, 2022/4/29
Tálalj szaftos báránysüteményt nyárson egy grillparti vagy nyári összejövetel alkalmával. A doni kebabtól a mentás görög stílusú koftákig rengeteg inspirációnk van. A bárány és a Shiraz klasszikus párosítás, részben azért, mert sok jó ausztrál Shiraz húsos fűszerességgel rendelkezik, ami jól illik a bárányhoz.
A philadelphiai Zahav séfje, Michael Solomonov hagymalevet vagy pürésített hagymát ad a közel-keleti stílusú pácokhoz, hogy megpuhítsa és karamellizálja a húst. A pác remekül használható csirkemellhez és bárányhúshoz is.
Mentás bárány kebab
Hozzávalók
150ml lábas natúr joghurt
1½ evőkanál mentaszósz
1 teáskanál őrölt kömény
300 g kockára vágott sovány bárányhús
½ kis hagyma , nagy darabokra vágva
2 nagy pitakenyér
2 nagy marék saláta, apróra vágva
fanyársak
Módszer
1. LÉPÉS
Melegítsük fel a grillt közepesre. Keverjük össze a joghurtot és a mentaszószt, majd osszuk ketté a keveréket. Keverje a köményt a joghurtkeverék egyik felébe, majd öntse a kockára vágott bárányhúsra. Alaposan keverje össze, hogy bevonja, és jól fűszerezze.
2. LÉPÉS
Fűzze fel a bárányhúst 4 nyársra, hagymadarabokkal felváltva, majd rendezze el egy grilltálca drótrácsán. Grillezzük a kebabokat 3-4 percig mindkét oldalon, amíg a bárány átsül, és a hagyma kezd barnulni. Melegítse a pittákat 1-2 percig kenyérpirítóban, majd bontsa fel őket. Töltse meg a pitákat bárányhússal, hagymával és salátával, és tálaláskor locsolja meg a maradék mentás joghurttal.
Juiciest grillezett bárány kabobok receptje
Hozzávalók
1 ½ lb kicsontozott báránycomb
Kosher só és fekete bors
A pácléhez
▢ 1 közepes sárga hagyma
▢ 5 gerezd fokhagyma
▢ 1 teáskanál szegfűbors
▢ ½ teáskanál szerecsendió
▢ ½ teáskanál kardamom
▢ 1 csésze csomagolt friss petrezselyemzöld
▢ ⅓ csésze extra szűz olívaolaj
▢ 1 citrom leve és héja
Útmutató
Vágd a bárányhúst 1-1 ½ hüvelykes kockákra vagy darabokra, és tedd egy nagy tálba. Fűszerezd kosher sóval és fekete borssal.
Egy pengével felszerelt konyhai robotgép táljában keverd össze a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a petrezselymet, az olívaolajat és a citromlevet. Fedjük le, és addig futtassuk a processzort, amíg mindent finomra nem aprítunk (a végén sűrű hagymás pácnak kell lennie).
Öntsd a hagymás pácot a bárányhúsra, és jól keverd össze, hogy a bárányhúst mindenhol jól bevonja a pác. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legfeljebb 2 órára. (Ha nincs rá időd, hagyd a kabobokat szobahőmérsékleten pácolódni kb. 30 percig).
Kend be olajjal a gázgrill (vagy a beltéri grillsütő) rácsát, és melegítsd fel.
Rázzuk le a felesleges pácot, és a bárányhúsdarabokat néhány hosszú nyársra fűzzük fel úgy, hogy a darabok között legyen egy kis hely (én 6 darab vízbe áztatott fanyársat használtam).
Állítsd össze a báránykabobokat egy rétegben a felhevített grillsütőn vagy grillsütőn. Magas hőfokon grillezd, minden egyes kabobot pár percenként megfordítva egy negyed fordulatot, amíg a hús mindenütt megbarnul, 7-9 percig, attól függően, hogy mennyire szereted a bárányhúst (az én grillsütőmön 7 perc alatt közepesen átsült kabobot kaptam).
