, 2022/4/25
Egyébként honnan származik a "Buddha-tál" elnevezés? Ha az elmúlt 5 évben jártál az Instagramon, akkor nagy valószínűséggel láttad már ezeket a színes tálakat, amelyek tele vannak növényi alapú finomságokkal, például gabonafélékkel, hüvelyesekkel, párolt és nyers zöldségekkel, valamint ízletes szószokkal.
Katherine Sacks 2017-es Epicurious-cikke szerint a név onnan származhat, hogy Buddha hogyan gyűjtött alamizsnát, egy nagy tál segítségével gyűjtötte össze az apró ételdarabokat, amelyeket a lakosok, bármelyik faluban is tartózkodott, megengedhettek maguknak, hogy megosszák.
Mielőtt elkezdtük volna ezeket a színes tálakat "Buddha-tálaknak" hívni, én makró tálként ismertem őket. Amikor Austinban éltünk, a Casa de Luz nevű makrobiotikus étterembe mentem, amikor csak egy kis feltöltődésre volt szükségem. A Casa de Luzban ahelyett, hogy állandó menüje lett volna, naponta egy váltakozó ételt kínáltak.
Ez mindig valamilyen buddha tál volt, egy gabonával, egy hüvelyessel, fehérített zöldfűszerekkel, párolt zöldségekkel, savanyított zöldséggel és egy finom szósszal. Lehet, hogy korlátozóan hangzik, de őszintén szólva életem legjobb szósz-zöldség párosításait ott ettem. Mivel most, hogy Chicagóban élünk, nem tudok rendszeresen ellátogatni a Casa de Luzba, az ő alapsablonjukat használtam fel a saját buddha-tál receptem összeállításához.
Az én Buddha tálam receptje Hozzávalók
A Caza de Luz makró tál házi változatának elkészítéséhez a következő kategóriákból használtam egy-egy elemet:
Egy finom szósz - én egy vibráló kurkumás tahini szószt készítettem. Ez a kedvenc típusú krémes szószom, mivel nem igényel turmixgépet, így pillanatok alatt össze lehet keverni. Ha pedig maradványaid vannak, szerencséd van! Ez a színes szósz mindenhez remekül illik.
Főtt zöldségek - Sült édesburgonya volt a választásom.
Nyers zöldségek - A görögdinnye retek, a szivárványos sárgarépa és a vörös káposzta hatalmas színfoltot ad ennek a buddha tál receptnek!
Levélzöldségek - Hozd a kelkáposztát!
Egy hüvelyes - Én az általam választott növényi alapú fehérjét választottam: a csicseriborsót!
Egy gabonaféle - Én barna rizst használtam, de ha nincs kéznél, nyugodtan helyettesítheted fehér rizzsel is.
Egy savanyított zöldség - savanyú káposzta! Imádom a Bubbies-t.
A Buddha-tál összetevői
A Buddha-tál lényegében egy egyszerű, egytálas, általában vegetáriánus vagy vegán étel, amely rizst, hüvelyeseket, friss zöldségeket és növényi fehérjéket tartalmaz. Gyakran hidegen tálalják, de néhány változatot meleg alaplével is tálalnak.
teljes kiőrlésű gabonafélék - rizs, quinoa, farro, köles, teff, bulgur, hajdina, cirok.
Tofu, Tempeh, Seitan, bab, hüvelyesek vagy más növényi alapú fehérje
Friss vagy sült zöldségek
Zöldségek, mikrozöldségek vagy csírák
Friss fűszernövények - bazsalikom, koriander, kapor, petrezselyem, menta
Mártás vagy öntet - mogyorószósz, tahini öntet, miso öntet, ponzu öntet stb.
Diófélék vagy magvak - tökmag, szezámmag, napraforgómag, pekándió, mandula, dió stb.
Hogyan építsünk egy Buddha tálat
Fehérjék
A népszerű növényi alapú fehérjék, amelyeket vegán Buddha-tál receptekben használhatsz, a bab, a tofu, a lencse és a csicseriborsó. Az olyan fehérjeforrásokat, mint a tofu, pácolni lehet, hogy átjárja őket az íz, míg a csicseriborsó pirítása segít ropogós textúrát adni az ételnek.
