, 2022/5/2
Egy egyszerű brazil halpörkölt, a Moqueca az általad választott halból készül, és kókusztejben párolják hagymával, paradicsommal, chilivel és lime-mal. Egyszerű, gyors és tele van ízekkel! Rizzsel tálaljuk!
Ez a szuper egyszerű, de kiadós étel tele van ízekkel és nagyon finom! Ez egy gyakori brazil étel egyszerűsített változata, amire még gyerekkoromból emlékszem, és még a gyerekeim és én is a kedvencünkké vált, pedig nem szeretjük a halat! Ez könnyen elkészíthető a tűzhelyen vagy a lassú tűzhelyen is, hogy ne hibázz a kényelmi étkezés. Használj lazacot a tilápia helyett az erősebb halízért.
Brazil halpörkölt
Összetevők
Az eredeti recept 6 adagot ad
3 evőkanál lime lé
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál paprika
2 teáskanál aprított fokhagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 ½ font tilápia filé, darabokra vágva
2 evőkanál olívaolaj
2 hagyma, apróra vágva
4 nagy paprika, felszeletelve
1 (16 uncia) doboz kockára vágott paradicsom, lecsepegtetve
1 (16 uncia) doboz kókusztej
1 csokor friss koriander, apróra vágva (nem kötelező)
Útbaigazítás
1. lépés
Keverjük össze a lime levét, a köményt, a paprikát, a fokhagymát, a sót és a borsot egy tálban. Adjuk hozzá a tilápiát, és forgassuk össze, hogy bevonja. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 20 percre, de legfeljebb 24 órára.
2. lépés
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy fazékban közepesen magas hőfokon. Gyorsan pirítsa meg a hagymát az olajban 1-2 percig. Csökkentsd a hőfokot közepesre. Add hozzá a paprikát, a tilápiát és a kockára vágott paradicsomot egymás után a fazékba. Öntsd rá a kókusztejet. Fedd le a fazekat, és párold 15 percig, időnként megkeverve. Keverd bele a koriandert, és főzd tovább, amíg a tilápia teljesen átsül, további 5-10 percig.
Brazil halpörkölt (Moqueca!)
Brazil halpörkölt (Moqueca) kókusztejjel, lime-mal és jalapeñóval - egy ízletes tenger gyümölcsei pörkölt, amelyet az egész család szeretni fog.
Hozzávalók
Hal:
Fekete tőkehal, fekete tőkehal, tengeri sügér ( a vastagabb darabok a legjobbak).
½ teáskanál só
egy lime - héja és leve
Pörkölt/ mártás:
2-3 evőkanál kókusz- vagy olívaolaj (vagy használjon Dende - brazil vörös pálmaolajat a legjobb ízért!).
1 hagyma - apró kockákra vágva ( vörös, fehér vagy sárga)
1/2 teáskanál só
1 csésze sárgarépa, kockára vágva
1 piros paprika, kockára vágva
4 gerezd fokhagyma - durvára vágva
1/2 jalapeno, apró kockára vágva
1 evőkanál paradicsompüré
2 teáskanál paprika
1 teáskanál őrölt kömény (vagy egész mag)
1 csésze hal- vagy csirkealaplé
1 1/2 csésze paradicsom, kockára vágva (lehetőleg friss)
1 14 uncia kókusztej ( folyadék és szárazanyag)
több só ízlés szerint
½ csésze apróra vágott koriandert, újhagymát vagy olasz petrezselymet.
lime facsarás
Tálaljuk korianderes rizs, basmati rizs, fekete rizs vagy mindennapi quinoa mellé.
Útmutató
Öblítsd le és töröld szárazra a halat, majd vágd 2 hüvelykes darabokra. Tegyük egy tálba. Adj hozzá sót, a fél lime héját és 1 evőkanál lime-levet. Enyhén masszírozd be, hogy minden darabot jól bevonj. Tedd félre.
Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepesen magas hőfokon. Add hozzá a hagymát és a sót, és párold 2-3 percig. Vegyük le a hőfokot közepesre, adjuk hozzá a sárgarépát, a paprikát, a fokhagymát és a jalapenót, és főzzük még 4-5 percig. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a fűszereket és a húslevest. Keverjük össze, és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Fedjük le, és közepesen alacsony fokozaton főzzük 5 percig, vagy amíg a sárgarépa megpuhul.
Adjuk hozzá a kókusztejet, kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk meg.
Fektesd a halat a pörköltbe, és főzd óvatosan, amíg át nem fő, kb. 4-6 percig. Kanalazzuk az ízletes kókuszlevest a halra, és főzzük a kívánt puhulásig, vagy vastagabb darabok esetén tovább. ( Ezt 350 F-os sütőben is befejezheti).
Kóstold meg, és állítsd be a sót, és facsarja ki lime-mal.
Tálaláshoz tálaljuk rizs fölött, szórjuk meg korianderrel vagy újhagymával és egy lime-nyomással.
Ha szeretnéd, csöpögtesd meg egy kis olívaolajjal.
Brazil halpörkölt (Moqueca de Peixe)
Hozzávalók
1 font tőkehal (vagy más kemény fehér hal, mint a mahi mahi vagy a tengeri sügér), leöblítve és a csontokat eltávolítva.
2 evőkanál lime lé
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint.
3 evőkanál olívaolaj elosztva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
1 csípős paprika apróra vágva (nem kötelező)
1 csésze kockára vágott paradicsom (konzervből)
1 zöldpaprika kimagozva és felszeletelve
1 piros paprika kimagozva és felszeletelve
1 sárga paprika kimagozva és felszeletelve
1 közepes fehér/sárga hagyma felszeletelve
1 kis csokor koriander apróra vágva
1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
1 teáskanál koriander
14 uncia kókusztej konzervdobozban
1 ½ evőkanál paradicsompüré
Útmutató
Tegyük a halat egy nagy üvegtálba, és fűszerezzük sóval, borssal és lime-lével. Tegyük félre a hűtőszekrényben körülbelül 15 percre.
Egy nagy holland sütőedényben (vagy agyagedényben) tegyen 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát és a csípős paprikát, és főzd kb. 1 percig.
Terítsük szét a kockára vágott paradicsomot az edény alján.
Ezután tedd hozzá a paprikát és a felszeletelt hagymát.
Add hozzá a halfiléket és a koriandert, petrezselymet és koriandert a tetejére. Ízesítsd ismét egy csipet sóval és borssal.
Öntsd fel a kókusztejjel, és add hozzá a paradicsompürét. Forraljuk fel közepesen magas hőfokon. Ezután fedjük le, csökkentsük a hőfokot párolásra, és főzzük 15 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul, és a hal teljesen átsül.
Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be a fűszereket. Díszítsd apróra vágott friss korianderrel és petrezselyemmel. Rizzsel és salátával tálaljuk.