, 2022/5/6
Egészséges cékla és fetasaláta - Ebben a salátában tökéletes egyensúlyban van az édes és a sós a céklából és a fetasajtból - SO jó! Szuper egészséges és még jobb ízű! Egy új nap, egy új saláta! Készülj fel az egyik legjobb salátakombinációra.
Igyekszünk mindent megtenni azért is, hogy minden recept szépen nézzen ki - mert komolyan, nem szabadna csak éttermekben szép ételeket enni. Ez itt eléggé eltalálta a szöget, ha szépről van szó!
Cékla és feta sajt saláta
Hozzávalók
Salátához
4 közepes cékla
60 gramm feta sajt
2 evőkanál durvára vágott petrezselyemzöldet
citromos vinaigrette
A citromos vinaigrette-hez
3 evőkanál citromlé
3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma - apróra vágva
½ teáskanál fekete bors
½ teáskanál só (vagy ízlés szerint)
Útmutató
A salátához
Főzzük a céklát közepes lángon 45 percig, vagy amíg késsel könnyen át nem szúrható.
A héja könnyen lehámlik. Miután eltávolítottuk a cékla héját, vágjuk kockákra a céklát, és ugyanígy járjunk el a fetasajttal is.
A petrezselymet durvára vágjuk.
Keverjük össze a céklát, a feta sajtot, a petrezselymet a citromos vinaigrette-tel, és tálaljuk.
A citromos vinaigrette-hez
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, és kissé keverd össze.
Finom céklasaláta recept fetával és pisztáciával
Hozzávalók
1 1/2 font vörös és/vagy arany cékla, főzve, hámozva és kockára vágva (lásd a jegyzeteket).
1/3 csésze vöröshagyma, nagyon apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva, használjon fokhagymanyomót.
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet (vagy almaecet vagy pezsgőecet)
1 narancs (2 evőkanál héj és 4 evőkanál lé)
1/2- 1 csésze craisins (vagy szárított ribizli)
1/2 teáskanál só, ízlés szerint több
1/2 teáskanál bors
1 csésze koriander, apróra vágva, zsenge szárak OK ( vagy egy kis menta, olasz petrezselyem, bazsalikom).
1/2 -1 csésze pisztácia
1 csésze feta, kockákra vágva
Választható köret: Ünnepi csavarásként a tetejére gránátalma magot tehetünk!
Útmutató
Főzzük vagy gőzöljük a céklát, amíg megpuhul (lásd a megjegyzéseket - ezt előre is megtehetjük, és hűtőbe tehetjük, vagy vásárolhatunk párolt céklát). Vágjuk le, és dörzsöljük meg hideg folyó víz alatt, hogy eltávolítsuk a héját. Kockázzuk fel apró, 1/2 hüvelykes kockákra. Tegyük egy nagy tálba.
Add hozzá a kockára vágott hagymát, a fokhagymát, az olívaolajat, az ecetet, a narancshéjat és -levet, a craisint, a sót és a borsot, és keverd össze, hogy jól összeálljon. Adjuk hozzá a pisztáciát és a fetát. Óvatosan forgasd össze.
Kóstold meg, ízlés szerint adj hozzá még pisztáciát, craizint vagy fetát. Állítsd be a sót és a borsot. Néha adok hozzá még egy kis narancslevet.
Tálaljuk tálban, és díszítsük korianderrel.
Céklasaláta fetasajttal és citrusos balzsamecetes viniagrette-tel
Elkészítési idő 15 perc
Főzési idő 45 perc
Teljes idő 1 óra
Adagok 4 adag
Kalória 168 kcal
Hozzávalók
Saláta
4 közepes méretű cékla
¾ csésze feta sajt
2 evőkanál apróra vágott koriander
Vinaigrette
1 narancs leve
1 lime leve
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet
1 evőkanál méz
½ evőkanál dijoni mustár
½ teáskanál só
1 gerezd fokhagyma
Útmutató
Cékla
Vágjuk le a céklák tetejét. Tegyük a céklát egy nagy fazékba, és fedjük le 2″ vízzel. Forraljuk fel, majd csökkentsük alacsonyra, és főzzük 45 percig.
Tegyük félre a céklát, és hagyjuk kihűlni.
Hámozzuk meg a céklát, ha kihűlt.
Vágjuk a céklát 1″-es darabokra.
Vinaigrette
Egy kis keverőtálban adjuk hozzá a narancslevet, a lime levét, a balzsamot, az ecetet, a mézet és a dijoni mustárt.
Keverd fel a hozzávalókat élénken, miközben lassan beleöntöd az olívaolajat.
Keverd erőteljesen, amíg a hozzávalók összeállnak.
Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a sót. Keverd bele a habverővel.
Kóstold meg az öntetet, és ízlés szerint sózd meg, ha szükséges.
Tedd félre.
Tálalás
Osszuk szét a céklát 4 kis salátástálba.
A tetejére morzsolt feta sajtot és apróra vágott koriandert tegyünk.
Enyhén öntsük meg a vinaigrette öntettel.
Enyhén hűtve tálaljuk.
Céklasaláta avokádóval és fetával
Hozzávalók
A salátához
6 csésze vegyes tavaszi zöldségek
1 1/2 font cékla vörös, sárga vagy a kettő kombinációja, keressen kis és közepes méretű céklát.
1 avokádó hámozva, kimagozva és felszeletelve
1/2 csésze feta sajt morzsolva
1/2 csésze pekándió durvára vágva
Az öntethez
1/2 csésze olívaolaj
3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
2 teáskanál dijoni mustár
só és bors ízlés szerint
Útmutató
Melegítsük elő a sütőt 400 fokra.
Súrold tisztára a céklát, és vágd le a szárat és a gyökérvégeket.
Helyezzünk 2-3 egyforma színű céklát egy nagy fólialapra. Tekerd a céklákat szorosan a fóliába. Ismételd meg ezt a maradék céklával. Ügyelj arra, hogy a piros céklákat különválaszd a sárga cékláktól.
Helyezd a fóliába csomagolt céklákat egy tepsibe. Süssük 1 órán át, vagy amíg a cékla megpuhul.
Csomagold ki a céklákat, és hagyd őket 10-15 percig hűlni. Papírtörlővel óvatosan dörzsöld le a céklák héját.
Vágd a céklát 1 hüvelykes darabokra. Hűtsük le teljesen a céklát.
Tedd a vegyes zöldséget, a céklát, az avokádót, a fetasajtot és a pekándiót egy nagy tálba.
Egy kis tálban keverd simára az öntet hozzávalóit.
Csepegtesd az öntetet a céklakeverékre, óvatosan forgasd össze, hogy bevond. Azonnal tálald.