, 2022/4/29

Íme egyszerű Garbanzo bab recept, amit kipróbálhatsz! Most egy teljesen új szintre emeljük a tápláló csicseriborsót! A salátáktól a levesekig, a humusztól a hamburgerig - a garbanzóbab sokoldalú kiegészítője minden ételnek.

garbanzo beans recipes

Mi a csicseriborsó?

A csicseriborsó, más néven garbanzóbab a hüvelyesek családjába, a Fabaceae családba tartozik. Kicsi és kerek, színe a barnától a sötétbarnáig vagy akár feketéig terjed. A rendkívül táplálónak tartott csicseriborsó magas fehérje-, rost-, folsav- és vastartalmú. A csicseriborsó a hummusz fő összetevője, és számos ételben, többek között salátákban, levesekben, pörköltekben és currykben használják.

Mediterrán Garbanzo bab saláta

Útmutató

Tegyük a csicseriborsót, a paradicsomot, az uborkát, az olajbogyót, a petrezselymet és a hagymát egy nagy tálba.

Adj olívaolajat, fehérborecetet, friss fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, Dijon-t, valamint néhány nagy csipetnyi kosher sót és fekete borsot egy mérőpohárba vagy kis tálba.

A mérőpoharat megtöltjük a pácolt csicseriborsó salátaöntetével.

Keverd össze, amíg jól össze nem keveredik. A hozzávalókat egy befőttesüvegbe is beleteheted, és jól összerázhatod. A pácolt csicseriborsó salátaöntetet tartalmazó mérőpohárba töltve. Öntsd a csicseriborsó salátára. Dobd össze, hogy összeálljon.

Díszítsd friss petrezselyemmel és morzsolt feta sajttal (próbálja ki a vegán feta sajtot, ha vegán akarsz maradni), és tálald teljes kiőrlésű pitakenyérrel és humusszal. Az extra ízekért locsold meg a gyors és egyszerű joghurtos mártással!

Előre elkészítési utasítások

Ez a garbanzo babsaláta nagyszerű étkezési előkészítéshez vagy egyszerű köretnek! Előre elkészítheti, és légmentesen záródó tárolóban a hűtőszekrényben akár 5 napig is friss marad.

Ha tudod, hogy ezt a salátát később fogod fogyasztani, akkor a salátaöntet hozzáadásával várhatsz a tálalásig.

Pirított Garbanzo bab/csicseriborsó

Összetevők

2 (15 uncia) konzerv garbanzo bab (csicseriborsó)

főzőspray

1 evőkanál cajun fűszerezés, halmozottan

1 teáskanál fokhagymapor (nem kötelező)

1 teáskanál hagymapor (nem kötelező)

cayenne, ízlés szerint

Útmitató

A fokhagymát szűrőben lecsepegtetjük, és hideg vízzel jól leöblítjük. Rázzuk össze, hogy a víz eltávolítása könnyebben menjen. Hagyjuk lecsepegni, amíg folytatjuk a műveletet.

Egy peremmel ellátott sütőlapot vagy sekély lábas tálat kenjen be főzőspray-vel. Öntsük a garbanzót a fóliára, és terítsük szét egy rétegben. Vegyünk néhány lap papírtörlőt, és óvatosan nyomkodjuk rá a bab tetejére, csak hogy eltávolítsuk a felesleges folyadékot - ez is gyorsítja a főzési időt.

Fújd be a bab tetejét főzőspray-vel, és szórja rá a fűszereket. Rázd meg a serpenyőt, hogy a fűszerek jobban eloszoljanak, és hogy a bab egy rétegben legyen.

Helyezd a serpenyőt a sütőbe, és állítsd 350 F-ra - nem kell előmelegíteni. Használd a sütő legalsó rácsát, és kb. 15-20 percenként rázza meg a serpenyőt, hogy semmi ne égjen meg. Legyünk gyengédek, különben kifolyhatnak az oldalára. Süssük, amíg a bab megbarnul és ropogós lesz. Körülbelül 45 percig.

Vedd ki a sütőből, és öntsd egy hőálló tálba, szorosan záródó fedéllel, hogy kihűljön. Vigyázzunk, mert forró a tapintásuk!

Falatozz! A legjobb frissesség érdekében tárold ezeket a tálban vagy egy ziploc zacskóban.

Csicseriborsó és karfiol pörkölt.

Hozzávalók

Az eredeti recept 4 adagot ad

Hozzávalók ellenőrző listája

1 evőkanál növényi olaj, vagy ízlés szerint

½ hagyma, apróra vágva

1 teáskanál apróra vágott gyömbérgyökér

1 jalapeno paprika, apróra vágva

1 (14,5 uncia) doboz kockára vágott paradicsom, lecsepegtetve

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál currypor

½ teáskanál garam masala

1 (14,5 uncia) doboz alacsony nátriumtartalmú zöldségleves

2 csésze karfiolvirág

1 (14 uncia) konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve és leöblítve

Útbaigazítás

1. lépés

Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a gyömbért és a jalapeno paprikát; főzzük, amíg a hagyma áttetszővé válik, kb. 5 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, a koriandert, a kurkumát, a curryt és a garam masalát. Főzzük, amíg illatozni kezd, körülbelül 3 percig. Öntsük hozzá a húslevest, és alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a karfiolt és a csicseriborsót.

