, 2022/5/5

Ezek az egészséges lencse receptek nem csak elégedett leszel, de az ízlelőbimbóidat is lenyűgözi! Sokan kértek már több receptet, amelyekben növényi alapú fehérje szerepel, és a lencse történetesen az egyik személyes kedvencem. Számomra ez a lencse a kényelmi ételek közé tartozik.

best lentil recipes

Ja, és a lencseételek hihetetlenül finomak is. Tálak különböző hüvelyesekkel (csicseriborsó, zöldborsó, vörös lencse, kanadai lencse, indiai lencse, fekete lencse, zöld lencse; sárgaborsó, zöld mungóbab) faháttéren. Megfelelően elkészítve a lencse kiválóan alkalmas egészséges és laktató ételek készítésére. A lencse nagyszerű fehérjeforrás, ha vegán vagy vegetáriánus étrendet követ, de az elkötelezett húsevők is sok szerethetőt találhatnak a főtt lencsében.

Marokkói lencse quinoa leves

Ez a kiadós, tápláló marokkói vörös lencse quinoa leves vegán, könnyen elkészíthető és egyszerű, mindennapi alapanyagokból készül. Ízletes és aromás, a melegítő fűszerek különösen hangulatosak. Ez kevesebb mint 30 perc alatt elkészíthető az Instant Potban vagy a tűzhelyen, és jól eltartható a hétközi étkezésekhez.

Hozzávalók

2 evőkanál olívaolaj

egy hagyma, kockára vágva

5-6 gerezd fokhagyma, durvára vágva

3 sárgarépa, felkockázva (2 csésze) ( vagy más gyökérzöldségek - jamgyökér vagy édesburgonya, paszternák, zellergyökér, csiperkegomba).

1 piros paprika, kockára vágva

1 poblano paprika, felkockázva (opcionális, a finom csípősség érdekében)

egy 14 unciás doboz kockára vágott paradicsom (vagy 1 1/2 csésze kockára vágott paradicsom a levével együtt)

4 csésze zöldségleves (vagy csirkeleves)

1 1/2 teáskanál só

2 teáskanál kömény

1 teáskanál chilipor

1 teáskanál koriander

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál szárított kakukkfű (vagy adjunk hozzá néhány babérlevelet)

1/2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál juharszirup ( vagy méz)

3/4 csésze vörös lencse (hasított lencse)

1/4 csésze quinoa

opcionális adalékok: 1/4 csésze mazsola

Díszítés: friss koriander, petrezselyem, újhagyma vagy menta, egy kis citrom vagy lime, egy csepp olívaolaj (vagy joghurt) vagy akár szeletelt avokádó.

Útmutató

Állítsd az Instant Potot ( Sütőedény) a párolás funkcióra, és melegítsd fel az olajat. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és párold 3-4 percig kevergetve, amíg illatos nem lesz. Add hozzá a sárgarépát, a paprikát és opcionálisan a poblanót, és keverd 2 percig.

Add hozzá a kockára vágott paradicsomot (és a levét) és a húslevest. Keverd bele a sót, a köményt, a chiliport, a koriandert, a fahéjat, a kurkumát, a kakukkfüvet és a juharszirupot. Keverd bele az osztott vörös lencsét és a quinoát. Csábító lesz a kísértés, hogy még többet adj hozzá, de ne tedd. Adj hozzá egy jó nagy keverést. Ezen a ponton beledobhatsz 1/4 csésze mazsolát is (vagy csak utána adhatod hozzá).

Állítsd az instant potot 5 percre magas nyomásra. Kézzel engedd le (fedd le a kifolyócsövet egy konyharuhával).

Kóstold meg, ha szükséges, állítsd be a sót. Egy kis savanyúságért egy citrom vagy lime facsarása jól jön. A pörkölt sűrűsödni fog, ahogy ül.

Friss retekkel és fűszernövényekkel tálaljuk. Csepegtessünk rá egy kis olívaolajat (vagy extra gazdagságért és joghurtot).

Sült édesburgonya marokkói lencsével töltve

Hozzávalók

Az édesburgonyához:

4 közepes méretű édesburgonya, tisztítva

1 csésze (200 gramm) szárított barna vagy pardina lencse, leöblítve.