A fehérje segít hosszabb ideig jóllakni, és az izomzat alapját képezi, és ez a kedvenc elemünk a Buddha-tálakban!
Zöldségek és zöldek
A Buddha-tálak jellemzően szivárványszínű zöldségek választékával vannak tele. Szeretjük a sült vagy enyhén párolt zöldségek keverékét, valamint a nyers zöldségeket, például uborkát és avokádót, hogy friss elemet adjunk neki. Ha van maradék zöldséged vagy a hűtőszekrényed mélyén megromló zöldség, a Buddha-tálak tökéletes ürügy arra, hogy ne vesszenek kárba.
Fontos, hogy lehetőség szerint adj hozzá egy marék levelet vagy csírát is, mivel ezek extra antioxidánsokat biztosítanak, és létfontosságú vitamin- és ásványi anyagforrásként segítenek megvédeni a csontokat a csontritkulástól.
Gabonák
Szükséged lesz gabonafélékre is, hogy hosszabb ideig elégedett maradj. A Buddha-tálakban gyakran használnak teljes kiőrlésű gabonákat, például barna rizst, quinoát, árpát vagy bulgurt, mivel ezek kevésbé feldolgozottak és több egészségügyi előnnyel büszkélkedhetnek.
Öntet és köret
Miután összeállítottad a tálad, itt az ideje, hogy megcsepegtesd azt a választott önteteddel. Csípős dijoni mustárral vagy Sriracha mártással feldobhatod a tüzet, vagy hűvösen tarthatod juharszirupos tahiniöntettel.
Befejezésül szórd meg magvakkal a jó intézkedés érdekében. Szeretjük a fekete hagymamagot és a szezámmagot használni, hogy extra ízt adjunk neki.
Buddha tálak
Termésmennyiség: 4 adag
Előkészítési idő: 0 óra 10 perc
Főzési idő: 0 óra 30 perc
Teljes idő: 0 óra 40 perc
Hozzávalók
1 nagy édesburgonya, meghámozva és 1/2 hüvelykes kockákra vágva
1 nagy vöröshagyma, kockára vágva
3 evőkanál. extra szűz olívaolaj, elosztva
Kosher só
Frissen őrölt fekete bors
1 lb. csont nélküli, bőr nélküli csirkemell
1/2 tk. fokhagymapor
1/2 tk. őrölt gyömbér
1 kis gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 evőkanál. krémes mogyoróvaj
1/4 c. 1 lime leve
1 evőkanál alacsony nátriumtartalmú szójaszósz
1 evőkanál. méz
1 evőkanál. pirított szezámolaj
4 c. főtt barna rizs
1 avokádó, vékonyan felszeletelve
2 c. bébispenót
1 evőkanál frissen vágott koriander, a díszítéshez
1 tk. pirított szezámmag
Útmutató
Melegítsük elő a sütőt 425 °C-ra. Egy nagy tepsiben dobjuk össze az édesburgonyát és a hagymát 1 evőkanál olajjal, és fűszerezzük sóval és borssal. Süssük puhára, 20-25 percig.
Közben egy nagy serpenyőben, közepesen magas hőfokon hevítsünk fel 1 evőkanál olajat. Fűszerezze a csirkét fokhagymaporral, gyömbérrel, sóval és borssal. Süssük aranyszínűre, amíg nem lesz rózsaszínű, oldalanként 8 percig. Hagyja pihenni 10 percig, majd szeletelje fel.
Egy kis tálban keverd össze a fokhagymát, a mogyoróvajat, a lime-levet, a szójaszószt és a mézet. Keverd simára a szezámolajat és a maradék 1 evőkanál olívaolajat.
Oszd szét a rizst négy tál között, és mindegyik tetejére tegyél édesburgonya-keveréket, csirkét, avokádót és bébispenótot. Szórjuk meg korianderrel és szezámmaggal, és tálalás előtt locsoljuk meg az öntettel.
Miso-pörkölt brokkoli és tofu Buddha tál szezámos dresszinggel
Ez a finom vegán brokkoli-tofu Buddha-tál recept tökéletes gyors ebédnek vagy vacsorának - és kevesebb mint 30 perc alatt az asztalra kerül.
