, 2022/4/29

Ez egy gyors és egyszerű kínai padlizsánrecept fűszeres fokhagymás mártással, amely annyira addiktív. Ráadásul a padlizsándarabok olyan puhák, hogy szinte elolvadnak a szádban. Miért olyan jó ez a kínai padlizsánrecept? Egy autentikus kínai padlizsán recept, amelyet a kínai konyha egyik legelismertebb szaktekintélye, Fuchsia Dunlop ihletett.

chinese eggplant recipe

Használhat akár japán vagy kínai padlizsánt, akár olasz gömb padlizsánt is.

Egy egyedi kínai mártás, amely pikáns, édes és pikáns, és amelyet "Hal-fürtösnek" hívnak, annak ellenére, hogy a hozzávalók között nincs hal!

Kínai padlizsán fűszeres fokhagymás mártással Recept

Hozzávalók

Étolaj

Padlizsán

Piros chili

Gyömbér, fokhagyma

Hagyma

Szójaszósz

Kínai fekete ecet

Cukor

Hogyan készítsük el ezt a kínai padlizsán receptet?

Egy wokban vagy serpenyőben magas hőfokon adjunk hozzá 1 evőkanál étolajat, és forgassuk meg, hogy bevonja a wokot. Amikor a wok forró, tegye bele a padlizsánt egy rétegben. Főzzük 2 percig, és fordítsuk meg minden egyes darabot, hogy egyenletesen süljenek. További 2-3 percig főzzük, időnként megfordítva. a padlizsánnak meg kell változtatnia a színét, a héjának ráncosnak, a húsának pedig puhának kell lennie.

Told félre a padlizsánt a wokban, és adj hozzá 1 evőkanál étolajat. Add hozzá a fokhagymát, a piros chilipaprikát, a gyömbért és a zöldhagymát. Keverd ezeket az aromákat, amíg illatosak nem lesznek. Kombináld az aromákat a padlizsánnal, és egy percig kevergetve süsd. Add hozzá a szójaszószt, a fekete ecetet és a cukrot, és keverd össze. Azonnal tálaljuk.

Milyen típusú padlizsánt használjak?

Kínai és japán padlizsánt is termesztünk a kertben, mindkettő kevésbé keserű, mint a hagyományos kövér Globe fajta. Hallottam, hogy a szakácsoknak "be kell sózni" a padlizsánt, és hagyni kell állni, hogy felszabaduljanak a keserű vegyületek. Az ázsiai fajtánál erre nincs szükség!

De mindkét fajta tökéletes ehhez a kínai padlizsán recepthez. A japán és a kínai padlizsán héja is sokkal vékonyabb. Bár ez egy kínai padlizsán recept, én japán padlizsánfajtát használtam (a kínai növényem az életciklusa vége felé járt, és már csak padlizsáncsutkákat pattogtatott).

Az egyszerű sütésen kívül tényleg csak így főzöm gyakran a padlizsánt - ez egy csodálatos ízparti - csili, fokhagyma, szójaszósz és egy csipetnyi fekete ecet az ízek kiegyensúlyozására.

Finom mártás

Ennek az ételnek a lefordított kínai neve "halszálkás padlizsán", ami annyira szerencsétlen. Biztos vagyok benne, hogy ez sok szakácsot elriasztott attól, hogy egyáltalán kipróbáld a receptet. Azért hívják így, mert az étel Kína Szecsuán tartományából származik.

A szecsuáni konyhának nagyon sok különböző leírása van az 56 különböző főzési módszerre és a 23 "hivatalos" szecsuáni ízkombinációra. A "halízesítés" a következő kombinációra utal: sós+édes+savanyú+csípős+fűszeres+fokhagyma+gyömbér+zöldhagyma. Ne aggódj - a szósznak nincs halízű íze, és a recept egyáltalán nem tartalmaz halat. Ez egy olyan szósz, amely NAGYON jól illik sok szecsuáni halételhez - ezért a viccesen lefordított név.

Kínai vörösre párolt padlizsán

A vörösre párolt padlizsán rendkívül finom, gazdag chilis-fokhagymás mártásban. Ez az étel 30 perc alatt elkészíthető, így tökéletes hétköznapi vacsorákhoz. Ez a kínai padlizsánrecept eredetileg a Vegán kínai szakácskönyv című szakácskönyvemhez készült.

