, 2022/4/28
A halas receptek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy gyorsan és egyszerűen friss, ízletes ételek kerüljenek az asztalra. (Most már érted, miért vagyunk megszállottak ezzel a szalszás-verde-satírozott lazaccal!) Persze, mi is szeretjük a lazacot, mint mindenki más, de soha nem szabad megrekedni. Van még rengeteg hal, uh, itt van.
Erről az ecetes, sós-borsos tőkehalról beszélünk, amit lekváros mogyoróhagymával és rizzsel tálalnak. Egy egészben főtt snapper, mangóval és lilahagymás salsával körítve. És erről a szuperfűszeres, szuperintenzív, szuperfinom főtt szecsuáni lepényhalról. Akár a sávjában szeretne maradni, akár készen áll arra, hogy felfelé ússzon az árral szemben, ez a halreceptek listája biztosan feldobja a vacsora játékát. a halreceptek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy gyorsan és egyszerűen friss, ízletes ételek kerüljenek az asztalra.
Persze, mi is szeretjük a lazacot, mint mindenki más, de soha nem szabadna úgy érezni, hogy megrekedtünk. Van még rengeteg hal, uh, itt van. Erről az ecetes, sós-borsos tőkehalról beszélünk, amit lekváros mogyoróhagymával és rizzsel tálalnak. Egy egészben főtt snapper, mangóval és lilahagymás salsa-val körítve. És erről a szuper fűszeres, szuperintenzív, szuperfinom főtt szecsuáni lepényhalról. Akár a saját sávjában szeretne maradni, akár készen áll arra, hogy felfelé ússzon az árral szemben, ez a halreceptek listája biztosan feldobja a vacsora játékát.
Sós-borsos grillezett fekete sügér Curry Verde-vel
Tanuld meg, hogyan kell egész halat főzni, és máris a zsebedben lesz a nyár legimpozánsabb vacsorája. Két tipp, hogy profi módon grillezd az egész halat: Használj két nagy fémspatulát, hogy sokkal könnyebb legyen a forgatás, és fűszerezd az egész halat - a fejétől a farkáig, kívül-belül.
Hozzávalók
4 adag
1 csésze szőlőmagolaj vagy más semleges olaj, elosztva, plusz még több a grillezéshez.
1 evőkanál vadouvan vagy más currypor
1 zöld chili (pl. serrano vagy jalapeño), apróra vágva
1 1" darab gyömbér, meghámozva, finomra reszelve
1 gerezd fokhagyma, finomra reszelt
1½ csésze finomra vágott koriander, plusz 1 csésze levél a zsenge szárral együtt
3 evőkanál friss lime levet, elosztva
Kosher só
2
1,5-2 font fekete sügér vagy más egész hal, megtisztítva
8 újhagyma, 4 egészben, 4 nagyon vékonyan átlósan felszeletelve
Frissen őrölt fekete bors
Citromszeletek (a tálaláshoz)
Pelyhes tengeri só
Elkészítés
1. lépés
Készítsük elő a grillsütőt közepes hőfokra. Egy kis serpenyőben ½ csésze olajat melegítsünk fel közepes hőmérsékleten. Amikor az olaj már csillog, keverd bele a vadouvant, és vedd le a serpenyőt a tűzről (egy kicsit habosodnia kell). Hagyd kihűlni a serpenyőben.
2. lépés
Keverjük össze a curryolajat, a chilit, a gyömbért, a fokhagymát, az apróra vágott koriandert és 2 evőkanál lime-levet egy kis tálban. Fűszerezzük a curry verde-t kóser sóval, és tegyük félre.
3. lépés
Tegyük a halat egy vágódeszkára, és papírtörlővel alaposan töröljük szárazra (kívül és belül). Egy éles késsel mindkét oldalán keresztben, átlósan, 2"-ként vágjuk be a testet, egészen a csontokig (ez segít a hal egyenletes átsütésében). Tedd a halat és 4 egész újhagymát egy peremezett sütőlapra; fűszerezd a halat kívül-belül bőségesen kímélő sóval és borssal. Locsoljuk meg a halat és a mogyoróhagymát a maradék ½ csésze olajjal (ez soknak tűnhet, de ez a legjobb módja annak, hogy a hal ne ragadjon a rácshoz).
