, 2022/5/2
Azok, akik már egy ideje olvassák ezt a blogot, tudják, hogy van egy kis megszállottságom a kesudióval kapcsolatban. És különösen a kesudiósajtért. A kesudiósajt számtalan vegán ebédtálba, salátába, tésztareceptbe és szendvicsbe került már. Kekszekre is kenem, ha épp nassolni támad kedvem. Számtalan vegán pirítós alapját képezte már.
Amikor megemlítem a kesudiósajtot az ügyfeleimnek, gyakran ellenkeznek azzal, hogy ez sok munkának hangzik. De a kesudiósajt otthoni elkészítése valójában olyan egyszerű, mint a humusz vagy a babdipp készítése. Ma megosztom veletek a kedvenc kesudiósajt receptemet. Ez az, amelyikhez újra és újra visszatérek. Ízletes, gyors, és nem igényel semmilyen flancos otthoni erjesztést. Remélem, ti is ugyanúgy bízni fogtok benne, mint én!
Kesudió sajt
Összetevők
1 bőséges csésze nyers kesudiót legalább 2 órán át áztatva (akár 10 órán át, vagy egy éjszakán át is), lecsepegtetve és leöblítve.
2 evőkanál táplálkozási élesztő
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1/4 teáskanál fokhagymapor az erősebb fokhagymás ízért, használjon helyette 3/4 teáskanál fokhagymaport vagy 1 zúzott fokhagymagerezdet.
1/2 teáskanál só szükség szerint több
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1/4 csésze víz, szükség szerint több
Utasítások
Tedd a kesudiót, a táplálékélesztőt, a citromlevet, a fokhagymaport, a sót és a borsot egy konyhai robotgépbe. Pulzáljuk többször, hogy a kesudiót összetörjük, amíg durva, nedves lisztet nem kapunk belőle. Egy spatulával kaparjuk le a konyhai robotgép oldalát.
Kapcsold be a konyhai robotgép motorját. Járó motor mellett csepegtesd bele a vizet, és hagyd, hogy a kesudiót körülbelül 10 másodpercig dolgozza. Állítsd le, és kapard le újra a gépet. Folytasd a feldolgozást 1-2 teljes percig, vagy amíg a kesudiósajt sima és sűrű nem lesz, szükség esetén adj hozzá még egy evőkanál vizet. Az állagának kicsit olyannak kell lennie, mint a humusznak.
Kóstold meg a kesudiósajtot, és ízlés szerint adj hozzá citromot, sót és borsot. Ha szeretnéd, pépesítsd bele a friss fűszernövényeket vagy más ízesítőket. Tálald. A kesudiósajt légmentesen záródó edényben a hűtőben akár 6 napig is eltartható.
Szeletelhető kesudió sajt
Hozzávalók
1 csésze nyers kesudió (150g)
⅓ csésze víz (80ml)
5 evőkanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál kókuszolaj
¼ csésze Tahini (60g)
½ közepes sárgarépa (~30g) meghámozva és felszeletelve
2 ½ teáskanál só
¼ teáskanál paprika
⅛ teáskanál Cayenne-bors
1 evőkanál dijoni mustár
¼ csésze táplálkozási élesztő
1 teáskanál fokhagymapor vagy fokhagymapehely
1 csésze víz (240 ml)
1 evőkanál agar-agar por por legyen por és ne pehely*.
Útmutató
Add a kesudiót, ⅓ csésze vizet, citromlevet, kókuszolajat, tahinit, sárgarépát, sót, paprikát, cayenne-i paprikát, dijoni mustárt, táplálkozási élesztőt és fokhagymaport a turmixgépbe, és keverd nagyon simára. Hagyd a keveréket a turmixgépben, és tedd félre.
Adj 1 csésze vizet és az agar agar port egy serpenyőbe, és rendszeresen kevergetve melegítsd forrásig. Forrald 1 percig (időzítse), rendszeresen kevergetve, majd 1 perc után vedd le a tűzről, és öntsd a turmixgépbe a sajtkeverék tetejére.
Turmixoljuk simára.
Gyorsan mozogva, mivel nagyon gyorsan kezd összeállni, öntsük ki a keveréket egy tapadásmentes spray-vel befújt kerek tálba.
Hűtőbe tesszük, amíg meg nem szilárdul. A tálból való kiemeléshez fordítsd fejjel lefelé egy tányérra.
Krémes kesudió sajt
Leírás
Hogyan készítsünk krémes vegán kesudiós sajtot - egy egyszerű vegán alternatívát, amit percek alatt felverhetünk! Használd úgy, mint a krémsajtot vagy a ricottát. Hagyj 3 óra áztatási időt! ( Vagy áztasd a kesudiót egy éjszakán át.)