Fűszerezett bárány kebab
Hozzávalók
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt koriander
¼ teáskanál őrölt fahéj
⅛ teáskanál őrölt füstölt paprika vagy pirospaprika
2 teáskanál citromhéj
½ teáskanál só
½ teáskanál durvára őrölt fekete bors
1 evőkanál friss citromlé
2 teáskanál extra szűz olívaolaj
1 ½ font felkockázott sovány, csont nélküli báránycomb
½ sárga paprika, darabokra vágva
½ piros paprika, darabokra vágva
1 kis édes hagyma, darabokra vágva
Útbaigazítás
1. lépés
Melegítsd elő a grillt közepesen magas hőfokra (350°-400°). Keverjük össze az első 9 hozzávalót egy kis tálban.
2. lépés
Fűzzük fel a bárányhúst, a paprikát és a hagymát nyársra. Kend meg a köményes keveréket a nyársakra. Grillezd, időnként megforgatva, 6-8 percig, vagy amíg a kívánt átsütöttségi fokot el nem éri.
Bárányhús, paradicsom és menta kebab
Hozzávalók
2 teáskanál friss gyömbér
2 teáskanál olívaolaj
1 ½ teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt koriander
¼ teáskanál kóser só
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 font csont nélküli, sovány báránycomb (24 darabra vágva)
16 cseresznyeparadicsom
16 (1/2 hüvelykes) szelet uborka
16 mentalevél
8 (8 hüvelykes) nyárs
Főzőspray
¼ teáskanál só
Útbaigazítás
1. lépés
Keverjük össze a gyömbért, az olívaolajat, a köményt, a koriandert, 1/4 teáskanál kóser sót, a darált fokhagymát és a bárányhúst; keverjük össze. Fűzzük fel a bárányhúst, a cseresznyeparadicsomot, az uborkaszeleteket és a mentaleveleket felváltva a nyársakra. Kenje be főzőspray-vel; szórja meg 1/4 teáskanál sóval. Helyezd a nyársakat egy sütőspray-vel bevont grillrácsra. Grillezd 6 percig (közepesen átsütve), vagy amíg kész nem lesz, a nyársakat időnként megforgatva, hogy egyenletesen elszenesedjenek.
2. lépés
Megjegyzés: Ha fanyársakat használsz, grillezés előtt 20 percre áztasd be őket vízbe.
Grillezett báránysütemény pisztácia-menta salsával
Hozzávalók
1 evőkanál méz
2 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ¼ teáskanál kóser só, elosztva
10 evőkanál extra szűz olívaolaj, elosztva
1 ½ font kicsontozott báránycomb (néha pörköltként árulják), a zsírt levágva és a húst 2 hüvelykes darabokra vágva.
¼ csésze friss mentalevél
¼ csésze lapos petrezselyemlevél
⅓ csésze sima kefir* vagy görög joghurt
½ csésze héjas, pirított pisztácia
2 konzerv (egyenként 15 oz.) cannellini vagy más fehér bab, leöblítve és lecsepegtetve.
Utasítások ellenőrzőlista
1. lépés
Melegítsük fel a grillsütőt magasra (450° és 550° között). Keverjük össze a mézet, a fokhagymát, 1/2 teáskanál sót és 4 evőkanál olajat egy közepes tálban. Adjuk hozzá a bárányhúst, és keverjük össze, hogy jól bevonja. Cérnázd fel a bárányt a nyársakra.
2. lépés
Közben tegyük a mentát, a petrezselymet, a kefirt, a pisztáciát, 1/4 teáskanál sót és a maradék 6 evőkanál olajat egy konyhai robotgépbe. Pépesítsük, amíg a pisztáciát finomra aprítjuk, kb. 1 percig.
3. lépés
Tegyük a cannellinit egy másik közepes tálba. Keverjük bele 1/2 csésze pisztáciakeveréket és a maradék 1/2 teáskanál sót.
