, 2022/5/6
A házi furikake a dashi készítéséből megmaradt kombu és katsuobushi rizsfűszer. Ez a japán rizsfűszer természetesen mesésen illik a rizshez, de onigirihez, udon tésztához, leveshez, salátához, főtt tojáshoz, pattogatott kukoricához és még sok máshoz is!
A furikake egy diós, ropogós, umamival teli japán keverék, amelyet rizs ízesítésére használnak. Bár rizsfűszerként emlegetik, a furikake szó szerint a japán konyha sója és borsja. Annyira sokoldalú, hogy a fűszerezéssel azonnal feldobhat bármilyen ízetlen ételt.
Gyors japán rizs fűszerezés
Hozzávalók
2 evőkanál nori morzsolt vagy apróra vágott nori
1 evőkanál fehér szezámmag opcionálisan: pirítva
1 evőkanál fekete szezámmag opcionálisan: pirítva
1/4 teáskanál cukor
1/4 teáskanál só
Útmutató
Egy kis tálban keverjük össze a morzsolt vagy apróra vágott nori algát, a fehér szezámmagot, a fekete szezámmagot, a cukrot és a sót.
2 evőkanál nori, 1 evőkanál fehér szezámmag, 1 evőkanál fekete szezámmag, 1/4 teáskanál cukor, 1/4 teáskanál só.
Tegyük át egy tiszta üvegbe a tároláshoz.
Furikake rizs fűszerezés
A furikake frissítő, gyógynövényes változata, a shiso furikake (általában a "Yukari" márkanévvel emlegetik, amelyet eredetileg a Mishima Foods Co. hozott létre) fűszerezett, szárított piros shiso- (vagy perilla-) levelekből készül. A jellegzetes piros/lila színéről és ízéről ismert shisót gyakran használják a sushi tekercsek és onigiri rizsgolyók külső borítására.
A wasabi furikake
Tökéletes azok számára, akik szeretik a tüzet, és általában szárított wasabi és/vagy torma, fűszerezett nori hínárdarabok, egész szezámmag és más japán fűszerek kombinációjából készül. Kóstolja meg rizzsel, használja párolt halak fűszerezésére, vagy keverje össze rizzsel és zöld teával egy forró chazuke leveshez.
Nori
Egyetlen falat rizs ezzel a komolyan ízletes furikake-val, és soha többé nem akarsz majd rizst enni nélküle. A nori hínárpehelyből, tojásporból, egész szezámmagból, bonitóhalpehelyből és egyéb fűszerekből készült furikake hihetetlen mennyiségű pikáns umami ízt ad minden ételnek, amelyhez hozzáér. Próbálja ki rizsre és más egyszerű alapélelmiszerekre, például pirítósra, tofura és spagettire.
A lazacfurikake
szárított lazacpehelyből készül, és gyakran tartalmaz nori hínárdarabokat vagy tavaszi zöldeket, a lazacfurikake kellemes sós-sós ízt ad az ételeknek. A rizshez is jól illik, de különösen finom, ha zöld teás chazuke levest készítünk belőle, mivel a frissítő tea íze szépen ellensúlyozza a lazac sós ízét.
Rizsre szórva
A furikake szó szó szerint azt jelenti, hogy "szórjuk meg". A furikake használatának legismertebb és legelfogadottabb módja, hogy felbontunk egy tasakot, és rászórjuk egy adag rizsre, legyen az forró, párolt rizs, frissen a rizsfőzőből vagy a serpenyőből, hideg rizs előző este, vagy rizs, amely egy bento dobozba kerül ebédre.
Omusubi vegyes Onigiri rizslabda
Az omusubinál sokkal egyszerűbb, ízletes, laktató snack vagy könnyű étel nem létezik. Az omusubi az onigiri rizsgolyók másik neve; ez a japán ételek kvintesszenciája, amely tökéletesen használható bento ...
Hogyan kell elkészíteni
Kezdd a rizs főzésével az általad preferált módszerrel. Ha nem vagy biztos benne, hogyan kell japán rizst főzni, próbáld ki a japancentre.com japán rizs receptjét, hogy eligazodj.
Miután a rizs megfőtt és kissé kihűlt, mérj ki kb. 320 g (vagy 2 normál méretű tálnyi) főtt rizst egy nagyobb tálba, és adj hozzá kb. 15 g rizsízesítőt.
Keverd össze a rizsízesítőt a rizzsel, amíg jó egyenletes állagú nem lesz, majd fogj belőle egy maréknyit, és formázz belőle háromszöget a kezeddel. Jó ötlet, ha a formázás előtt megnedvesítjük a kezünket, mivel a rizs nagyon ragadós.
Végül helyezz néhány onigirit a bambuszlevélre, és csomagold be, majd óvatosan kösd össze zsinórral. És kész is van, egy tökéletesen tálalt, autentikus japán étel.
Maki sushi tekercsek
Hogyan kell elkészíteni
A sushi rizs elkészítéséhez a japán fehér rizst egy speciális sushi rizsecettel keverjük össze.
Ha elkészült a sushi rizs, akkor a makisu tekercselő szőnyeggel egy előkészítő területet kell kialakítania.
Helyezz egy nori lapot vagy nori algát a szőnyegre, és a nori hínár egyik oldalának kétharmadát borítsd be a szusirizzsel körülbelül 1 cm magasan.
Tedd a hozzávalókat sorban a rizs tetejére középen. A hozzávalók bármilyen kombinációját választhatod, amelyek jól kiegészítik egymást. Mi a lazacot, a salátát és a majonézt választottuk ehhez.
Most jön a mókás rész. A fa sodrószőnyeg segítségével kezdd el feltekerni a hozzávalókat magától távolodva, miközben a tekercset szorosan tartod. A rizs nedvessége segíteni fog összetapadni.
Ezután vágd a tekercset 6-8 darabra, és tálald egy kis szójaszósszal, wasabival, sushi gyömbérrel és egy csésze sencha zöld teával.
Tarako Ochazuke: A rizs eredeti íze teával
Az ochazuke egy hagyományos japán étel, amelynek lényege, hogy forró teát, húslevest vagy vizet öntenek egy tál rizsre, amelyet különböző hozzávalókkal körítenek.
1952-ben a Nagatanien nevű cég kifejlesztett egy instant ochazuke-t, amely egyszerű és gyors ételként azonnal sikert aratott.
A Tarako Ochazuke alapja egy szójaszósz, amelyet a fésűkagyló és a bonito umami ízével itatnak át, miközben rizsből és hínárból, az ochazuke alapanyagaiból készült kis arare rizskekszeket is tartalmaz.
Természetesen a tarako (fűszeres tőkehal ikra) íze csodálatosan gazdag, és kellemes egyensúlyt hoz a keverékbe.