Konyhai ételek: Ázsiai, Kínai

Elkészítési idő: 20 perc

Főzési idő: 5 perc

Teljes idő: 25 perc

Adagok: 1 adag: 4 fő

Kalóriák: 4 kalóriát: 196kcal

Felszerelés:

Wok

Hozzávalók

3 közepes méretű kínai padlizsán kb. 1 font 5 uncia vagy 595 g 3 padlizsánonként.

2 teáskanál tengeri só

2 evőkanál kínai könnyű szójaszósz

1 teáskanál sötét szójaszósz

4 teáskanál kristálycukor

2 evőkanál Shaoxing bor

3/4 csésze víz

1 evőkanál kukoricakeményítő

1/4 csésze repceolaj (lásd a megjegyzéseket)

6 gerezd fokhagyma felaprítva

2 friss madárszem chili vékony karikákra vágva

1 evőkanál felszeletelt újhagyma

Útmutató

A padlizsánokat tekercseljük fel kb. 1 hüvelyk vastagságú, 3 hüvelyk hosszú darabokra. Egy nagy tálban dobjuk össze a padlizsándarabokat a sóval, és hagyjuk őket 10 percig pihenni.

Közben egy kis tálban keverd össze a világos szójaszószt, a sötét szójaszószt, a cukrot, a bort és 1/4 csésze vizet, hogy mártást készíts. Egy másik kis tálban keverd össze a kukoricakeményítőt és 1/2 csésze vizet, hogy sűrítményt készíts.

Nyomkodd össze a sózott padlizsánt, hogy minél több nedvességet engedjen ki belőle. Tedd félre a padlizsánt.

Egy wokban vagy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat magas hőfokon, amíg az olaj füstölni nem kezd. Adjuk hozzá a padlizsánt, és 1 percig keverjük. Adjuk hozzá a fokhagymát és a chilit, és keverjük 1 percig. Adjuk hozzá a szószt, és további 2 percig keverjük. Adjuk hozzá a kukoricakeményítő keveréket, és 1 percig keverjük, hogy a szósz besűrűsödjön.

Vedd le a serpenyőt a tűzről. Forrón tálaljuk a mogyoróhagymával díszítve.

Nasu Dengaku - Miso mázas padlizsán

Hozzávalók

2 kis padlizsán

2 evőkanál növényi olaj vagy más semleges olaj

1/4 csésze miso paszta (én awase miso-t használok, ami a vörös és a fehér miso paszta keveréke)

2 evőkanál mirin

1 evőkanál kristálycukor

1 evőkanál szaké

szezámmag

Útmutató

Vágjuk félbe a padlizsánt, és egy késsel vágjuk be a belsejét kis négyzetekre.

Egy serpenyőben magas hőfokon adjunk hozzá olajat, és tegyük a padlizsán héjával lefelé.

Süssük néhány percig, amíg a héja megbarnul. Fordítsa meg a padlizsánt, és fedje le. Addig főzzük, amíg a padlizsán át nem sül (kb. 3-4 perc).

Közben egy tálban keverd össze a misót, a mirint, a cukrot és a szakét.

Fedjünk le egy sütőtálcát fóliával, és tegyük rá a padlizsánt. Ecsettel kenje be a miso dengaku keveréket minden padlizsán tetejét, amíg az egész felületet be nem vonja.

Tegyük a sütőbe, és pirítsuk 4 percig. A miso keveréknek bugyborékolnia kell, amikor kivesszük a sütőből.

Szórjuk meg a tetejét szezámmaggal, és forrón tálaljuk.

Kínai padlizsán fokhagymás mártással (Stir-Fry padlizsán)

Hogyan készítsünk kínai padlizsánt fokhagymás mártással - egy gyors, egyszerű, ízletes padlizsán kevert sütés, amely tökéletes rizs vagy tészta mellé egy egyszerű hétközi étkezéshez! Mindössze 11 hozzávalóra van szükséged, 20 percre (sózás után), egy olyan ételhez, amely természetesen vegán és gluténmentesen is elkészíthető.

Elkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 20 perc

Teljes idő: 30 perc

Adagolás: 1 adag: 4

Hozzávalók

▢ 28 oz padlizsán 2 közepes méretű padlizsán

▢ 8 floz zöldségleves vagy 1/2 zöldségleves kocka + 1 csésze víz, vagy csak 1 csésze víz.

