, 2022/4/25
Találj egészséges, ízletes vegán recepteket reggelire, ebédre, vacsorára, desszertre, snackekre és még sok másra az EatingWell étel- és táplálkozási szakértőitől.
Egészséges vegán recepteket keres? Akkor ne keressen tovább! Mi finom és egészséges vegán vacsora receptet mutatunk be az egész család számára. Minden recept egészséges növényi alapanyagokból készül, és sok közülük természetesen gluténmentes.
Krémes vegán egyfazékos tészta
Amire szükséged van ehhez a vegán egyfazékos tésztához
tészta (én fusilli-t használtam, de más kis tészták is ugyanúgy működnek)
egy cukkini
fagyasztott borsó
egy piros paprika
cseresznye paradicsom
egy hagyma
két gerezd fokhagyma
kókusztej
kockára vágott paradicsom
vörös curry paszta (ügyeljünk arra, hogy vegán legyen!)
Konyha: Ázsiai
Előkészítési idő: 5 perc
Főzési idő: 18 perc
Teljes idő: 23 perc
Hozzávalók
▢ 1 hagyma, apróra vágva
▢ 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
▢ 1 cukkini, apróra vágva
▢ 1 kis piros paprika, apróra vágva
▢ 4 1/2 csésze főzés nélküli fusilli
▢ 1 1/2 teáskanál vörös curry paszta
▢ 3 csésze kockára vágott paradicsom (konzerv) (nem kell lecsepegtetni)
▢ 1 csésze kókusztej konzerv (teljes zsírtartalmú) (a krémes részt használja)
▢ 1/2 csésze fagyasztott borsó
▢ 1/2 csésze cseresznyeparadicsom, félbevágva
▢ só, ízlés szerint
▢ fekete bors, ízlés szerint
▢ 1 teáskanál friss citromlé
Útmutató
Egy nagy lábosban hevítsünk fel kevés olajat, és dinszteljük meg a hagymát körülbelül 2-3 percig. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, a cukkinit és a piros paprikát, és főzzük még 2 percig.
Add hozzá a többi hozzávalót a cseresznyeparadicsom kivételével. Főzzük kb. 15 percig (fedetlenül, közepes lángon, majd adjuk hozzá a cseresznyeparadicsomot, és főzzük még két percig. Ízesítsük sóval és fekete borssal. Jó étvágyat!
Könnyű zöldséges Stir Fry
Milyen zöldségek jók a Stir Fryhoz?
Fontos, hogy a zöldségeket változatos színben és textúrában készítsük el. Én a hagymát, a gombát, a piros paprikát, a brokkolit és a sárgarépát választottam, hogy biztosítsam ezt a változatosságot, de íme néhány más zöldség, amely nagyszerű a kevergetve sült ételekhez:
Zöldbab
Cukkini
Padlizsán
Bébikukorica
Vízi gesztenye
Babcsíra
Káposzta
Zöldhagyma
Édesborsó
Spenót
Egyéb Stir Fry adalékok
A zöldségeken kívül mindenféle más hozzávalót is hozzáadhatsz, mint például:
Csirke, marhahús vagy sertéshús
Garnélarák
Tofu
Tészta
Rántotta
Földimogyoró vagy kesudió
A szósz testreszabása
Az alábbiakban egy nagyon alap barna stir fry szószt adtam meg, de rengeteg lehetőség van a szósz testreszabására, hogy az ízlésedhez igazítsd. Íme néhány lehetőség:
Csípős legyen: adjunk hozzá egy evőkanál srirachát, chili-fokhagymamártást vagy gochujangot.
Legyen extra gazdag: keverjen hozzá néhány evőkanál osztrigaszószt.
Legyen édes és csípős: keverjen hozzá néhány evőkanál hoisin szószt.
Adjunk neki egy trópusi csavart: víz helyett használjunk ananászlevet (adjunk hozzá egy kicsit kevesebb barna cukrot).
