, 2022/5/9

A száz fokos hőségtől elolvadok! Az idei nyár kánikulai forróságot hozott, és még rosszabb volt otthon. Kerülöm a szemkontaktust a tűzhelyemmel. Szerencsére a nyári termények a legjobbak, és nem kell sokat előkészíteni őket.

cooling recipes

Ma kedvenc nyári receptemet osztom meg, és egyikhez sem szükséges a tűzhely vagy a sütő. Halleluja! A listán reggelik, saláták és könnyű ételek, sütés nélküli desszertek és néhány hűsítő ital szerepel.

Alapvető áfonya turmix

Hozzávalók

1 ½ csésze vagy 2 csésze cukrozatlan vaníliás mandulatej vagy víz

1 ½ csésze fagyasztott áfonya

1 ½ csésze fagyasztott banán (én ½″ szeletben fagyasztom le a banánt)

¼ csésze mandulavaj

Választható táplálkozásfokozók: ¼ csésze régimódi zab és/vagy 2 evőkanál lenmag.

1-2 teáskanál juharszirup, ha szükséges (nekem általában nincs rá szükségem).

Útmutató

Egy turmixgépben keverjük össze az összes hozzávalót.

Alacsony fokozaton turmixold, amíg a turmixgép lendületet nem kap, majd a lehető leghamarabb kapcsold fel a legmagasabb fokozatra (vagy ha a turmixgépednek van turmix funkciója, az is remekül működik). Álljunk meg, hogy lekaparjuk az oldalát, vagy adjunk hozzá még tejet, ha szükséges.

Ha a turmix teljesen sima és krémes, kóstold meg, és keverj bele juharszirupot, ha édesebb turmixot szeretnél. Oszd a turmixot 2 pohárba. Azonnal tálalhatod!

Overnight zab

Összetevők

⅓ csésze házi készítésű müzli, vagy ⅓ csésze régimódi zab, plusz ¼ teáskanál őrölt fahéj.

1 evőkanál chia mag

1 evőkanál mandula- vagy mogyoróvaj

½ csésze tej a nagyon sűrű konzisztenciához, vagy legfeljebb ⅔ csésze tej a könnyebb konzisztenciához.

½ csésze gyümölcs (én a friss vagy fagyasztott áfonyát vagy málnát, vagy a felszeletelt friss epret szeretem).

Csepp juharszirup vagy méz, ha szükséges

Útmutató

Egy edényben vagy tálban (egy munkásüveg vagy 1 pintes befőttesüveg tökéletes) keverd össze a müzlit (vagy régimódi zabot és fahéjat), a chia magot és a dióvajat. Adjunk hozzá egy fröccsnyi tejet, és keverjük a dióvajat a zabhoz. Ezután adjuk hozzá a maradék tejet, és keverjük össze.

Tedd a tetejére az általad választott gyümölcsöt. (Ha ½ csészénél több tejet használsz, és szeretnéd, ha a gyümölcs a tetején maradna, várj a zab tetejével a tálalásig. Ha olyan gyümölcsöt használsz, amely nem tárolódik jól, például szeletelt almát vagy banánt, várj a zab tetejével, amíg tálalásra kész).

Tedd rá a fedelet az üvegre, és tedd a hűtőbe egy éjszakára vagy legfeljebb 5 napra. Amikor készen áll a tálalásra, ha szeretnéd, csepegtess rá egy kis juharszirupot vagy mézet, és hűtött állapotban fogyaszd.

Mentás jeges Matcha Latte

Hozzávalók

1 csésze nyers kesudió, legalább 4 órán át áztatva, ha nincs nagy teljesítményű turmixgéped (lásd az 1. lépést).

2-4 evőkanál méz vagy juharszirup

Egy marék friss mentalevél (plusz még néhány ágacska a díszítéshez) vagy ½ teáskanál borsmenta kivonat.

