közepesre. Keverjük össze a joghurtot és a mentaszószt, majd osszuk ketté a keveréket. Keverje a köményt a joghurtkeverék egyik felébe, majd öntse a kockára vágott bárányhúsra. Alaposan keverje össze, hogy bevonja, és jól fűszerezze.

2. LÉPÉS

Fűzze fel a bárányhúst 4 nyársra, hagymadarabokkal felváltva, majd rendezze el egy grilltálca drótrácsán. Grillezzük a kebabokat 3-4 percig mindkét oldalon, amíg a bárány átsül, és a hagyma kezd barnulni. Melegítse a pittákat 1-2 percig kenyérpirítóban, majd bontsa fel őket. Töltse meg a pitákat bárányhússal, hagymával és salátával, és tálaláskor locsolja meg a maradék mentás joghurttal.

Juiciest grillezett bárány kabobok receptje

Hozzávalók

1 ½ lb kicsontozott báránycomb

Kosher só és fekete bors

A pácléhez

▢ 1 közepes sárga hagyma

▢ 5 gerezd fokhagyma

▢ 1 teáskanál szegfűbors

▢ ½ teáskanál szerecsendió

▢ ½ teáskanál kardamom

▢ 1 csésze csomagolt friss petrezselyemzöld

▢ ⅓ csésze extra szűz olívaolaj

▢ 1 citrom leve és héja

Útmutató

Vágd a bárányhúst 1-1 ½ hüvelykes kockákra vagy darabokra, és tedd egy nagy tálba. Fűszerezd kosher sóval és fekete borssal.

Egy pengével felszerelt konyhai robotgép táljában keverd össze a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a petrezselymet, az olívaolajat és a citromlevet. Fedjük le, és addig futtassuk a processzort, amíg mindent finomra nem aprítunk (a végén sűrű hagymás pácnak kell lennie).

Öntsd a hagymás pácot a bárányhúsra, és jól keverd össze, hogy a bárányhúst mindenhol jól bevonja a pác. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legfeljebb 2 órára. (Ha nincs rá időd, hagyd a kabobokat szobahőmérsékleten pácolódni kb. 30 percig).

Kend be olajjal a gázgrill (vagy a beltéri grillsütő) rácsát, és melegítsd fel.

Rázzuk le a felesleges pácot, és a bárányhúsdarabokat néhány hosszú nyársra fűzzük fel úgy, hogy a darabok között legyen egy kis hely (én 6 darab vízbe áztatott fanyársat használtam).

Állítsd össze a báránykabobokat egy rétegben a felhevített grillsütőn vagy grillsütőn. Magas hőfokon grillezd, minden egyes kabobot pár percenként megfordítva egy negyed fordulatot, amíg a hús mindenütt megbarnul, 7-9 percig, attól függően, hogy mennyire szereted a bárányhúst (az én grillsütőmön 7 perc alatt közepesen átsült kabobot kaptam).

Fűszerezett bárány kebab

Hozzávalók

2 teáskanál őrölt kömény

2 teáskanál őrölt koriander

¼ teáskanál őrölt fahéj

⅛ teáskanál őrölt füstölt paprika vagy pirospaprika

2 teáskanál citromhéj

½ teáskanál só

½ teáskanál durvára őrölt fekete bors

1 evőkanál friss citromlé

2 teáskanál extra szűz olívaolaj

1 ½ font felkockázott sovány, csont nélküli báránycomb

½ sárga paprika, darabokra vágva

½ piros paprika, darabokra vágva

1 kis édes hagyma, darabokra vágva

Útbaigazítás

1. lépés

Melegítsd elő a grillt közepesen magas hőfokra (350°-400°). Keverjük össze az első 9 hozzávalót egy kis tálban.

2. lépés

Fűzzük fel a bárányhúst, a paprikát és a hagymát nyársra. Kend meg a köményes keveréket a nyársakra. Grillezd, időnként megforgatva, 6-8 percig, vagy amíg a kívánt átsütöttségi fokot el nem éri.

Bárányhús, paradicsom és menta kebab

Hozzávalók

2 teáskanál friss gyömbér

2 teáskanál olívaolaj

1 ½ teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál őrölt koriander

¼ teáskanál kóser só

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 font csont nélküli, sovány báránycomb (24 darabra vágva)

16 cseresznyeparadicsom

16 (1/2 hüvelykes) szelet uborka

16 mentalevél

8 (8 hüvelykes) nyárs

Főzőspray

¼ teáskanál só

Útbaigazítás

1. lépés

Keverjük össze a gyömbért, az olívaolajat, a köményt, a koriandert, 1/4 teáskanál kóser sót, a darált fokhagymát és a bárányhúst; keverjük össze. Fűzzük fel a bárányhúst, a cseresznyeparadicsomot, az uborkaszeleteket és a mentaleveleket felváltva a nyársakra. Kenje be főzőspray-vel; szórja meg 1/4 teáskanál sóval. Helyezd a nyársakat egy sütőspray-vel bevont grillrácsra. Grillezd 6 percig (közepesen átsütve), vagy amíg kész nem lesz, a nyársakat időnként megforgatva, hogy egyenletesen elszenesedjenek.

2. lépés

Megjegyzés: Ha fanyársakat használsz, grillezés előtt 20 percre áztasd be őket vízbe.

Grillezett báránysütemény pisztácia-menta salsával

Hozzávalók

1 evőkanál méz

2 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 ¼ teáskanál kóser só, elosztva

10 evőkanál extra szűz olívaolaj, elosztva

1 ½ font kicsontozott báránycomb (néha pörköltként árulják), a zsírt levágva és a húst 2 hüvelykes darabokra vágva.