4. lépés
Tisztítsd meg és olajozd meg a rácsot, majd azonnal helyezd a halat és az egész mogyoróhagymát a grillrácsra. Grillezzük, a mogyoróhagymát időnként megforgatva, amíg mindenhol enyhén megpirul, kb. 4 percig. Tedd át egy vágódeszkára. Folytasd a halak grillezését zavartalanul, 8-10 percig. Emeld fel kissé az egyik szélét, hogy lásd, a bőr felpúposodott és enyhén elszenesedett-e, és könnyen leválik-e a rácsról. Ha a hal még nem kész, hagyd még egy percig grillezni, majd próbáld meg újra. Ha könnyen leoldódik, óvatosan csúsztass alá 2 nagy fémlapátot, és fordítsd a második oldalára. Grillezd, amíg a másik oldal enyhén elszenesedik, és a bőre felpúposodik, 8-10 percig, a hal méretétől függően.
5. lépés
Vágjuk finomra a grillezett újhagymát, és adjuk hozzá a félretett curry verdehez.
6. lépés
Dobjuk össze a felszeletelt újhagymát, a korianderleveleket és a maradék 1 evőkanál lime-levet egy csipetnyi kóser sóval egy közepes tálban.
7. lépés
Kanalazzuk a curry verde-t egy tálra, és helyezzük rá a halat. Szórjuk rá a mogyoróhagymás keveréket, és szórjuk meg tengeri sóval.
Kurkumás hal rizstésztával és gyógynövényekkel
Ezt a receptet a vietnami étel, a Cha Ca La Vong ihlette. Hanoiban, ahonnan ez az étel származik, a halat általában az asztalnál főzik meg, és különféle kísérő ételekkel tálalják. A fűszernövényeket, a szószt és a tésztát külön-külön is tarthatod, vagy kombinálhatod őket egy tálban, ahogy mi tettük.
Hozzávalók
2 adag
½ kis piros vagy zöld chili, apróra vágva
2 evőkanál halszósz
2 evőkanál friss lime leve
1 evőkanál cukor
2 gerezd fokhagyma, finomra reszelt, elosztva
6 uncia vékony vermicelli tészta
1 ½ hüvelykes darab gyömbér, meghámozva, finomra reszelve
½ teáskanál őrölt kurkuma
3 evőkanál semleges olaj, elosztva
¾ font kicsontozott, bőr nélküli tőkehal, 2 hüvelykes darabokra vágva
Kosher só, frissen őrölt bors
1 csokor kapor, nagyon durvára vágva (kb. 2 csésze)
4 újhagyma, fehér részek nagyon vékonyan hosszában felszeletelve, zöld részek 2 hüvelykes darabokra vágva
¼ csésze pörkölt, héjas földimogyoró, durván összetörve
Elkészítés
1. lépés
Keverjük össze a chilit, a halszószt, a lime-levet, a cukrot, a fokhagyma felét és ¼ csésze hideg vizet egy kis tálban, amíg a cukor feloldódik; tegyük félre a nuoc chamot.
2. lépés
Főzzük meg a tésztát a csomagolás utasításai szerint. Csöpögtessük le és öblítsük le hideg vízzel.
3. lépés
Keverjük össze a gyömbért, a kurkumát, 2 evőkanál olajat és a maradék fokhagymát egy közepes tálban. Adjuk hozzá a halat, és forgassuk össze; sóval és borssal fűszerezzük.
4. lépés
A maradék 1 evőkanál olajat egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőben közepesen magas hőfokon melegítsük fel, amíg csillogni nem kezd. Adjuk hozzá a halkeveréket, és időnként megforgatva süssük aranybarnára és éppen csak átsültre, 4-5 percig. Adjuk hozzá a kaprot és a mogyoróhagyma zöldjét, forgassuk meg néhányszor, majd süssük tovább, amíg a zöldek alig fonnyadnak meg, kb. 30 másodpercig.
5. lépés
Osszuk szét a tésztát, a halas keveréket és a mogyorót a tálak között. Tegyük a tetejére a mogyorófehérjét. Tálaljuk mellé a nuoc chamot.
