, 2022/5/5

A vörös kuri tök egy vékony héjú, narancssárga színű téli tök, a Cucurbita maxima faj termesztett fajtája. Úgy néz ki, mint egy kis sütőtök a bordák nélkül. A Hubbard tökfélék csoportjába tartozik.

kuri squash

A kemény külső héj belsejében kemény hús található, amely nagyon finom és lágy, gesztenyeszerű ízt biztosít. Ennek az alfajnak más fajtái a 'Hokkaido', a 'Red Hokkaido' és az 'Sweet Meat' tök. A vörös kuri tököt általában "japán töknek", "narancssárga hokkaidói töknek", "vörös bébi hubbard töknek" vagy "Uchiki kuri töknek" nevezik. Japánban a kuri szó utalhat akár az ebben a cikkben tárgyalt tökre, akár a japán gesztenyére. Franciaországban potimarron-nak, az Egyesült Királyságban pedig általában "onion squash"-nak nevezik.

Kelkáposzta és sült vörös kuri tök saláta

Hozzávalók

1 közepes méretű vörös kuri tök

2 nagy csokor lacinato kelkáposzta

kókuszolaj

tengeri só

1/3 csésze mogyoró

1/3 csésze aszalt áfonya

1/3 csésze tahini

1/3 csésze enyhe fehér miso

2 gerezd fokhagyma, összezúzva

3 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma (egy kisebb mogyoróhagyma)

egy nagy, lédús citrom

friss törött bors

befejező só

Útmutató

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra.

Óvatosan vágjuk félbe a piros kuri tököt, távolítsuk el a magokat és a húrokat.

Vágjuk a tököt félhold alakúra, enyhén forgassuk meg kókuszolajban, szórjuk meg tengeri sóval, és süssük 25-30 percig, vagy amíg megpuhul.

Amíg a tök sül, készítsük elő a kelkáposztát, mossuk meg és távolítsuk el a szárát. Tegyük félre.

Készítsük el az öntetet a tahini, a miso, a fokhagyma, a mogyoróhagyma és egy citrom levének összekeverésével. Adjunk hozzá további vizet, amíg az öntet eléri azt az állagot, amivel elégedett (krémesnek kell lennie, de még mindig könnyen önthetőnek!).

Darabold durvára a mogyorót, és tedd egy serpenyőbe közepes lángon. Addig főzzük, amíg a mogyoró enyhén megbarnul és illatos lesz. Vegyük le a tűzről és a serpenyőből. Tegyük félre.

Amikor a sütőtök már majdnem kész, enyhén kend be a serpenyőt kókuszolajjal, és főzd a kelkáposztát két részletben közepes-alacsony hőfokon, amíg megfonnyad.

Egy nagy tálalótányérra halmozzuk a főtt kelkáposztát, a sült tököt, az áfonyát és a mogyorót. Öltöztesd tetszés szerint, a tetejére friss törött borsot és végső sót szórj. Jó étvágyat!

Kókuszos vörös kuri tök leves

Hozzávalók: Tökéletes zöldség és gyümölcs, valamint egy kis kókuszos kókuszdió:

1 nagy vörös kuri tök (kb. 2 ½-3 font)

1 teáskanál avokádóolaj

1 fehér hagyma, negyedelve

1 ½ csésze zöldségleves vagy csontleves

1 csésze kókusztej

2 teáskanál almaecet

¼ teáskanál tengeri só (+ még több ízlés szerint)

Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

1 teáskanál kömény

½ teáskanál currypor

½ teáskanál friss reszelt gyömbér

Csipetnyi pirospaprika pehely a díszítéshez.

½ csésze tökmag, a díszítéshez

Elkészítési mód:

1) Melegítsük elő a sütőt 400 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

2) Vágjuk a vörös kuri tököt negyedekre, és kanalazzuk ki a magokat. Süssük 45-50 percig, vágott felével felfelé, amíg a tök villával megszúrva megpuhul és enyhén megbarnul. Amikor 20 perc van hátra a tökből, tegyük a negyedelt hagymát a tepsibe, és hagyjuk sülni a hátralévő ideig.

3) Hagyd a tököt kissé kihűlni, mielőtt kezelné. Óvatosan kaparjuk ki a tök húsát a héjából, és adjuk hozzá egy nagy sebességű turmixgép alapjához. (Dobd el a héját, vagy fogyaszd el rágcsálnivalóként!) Add hozzá a leves többi hozzávalóját a turmixgéphez, és 5 percig turmixold magas fokozaton, amíg a tökleves krémes és csípős lesz! Szükség esetén ízlés szerint adj hozzá még sót.