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál köménymag

1 kis fehér vagy sárga hagyma, kockára vágva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

2 paradicsom, apróra vágva, vagy 1 (14,5 unciás) doboz lecsepegtetett paradicsomkocka

1 evőkanál finomra reszelt vagy felaprított friss gyömbér

1/4 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál édes paprika

1 evőkanál harissa paszta (vagy 1 teáskanál őrölt chilipor)

1/2 teáskanál só

4 csésze erősen csomagolt bébispenót

2 evőkanál gránátalma-melasz (nem kötelező)

1/2 csésze citromos tahini öntet (alább)

Választható feltét: apróra vágott friss petrezselyem, apróra vágott friss koriander, apróra vágott friss metélőhagyma vagy apróra vágott újhagyma.

A citromos tahini öntethez: A citromos tahini öntethez

1/4 csésze tahini

1 gerezd fokhagyma, finomra vágva vagy reszelve

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1/2 teáskanál agavé nektár vagy juharszirup

1/4 teáskanál só

1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Az édesburgonyához:

Melegítsük elő a sütőt 400 ° F-ra, és béleljünk ki egy peremezett sütőlapot pergamenpapírral. Tedd az édesburgonyát a kibélelt sütőlapra, és villával többször szurkáld meg. Süssük 45-60 percig, amíg villával megpuhul.

Közben főzzük meg a lencsét a csomagolási utasítás szerint. Jól csepegtesd le.

Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a köménymagot, és állandóan kevergetve süssük 1-2 percig, amíg a magok pattogni nem kezdenek. Add hozzá a hagymát, és időnként megkeverve főzd 5-7 percig, amíg megpuhul és áttetszővé válik. Adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsomot, és gyakori kevergetés mellett főzzük 1-2 percig, amíg a fokhagyma illatozni kezd.

Csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és keverd bele a lencsét, a gyömbért, a fahéjat, a paprikát, a harissát és a sót, majd keverd bele a spenótot. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg a spenót megfonnyad, szükség esetén 1⁄4 csészényi vizet adjunk hozzá, hogy ne ragadjon össze. Keverjük bele a gránátalmamelaszt. Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be a fűszereket.

Vágjuk félbe az édesburgonyákat, és villával durván pépesítsük a húsukat, még a héjukban. Tegyünk két fél burgonyát egy-egy tányérra, és a tetejükre tegyünk egy nagy adag lencsét. Azonnal tálaljuk, a tahiniöntettel és az opcionális friss fűszernövényekkel meglocsolva.

A citromos tahini öntethez:

Keverd össze az összes hozzávalót, valamint 1/4 csésze meleg vizet egy kis tálban vagy mérőpohárban, és keverd össze, amíg egyenletesen el nem keveredik. Ha az öntet sűrűbb, mint szeretnéd, evőkanálnyi vizet keverj bele, hogy elérje a kívánt állagot. (Légmentesen záródó edényben, a hűtőszekrényben tárolva az öntet 1 hétig eltartható).

Krémes kókuszos currys lencse spenóttal

Hozzávalók

2 evőkanál olívaolaj ($0.24)

2 gerezd fokhagyma ($0.16)

1 teáskanál reszelt friss gyömbér ($0,10)

1 kis sárga hagyma ($0,21)

1 evőkanál currypor* ($0,30)

1 csésze barna lencse (száraz) ($0,67)

2 csésze zöldségleves** ($0,26)

1 13 unciás doboz kókusztej (1,99 $)

3 csésze friss bébispenót (1,61 $)

Tálaláshoz (nem kötelező)

4 csésze főtt rizs ($0,60)

1/4 csésze apróra vágott friss koriander ($0,15)

Útmutató

Daráljuk fel a fokhagymát, reszeljük le a gyömbért, és kockázzuk fel a hagymát. Add az olívaolajat, a fokhagymát és a gyömbért egy mély serpenyőbe, holland sütőbe vagy leveses fazékba. Párold a fokhagymát és a gyömbért közepes lángon 1 percig, vagy csak addig, amíg a fokhagyma megpuhul és illatos lesz.

Ads hozzá a kockára vágott hagymát a serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten párold tovább, amíg a hagyma megpuhul és áttetszővé válik. Adjuk hozzá a curryport, és pirítsuk még körülbelül egy percig, hogy a fűszerek megpiruljanak.

Add a serpenyőbe a száraz lencsét és a zöldséglevest. Keverd meg, hogy a serpenyő aljáról feloldódjanak a barnult darabkák. Tedd rá a fedőt, állítsd a hőfokot közepesen magasra, és forrald fel a húslevest. Ha felforrt, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és hagyd főni 20 percig, időnként megkeverve.