Sült hal curry vajjal
A lassú sütési módszer, amely a lazacot vajas és fényűzővé varázsolja, ugyanolyan jól működik a pikkelyes fehér halak egész széles, ízletes világában, a tőkehaltól a foltos tőkehalig. Itt a zöldségeknek adunk egy kis előnyt a forró sütőben, mielőtt lejjebb vennénk a hőfokot, rátesszük a halat, és hagyjuk, hogy minden együtt süljön végig. Az eredmény: egy egész (egészséges!) vacsora egy serpenyőben. Mi itt édesköményt, burgonyát és lilahagymát használunk, de bármilyen szezonális zöldséggel helyettesíthetjük, amelyet szívesen fogyasztunk sült formában. Amíg minden zöldségdarab nagyjából egyforma méretű, addig aranyat ér. Próbáld ki: édesburgonya, sárgarépa, karfiolvirág vagy butternut tök.
Hozzávalók
4 adag
1 édesköményhagyma, felszeletelve
1 nagy lilahagyma, a gyökerén keresztül 8 karikára vágva
1 font Yukon Gold burgonya, félbevágva, ha nagy, félbevágva
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Kosher só
4 Evőkanál sótlan vaj
2 fokhagyma gerezd, összezúzva
1 ½" gyömbér, meghámozva, apróra vágva
1 teáskanál currypor
1¼ font tőkehal, szürke tőkehal, foltos tőkehal vagy tőkehal
Menta (a tálaláshoz)
Elkészítés
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 425°-ra. Dobjuk össze az édesköményt, a hagymát, a burgonyát és az olajat egy 3 g-os tepsiben, hogy bevonja; sózzuk. Egyszer megforgatva addig sütjük, amíg a zöldségek megbarnulnak és megpuhulnak, 35-40 percig.
2. lépés
Közben egy kis serpenyőben közepes lángon olvaszd fel a vajat. Keverjük bele a fokhagymát, a gyömbért, a curryport és egy csipet sót. Pároljuk, amíg a szín erősödik, kb. 1 percig. Vegyük le a tűzről.
3. lépés
Fűszerezzük a halat sóval, és fektessük a főtt zöldségek tetejére. Locsoljuk meg a halat curryvajjal. Csökkentse a sütő hőmérsékletét 350 °C-ra, és süsse a halat, amíg a hús villával könnyen szétpattan, 12-15 percig.
4. lépés
Tálaljuk a zöldségeket és a halat a mentával megszórva.
Kurkumás lazac kókuszdióval ropogósan
A kókuszreszelék textúrát és hőt kölcsönöz ennek az egyszerű pörköltes ételnek. Készíts dupla vagy tripla adagot, és használj sós zabpehely, kiadós levesek vagy sült téli zöldségek feltétjeként. Ez a recept része a 2020-as Egészséges Feel Good Food Plannek, amely egy tíznapos kezdőlökés az egész éves egészséges táplálkozás felé.
Hozzávalók
4 adag
5 Evőkanál extra szűz olívaolaj, elosztva
2 csokor mángold, bordák és szárak eltávolítva és finomra vágva, levelek durvára vágva (tartsuk külön).
1 nagy mogyoróhagyma, vékonyan felszeletelve
1 3"-es darab gyömbér, meghámozva, hosszában vékonyan felszeletelve
Kosher só
½ teáskanál őrölt kurkuma
1 1½ font bőr nélküli lazacfilé, lehetőleg középen vágva
3 fokhagyma gerezd, vékonyan felszeletelve
½ serrano chili, vékonyan felszeletelve
½ csésze cukrozatlan kókuszreszelék
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 300°-ra. Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy nagy tűzálló serpenyőben közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a mángold bordáit és szárát, a mogyoróhagymát és a gyömbért, és időnként megkeverve főzzük, amíg a mogyoróhagyma megpuhul, de nem barnul meg, kb. 3 percig. Adjuk hozzá a mángoldleveleket, és kevergetve főzzük, amíg részben megfonnyadnak, kb. 3 percig. Vegyük le a tűzről, és fűszerezzük sóval.