A jó házi rántott ételek trükkje
Két fontos tipp van az otthoni kevert sütés elkészítéséhez:
1) Használj nagy wokot vagy serpenyőt és magas hőfokot. Ha túl kicsi a serpenyő, nem lesz elég felület a gőz elpárolgásához, és a zöldségek levesesek lesznek. Hasonlóképpen, ha a hőfok nem elég magas, a gőz nem fog elég gyorsan elpárologni, és a zöldségek szintén levesesek lesznek.
2) Ne főzzük túl a zöldségeket. Azt szeretné, ha a zöldségek éppen csak puhák-ropogósak és élénk színűek lennének. Mindig főzheted őket egy kicsit tovább, ha a végén hozzáadod a szószt, de ha az első lépésekben túl sokáig főzöd őket, akkor a végén petyhüdt, szürke színű zöldségeket kapsz.
Összetevők
Stir Fry szósz
1/4 csésze szójaszósz ($0.24)
1/4 csésze víz ($0.00)
2 evőkanál barna cukor ($0,08)
1 teáskanál pirított szezámolaj ($0,10)
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva ($0,16)
1 teáskanál reszelt friss gyömbér ($0,10)
1 evőkanál kukoricakeményítő ($0,03)
Zöldségek*
3/4 font brokkoli ($1,34)
2 sárgarépa (0,33 $)
8 oz. gomba ($1,69)
8 oz. cukorborsó (2,99 $)
1 kis hagyma (0,28 $)
1 piros paprika (1,50 $)
2 evőkanál étolaj ($0,16)
1 teáskanál szezámmag ($0,06)
Útmutató
Először készítsük el a kevergetős szószt. Keverjük össze a szójaszószt, a vizet, a barna cukrot, a szezámolajat, a fokhagymát, a gyömbért és a kukoricakeményítőt egy kis tálban. Tegye félre a szószt.
Vágd a zöldségeket hasonló méretű darabokra. Rajtad áll, hogy felszeleteled, felkockázod, vagy bármilyen más formára vágod.
Add az étolajat egy nagyon nagy serpenyőbe vagy wokba. Közepesen magas hőfokon hevítsük fel. Amikor a serpenyő és az olaj nagyon forró (de nem füstöl), először a legnehezebb zöldségeket: a sárgarépát és a brokkolit tedd bele. Főzzük és kevergessük körülbelül egy percig, vagy csak addig, amíg a brokkoli kezd élénkzölddé válni.
Ezután adjuk hozzá a gombát és a cukorborsót. Főzzük és kevergessük még egy-két percig, vagy csak addig, amíg a gomba elkezd megpuhulni.
Végül adjuk hozzá a legpuhább zöldségeket, a paprikát és a hagymát. Folytassa a főzést és kevergetést, amíg a hagyma kezd megpuhulni.
Keverd meg még egyszer röviden a kevert mártást, majd öntse a zöldségekre. Folytasd a főzést és kevergetést, amíg a szósz elkezd forrni, ekkor besűrűsödik és fényessé válik. Vedd le a zöldségeket a tűzről, vagy főzd tovább, amíg el nem érik a kívánt sűrűséget.
Tetejére szórd a szezámmagot, és tálaljad!
Cukorborsó és sárgarépa Soba tészta
Cukorborsó és sárgarépa szoba tészta receptje
Egészséges, élénk, friss tavaszi terményekkel teli, egészséges szoba tészta recept. Bátran cserélhetünk más szezonális zöldségeket a cukorborsó helyett, például apróra vágott paprikát. Ez a recept körülbelül hat adagot ad, és a maradék nem marad meg különösen jól, ezért felezzük meg a hozzávalókat, ha nem sok embert szolgálunk fel.
