, 2022/4/28

Friss, egyszerű vacsorareceptekre vágysz idén nyáron? Én is. Ez a Caprese tésztasaláta recept pont megfelelő! Ez a recept az elmúlt öt évben az egyik kedvencem volt, és ma újra megosztom, ha esetleg lemaradtál volna róla.

healthy vegetarian dinner ideas

Ez a tésztarecept tényleg a "tésztaétel" és a "tésztasaláta" közötti határvonalon mozog, hiszen akár hidegen, akár melegen tálalod, nagyszerű. Egyszerűen készül teljes kiőrlésű tésztából, sok cseresznyeparadicsommal, mozzarella gyöngyökkel, friss bazsalikommal és olívaolajjal.

Gombapörkölt fűszeres ricottával és pappardelle-vel

Ezt a gombás ragut ricottával tálaljuk, amely a paradicsomalapú mártás savasságán átvágva kiegyensúlyozott ízt és krémes textúrát biztosít.

Összetevők

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 font vegyes gomba, például maitake, shiitake, osztriga és/vagy cremini gomba, vágva és félbevágva.

1 közepes hagyma, apróra vágva

3 gerezd fokhagyma, reszelt, elosztva

1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű

1 evőkanál paradicsompüré

¾ teáskanál só

½ teáskanál őrölt bors, elosztva

¼ csésze száraz fehérbor

1 (15 uncia) doboz sótlan paradicsomkocka

½ csésze részben sovány ricotta sajt

¼ csésze apróra vágott friss fűszernövények, például tárkony és/vagy petrezselyem, plusz még több a díszítéshez.

8 uncia pappardelle tészta, lehetőleg teljes kiőrlésű tészta

Utasítások ellenőrzőlista

1. lépés

Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni.

2. lépés

Egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a gombát, és egyszer megkeverve főzzük, amíg megbarnul, kb. 4 percig. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagyma kétharmadát és a kakukkfüvet; főzzük időnként megkeverve, amíg a hagyma áttetszővé válik, kb. 3 percig. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a sót és 1/4 teáskanál borsot, és kevergetve főzzük 1 percig. Keverjük bele a bort és a paradicsomot, és forraljuk fel. Fedjük le és főzzük 5 percig.

3. lépés

Közben keverjük össze a ricottát, a fűszernövényeket, a maradék fokhagymát és 1/4 teáskanál borsot egy kis tálban.

4. lépés

Főzzük meg a tésztát a forrásban lévő vízben a csomagolás utasításai szerint. Fogó vagy merőkanál segítségével tegyük át a tésztát közvetlenül a serpenyőbe, hagyva, hogy a tésztafőző víz egy része a serpenyőbe csöpögjön. Főzzük kevergetve, amíg a tészta bevonja a szósz, kb. 1 percig. Tálaljuk a tésztát a ricotta-keverékkel és tetszés szerint még több fűszernövénnyel körítve.

Selymes tök rizottó

Hozzávalók

1 tök vagy makk tök , (1,2 kg)

1 csokor friss majoránna , (20 g)

olívaolaj

1,2 liter minőségi zöldség- vagy csirkealaplé

1 vöröshagyma

1 szál zeller

300 g Arborio rizottó rizs

150 ml száraz fehérbor

200 g zsenge brokkoli

½ citrom

extra szűz olívaolaj

50 g parmezán sajt

1 csomó sótlan vaj

Módszer

Melegítsük elő a sütőt 180°C/350°F/gáz 4. Súroljuk meg a tököt (nem kell meghámozni), óvatosan félbevágjuk hosszában, és magozzuk ki, majd vágjuk 2 cm-es darabokra.

Tegyük a tököt egy sütőtálba, szedjük le és aprítsuk fel a majoránna levelek nagy részét, majd forgassuk össze 1 evőkanál olívaolajjal, csipetnyi tengeri sóval és fekete borssal. Süssük 1 órán át, vagy amíg megpuhul és karamellizálódik.

Ha a töknek még 20 perc van hátra, kis lángon felforraljuk a húslevest. Hámozd meg és aprítsd finomra a hagymát és a zellert, majd tedd egy magas falú serpenyőbe, közepes lángon ½ evőkanál olívaolajjal. Főzzük 10 percig, vagy amíg megpuhul, de nem színesedik, rendszeresen kevergetve, majd keverjük bele a rizst, és pirítsuk 2 percig.