2. lépés
Keverjünk össze 2 evőkanál olajat és a kurkumát egy kis tálban. Tegyük a lazacot lapos oldalával lefelé a zöldek tetejére a serpenyőben. Sózzuk meg a lazacot, és kenjük be a kurkumás olajjal. Tegyük át a sütőbe, és süssük addig, amíg a filé a közepén éppen csak átlátszatlan, és könnyen lepattogzik, a zöldségek pedig megpuhulnak, 25-30 percig.
3. lépés
Közben a maradék 1 evőkanál olajat melegítsük fel egy kis serpenyőben közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a kókuszreszeléket, és gyakori kevergetés mellett süssük, amíg a fokhagyma és a kókusz aranyszínűvé válik, kb. 5 percig. Tegyük át a kókuszreszeléket egy kis tálba, és enyhén sózzuk meg.
4. lépés
Fűszerezzük a halat és a zöldfűszereket borssal; tálaljuk a kókuszos ropogtatnivalóval a tetejére.
Tonhalas poke tál
Idő ikon Készítési idő 15 perc, plusz hűtés. Párolási idő kb. 12 perc.
Legyél jó magadhoz! Tápláld a tested, az elmét és a lelket egy egyszerű, mégis tartalmas tonhalas poke tállal egy személyre, tele avokádóval, mangóval és retekkel.
Legyen a poke a hétközi repertoár része. Próbáld ki legközelebb a lazacos poke bowl receptünket.
Hozzávalók
100 g sushi rizs, hideg vízzel átöblítve egy szűrőben.
1 teáskanál rizsborecet ½ teáskanál cukorral elkeverve.
100 g sashimi minőségű friss tonhal (vagy bármilyen hal), felkockázva - lásd: Könnyű cserék.
2 evőkanál ponzu szósz
1 lime, félbevágva
1 teáskanál fekete szezámmag
½ mangó, meghámozva és felszeletelve
½ avokádó, hámozva (egészben, szeletelve vagy kockára vágva, ahogy tetszik)
4 retek, fél görögdinnye retek vagy vegyesen, vékonyan felszeletelve.
2 újhagyma, finomra szeletelve
Néhány korianderlevél, szedve
Néhány szedett mentalevél
1 piros chili, szeletelve (nem kötelező)
1 evőkanál poke szósz (mi Kikkomant használtunk, Sainsbury's-ből)
Módszer
Főzzük meg a rizst a csomagolás utasításai szerint, keverjük bele az ecetet/cukrot, majd hagyjuk kihűlni.
Egy kis tálban keverd össze a tonhalat, a ponzu szószt, ½ lime levét és a szezámmagot.
Az összeállításhoz tedd a rizst a tálba, egy kicsit felhalmozva az egyik oldalára. Rendezd el a mangót, az avokádót és a retket a másik oldalon, majd halmozd a tonhalat középre. Szórd rá az újhagymát, a fűszernövényeket és a chilit, ha használsz. Tegyük fel a poke szószt és egy extra lime-ot, majd tálaljuk.
Tilapia kukorica salsával
A családom imádja a halat, és ez a szuper gyors étel nagyon népszerű nálunk. Bár az íze olyan, mintha sokáig tartana, a grillsütő alatt percek alatt megsül. Citromszeletekkel díszítve és kuszkusszal tálalva szeretjük. -Brenda Coffey, Singer Island, Florida
Hozzávalók
4 tilápia filé (egyenként 6 uncia)
1 evőkanál olívaolaj
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
1 doboz (15 uncia) fekete bab, leöblítve és lecsepegtetve
1 doboz (11 uncia) egész szemű kukorica, lecsepegtetve
1/2 csésze olasz salátaöntet
2 evőkanál apróra vágott zöldhagyma
2 evőkanál apróra vágott édes pirospaprika
Útmutató
Locsoljuk meg a filék mindkét oldalát olajjal; szórjuk meg sóval és borssal.
Süssük a tűztől 4-6 méterre, amíg a hal villával könnyen lepattogzik, 5-7 percig. Közben egy kis tálban keverje össze a többi hozzávalót. Tálaljuk a halhoz.