Hozzávalók
Soba
6 uncia soba tészta vagy tetszés szerinti spagetti tészta
2 csésze fagyasztott bio edamame
10 uncia (kb. 3 csésze) cukorborsó vagy hóborsó
6 közepes méretű sárgarépa, hámozva
½ csésze apróra vágott friss koriander (kb. 2 marék)
¼ csésze szezámmag
Gyömbér-szezámmártás
¼ csésze csökkentett nátriumtartalmú tamari vagy szójaszósz
2 evőkanál minőségi mogyoróolaj vagy extra szűz olívaolaj
1 kis lime, levet eresztve
1 evőkanál pirított szezámolaj
1 evőkanál méz vagy agavé nektár
1 evőkanál fehér miso*
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál chili-fokhagyma szósz vagy sriracha
Útmutató
A zöldségek előkészítése: Egy szakácskéssel hosszában vágjuk félbe a borsót (vagy csak durván vágjuk fel). A sárgarépát julienne-hámozóval hosszú, vékony csíkokra szeleteld, vagy zöldséghámozóval szalagokra vágd.
A mártás elkészítéséhez: Egy kis tálban keverd össze a hozzávalókat, amíg emulgeálódnak. Tegyük félre.
Forraljunk fel két nagy fazék vizet. Közben pirítsd meg a szezámmagot: Öntsd a szezámmagot egy kis serpenyőbe. Pirítsuk 4-5 percig közepes-alacsony hőfokon, gyakran rázogatva a serpenyőt, hogy ne égjen meg, amíg a magok aranyszínűvé válnak és pattogó hangokat adnak ki.
Amint a fazék víz felforrt: Az egyik fazékban főzzük meg a soba tésztát a csomagoláson található utasításoknak megfelelően al dente-re (valószínűleg kb. 5 perc), majd szűrjük le, és rövid ideig öblítsük le hideg víz alatt. A másik edényben főzzük a fagyasztott edamame-ot, amíg átmelegszik (kb. 4-6 perc), de mielőtt lecsepegtetnénk, dobjuk bele a felezett borsót a forrásban lévő edamame-vízbe, és főzzük további 20 másodpercig. Csöpögtesse le.
Kombináljuk össze a soba tésztát, az edamame-ot, a félbevágott borsót és a sárgarépát egy nagy tálban. Öntse rá az öntetet, és forgassa össze a salátaszervizekkel. Dobja bele az apróra vágott koriandert és a pirított szezámmagot.
Csodálatos vegán makaróni és sajt
Egyik sajtimádótól a másiknak üzenem, hogy ez a makaróni és "sajt" figyelemre méltóan sajtos és abszolút finom.
Hozzávalók
8 uncia teljes kiőrlésű makaróni könyök
1 fej brokkoli, apró darabokra vágva (kb. 1 ½-2 csésze), opcionális*.
1 ½ evőkanál avokádóolaj vagy extra szűz olívaolaj
1 kis sárga hagyma, apróra vágva (kb. 1 ½ csésze)
1 csésze hámozott és lereszelt vörösburgonya (4 uncia, kb. 1 kis vagy ½ közepes burgonya), lehetőleg biotermesztésből.
3 gerezd fokhagyma, préselve vagy aprítva
½ teáskanál fokhagymapor
½ teáskanál hagymapor
½ teáskanál száraz mustárpor
½ teáskanál finom tengeri só, ízlés szerint még több is
Egy csipetnyi Frontier Co-op pirospaprika pehely.
⅔ csésze nyers kesudió**
1 csésze víz, szükség szerint több
¼ csésze Frontier Co-op táplálkozási élesztő
2-3 teáskanál almaecet vagy desztillált fehér ecet, ízlés szerint
Útmutató
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet a tésztához. Főzzük a csomagolás utasításai szerint. Ha brokkolit használsz, keverd bele a fazékba, amikor már csak 2-3 perc van hátra. Szűrd le, és tedd át a tartalmát egy nagy tálba.