2 evőkanál matcha zöld tea

1 evőkanál vaníliakivonat

csipetnyi só

4 csésze víz, elosztva

Utasítások

A turmixolás megkönnyítése érdekében a kesudiót legalább 4 órán át, vagy egy éjszakán át a hűtőszekrényben áztasd be vízbe. Ha van egy nagy teljesítményű turmixgéped, például Vitamix vagy Blendtec, akkor ezt a lépést kihagyhatod. (Én lusta vagyok, és a Vitamixemre bízom a munkát, de meg kell említenem, hogy az áztatott kesudiót könnyebb lehet megemészteni.)

Ha beáztattad a kesudiót, szűrd le, és öblítsd le, amíg a víz tiszta nem lesz. Tedd a kesudiót a turmixgép táljába. Adj hozzá 2 evőkanál mézet vagy juharszirupot, majd a mentát, a matchát, a vaníliát és egy csipet sót.

Adj hozzá 2 csésze vizet (a többit később adod hozzá), és szorosan zárd le a fedelet. Kezd a turmixolást a legalacsonyabb fokozaton, és növeld a sebességet, amíg a kesudió teljesen elporlad. Ez egy nagy teljesítményű turmixgépben 2 percig is eltarthat, egy hagyományos turmixgépben pedig tovább.

Öntsd bele a maradék 2 csésze vizet. Rögzítsd a fedelet, és turmixold újra. Kóstold meg, és keverj bele még egy-két evőkanálnyi édesítőszert, ha még nincs csodálatos íze. Ha a turmixgép nem tudja krémesre pépesíteni a kesudiót, akármennyi ideig is turmixolod, szűrd át a tejet egy finom szitán.

Tölts meg egy ivópoharat jéggel, és öntsd rá a keveréket. Díszítsd egy szál mentával, ha van.

A maradék matcha latte-t egy lefedett edényben (egy befőttesüveg tökéletes) tárolja a hűtőszekrényben akár 4 napig is. Idővel leülepedik, ezért tálalás előtt újra fel kell rázni az üveget, vagy alaposan fel kell keverni a tartalmát.

Trópusi Acai tál

Összetevők

1 ½ csésze fagyasztott mangó darabok

1 csésze fagyasztott ananász darabok

1 csésze fagyasztott banándarabok (fagyassza le az érett banánt ½″ vastagságú szeletekre).

Két csomag (egyenként 3,5 uncia vagy 100 gramm) fagyasztott, cukrozatlan açai bogyós gyümölcspüré.

1 csésze jéghideg víz, szükség esetén több

1-2 evőkanál lime-lé, ízlés szerint

Ajánlott köretek: kókuszos granola, reszelt cukrozatlan kókuszdió, apróra vágott diófélék, chia magok, szeletelt friss banán vagy kivi vagy más trópusi gyümölcsök.

Útmutató

Turmixgépben keverd össze a fagyasztott mangót, ananászt és banánt. Az açaí-csomagokat kb. 10 másodpercig futtasd meleg víz alatt, hogy egy kicsit felolvadjanak, majd vágd fel őket, és öntsd az açaí-pépet a turmixgépbe.

Öntsd bele a hideg vizet, rögzítse biztonságosan a fedelet, és kezd el a turmixolást a legalacsonyabb fokozaton, amíg vonóerőre nem kap, majd növeld a sebességet a magas fokozatra, amint az elérhetővé válik. Ha szükséges, állítsd meg a turmixgépet, hogy lekapard az oldalát, és adj még ¼ csésze vagy ½ csésze vizet, ha egyszerűen nem akar turmixolni. (Én a Vitamixemhez mellékelt tamperrel dolgoztam, és nem kellett több folyadékot hozzáadnom).

Adjunk hozzá 1-2 evőkanál lime-levet, ízlés szerint, és rövid ideig turmixoljuk, hogy összeálljon. Öntsd a turmixot tálkákba, és a tetejére tetszés szerinti díszítéseket tegyél. Tálald azonnal, vagy fedd le és tedd hűtőbe akár 3 napig.

A legegyszerűbb bogyós chia lekvár

Hozzávalók

10-12 uncia (kb. 2 ½ csésze) fagyasztott málna, lehetőleg bio málna

10-12 uncia (kb. 2 ¼ csésze) fagyasztott áfonya, lehetőleg bio vagy vad áfonya.

