, 2022/5/2

A Thai Larb egy ízletes, autentikus thai saláta, amely darált csirkehússal, lime-lével és friss fűszernövényekkel készül. Ez a Larb recept könnyen elkészíthető, és kevesebb mint 20 perc alatt elkészül! Ez az egyszerű Larb saláta könnyű, frissítő és sok zöldséggel tálalva. Nos, miért érdemes ezt a thai receptet otthon elkészíteni?

larb salad

Ez egy gyors és egyszerű recept, amely egy serpenyőben készül körülbelül 20 perc alatt! Ez a thai recept alacsony szénhidráttartalmú, kalóriaszegény és egészséges.

Tálalható salátaként, előételként vagy vacsoraételként, ha rizzsel vagy quinoával tálaljuk. Ez a recept egyszerű hozzávalókat használ, amelyeket bármelyik szupermarket ázsiai szigetén megtalálhat.

Mi az a Larb?

A Larb Gai, más néven Laab Gai, Laap Gai, Lahb vagy Larp egyfajta laoszi hússaláta, amely Laoszban és Thaiföld északi Isaan régiójában népszerű. Ez "Laosz nem hivatalos nemzeti étele" és népszerű utcai árus étel. A larb különböző típusú darált vagy őrölt húsokból készül, például darált sertéshúsból (Larb Moo), darált marhahúsból (Laab Neua), darált kacsából (Larb Ped) és darált csirkéből (Larb Gai vagy Larb Kai).

Összetevők

Larb mártás

1/4 csésze halszósz

6 evőkanál frissen facsart lime leve

1/4 csésze barna cukor

Larb Gai keverék

1 evőkanál növényi, repce- vagy kókuszolaj (vagy bármilyen enyhe olaj)

1 thai chili vagy serrano chili, vékonyra szeletelve vagy 1/2 teáskanál thai chilipor

1 mogyoróhagyma, apróra vágva

4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 1/2 font darált csirke

2 újhagyma (zöldhagyma), vékonyan felszeletelve

1/2 lilahagyma, vékonyan felszeletelve

2 evőkanál friss koriander, apróra vágva

1/4 csésze friss menta, apróra vágva

Tálaláshoz Válaszd ki a kedvenceid:

Salátalevelek, szeletelt uborka, sárgarépa rudacskák, zöldbab, lime szeletek, menta és koriander,

1/2 csésze fehér rizs (rövid szemű)

Útmutató

Egy kis tálban keverd össze a halszószt, a lime levét és a cukrot. Keverd össze, amíg jól össze nem keveredik.

Melegítsünk fel egy wokot vagy közepes méretű serpenyőt magas hőfokon. Add hozzá az olajat. Amikor az olaj felforrósodott, adjuk hozzá a csilit, a mogyoróhagymát és a fokhagymát, és kevergetve főzzük körülbelül 1-2 percig, vagy amíg a mogyoróhagyma áttetszővé válik.

Add hozzá a darált csirkét, és főzd körülbelül 4-5 percig, vagy amíg a csirke átsül, és már nem lesz rózsaszínű.

Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá az újhagymát, a hagymát és a Larb szószt. Dobd össze, hogy összeálljon. Keverd bele a koriandert és a mentát.

Tálald tetszés szerinti salátalevelekkel, sárgarépaszeletekkel, uborkaszeletekkel, zöldbabbal és további friss fűszernövényekkel (opcionális).

A rizspor elkészítéséhez

Piríts meg 1/2 csésze fehér rizst egy száraz serpenyőben közepesen magas hőfokon, gyakran kevergetve, amíg a rizs illatos és középbarna színű nem lesz. Tedd a rizst egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe, és őröld, amíg durva por nem keletkezik.

Larb csirkesaláta

előétel.

Hozzávalók

6 adag

2/3 csésze friss lime leve

1/3 csésze halszósz (nam pla*)

1 evőkanál cukor

2 teáskanál thai pörkölt chilipaszta olajban vagy chilis-fokhagymás szósz.

3/4 csésze konzerv, alacsony sótartalmú csirkeleves

1 1/2 font darált csirke

1 csésze vékonyra szeletelt zöldhagyma

3/4 csésze vékonyra szeletelt mogyoróhagyma

3 evőkanál apróra vágott friss citromfű*

1 evőkanál vékonyan felszeletelt thai chili* vagy serrano chili

1/2 csésze apróra vágott friss korianderlevél

1/3 csésze apróra vágott friss mentalevél

2 kis fej bostoni saláta, levelekre szedve

*Az ázsiai piacokon és néhány szupermarketben országszerte kapható.

1. lépés

Keverjük össze az első 4 hozzávalót egy közepes tálban; a mártást tartalékoljuk.