4. lépés
Grillezzük a bárányt, amíg a kívánt módon meg nem sül, kb. 10 perc alatt közepesre, egyszer megfordítva. Vegyük le a tűzről. Terítsük a babot egy tálra, és helyezzük rá a báránynyársakat. A maradék pisztáciamártást kanalazzuk a bárányra.
5. lépés
*A kefir egy erjesztett tejből készült savanykás ital. Keresd a joghurt mellett.
Indiai fűszerezésű bárány kebab
Hozzávalók
3 közepes méretű cukkini
2 piros paprika
¼ csésze sima görög joghurt
2 evőkanál apróra vágott koriander, plusz egy-egy szál a tálaláshoz
1 teáskanál garam masala*
1 teáskanál kóser só
½ teáskanál currypor
⅛ teáskanál cayenne zöldborsó
1 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 ¼ font bárányhús vagy bélszín, 1 hüvelykes darabokra vágva
Utasítások ellenőrzőlista
1. lépés
Melegítsük fel a grillsütőt magasra (kb. 450° és 550° között). Vágjuk a cukkinit és a paprikát kb. 1 cm széles darabokra. Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot, az apróra vágott koriandert, a garam masalát, a sót, a curryport, a cayenne-i borsot, a citromlevet és az olajat. Adjuk hozzá a bárányhúst és a zöldségeket, és forgassuk össze.
2. lépés
Fűzzük fel a bárányhúst és a zöldségeket 8 (10 hüvelykes) fémnyársra úgy, hogy a darabok között maradjon egy kis hely, hogy egyenletesen süljenek.
3. lépés
Grillezzük a nyársakat, amíg a nyársak el nem kezdenek elszenesedni és könnyen megforgathatók, kb. 5 percig, majd szükség szerint forgassuk, amíg a bárány közepesen átsül, a zöldségek pedig enyhén elszenesednek, de még mindig puhák és ropogósak, összesen 8-10 percig.
4. lépés
Tegye át a nyársakat egy tálra, és hintse meg korianderágakkal.
5. lépés
*A jól felszerelt élelmiszerboltokban és indiai piacokon kapható.
Fűszeres bárány és zöldséges kebab korianderes-mentás mártással
Hozzávalók
Kebab:
1 ½ teáskanál őrölt kömény
1 ½ teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál reszelt, hámozott friss gyömbér
2 teáskanál repceolaj
½ teáskanál só
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 (1 font) kicsontozott és 1 hüvelykes darabokra vágott báránycomb (csont nélkül)
16 cseresznyeparadicsom
16 (2 hüvelykes) darab sárga paprika
16 (1/2 hüvelykes) szelet vöröshagyma
Főzőspray
Mártás:
½ csésze korianderlevél
¼ csésze mentalevél
2 evőkanál apróra vágott zöldhagyma
2 evőkanál víz
1 evőkanál repceolaj
1 evőkanál friss lime leve
¼ teáskanál őrölt kömény
⅛ teáskanál só
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 kis jalapeño paprika, kimagozva és felaprítva
Utasítások ellenőrzőlista
1. lépés
Készítse elő a grillt közepesen magas hőfokra.
2. lépés
A kebab elkészítéséhez keverjük össze az első 6 hozzávalót egy nagy tálban; adjuk hozzá a bárányhúst, és forgassuk össze, hogy bevonja. Fűzzük fel a bárányt, a paradicsomot, a paprikát és a hagymát felváltva 8 (8 hüvelykes) nyársra. Helyezze a kebabokat egy sütőspray-vel bevont grillrácsra; grillezze 10 percig vagy a kívánt átsütöttségi fokig, időnként megforgatva.
3. lépés
A mártás elkészítéséhez keverd össze a koriandert és a többi hozzávalót egy turmixgépben; dolgozza simára. Tálaljuk a kebabokhoz.
4. lépés
Fagylalt mangó-kardamommártással: Tegyünk 1 apróra vágott, hámozott, érett mangót, 2 evőkanál friss lime-levet és 1/8 teáskanál őrölt kardamomot egy konyhai robotgépbe; dolgozzuk simára. Tálaljuk a fagylaltra.