2. lépés

Forraljuk fel a pörköltet. Főzzük, amíg a karfiol megpuhul, kb. 10 percig.

Dilly csicseriborsó saláta szendvicsek

Hozzávalók

1 doboz (15 uncia) csicseriborsó vagy garbanzo bab, leöblítve és lecsepegtetve

1/2 csésze finomra vágott hagyma

1/2 csésze apróra vágott zeller

1/2 csésze csökkentett zsírtartalmú majonéz vagy vegán majonéz

3 evőkanál mézes mustár vagy dijoni mustár

2 evőkanál felaprított friss kapor

1 evőkanál vörösborecet

1/4 teáskanál só

1/4 teáskanál paprika

1/4 teáskanál bors

12 szelet többmagvas kenyér

Választható: Rómalevelek, paradicsomszeletek, kapros uborkaszeletek és paprikakarikák.

Powered by Cikória

Útmutató

Tedd a csicseriborsót egy nagy tálba; pürésítsd a kívánt állagúra. Keverd össze a hagymát, zellert, majonézt, mustárt, kaprot, ecetet, sót, paprikát és borsot. Kend el mind a 6 kenyérszeletet; rétegezd az általad választott feltétekkel és a maradék kenyérrel.

Táplálkozási adatok

1 szendvics: 295 kalória, 11 g zsír (2 g telített zsír), 7 mg koleszterin, 586 mg nátrium, 41 g szénhidrát (9 g cukor, 7 g rost), 10 g fehérje.

Portobello és csicseriborsó lapos serpenyőben vacsora

Hozzávalók

1/4 csésze olívaolaj

2 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál apróra vágott friss oregánó

3/4 teáskanál fokhagymapor

1/2 teáskanál só

1/4 teáskanál bors

1 doboz (15 uncia) csicseriborsó vagy garbanzo bab, leöblítve és lecsepegtetve

4 nagy portobello gomba (4-4-1/2 hüvelyk), szárát eltávolítva

1 font friss spárga, levágva és 2 hüvelykes darabokra vágva

8 uncia cseresznyeparadicsom

Powered by Cikória

Útmutató

Melegítsd elő a sütőt 400 °C-ra. Egy kis tálban keverd össze az első 6 hozzávalót. Dobd össze a csicseriborsót 2 evőkanál olajos keverékkel. Tegyük át egy 15x10x1 hüvelykes tepsibe. Süssük 20 percig.

Kend meg a gombát 1 evőkanál olajkeverékkel; tedd a tepsibe. Dobd össze a spárgát és a paradicsomot a maradék olajkeverékkel; rendezzük el a gomba körül. Süssük, amíg a zöldségek megpuhulnak, még 15-20 percig.

Citromos-fokhagymás humusz

Hozzávalók

3/4 csésze olívaolaj

2 csésze konzerv garbanzo bab vagy csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve

3 evőkanál citromlé

2 teáskanál apróra vágott fokhagyma

1/2 teáskanál só

Pita kenyérszeletek vagy válogatott friss zöldségek

Powered by Cikória

Útmutató

Egy konyhai robotgépben keverjük össze az olajat, a babot, a citromlevet, a fokhagymát és a sót; fedjük le, és dolgozzuk simára. Tegyük át egy kis tálba. Tálaljuk pitaszeletekkel vagy zöldségekkel.

Táplálkozási adatok

1/4 csésze: 324 kalória, 29 g zsír (3 g telített zsír), 0 koleszterin, 309 mg nátrium, 14 g szénhidrát (2 g cukor, 3 g rost), 3 g fehérje.

Potluck Antipasto tészta saláta saláta

Hozzávalók

1 csomag (16 uncia) penne tészta

1 doboz (15 uncia) garbanzo bab vagy csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve

1 közepes méretű édes piros vagy zöldpaprika, felszeletelve

2 szilvaparadicsom, hosszában félbevágva és felszeletelve

1 csokor zöldhagyma, felszeletelve

4 uncia Monterey Jack sajt, szeletekre vágva

4 uncia részlegesen sovány mozzarella sajt, szeletelve

4 uncia tégla- vagy provolone sajt, szeletelve

4 uncia vékonyan felszeletelt kemény szalámi, juliennel vágva

3 uncia vékonyra szeletelt pepperoni

1 doboz (2-1/4 uncia) szeletelt érett olajbogyó, lecsepegtetve

1-2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma

BAZSALIKOMOS VINAIGRETTE:

2/3 csésze repceolaj

1/3 csésze vörösborecet

3 evőkanál darált friss bazsalikom vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1/4 teáskanál só

Útmutató

Főzzük meg a tésztát a csomagolás utasításai szerint; öblítsük le hideg vízzel, és csepegtessük le. Egy nagy tálban keverd össze a tésztát, a babot, a zöldségeket, a sajtokat, a húsokat, az olajbogyót és a metélőhagymát.

Egy kis tálban keverd össze a vinaigrette hozzávalóit. Öntsük a salátára; forgassuk össze, hogy bevonja. Fedjük le és tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt forgasd át.

Tippek a tesztkonyhában

Ahhoz, hogy a tészta főzés közben ne ragadjon össze, használj nagy fazekat bő vízzel. Adj hozzá egy kevés étolajat, ha szükséges (ez is megakadályozza a szétfőzést).