2. lépés

Forraljuk fel a húslevest egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a csirkét. Addig pároljuk, amíg a hús át nem főtt, és kanállal szét nem törjük, kb. 8 percig. Adjuk hozzá a zöldhagymát és a következő 3 hozzávalót. Keverjük, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a folyadék nagy része elpárolog, kb. 4 percig. Vegye le a tűzről. Keverjük bele a szószt, a koriandert és a mentát. Sóval és borssal fűszerezzük.

3. lépés

Kanalazzuk salátalevelekbe; tálaljuk.

Amy Chanta útmutatója a larb gai elkészítéséhez

Hozzávalók

150 g (¾ csésze) ragadós rizs

4-5 vékony szelet galangál

2 kaffir lime levél, durvára tépve

1 citromfűszál, vékonyan felszeletelve

300 g csirkecomb hús

60 ml (¼ csésze) csirkealaplé

1 teáskanál őrölt pirított kis piros chili, plusz plusz egészben a tálaláshoz

½ evőkanál mikrohullámú sütőben megpuhított pálmacukor (vagy használjon porcukrot vagy barna cukrot).

2 evőkanál halszósz

60 ml (¼ csésze) lime-lé, plusz extra ékek a tálaláshoz

2 evőkanál vékonyra szeletelt thai vörös mogyoróhagyma

2 evőkanál szeletelt újhagyma

¼ csésze korianderlevél és apróra vágott szárak, plusz további ágak a tálaláshoz.

¼ csésze tépett menta, plusz extra a tálaláshoz

¼ csésze 1 cm-es szeletekre vágott fűrészfogú koriander (lásd a megjegyzést), plusz extra a tálaláshoz.

Tálalás: fehér káposzta- vagy fejes saláta, vagy salátalevelek, zöldbab és szeletelt uborka, bolti sertéshúsreszelék és ragadós rizs.

Módszer

1 A ragadós rizst serpenyőben, alacsony-közepes lángon, kevergetve vagy kevergetve addig pirítjuk, amíg egyenletesen halvány aranyszínű nem lesz (4-5 perc).

2 Adjuk hozzá a galangalt, a lime leveleket és a citromfüvet, és folytassuk a főzést, amíg egyenletesen aranybarna és illatos lesz - a rizs belsejének még fehérnek kell lennie (2-3 perc). Hűtsük le teljesen, majd őröljük meg fűszerdarálóban vagy mozsárban és mozsárban (a fűszerdarálóval a leggyorsabb, de szerintünk a legjobb állagot a mozsárban és mozsárban kapjuk). Ebből a receptből több készül, mint amennyire szüksége van, de légmentesen záródó edényben akár egy hónapig is eláll, és így egy lépéssel előrébb jár, ha legközelebb larbarátot szeretne készíteni.

3 Egy nagy vágódeszkán és egy nagy bárd segítségével daráld fel a csirkecombokat, amíg nagyjából napraforgómag méretűek nem lesznek. A csirke darált húsának egyenetlensége kellemes textúrát és szájízét adja. Ahhoz, hogy rövidre vágjuk, két bárddal aprítsuk - de ehhez gyakorlásra van szükség.

4 Egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon puhára forraljuk a csirkealaplevet, hozzáadjuk a darált csirkehúst, majd egy nagy fémkanállal gyorsan megforgatjuk a csirkét, hogy egyenletesen átsüljön (3-4 perc). Ha a csirke alaposan átsült, és már nem rózsaszínű, vegyük le a tűzről - ne hagyjuk, hogy túlfőjön, különben a hús inkább kemény lesz, mint ruganyos és engedékeny.

5 Csöpögtesd le a folyadék nagy részét, de egy keveset hagyj meg, hogy a csirkét vékony takaróként fedje - ez megakadályozza a csirke kiszáradását, és intenzív csirkeízt kölcsönöz a kész ételnek.

6 Tegyük át a csirkét egy tálba, és még melegen adjunk hozzá 1 evőkanál őrölt ragasztott rizst, majd pirított chilit.

7 Keverd meg és forgassa össze, hogy egyenletesen eloszlassa a csirkés keverékben. Adjunk hozzá pálmacukrot, halszószt és lime-levet ízlés szerint (vagy forgassuk át az öntetet, ha korábban összekevertük).

8 Befejezésként adjuk hozzá a mogyoróhagymát, az újhagymát és az összes lágy fűszernövényt, és óvatosan forgassuk össze, amíg egyenletesen eloszlik. Kóstold meg, és állítsd be a fűszerezést; a thai saláta minden jellegzetességének meg kell jelennie: fűszeresnek, savanyúnak és sósnak kell lennie, egy kis kerek édességgel, amelynek nem szabad dominálnia. Tálaljuk a tetején extra csilivel, és tálaljuk káposztával, babfélékkel, uborkával, extra fűszernövényekkel, lime-kockákkal, sertéshúsreszelékkel és ragadós rizzsel.