, 2022/5/5
Ezek az egészséges lencse receptek nem csak elégedett leszel, de az ízlelőbimbóidat is lenyűgözi! Sokan kértek már több receptet, amelyekben növényi alapú fehérje szerepel, és a lencse történetesen az egyik személyes kedvencem. Számomra ez a lencse a kényelmi ételek közé tartozik.
Ja, és a lencseételek hihetetlenül finomak is. Tálak különböző hüvelyesekkel (csicseriborsó, zöldborsó, vörös lencse, kanadai lencse, indiai lencse, fekete lencse, zöld lencse; sárgaborsó, zöld mungóbab) faháttéren. Megfelelően elkészítve a lencse kiválóan alkalmas egészséges és laktató ételek készítésére. A lencse nagyszerű fehérjeforrás, ha vegán vagy vegetáriánus étrendet követ, de az elkötelezett húsevők is sok szerethetőt találhatnak a főtt lencsében.
Marokkói lencse quinoa leves
Ez a kiadós, tápláló marokkói vörös lencse quinoa leves vegán, könnyen elkészíthető és egyszerű, mindennapi alapanyagokból készül. Ízletes és aromás, a melegítő fűszerek különösen hangulatosak. Ez kevesebb mint 30 perc alatt elkészíthető az Instant Potban vagy a tűzhelyen, és jól eltartható a hétközi étkezésekhez.
Hozzávalók
2 evőkanál olívaolaj
egy hagyma, kockára vágva
5-6 gerezd fokhagyma, durvára vágva
3 sárgarépa, felkockázva (2 csésze) ( vagy más gyökérzöldségek - jamgyökér vagy édesburgonya, paszternák, zellergyökér, csiperkegomba).
1 piros paprika, kockára vágva
1 poblano paprika, felkockázva (opcionális, a finom csípősség érdekében)
egy 14 unciás doboz kockára vágott paradicsom (vagy 1 1/2 csésze kockára vágott paradicsom a levével együtt)
4 csésze zöldségleves (vagy csirkeleves)
1 1/2 teáskanál só
2 teáskanál kömény
1 teáskanál chilipor
1 teáskanál koriander
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szárított kakukkfű (vagy adjunk hozzá néhány babérlevelet)
1/2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál juharszirup ( vagy méz)
3/4 csésze vörös lencse (hasított lencse)
1/4 csésze quinoa
opcionális adalékok: 1/4 csésze mazsola
Díszítés: friss koriander, petrezselyem, újhagyma vagy menta, egy kis citrom vagy lime, egy csepp olívaolaj (vagy joghurt) vagy akár szeletelt avokádó.
Útmutató
Állítsd az Instant Potot ( Sütőedény) a párolás funkcióra, és melegítsd fel az olajat. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és párold 3-4 percig kevergetve, amíg illatos nem lesz. Add hozzá a sárgarépát, a paprikát és opcionálisan a poblanót, és keverd 2 percig.
Add hozzá a kockára vágott paradicsomot (és a levét) és a húslevest. Keverd bele a sót, a köményt, a chiliport, a koriandert, a fahéjat, a kurkumát, a kakukkfüvet és a juharszirupot. Keverd bele az osztott vörös lencsét és a quinoát. Csábító lesz a kísértés, hogy még többet adj hozzá, de ne tedd. Adj hozzá egy jó nagy keverést. Ezen a ponton beledobhatsz 1/4 csésze mazsolát is (vagy csak utána adhatod hozzá).
Állítsd az instant potot 5 percre magas nyomásra. Kézzel engedd le (fedd le a kifolyócsövet egy konyharuhával).
Kóstold meg, ha szükséges, állítsd be a sót. Egy kis savanyúságért egy citrom vagy lime facsarása jól jön. A pörkölt sűrűsödni fog, ahogy ül.
Friss retekkel és fűszernövényekkel tálaljuk. Csepegtessünk rá egy kis olívaolajat (vagy extra gazdagságért és joghurtot).
Sült édesburgonya marokkói lencsével töltve
Hozzávalók
Az édesburgonyához:
4 közepes méretű édesburgonya, tisztítva
1 csésze (200 gramm) szárított barna vagy pardina lencse, leöblítve.
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál köménymag
1 kis fehér vagy sárga hagyma, kockára vágva
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 paradicsom, apróra vágva, vagy 1 (14,5 unciás) doboz lecsepegtetett paradicsomkocka
1 evőkanál finomra reszelt vagy felaprított friss gyömbér
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál édes paprika
1 evőkanál harissa paszta (vagy 1 teáskanál őrölt chilipor)
1/2 teáskanál só
4 csésze erősen csomagolt bébispenót
2 evőkanál gránátalma-melasz (nem kötelező)
1/2 csésze citromos tahini öntet (alább)
Választható feltét: apróra vágott friss petrezselyem, apróra vágott friss koriander, apróra vágott friss metélőhagyma vagy apróra vágott újhagyma.