¼ csésze chia mag

2 evőkanál narancslé (kb. ½ közepes narancs leve)

Legfeljebb 4 evőkanál juharszirup (nem kötelező), ízlés szerint.

Útmutató

Egy közepes méretű keverőtálban keverd össze a fagyasztott málnát és áfonyát, a chia magot és a narancslevet. Fedjük le, és hagyjuk a keveréket szobahőmérsékleten körülbelül három órán át felengedni, vagy egy éjszakán át a hűtőszekrényben (a hűtőszekrény alsó polcának eleje az ideális hely a felolvasztáshoz, mivel általában ez a legmelegebb terület).

Ha a bogyók kiolvadtak és megpuhultak, egy krumplinyomóval (vagy egy nagy kanál hátuljával, illetve egy tálalóvillával) pépesítse a kívánt állagúra a keveréket. Én szeretem, ha van egy kis állag a lekváromban, ezért nem nagyon pépesítem.

Kóstold meg, és ha édesebb lekvárt szeretnél, keverj bele egy kis juharszirupot, ízlés szerint (ne feledd, hogy később bármikor rácsepegtethetsz juharszirupot vagy mézet a lekvárra, ha szeretnél). Ha a chia magok még nem szépen megduzzadtak, hagyd a keveréket kb. 20 percig pihenni, hogy még több nedvességet szívjanak magukba.

Imádom ezt a lekvárt pirítósra/palacsintára/gofrira/táskára, joghurttal és müzlivel, valamint chia magos pudingba. A maradék lekvárt a hűtőben, lefedve, kb. 5 napig tároljuk.

Citrom és lime energia tonik

Összetevők

2 evőkanál bio nyers méz

1 csésze kókuszvíz

1/4 csésze friss lime leve

1/4 csésze friss citromlé

1 csésze hideg víz vagy szódavíz

1/8 teáskanál paprika

Útmutató

Tegyük a mézet egy tálba, és adjunk hozzá egy kevés kókuszvizet. Keverjük össze, amíg a méz feloldódik. Adja hozzá a maradék kókuszvizet, és keverje jól össze.

Öntsük át a lime- és citromlevet egy szűrőn, egy tálon keresztül, hogy eltávolítsuk a pépet. Adjuk hozzá a kókuszvízhez és a mézhez.

Add hozzá a többi hozzávalót, és keverd össze.

Jégkockákkal tálaljuk.

Paleo áfonyás és barackos parféták

Hozzávalók

1 doboz teljes zsírtartalmú kókusztej, 8 órán át a hűtőben tartva egy éjszakán keresztül

1/2 teáskanál vanília kivonat, opcionális

1/2 evőkanál juharszirup vagy méz, opcionális

2 őszibarack, szeletekre vágva

1 csésze áfonya

1/2 csésze gabonamentes müzli vagy tetszés szerinti müzli

Útmutató

A kókuszos tejszínhab elkészítéséhez nyisd ki a kókusztej konzervet alulról. A víz és a tejszín szét fog válni. A vizet kidobhatod, vagy félreteheted, hogy később turmixokhoz adhasd. Miután eltávolítottad az összes vizet, kanalazd ki a krémet, és add egy kis üveg- vagy fémtálba (valami hidegbe). Álló vagy kézi mixerrel verjük a kókuszkrémet magas fokozaton egy-két percig, amíg a krém besűrűsödik. Ha besűrűsödött, most már hozzáadhatod a vaníliakivonatot és a juharlevelet, ha szeretnéd tompítani a kókuszos ízt. Újra magas fokozaton verjük még egy percig, amíg teljesen be nem keveredik.

A parfé összeállításához adjunk egy-két kanál kókuszkrémet a poharak aljára. A kókuszra tegyél egy réteg gyümölcsöt, majd a tetejére tedd rá a granolát. Ismételd meg ezt a folyamatot még egyszer, és már kész is!

Ha nem akarod azonnal elfogyasztani ezeket, tárold a hűtőben, amíg készen nem leszel. Ezek nagyszerűek előre elkészíthető reggeliként is. Tárold egy légmentesen záródó üvegben, hogy elfoglaltságos reggeleken gyorsan elkészíthesd a reggelit.