Umamival teli miso pasztában sült brokkoli, ragacsos tofu a diós rizs tetején, krémes szezámos öntettel befejezve. Melegen vagy hidegen is fogyasztható, ez a recept kiválóan alkalmas étkezési előkészítésre is, mivel néhány napig eláll a hűtőben. A brokkolit bármilyen zöldségre cserélheted, amit csak szeretnél; sült butternut-tökre vagy édes, ragadós padlizsánra - amire csak kedved tart.
Összetevők
(Adagok: 2)
400 g brokkoli (szár és virág)
2 gerezd fokhagyma
0,50 teáskanál miso paszta
1 teáskanál apróra vágott gyömbér
2 evőkanál szójaszósz
Csipetnyi chilipehely
1 tömb kemény tofu, lecsepegtetve
2 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál könnyű szójaszósz
2 evőkanál juharszirup
Szezámmag
A szószhoz: A mártáshoz
0,50 teáskanál miso paszta
2 evőkanál rizsecet
1 evőkanál tahini
1 evőkanál juharszirup
50 ml víz
300 g főtt barna rizs (quinoa vagy árpa is működik!)
Friss koriander
Módszer
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tofut lecsepegtetjük, és apró kockákra vágjuk. Egy külön tálban keverjük össze a tofut, a szójaszószt, a juharszirupot és a szezámmagot. Keverje össze, majd terítse szét egy tálcán, és tegye be a sütőbe 20 percre, amíg aranyszínűvé válik.
Készítsd elő a brokkolit úgy, hogy a virágokat és a szárakat apró, harapható darabokra vágd.
Egy tálban adjuk hozzá a misopasztát, a könnyű szójaszószt, a fokhagymát, a gyömbért és egy csipetnyi chilipelyhet. Keverje össze a pácot, és add hozzá a brokkolit. Öntsd egy tálcára, majd tedd be a sütőbe 15 percre.
Egy tálban keverd össze a tahinit, a rizsecetet, a juharszirupot és a misót. Adj hozzá egy kis vizet, hogy lazítsd.
Itt az ideje az építésnek! Add hozzá a főtt gabonákat az alaphoz, a tetejére pedig a finom sült brokkolit, a ragadós tofut és a friss koriandert. Csepegtesd meg bőségesen a krémes szezámos öntettel.
Téli Buddha tál zöldséges fúziós gyozával
Teljes idő: 50 perc Előkészítési idő: 15 perc Főzési idő: 35 perc
Adagolás: 1 adag: 1
Összetevők
(Adagok: 1)
Egy kis marék karfiol, virágokra törve
1 teáskanál kurkuma
0,50 teáskanál cayenne-i bors
Babarépa
150 g vöröskáposzta
150 g cavalo nero
0,50 teáskanál chilipehely
A választott gabona - mi az edamame és a borsó barna rizst választottuk.
3 zöldségfúziós gyoza
Módszer
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy kevés kókuszolajjal dobd meg a karfiolt a kurkumával és a cayenne-i borssal, majd helyezd egy tepsi egyik felére. A másik felére tedd a bébirépát, és fűszerezze sóval, borssal és még egy kis kókuszolajjal. Süssük 20 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz a széle.
Egy serpenyőben olvaszd fel ½ teáskanál kókuszolajat, és egy kis fekete borssal óvatosan pirítsd meg a vöröskáposztát. Vegye ki és tegye félre. Ugyanebben a serpenyőben pirítsd meg a cavalo nerót a chilipehellyel.
Melegítsd fel a szemeket, majd dobd a tálba. Add hozzá a vöröskáposztát és a cavalo nerót. A serpenyőben ismét olvassz meg 1 teáskanál kókuszolajat, majd süsd aranybarnára a gyozát.
Add a karfiolt és a sárgarépát a tálba, majd a gyozát.
Locsold meg a mártogatós mártással, és élvezd!