Maláj stílusú egész hal
"Ehhez a látványos péntek esti tengeri sügér ételhez tényleg érdemes banánlevelet beszerezni. Hihetetlen illat, felerősített íz és csodálatos textúra - ez egy igazi bellter! "
Hozzávalók
1 szál citromfű
1 mogyoróhagyma
5 cm-es darab gyömbér
3 friss piros chili
6 lime levél (friss vagy szárított)
100 g sótlan földimogyoró
1 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál halszósz
1 lime
1 x 800 g egész tengeri sügér , pikkelyes, kibelezve, fenntartható forrásból származó, egészben
1 nagy banánlevél , opcionális
1 evőkanál alacsony sótartalmú szójaszósz
PICKLE
3 vegyes színű chili
1 csipet cukor
2 evőkanál fehérborecet
SALÁTA
1 friss kókuszdió
75 g cukorborsó
75 g csiperkegomba
¼ kínai káposzta
¼ vöröskáposzta
¼ uborka
1 érett mangó
½ csokor friss menta (15 g)
½ csokor friss koriander, (15 g)
½ csokor friss bazsalikom, (15 g)
1 lime
KÓKUSZDIÓ RIZS
2 evőkanál növényi olaj
1 evőkanál kókuszkrém
1 lime
1 bögre jázmin rizs
Módszer
Melegítsük elő a sütőt 220°C/425°F/gas 7-re.
Üssük a citromfüvet a munkafelületünkhöz, és távolítsuk el a kemény külső réteget. Hámozza meg a mogyoróhagymát és a gyömbért, magozza ki a chilit, majd vágd durvára az egészet a citromfűvel együtt. Adjuk egy nagy mozsárba egy jó csipetnyi tengeri sóval és a lime levelekkel (a szárakat dobjuk ki), és törjük péppé.
Pirítsuk a földimogyorót egy nagy serpenyőben közepes lángon 3 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz, majd a felét törjük bele a pasztába. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a halszószt, reszeljük finomra a lime héját, és nyomjuk bele az összes levét, majd keverjük össze.
Egy éles késsel 1 cm-enként keresztbe-kasul bevágjuk a tengeri sügér bőrét, majd kívül és belül is átdörzsöljük az egészet a pasztával.
Vegyük elő a banánlevelet (ha használunk), vagy tépjünk le egy darab sütőpapírt, amely ötször olyan hosszú, mint a hal, és hajtsuk félbe, hogy dupla vastagságú legyen. Helyezze a halat a közepére, majd hajtsa össze, hogy a halat szorosan lezárja benne. Tegyük egy nagy tepsibe, és süssük 25 percig, vagy amíg a hús zamatos nem lesz, és könnyen leválik a csontról.
A rizs elkészítéséhez csepegtesse a növényi olajat egy serpenyőbe, közepes lángon. Morzsold bele a kókusztejszínt, majd nyomd bele a lime levét, és dobd bele a kifacsart lime féléket. Dobjuk bele a rizst, és pirítsuk 2 percig, majd öntsük fel 1 bögre forró vízzel, és vegyük le a hőfokot alacsonyra. Fedjük le, és főzzük 12 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk még 3 percig párolódni.
A chilipácoláshoz vágjuk finomra a chilit, és tegyük egy kis tálba a cukorral, az ecettel és egy csipetnyi sóval, majd keverjük össze, és hagyjuk félretenni.
Most készítsd el a salátát. Törd fel a kókuszdiót, és reszeld finomra 50 g húsát egy tálba. Vágd félbe a cukkinit és a mangalicát, aprítsd fel a káposztát és az uborkát, majd hámozd meg és szeleteld finomra a mangót, és add az egészet a tálba. Szedjük bele a legtöbb fűszernövénylevelet, facsarjuk rá a lime levét, és forgassuk össze.
Dobd a halat egy tálalótálra. A maradék földimogyorót durvára törd össze egy mozsárban, majd szórd a salátára és a halra. Locsoljuk meg a halat a szójaszósszal, és szórjuk rá a maradék salátafűszereket.
Vidd a halat, a chilis uborkát, a rizst és a salátát az asztalhoz, és hagyd, hogy mindenki kiszolgálja magát.