Hozzávalók
1 csésze nyers kesudió, 3-24 órán át vízben áztatva (vagy lásd a jegyzeteket).
1/2 teáskanál só
2-4 evőkanál víz
1-2 teáskanál almaecet
opcionális kiegészítők: táplálkozási élesztő, füstölt paprika, granulált fokhagyma, friss fűszernövények ( bazsalikom, koriander petrezselyem, koriander, kapor stb.) vagy szárított fűszernövények (oregánó, kakukkfű, rozmaring). Kezdje konzervatívan, ízlés szerint adjon hozzá többet.
Útmutató
Áztasd a kesudiót 3 órán át vízben (vagy akár 24 órán át hűtve). Csöpögtesd le a kesudiót a vizet félretéve.
Tedd a kesudiót egy konyhai robotgépbe a sóval és az ecettel, és többször pulzáld össze. Kapard le az oldalát, és folytasd a turmixolást, szükség esetén ismételd meg.
A kívánt állag eléréséhez adjuk hozzá a kesudióvizet, miközben a motor jár, evőkanalanként, hogy a kívánt állagot elérjük. Én általában 3-4 evőkanálnyit adok hozzá. Ezután 1-2 percig turmixoljuk.
Kóstold meg, és bátran adj hozzá bármilyen opcionális kiegészítőt.
A füstös íz érdekében adjunk hozzá 1/4 -1/2 teáskanál füstölt paprikát.
Erjesztett kesudió sajt
Egy szeletelhető, kenhető vegán sajt, amitől eldobod az agyad! Ez a kesudió alapú sajt mindössze egy maroknyi hozzávalóból készül, és az erjesztésnek köszönhetően a sós, sajtos, fanyar és umami ízek robbanása.
Összetevők
1 1/2 csésze (200 g) nyers kesudió, egy éjszakán át vagy 8 órán át vízben áztatva, vagy 15 percig vízben főzve a tűzhelyen.
2 evőkanál almaecet az "anyával", rázza az üveget, hogy egyenletesen eloszlassa.
1 evőkanál frissen facsart citromlé
3 evőkanál víz
1/3 csésze 67 g finomított kókuszolaj
1/2 csésze ~25-30g táplálkozási élesztő
3/4 teáskanál fokhagymapor (NE használjon friss fokhagymát!)*
3/4 teáskanál hagymapor
1 1/4 teáskanál tengeri só, szükség szerint még több
Utasítások
Csöpögtessük le a beáztatott kesudiót, és öblítsük le. Mossuk ki az üvegedényt és a fedelet meleg szappanos vízzel, és jól szárítsuk meg.
Add a kesudiót egy nagy teljesítményű turmixgépbe az ecettel, a citromlével, a vízzel és az olajjal együtt. Közepes vagy magas fordulatszámon turmixoljuk, közben kaparjuk le az oldalát, amíg viszonylag sima és krémes nem lesz. Add hozzá a táplálkozási élesztőt, a fokhagymapor, a hagymaport és a sót, és ismét keverje össze, amíg jól be nem keveredik és teljesen sima nem lesz. Ha nagy turmixgéped van, például egy 64 unciás üveg, akkor ez több percig fog tartani, mivel többször le kell kaparni, mivel nagyon kevés folyadék van benne.
Öntsd a keveréket egy légmentesen záródó fedelű üvegedénybe. Zárd le, és hagyd az üveget meleg helyen erjedni, legalább 16 órán át, de akár 48 órán át is.**.
Ha nyár van, a konyhapult is remekül működik. A sütőbe is beteheted, csak a villanykörte égjen (ügyelj arra, hogy ez idő alatt ne melegítsd elő a sütőt, és ne tedd közvetlenül a lámpa mellé, mert túlságosan felmelegedhet). A szabadban is erjesztheted, ha meleg, de mérsékelt éghajlaton élsz (ne érje közvetlen napfény; az üvegeket lazán csomagold be egy mosogatótörülközőbe).
Miután a sajt megerjedt, keverd meg, majd legalább 4 órára tedd hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Ha a sajt megszilárdult, kanalazzuk a felét egy pergamenpapírra. Egy kanál segítségével nyomkodjuk hasáb alakúra. Tekerd fel a pergamenpapírt, és a kezeddel és magával a pergamenpapírral formázd és alakítsd a sajtot hasáb alakúra. Ismételd meg a sajt másik felével egy második rönk formájában. Hűtjük a sajtrönköket 2 órára, vagy még tovább, hogy megdermedjenek. Tárold a maradékot pergamenpapírba csomagolva a hűtőszekrényben legalább 2 hétig.