A citromos tahini öntethez: A citromos tahini öntethez
1/4 csésze tahini
1 gerezd fokhagyma, finomra vágva vagy reszelve
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 teáskanál agavé nektár vagy juharszirup
1/4 teáskanál só
1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors
Az édesburgonyához:
Melegítsük elő a sütőt 400 ° F-ra, és béleljünk ki egy peremezett sütőlapot pergamenpapírral. Tedd az édesburgonyát a kibélelt sütőlapra, és villával többször szurkáld meg. Süssük 45-60 percig, amíg villával megpuhul.
Közben főzzük meg a lencsét a csomagolási utasítás szerint. Jól csepegtesd le.
Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a köménymagot, és állandóan kevergetve süssük 1-2 percig, amíg a magok pattogni nem kezdenek. Add hozzá a hagymát, és időnként megkeverve főzd 5-7 percig, amíg megpuhul és áttetszővé válik. Adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsomot, és gyakori kevergetés mellett főzzük 1-2 percig, amíg a fokhagyma illatozni kezd.
Csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és keverd bele a lencsét, a gyömbért, a fahéjat, a paprikát, a harissát és a sót, majd keverd bele a spenótot. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg a spenót megfonnyad, szükség esetén 1⁄4 csészényi vizet adjunk hozzá, hogy ne ragadjon össze. Keverjük bele a gránátalmamelaszt. Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be a fűszereket.
Vágjuk félbe az édesburgonyákat, és villával durván pépesítsük a húsukat, még a héjukban. Tegyünk két fél burgonyát egy-egy tányérra, és a tetejükre tegyünk egy nagy adag lencsét. Azonnal tálaljuk, a tahiniöntettel és az opcionális friss fűszernövényekkel meglocsolva.
A citromos tahini öntethez:
Keverd össze az összes hozzávalót, valamint 1/4 csésze meleg vizet egy kis tálban vagy mérőpohárban, és keverd össze, amíg egyenletesen el nem keveredik. Ha az öntet sűrűbb, mint szeretnéd, evőkanálnyi vizet keverj bele, hogy elérje a kívánt állagot. (Légmentesen záródó edényben, a hűtőszekrényben tárolva az öntet 1 hétig eltartható).
Krémes kókuszos currys lencse spenóttal
Hozzávalók
2 evőkanál olívaolaj ($0.24)
2 gerezd fokhagyma ($0.16)
1 teáskanál reszelt friss gyömbér ($0,10)
1 kis sárga hagyma ($0,21)
1 evőkanál currypor* ($0,30)
1 csésze barna lencse (száraz) ($0,67)
2 csésze zöldségleves** ($0,26)
1 13 unciás doboz kókusztej (1,99 $)
3 csésze friss bébispenót (1,61 $)
Tálaláshoz (nem kötelező)
4 csésze főtt rizs ($0,60)
1/4 csésze apróra vágott friss koriander ($0,15)
Útmutató
Daráljuk fel a fokhagymát, reszeljük le a gyömbért, és kockázzuk fel a hagymát. Add az olívaolajat, a fokhagymát és a gyömbért egy mély serpenyőbe, holland sütőbe vagy leveses fazékba. Párold a fokhagymát és a gyömbért közepes lángon 1 percig, vagy csak addig, amíg a fokhagyma megpuhul és illatos lesz.
Ads hozzá a kockára vágott hagymát a serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten párold tovább, amíg a hagyma megpuhul és áttetszővé válik. Adjuk hozzá a curryport, és pirítsuk még körülbelül egy percig, hogy a fűszerek megpiruljanak.
Add a serpenyőbe a száraz lencsét és a zöldséglevest. Keverd meg, hogy a serpenyő aljáról feloldódjanak a barnult darabkák. Tedd rá a fedőt, állítsd a hőfokot közepesen magasra, és forrald fel a húslevest. Ha felforrt, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és hagyd főni 20 percig, időnként megkeverve.
Miután 20 percig főtt, a lencsének puhának kell lennie, és a húsleves nagy részét fel kell szívnia. Adjuk hozzá a kókusztejkonzervet, és keverjük össze. Kapcsold vissza a hőfokot közepesre, és hagyd, hogy a serpenyőben újra felforrjon. Hagyd fedő nélkül főni további 10 percig, gyakran kevergetve, hogy a keverék besűrűsödjön.
