, 2022/5/2

Egy egyszerű brazil halpörkölt, a Moqueca az általad választott halból készül, és kókusztejben párolják hagymával, paradicsommal, chilivel és lime-mal. Egyszerű, gyors és tele van ízekkel! Rizzsel tálaljuk!

brazilian fish stew

Ez a szuper egyszerű, de kiadós étel tele van ízekkel és nagyon finom! Ez egy gyakori brazil étel egyszerűsített változata, amire még gyerekkoromból emlékszem, és még a gyerekeim és én is a kedvencünkké vált, pedig nem szeretjük a halat! Ez könnyen elkészíthető a tűzhelyen vagy a lassú tűzhelyen is, hogy ne hibázz a kényelmi étkezés. Használj lazacot a tilápia helyett az erősebb halízért.

Brazil halpörkölt

Összetevők

Az eredeti recept 6 adagot ad

3 evőkanál lime lé

1 evőkanál őrölt kömény

1 evőkanál paprika

2 teáskanál aprított fokhagyma

1 teáskanál só

1 teáskanál őrölt fekete bors

1 ½ font tilápia filé, darabokra vágva

2 evőkanál olívaolaj

2 hagyma, apróra vágva

4 nagy paprika, felszeletelve

1 (16 uncia) doboz kockára vágott paradicsom, lecsepegtetve

1 (16 uncia) doboz kókusztej

1 csokor friss koriander, apróra vágva (nem kötelező)

Útbaigazítás

1. lépés

Keverjük össze a lime levét, a köményt, a paprikát, a fokhagymát, a sót és a borsot egy tálban. Adjuk hozzá a tilápiát, és forgassuk össze, hogy bevonja. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 20 percre, de legfeljebb 24 órára.

2. lépés

Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy fazékban közepesen magas hőfokon. Gyorsan pirítsa meg a hagymát az olajban 1-2 percig. Csökkentsd a hőfokot közepesre. Add hozzá a paprikát, a tilápiát és a kockára vágott paradicsomot egymás után a fazékba. Öntsd rá a kókusztejet. Fedd le a fazekat, és párold 15 percig, időnként megkeverve. Keverd bele a koriandert, és főzd tovább, amíg a tilápia teljesen átsül, további 5-10 percig.

Brazil halpörkölt (Moqueca!)

Brazil halpörkölt (Moqueca) kókusztejjel, lime-mal és jalapeñóval - egy ízletes tenger gyümölcsei pörkölt, amelyet az egész család szeretni fog.

Hozzávalók

Hal:

Fekete tőkehal, fekete tőkehal, tengeri sügér ( a vastagabb darabok a legjobbak).

½ teáskanál só

egy lime - héja és leve

Pörkölt/ mártás:

2-3 evőkanál kókusz- vagy olívaolaj (vagy használjon Dende - brazil vörös pálmaolajat a legjobb ízért!).

1 hagyma - apró kockákra vágva ( vörös, fehér vagy sárga)

1/2 teáskanál só

1 csésze sárgarépa, kockára vágva

1 piros paprika, kockára vágva

4 gerezd fokhagyma - durvára vágva

1/2 jalapeno, apró kockára vágva

1 evőkanál paradicsompüré

2 teáskanál paprika

1 teáskanál őrölt kömény (vagy egész mag)

1 csésze hal- vagy csirkealaplé

1 1/2 csésze paradicsom, kockára vágva (lehetőleg friss)

1 14 uncia kókusztej ( folyadék és szárazanyag)

több só ízlés szerint

½ csésze apróra vágott koriandert, újhagymát vagy olasz petrezselymet.

lime facsarás

Tálaljuk korianderes rizs, basmati rizs, fekete rizs vagy mindennapi quinoa mellé.

Útmutató

Öblítsd le és töröld szárazra a halat, majd vágd 2 hüvelykes darabokra. Tegyük egy tálba. Adj hozzá sót, a fél lime héját és 1 evőkanál lime-levet. Enyhén masszírozd be, hogy minden darabot jól bevonj. Tedd félre.

Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepesen magas hőfokon. Add hozzá a hagymát és a sót, és párold 2-3 percig. Vegyük le a hőfokot közepesre, adjuk hozzá a sárgarépát, a paprikát, a fokhagymát és a jalapenót, és főzzük még 4-5 percig. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a fűszereket és a húslevest. Keverjük össze, és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Fedjük le, és közepesen alacsony fokozaton főzzük 5 percig, vagy amíg a sárgarépa megpuhul.

Adjuk hozzá a kókusztejet, kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk meg.

Fektesd a halat a pörköltbe, és főzd óvatosan, amíg át nem fő, kb. 4-6 percig. Kanalazzuk az ízletes kókuszlevest a halra, és főzzük a kívánt puhulásig, vagy vastagabb darabok esetén tovább. ( Ezt 350 F-os sütőben is befejezheti).

Kóstold meg, és állítsd be a sót, és facsarja ki lime-mal.

Tálaláshoz tálaljuk rizs fölött, szórjuk meg korianderrel vagy újhagymával és egy lime-nyomással.

Ha szeretnéd, csöpögtesd meg egy kis olívaolajjal.

Brazil halpörkölt (Moqueca de Peixe)

Hozzávalók

1 font tőkehal (vagy más kemény fehér hal, mint a mahi mahi vagy a tengeri sügér), leöblítve és a csontokat eltávolítva.

2 evőkanál lime lé

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint.

3 evőkanál olívaolaj elosztva

3 gerezd fokhagyma felaprítva

1 csípős paprika apróra vágva (nem kötelező)

1 csésze kockára vágott paradicsom (konzervből)

1 zöldpaprika kimagozva és felszeletelve

1 piros paprika kimagozva és felszeletelve

1 sárga paprika kimagozva és felszeletelve

1 közepes fehér/sárga hagyma felszeletelve

1 kis csokor koriander apróra vágva

1 kis csokor petrezselyem apróra vágva

1 teáskanál koriander

14 uncia kókusztej konzervdobozban

1 ½ evőkanál paradicsompüré

Útmutató

Tegyük a halat egy nagy üvegtálba, és fűszerezzük sóval, borssal és lime-lével. Tegyük félre a hűtőszekrényben körülbelül 15 percre.

Egy nagy holland sütőedényben (vagy agyagedényben) tegyen 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát és a csípős paprikát, és főzd kb. 1 percig.

Terítsük szét a kockára vágott paradicsomot az edény alján.

Ezután tedd hozzá a paprikát és a felszeletelt hagymát.

Add hozzá a halfiléket és a koriandert, petrezselymet és koriandert a tetejére. Ízesítsd ismét egy csipet sóval és borssal.

Öntsd fel a kókusztejjel, és add hozzá a paradicsompürét. Forraljuk fel közepesen magas hőfokon. Ezután fedjük le, csökkentsük a hőfokot párolásra, és főzzük 15 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul, és a hal teljesen átsül.

Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be a fűszereket. Díszítsd apróra vágott friss korianderrel és petrezselyemmel. Rizzsel és salátával tálaljuk.