Buddha tál chipotle karfiollal és borsó humuszával
Borsó
A buddha-tálak a legjobb vacsora, ha a textúrák és ízek szép keverékére vágysz az ételben, egyes elemek főttek, mások frissek és ropogósak. Ez a sokszínű buddha-tál fűszeres chipotle karfiollal és a forróságot mérséklő frissítő borsóhummusszal ízszenzáció.
Összetevők
(Adagok: 2)
1 kis karfiol, virágokra vágva
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 teáskanál Baharat
Tengeri sópehely és frissen őrölt fekete bors
100 g quinoa, főtt
½ citrom leve
Egy kis marék apróra vágott petrezselyem
1 avokádó, hámozva és szeletelve
Apróra vágott friss petrezselyem a tálaláshoz
Tökmag, a tálaláshoz
Savanyított hagyma, a tálaláshoz
A borsóhummuszhoz:
300 g fagyasztott borsó
3 evőkanál tahini
3 evőkanál citromlé
0,50 teáskanál őrölt kömény
Egy kis marék apróra vágott friss koriander
2 szál újhagyma, megtisztítva és apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
Módszer
Melegítsük elő a sütőt 200 °C/400 °F/Gasmark 6-ra.
Locsold meg a karfiolvirágokat 1 evőkanál olívaolajjal, szórd meg a Baharat, és fűszerezd sóval és borssal.
Terítsük el a karfiolt egyenletesen egy tepsiben, és süssük a sütőben 20-25 percig, közben egyszer-kétszer megforgatva.
Keverd össze a quinoát a citromlével, az apróra vágott petrezselyemmel és egy kevés olívaolajjal.
A humusz elkészítéséhez: főzzük meg a borsót egy serpenyőben sós, forrásban lévő vízben, majd jól csepegtessük le, és öblítsük le hideg víz alatt. A borsót turmixgépben sima pürévé turmixoljuk. Keverd a pürébe a zúzott borsót, majd keverd hozzá a tahinit, a lime levét, a köményt, a koriandert és az újhagymát. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
A tálak összeállításához: kezd egy nagy kanál quinoával, tegyél bele egy nagy adag fűszeres karfiolt és egy kis kockára vágott avokádót, borsóhummuszt és savanyított lilahagymát.
Az egész tál tetejére apróra vágott friss petrezselymet és tökmagot teszünk, és belevágunk!
Detox Vegán Buddha Bowl
Előkészítési idő 10 perc
Főzési idő 40 perc
Teljes idő 50 perc
Adagok 1
Hozzávalók
Buddha tál
1 csésze kelkáposzta apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
1/2 csésze pörkölt cékla apróra vágva
1/3 csésze mikrozöldség vagy egy kis maréknyi
1/2 csésze csicseriborsó konzerv vagy főzve
1/2 csésze barna rizs főzve
1 evőkanál szezámmag
Citromos Miso Tahini szósz
3 evőkanál Tahini
1 evőkanál Miso paszta
1 teáskanál citromlé
3 evőkanál víz
Útmutató
Buddha tál
Tegyük a kelkáposztát és az olívaolajat egy közepes méretű tapadásmentes serpenyőbe, és közepes lángon pároljuk, amíg a kelkáposzta fonnyadni nem kezd.
Ha a cékla nyers, hámozza meg és kockázza harapható darabokra.
Tegyük egy alufóliával bélelt tepsibe.
Locsoljuk meg olívaolajjal, sóval és borssal.
400 fokon 40-45 percig sütjük, amíg megpuhul és villával könnyen átszúrhatóvá válik.
Főzzük meg a barna rizst a csomagolási utasítás szerint
Ha minden megfőtt, tegye a barna rizst, a csicseriborsót, a mikrozöldséget, a sült céklát és a párolt kelkáposztát egy tálba.
Csepegtessünk rá egy kis citromos Miso Tahini szószt, és tároljuk a maradékot a hűtőben.
A tetejére szezámmagot szórjunk
Citromos Miso Tahini szósz
Tedd az összes hozzávalót egy kis tálba
Keverjük össze egy kanállal simára
Adj hozzá több vizet, ha azt szeretnéd, hogy az állaga folyékonyabb legyen.
Csepegtesd a buddha tál tetejére.
Tárolld a maradékot a hűtőben akár egy hétig is.