Ha besűrűsödött, kapcsold le a hőfokot. Add hozzá a friss spenótot, és óvatosan keverd, amíg a spenót megfonnyad. Kóstold meg a keveréket, és ha szükséges, állítsd be ízlése szerint a sót vagy a curryport.
Tálaljuk egy tál rizs fölött, és tetszés szerint szórjuk meg apróra vágott korianderrel.
A Misir Wot vörös lencsefőzelékhez:
Hozzávalók
2 csésze vörös lencse
1 nagy hagyma apróra vágva
3 evőkanál vaj
2 evőkanál friss reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 evőkanál csípős füstölt paprika
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál garam masala
2 evőkanál paradicsompüré
Só és bors
Az Ayibhez (Iab):
3 csésze kis túró
1 citrom héja
3 evőkanál sima görög joghurt
1/4 teáskanál só
Útmutató
Tegyünk egy nagy szószos fazekat közepes lángon. Adjuk hozzá a vajat és az apróra vágott hagymát, és pároljuk 3-5 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, és pároljuk további 2 percig.
Ezután adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsompürét, valamint 2 teáskanál sót. Keverd jól össze, majd add hozzá a lencsét és 6 csésze vizet.
Fedjük le az edényt, és forraljuk fel. Ha felforrt, csökkentsd a hőfokot, és főzd 20 percig.
Vedd le a fedőt, és keverd meg a lencsét, majd fedő nélkül főzd tovább 10-15 percig, amíg sűrű kása állagú nem lesz. Vegyük le a tűzről, és tálalásig fedjük le.
Az Ayibhez:
Öblítsd le a túrót, és hideg vízben csöpögtesd le, amíg csak tiszta túró marad. Tegyük a túrót egy tálba, és papírtörlővel nyomkodjuk szárazra, amíg a nedvesség nagy része el nem távozik, és a túró szét nem törik.
Keverd bele a joghurtot, a citromhéjat és a sót. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláshoz: Kanalazzuk a Mesir Wat tálba, és tegyünk rá egy bőséges adag Ayibot.
Pácolt lencse citromos brokkolinivel és fetával
Hozzávalók
4 adag
2 teáskanál koriandermag
2 teáskanál édesköménymag
1 vörös chili (pl. Fresno vagy Holland), vékonyan felszeletelve
2 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve
½ csésze plusz 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Kosher só
1½ csésze fekete beluga vagy francia zöld lencse, leöblítve, átválogatva
2 csokor brokkolini (kb. 1 lb.), vágva, hosszában félbevágva
½ citrom, nagyon vékonyan felszeletelve, magok eltávolítva
¾ csésze finomra vágott kapor, menta és/vagy petrezselyem
2 evőkanál sherry- vagy vörösborecet
4 oz. feta, szeletelve
Különleges felszerelés
Fűszeres malom vagy mozsár és mozsártörő
Elkészítés
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 450°-ra. Durvára őröljük a koriandert és az édesköménymagot fűszermorzsában vagy mozsárban.
2. lépés
Tegyük át a fűszerkeveréket egy kis serpenyőbe, és adjuk hozzá a chilit, a fokhagymát és ½ csésze olajat. Közepes lángon, és a serpenyőt időnként megrázva addig főzzük, amíg a fokhagyma aranybarnára pirul, a chiliszeletek pedig kissé megfonnyadnak, kb. 5 percig. A fűszeres olajat enyhén sózzuk meg, és tegyük át egy kis tálba.
3. lépés
Főzzük a lencsét egy nagy serpenyőben forrásban lévő sós vízben, amíg megpuhul, de még kemény marad, 20-25 percig. Csöpögtessük le, és tegyük át egy közepes tálba.
4. lépés
Amíg a lencse fő, dobjuk össze a brokkolinit és a citromot egy peremezett sütőlapon a maradék 3 evőkanál olívaolajjal; sózzuk. Félúton megforgatva addig sütjük, amíg a brokkolini foltokban elszenesedik, a citrom pedig megpuhul, 7-9 percig.
5. lépés
Öntsük a félretett fűszeres olaj felét a meleg lencsére. Adjuk hozzá a fűszernövényeket és az ecetet, sózzuk, és forgassuk össze.
6. lépés
Osszuk szét a lencsét a tálak között, és tegyük a tetejére a brokkolinit, a citromot és a fetát. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres olajat.
7. lépés
Előre elkészíthetjük: A lencsét (fűszerek és zöldségek nélkül) 3 nappal előre bepácolhatjuk. Fedjük le és hűtsük le.