4) Kanalazzuk tálkákba, díszítsük egy kiskanál kókusztejjel, és szórjunk rá fekete borsot, pirospaprikapelyhet, tökmagot és egy csepp extra szűz olívaolajat. Jó étvágyat!

Sült vörös kuri tök saláta

Ez a Red Kuri Squash saláta egy finom és színes módja annak, hogy élvezzük ezt a téli tököt! A kiadós salátát feta sajttal, apróra vágott pekándióval és gránátalmamaggal halmozzuk fel, hogy kellemes ropogós textúrát adjunk hozzá. Ezután házi készítésű balzsamecetes juharos-mustáros dresszinggel dobjuk fel, hogy fokozzuk az ízeket.

Hozzávalók

1 vörös kuri hagymás tök vagy hokkaido tök

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 evőkanál juharszirup

⅛ teáskanál só

⅛ teáskanál fekete bors

A salátához:

6 uncia vegyes salátalevél

½ csésze feta sajt morzsolt vagy vegán feta sajt

½ csésze gránátalmamag

¼ csésze pekándió

¼ csésze tökmag

Az öntethez:

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 ½ evőkanál juharszirup

1 evőkanál dijoni mustár

1 evőkanál balzsamecet

csipetnyi só és bors

Útmutató

Melegítsük elő a sütőt 400 fokra (200 °C). Béleljünk ki egy peremezett sütőlapot sütőpapírral.

Mossuk meg jól a sütőtök külsejét. Egy éles késsel óvatosan vágd félbe a vörös kuri tököt, majd kanalazd ki és dobd ki a magokat.

A fél tököt a vágódeszkára helyezzük a vágott felével lefelé (hogy ne guruljon meg), és vágjuk újra ketté, majd szeleteljük ¾"-os szeletekre.

Keverd össze a juharszirupot és az olívaolajat egy nagy tálban, majd add hozzá a tököt, és a kezeddel jól kend be a szeleteket. Helyezd a vörös kuri tökszeleteket egy rétegben az előkészített sütőlapra, és fűszerezd sóval és borssal.

Tedd a sütőbe, és süsd 15 percig, majd fordítsd meg mindegyik szeletet, és süsd további 10-15 percig, vagy amíg aranybarnára sül.

Közben az öntethez keverd össze a hozzávalókat egy kis tálban. Kóstold meg, és ízlés szerint állítsd be a fűszereket. Tedd félre.

Tálaláshoz halmozd a tányérokra vagy egy tálalótálra a salátát, és tedd a tetejére a sült tököt. Szórjuk meg a morzsolt fetával, gránátalmamaggal, tökmaggal és pekándióval. Locsoljuk meg az öntettel.

Miso-mázas vörös kuri tök

A miso paszta, szezámolaj és rizsecet keverékében pácolt, miso-mázas vörös kuri tököt szezámmaggal és újhagymával fejezzük be.

Miso-mázas vörös kuri tök

Elkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 35-40 perc

Teljes idő: 45-50 perc

Mennyiség: 1,5 perc: 4 személyt szolgál fel

Hozzávalók

Tapadásmentes főzőspray

1 vörös kuri tök

3 evőkanál fehér miso paszta

2 evőkanál szezámolaj

1 evőkanál rizsecet

1 teáskanál juharszirup

1 evőkanál növényi olaj

Csipetnyi pirospaprika pehely

1 teáskanál kóser só

1/2 teáskanál fekete bors

1 újhagyma, vékonyra szeletelve

1 evőkanál fehér és fekete szezámmag

Útmutató

Melegítsük elő a sütőt 400 fokra. Kenjünk ki egy tepsit tapadásmentes spray-vel.

A sütőtök vágásához vágd le a végeit. Ezután hosszában félbevágjuk a tököt, és kikaparjuk a magokat. A tökféléket vágd félbe. Ezután a negyedeket felezzük el, és ezeket a szeleteket ismét felezzük meg. A végén 16 szeletet kell kapni.

Egy nagy tálban keverd össze a misopasztát, a szezámolajat, a rizsecetet, a juharszirupot, a növényi olajat, a pirospaprikapelyhet, a sót és a borsot. Add hozzá a tököt a tálhoz. Kézzel forgasd meg a tököt a pácban, hogy bevonja.

Helyezd a tökszeleteket a tepsire. Süsd 20 percig. Fordítsd át a tököt a másik oldalára, és süsd tovább 15-20 percig, amíg megpuhul.

Szórd meg a mogyoróhagymával és a szezámmaggal.