Öntsük hozzá a bort, és addig keverjük, amíg fel nem szívódik. Adjunk hozzá egy merőkanálnyi húslevest, és várjuk meg, amíg teljesen felszívódik, majd adjunk hozzá még egyet, folyamatosan kevergetve és merőkanálnyi húslevest adagolva, amíg a rizs meg nem fő - ez 16-18 percet vesz igénybe.

Vegyük ki a sütőből a tököt, és villával pépesítsük - én szeretem félig összetörve, félig darabosan hagyni, majd körülbelül a rizottó felénél keverjük át.

Közben vágjuk le a brokkolit, a nagyobb szárakat hosszában felezzük el, hogy egyenletesen süljön meg. Pároljuk 2 percig, vagy amíg éppen csak megfő, de még mindig színgazdag, majd dobjuk össze a citromlével és egy csepp extra szűz olívaolajjal, és ízesítsük tökéletesre.

Amikor a rizottó elkészült, adjunk hozzá annyi extra alaplevet vagy forró vizet, hogy a rizottó pépes legyen, majd reszeljük bele a parmezánt, és keverjük össze a vajjal.

Fedjük le a serpenyőt, kapcsoljuk le a tűzhelyet, és hagyjuk pihenni 2 percig. Keverje meg, fűszerezze, majd ossza el a tányérok között.

Szedd rá a maradék majoránnát, és tálald a brokkolival körítve. Nagyon finom.

25 perces édesburgonya és bab Enchiladas

Összetevők ellenőrző listája

1 közepes méretű édesburgonya, meghámozva és 1/2 hüvelykes kockákra vágva (kb. 2 csésze)

1 evőkanál víz

1 evőkanál repceolaj

1 csésze vékonyra szeletelt sárga hagyma

1 teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál chilipor

¾ csésze leöblített, sótlan pinto bab

¾ csésze enchilada szósz (pl. Hatch), elosztva

12 (6 hüvelykes) karfiolos tojáscsomagolás (pl. Crepini)

3 evőkanál morzsolt queso fresco

2 evőkanál sózatlan pörkölt pepitát

2 evőkanál apróra vágott friss koriander

Hoppá! Nem találunk a közelben eladó hozzávalókat. A helyes irányítószámot adtuk meg?

Irányítószám

vagy használja a böngészőt

Útbaigazítás

Utasítások ellenőrzőlista

1. lépés

Helyezzük a sütőrácsot 8 hüvelyknyire a broilerhez képest; melegítsük elő a brojlert. Kenjünk be egy 7 x 11 hüvelykes sütőedényt főzőspray-vel.

2. lépés

Tegyük az édesburgonyát és a vizet egy közepes méretű, mikrohullámú sütésre alkalmas tálba, és fedjük le műanyag fóliával vagy egy tányérral. Mikrózza magas fokozaton, amíg villával megszúrva megpuhul, kb. 5 percig. Csöpögtessük le.

3. lépés

Közben egy közepes serpenyőben közepesen magas hőfokon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg megpuhul, kb. 3 percig. Adjuk hozzá a köményt és a chiliport; állandóan kevergetve főzzük, amíg illatos nem lesz, kb. 30 másodpercig. Keverjük bele a babot és a lecsöpögtetett édesburgonyát; főzzük állandóan kevergetve, amíg a fűszerek bevonják és enyhén megbarnulnak, kb. 1 percig. Vegyük le a tűzről. Keverjük bele 1/4 csésze enchilada szószt.

4. lépés

Tegyünk 2 halmozott evőkanálnyi édesburgonya-keveréket minden egyes tojáscsomagolás közepébe; hajtsuk a csomagolást a töltelék köré, és tegyük a varrással lefelé az előkészített sütőformába. A maradék 1/2 csésze enchilada szószt egyenletesen öntse az enchiladákra. Süssük 2-3 percig, amíg forró és buborékos lesz.

5. lépés

Keverjük össze a queso frescót, a pepitát és a koriandert egy kis tálban. Szórjuk a forró enchiladákra. Azonnal tálaljuk.

Citromos linguine tavaszi zöldségekkel

Hozzávalók

8 uncia teljes kiőrlésű linguine vagy fettuccine

4 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve

½ teáskanál só

¼ teáskanál őrölt bors

3 ½ csésze víz

1 9 unciás csomag fagyasztott articsókaszív

6 csésze apróra vágott érett spenót

2 csésze friss vagy fagyasztott borsó

½ csésze reszelt parmezán sajt, elosztva

¼ csésze fél és fél tejszín

1 evőkanál citromhéj

3-4 evőkanál citromlé

Hoppá! Nem találunk a közelben eladó hozzávalókat. A helyes irányítószámot adtuk meg?