¼ csésze friss mentalevél

¼ csésze lapos petrezselyemlevél

⅓ csésze sima kefir* vagy görög joghurt

½ csésze héjas, pirított pisztácia

2 konzerv (egyenként 15 oz.) cannellini vagy más fehér bab, leöblítve és lecsepegtetve.

Utasítások ellenőrzőlista

1. lépés

Melegítsük fel a grillsütőt magasra (450° és 550° között). Keverjük össze a mézet, a fokhagymát, 1/2 teáskanál sót és 4 evőkanál olajat egy közepes tálban. Adjuk hozzá a bárányhúst, és keverjük össze, hogy jól bevonja. Cérnázd fel a bárányt a nyársakra.

2. lépés

Közben tegyük a mentát, a petrezselymet, a kefirt, a pisztáciát, 1/4 teáskanál sót és a maradék 6 evőkanál olajat egy konyhai robotgépbe. Pépesítsük, amíg a pisztáciát finomra aprítjuk, kb. 1 percig.

3. lépés

Tegyük a cannellinit egy másik közepes tálba. Keverjük bele 1/2 csésze pisztáciakeveréket és a maradék 1/2 teáskanál sót.

4. lépés

Grillezzük a bárányt, amíg a kívánt módon meg nem sül, kb. 10 perc alatt közepesre, egyszer megfordítva. Vegyük le a tűzről. Terítsük a babot egy tálra, és helyezzük rá a báránynyársakat. A maradék pisztáciamártást kanalazzuk a bárányra.

5. lépés

*A kefir egy erjesztett tejből készült savanykás ital. Keresd a joghurt mellett.

Indiai fűszerezésű bárány kebab

Hozzávalók

3 közepes méretű cukkini

2 piros paprika

¼ csésze sima görög joghurt

2 evőkanál apróra vágott koriander, plusz egy-egy szál a tálaláshoz

1 teáskanál garam masala*

1 teáskanál kóser só

½ teáskanál currypor

⅛ teáskanál cayenne zöldborsó

1 evőkanál friss citromlé

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 ¼ font bárányhús vagy bélszín, 1 hüvelykes darabokra vágva

Utasítások ellenőrzőlista

1. lépés

Melegítsük fel a grillsütőt magasra (kb. 450° és 550° között). Vágjuk a cukkinit és a paprikát kb. 1 cm széles darabokra. Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot, az apróra vágott koriandert, a garam masalát, a sót, a curryport, a cayenne-i borsot, a citromlevet és az olajat. Adjuk hozzá a bárányhúst és a zöldségeket, és forgassuk össze.

2. lépés

Fűzzük fel a bárányhúst és a zöldségeket 8 (10 hüvelykes) fémnyársra úgy, hogy a darabok között maradjon egy kis hely, hogy egyenletesen süljenek.

3. lépés

Grillezzük a nyársakat, amíg a nyársak el nem kezdenek elszenesedni és könnyen megforgathatók, kb. 5 percig, majd szükség szerint forgassuk, amíg a bárány közepesen átsül, a zöldségek pedig enyhén elszenesednek, de még mindig puhák és ropogósak, összesen 8-10 percig.

4. lépés

Tegye át a nyársakat egy tálra, és hintse meg korianderágakkal.

5. lépés

*A jól felszerelt élelmiszerboltokban és indiai piacokon kapható.

Fűszeres bárány és zöldséges kebab korianderes-mentás mártással

Hozzávalók

Kebab:

1 ½ teáskanál őrölt kömény

1 ½ teáskanál őrölt koriander

2 teáskanál reszelt, hámozott friss gyömbér

2 teáskanál repceolaj

½ teáskanál só

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 (1 font) kicsontozott és 1 hüvelykes darabokra vágott báránycomb (csont nélkül)

16 cseresznyeparadicsom

16 (2 hüvelykes) darab sárga paprika

16 (1/2 hüvelykes) szelet vöröshagyma

Főzőspray

Mártás:

½ csésze korianderlevél

¼ csésze mentalevél

2 evőkanál apróra vágott zöldhagyma

2 evőkanál víz

1 evőkanál repceolaj

1 evőkanál friss lime leve

¼ teáskanál őrölt kömény

⅛ teáskanál só

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 kis jalapeño paprika, kimagozva és felaprítva

Utasítások ellenőrzőlista

1. lépés

Készítse elő a grillt közepesen magas hőfokra.

2. lépés

A kebab elkészítéséhez keverjük össze az első 6 hozzávalót egy nagy tálban; adjuk hozzá a bárányhúst, és forgassuk össze, hogy bevonja. Fűzzük fel a bárányt, a paradicsomot, a paprikát és a hagymát felváltva 8 (8 hüvelykes) nyársra. Helyezze a kebabokat egy sütőspray-vel bevont grillrácsra; grillezze 10 percig vagy a kívánt átsütöttségi fokig, időnként megforgatva.

3. lépés

A mártás elkészítéséhez keverd össze a koriandert és a többi hozzávalót egy turmixgépben; dolgozza simára. Tálaljuk a kebabokhoz.

4. lépés

Fagylalt mangó-kardamommártással: Tegyünk 1 apróra vágott, hámozott, érett mangót, 2 evőkanál friss lime-levet és 1/8 teáskanál őrölt kardamomot egy konyhai robotgépbe; dolgozzuk simára. Tálaljuk a fagylaltra.