Közben egy közepes-nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát és egy csipet sót, és gyakori kevergetés mellett főzd, amíg a hagyma megpuhul és áttetszővé válik, körülbelül 5 percig.
Add hozzá a reszelt burgonyát, a fokhagymát, a fokhagymaport, a hagymaport, a mustárport, a sót és a pirospaprikapelyhet. Keverjük össze, és állandóan kevergetve főzzük kb. 1 percig, hogy az ízek felerősödjenek.
Adjuk hozzá a kesudiót és a vizet, és keverjük össze. Hagyjuk a keveréket párolódni. Folytasd a párolást, gyakran kevergetve és szükség szerint csökkentve a hőfokot, hogy elkerülje a gyors felforrást, amíg a burgonya teljesen megpuhul és átsül, kb. 5-8 percig.
Óvatosan öntsük a keveréket egy turmixgépbe. Add hozzá a táplálékélesztőt és 2 teáskanál ecetet. Turmixoljuk, amíg a keverék teljesen sima nem lesz, kb. 2 percig, és ha szükséges, álljunk meg, hogy lekaparjuk az oldalát. Ha a keverék nem keveredik könnyen, vagy ha hígabb állagot szeretnél, adj hozzá vizet ¼ csészényi lépésekben, minden egyes lépés után turmixolva.
Kóstold meg, és keverj hozzá további sót, amíg a szósz teljesen ellenállhatatlan nem lesz (én általában még legalább ½ teáskanálnyit adok hozzá). Ha még egy kicsit több lendületre van szükséged, adj hozzá a maradék teáskanál ecetet. Turmixoljuk össze újra.
Öntsd a szószt a tésztás tálba. Keverd össze, amíg jól összeáll, és azonnal tálald. A maradékok hűtött állapotban, lefedve 3-4 napig is elállnak. Óvatosan melegítsd újra, ha szükséges, adj hozzá egy pici vizet, hogy a szósz fellazuljon.
Vegetáriánus ramenek
Készítsd el ezt a melegítő vega rament, majd nézz meg még több ramen receptet és gyors vegetáriánus receptet.
Hozzávalók
1 evőkanál pirított szezámolaj, plusz egy kis extra
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
egy hüvelykujjnyi méretű darab gyömbér, finomra reszelve
5 g (opcionális) szárított shiitake gomba
1 liter zöldségalaplé
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál porcukor
1 pak choi, hosszában negyedelve
100 g cukorborsó
300 g főtt tojásos tészta
3 evőkanál Belazu tahini
2 evőkanál miso paszta
½ 280 g kemény tofu, szárazra törölve és negyedekre vágva
195 g konzerv csemegekukorica
2 sárgarépa, hosszú, vékony csíkokra vágva
egy kis csokor koriander
2 evőkanál chiu chow chili olaj (nem kötelező)
Módszer
1. LÉPÉS
Egy nagy serpenyőben alacsony lángon felhevítjük a szezámolajat, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és 2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a shiitake gombát, ha használjuk, és felöntjük a húslevessel, a szójaszósszal és a cukorral.
2. LÉPÉS
Emeljük a hőfokot közepesre, és forraljuk fel. Adja hozzá a pak choi-t, a cukorborsót és a tésztát, és főzze 2 percig, amíg átfő.
3. LÉPÉS
Keverje a Belazu Tahinit és a misót a levesbe, fűszerezze és tartsa melegen.
4. LÉPÉS
Csepegtessünk még egy kis szezámolajat egy kis tapadásmentes serpenyőbe, és süssük a tofunegyedeket mindkét oldalukon, amíg igazán ropogósra sülnek.
5. LÉPÉS
Ossza szét a tésztát, a pak choi-t, a cukorborsót és a húslevest mély tálak között, majd a tetejére kis halmokat rakjon csemegekukoricából, sárgarépából, tofuból és korianderből. Tálaláskor kanalazz rá chiliolajat, ha szeretnél.