▢ 0,4 oz gyömbér vagy gyömbérpaszta

▢ 0,8 oz fokhagyma 3 gerezd, vagy használjon 3 teáskanál pasztát.

▢ 0,4 oz chili paprika 1 paprika

▢ 1,3 oz újhagyma 2 szár

▢ 1/2 evőkanál szecsuáni bors

▢ 2 evőkanál szezámolaj

▢ 2 evőkanál miso

▢ 1 evőkanál szójaszósz

▢ 1 evőkanál cukor

▢ 1/2 teáskanál szezámmag csak a megszóráshoz, ízlés szerint több vagy kevesebb, opcionális.

Útmutató

1. lépés: Készítsük elő a padlizsánt

Vágjuk a padlizsánt 1 hüvelykes kockákra, sózzuk meg, és tegyük félre 20 percre. Én ezt egy szűrőben szeretem csinálni, hogy természetesen lecsöpögjön. A darabokat egy konyharuhával is enyhén megpaskolhatjuk, hogy eltávolítsuk a felesleges vizet (és a sót).

2. lépés: Készítsd elő a többi hozzávalót

Vágjuk finomra a chilit. A csípősség mértékét úgy állíthatja be, hogy kevesebb chilit használ és/vagy eltávolítja a magokat a chiliből.

Vágd finomra az újhagymát, és reszeld vagy darálja le a fokhagymát és a gyömbért (vagy használj gyömbér- és fokhagymapürét).

Készítsd el a húslevest úgy, hogy a leveskockát vízzel összekeveri, és csak enyhén törje össze a borsszemeket. Én ezt egy mini mozsárban és mozsártörőben csináltam, de egy zacskóba is tehetjük, és sodrófával összetörhetjük őket.

3. lépés: Süssük meg a padlizsánt.

Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat a zúzott borsszemekkel.

Amint felforrósodott, távolítsuk el a nagyobb paprikadarabokat, majd adjuk hozzá a chilit, a fokhagymát és a gyömbért, és egy percig keverjük.

Adjuk hozzá a padlizsánt, és további két percig kevergetve pirítsuk.

Ha füstösebb ízt szeretne, akkor először grillezd meg a padlizsánt, amíg kissé ropogós és füstös lesz. Ezután a mártás főzésének utolsó perceiben adjuk hozzá a serpenyőhöz. Alternatív megoldásként a tűzhelyen enyhén füstös ízt kaphatsz, ha a padlizsánt kukoricakeményítőbe forgatod, mielőtt egy kis olajban (a mártás nélkül) serpenyőben megsütnéd.

Add hozzá a húslevest, a cukrot, a szóját és a misót, és keverje össze. Ezután főzzük 10-15 percig, vagy amíg a mártás megpuhul, és a mártás csökken.

Ha azt szeretné, hogy a mártás hígabb legyen, adjon hozzá még egy kis vizet vagy alaplevet ízlése szerint.

Kóstold meg a kínai fokhagymás szószt, és igazítsd ki az esetleges összetevőket (só, cukor, chili stb.),

Végül tálalás előtt hintsd meg a tetejét a zöldhagymával és némi szezámmaggal. Ez a kínai padlizsán keverve sült rizs vagy tészta felett a legjobban fogyasztható egy egyszerű, egészséges étkezéshez!

Hogyan készítsük el előre és tároljuk

Készítsük elő: Mivel ez a recept 4-5 napig tárolható, remekül alkalmas az előre elkészítésre. Ha még gyorsabb ételt szeretnél készíteni, akkor a padlizsánt előgrillezheted/főzheted, a mártást pedig elkészítheted 2-3 nappal korábban (redukálja és besűríti, majd üvegben tárolja a hűtőben). Az étel elkészítéséhez tedd a padlizsánt egy serpenyőbe, amíg felforrósodik, majd add hozzá a szószt, és keverd össze, amíg meleg lesz - ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet a kínai fokhagymás szószhoz.

Hűtőszekrény: a maradékot lefedve 4-5 napig tárolhatod a hűtőszekrényben.

Újramelegítés: melegítsd újra a fokhagymás padlizsános ételt mikrohullámú sütőben vagy a tűzhelyen, opcionálisan egy fröccs vízzel, hogy a szószt még egyszer hígítsd.