Irányítószám

vagy használja a böngészőt

Útbaigazítás

Utasítások ellenőrzőlista

1. lépés

Kombináljuk össze a tésztát, a fokhagymát, a sót és a borsot egy nagy fazékban. Adjunk hozzá vizet. Forraljuk fel magas hőfokon. Forraljuk gyakori kevergetés mellett 8 percig.

2. lépés

Keverjük bele az articsókát, a spenótot és a borsót, majd főzzük, amíg a tészta megpuhul, és a víz majdnem elpárolog, további 2-4 percig.

3. lépés

Vegyük le a tűzről, és keverjük bele 1/4 csésze sajtot, a fél- és fél-fél tejszínt, a citromhéjat és a citromlevet ízlés szerint. Hagyjuk állni, időnként megkeverve, 5 percig. Tálaljuk a maradék 1/4 csésze sajttal megszórva.

Sütő-főző gabona tál

Hozzávalók

4 evőkanál extra szűz olívaolaj, elosztva

1 nagy édesburgonya (kb. 1 font), meghámozva és 1 1/2 hüvelykes darabokra vágva

1 csésze quinoa, lehetőleg vörös

2 evőkanál harissa (lásd Tippek) vagy csípős szósz, elosztva

1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva

½ teáskanál só

4 csésze apróra vágott kelkáposzta

2 csésze víz

1 evőkanál lime-lé

1 (15 uncia) doboz sótlan csicseriborsó, leöblítve, ha szükséges, felmelegítve.

¼ csésze felszeletelt újhagyma

¼ csésze apróra vágott sótlan pisztácia

Útbaigazítás

1. lépés

Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat az elektromos gyorsfőzőben sauté üzemmódon. (Nincs pároló üzemmód? Lásd a Tippeket.) Adja hozzá az édesburgonyát, a quinoát, 1 evőkanál harissát (vagy csípős szószt), a fokhagymát és a sót. Főzzük kevergetve, amíg a fokhagyma illatos nem lesz, körülbelül 2 percig. Kapcsold le a hőfokot. Keverd bele a kelkáposztát és a vizet. Csukd le és zárd le a fedelet. Főzzük magas nyomáson 8 percig.

2. lépés

Engedd le a nyomást. Vedd le a fedelet, és hagyd állni 5 percig.

3. lépés

Közben keverjük össze a maradék 2 evőkanál olajat, a maradék 1 evőkanál harissát (vagy csípős szószt) és a lime levét egy kis tálban.

4. lépés

Osszuk szét a quinoakeveréket 4 tál között. Minden adag tetejére tegyünk csicseriborsót, mogyoróhagymát és pisztáciát. Locsoljuk meg a mártással.

Spenót és panír pulao

Hozzávalók

2 evőkanál olaj

220 g csomag panír, 1,5 cm-es szeletekre vágva

1 hagyma, vékonyan felszeletelve

2 gerezd fokhagyma, összezúzva

hüvelykujjnyi méretű gyömbér, lereszelve

1 teáskanál köménymag

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál chilipehely

2 nagy paradicsom, apróra vágva

250 g spenót

250 g basmati rizs

600 ml zöldségalaplé

1 evőkanál apróra vágott koriander

Joghurt és mangó chutney a tálaláshoz

Módszer

Egy nagy, fedeles, tapadásmentes serpenyőben vagy sekély lábasban közepes lángon hevítsd fel az olajat. Adjuk hozzá a panírt, és süssük 2-3 percig, amíg mély aranybarnára pirul. Tegyük félre. Adjuk hozzá a hagymát és egy csipet sót, majd pirítsuk 5 percig. Adja hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a köményt, a kurkumát, a garam masalát és a chilipelyhet, majd főzze 1 percig. Keverje bele a paradicsomot és a spenótot, majd főzze 5 percig.

Öblítsük át a rizst egy szitán hideg vízben, 2-3 alkalommal cserélve a vizet. Adjuk a rizst a serpenyőbe, keverjük jól össze, majd öntsük fel a húslevessel. Fedjük le, és főzzük alacsony-közepes lángon 20 percig, vagy amíg a rizs meg nem fő. Tegyük a tetejére a panírt, szórjuk meg korianderrel, és joghurttal és mangó chutney-val tálaljuk.