Miután 20 percig főtt, a lencsének puhának kell lennie, és a húsleves nagy részét fel kell szívnia. Adjuk hozzá a kókusztejkonzervet, és keverjük össze. Kapcsold vissza a hőfokot közepesre, és hagyd, hogy a serpenyőben újra felforrjon. Hagyd fedő nélkül főni további 10 percig, gyakran kevergetve, hogy a keverék besűrűsödjön.

Ha besűrűsödött, kapcsold le a hőfokot. Add hozzá a friss spenótot, és óvatosan keverd, amíg a spenót megfonnyad. Kóstold meg a keveréket, és ha szükséges, állítsd be ízlése szerint a sót vagy a curryport.

Tálaljuk egy tál rizs fölött, és tetszés szerint szórjuk meg apróra vágott korianderrel.

A Misir Wot vörös lencsefőzelékhez:

Hozzávalók

2 csésze vörös lencse

1 nagy hagyma apróra vágva

3 evőkanál vaj

2 evőkanál friss reszelt gyömbér

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 evőkanál csípős füstölt paprika

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál garam masala

2 evőkanál paradicsompüré

Só és bors

Az Ayibhez (Iab):

3 csésze kis túró

1 citrom héja

3 evőkanál sima görög joghurt

1/4 teáskanál só

Útmutató

Tegyünk egy nagy szószos fazekat közepes lángon. Adjuk hozzá a vajat és az apróra vágott hagymát, és pároljuk 3-5 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, és pároljuk további 2 percig.

Ezután adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsompürét, valamint 2 teáskanál sót. Keverd jól össze, majd add hozzá a lencsét és 6 csésze vizet.

Fedjük le az edényt, és forraljuk fel. Ha felforrt, csökkentsd a hőfokot, és főzd 20 percig.

Vedd le a fedőt, és keverd meg a lencsét, majd fedő nélkül főzd tovább 10-15 percig, amíg sűrű kása állagú nem lesz. Vegyük le a tűzről, és tálalásig fedjük le.

Az Ayibhez:

Öblítsd le a túrót, és hideg vízben csöpögtesd le, amíg csak tiszta túró marad. Tegyük a túrót egy tálba, és papírtörlővel nyomkodjuk szárazra, amíg a nedvesség nagy része el nem távozik, és a túró szét nem törik.

Keverd bele a joghurtot, a citromhéjat és a sót. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláshoz: Kanalazzuk a Mesir Wat tálba, és tegyünk rá egy bőséges adag Ayibot.

Pácolt lencse citromos brokkolinivel és fetával

Hozzávalók

4 adag

2 teáskanál koriandermag

2 teáskanál édesköménymag

1 vörös chili (pl. Fresno vagy Holland), vékonyan felszeletelve

2 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve

½ csésze plusz 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Kosher só

1½ csésze fekete beluga vagy francia zöld lencse, leöblítve, átválogatva

2 csokor brokkolini (kb. 1 lb.), vágva, hosszában félbevágva

½ citrom, nagyon vékonyan felszeletelve, magok eltávolítva

¾ csésze finomra vágott kapor, menta és/vagy petrezselyem

2 evőkanál sherry- vagy vörösborecet

4 oz. feta, szeletelve

Különleges felszerelés

Fűszeres malom vagy mozsár és mozsártörő

Elkészítés

1. lépés

Melegítsük elő a sütőt 450°-ra. Durvára őröljük a koriandert és az édesköménymagot fűszermorzsában vagy mozsárban.

2. lépés

Tegyük át a fűszerkeveréket egy kis serpenyőbe, és adjuk hozzá a chilit, a fokhagymát és ½ csésze olajat. Közepes lángon, és a serpenyőt időnként megrázva addig főzzük, amíg a fokhagyma aranybarnára pirul, a chiliszeletek pedig kissé megfonnyadnak, kb. 5 percig. A fűszeres olajat enyhén sózzuk meg, és tegyük át egy kis tálba.

3. lépés

Főzzük a lencsét egy nagy serpenyőben forrásban lévő sós vízben, amíg megpuhul, de még kemény marad, 20-25 percig. Csöpögtessük le, és tegyük át egy közepes tálba.

4. lépés

Amíg a lencse fő, dobjuk össze a brokkolinit és a citromot egy peremezett sütőlapon a maradék 3 evőkanál olívaolajjal; sózzuk. Félúton megforgatva addig sütjük, amíg a brokkolini foltokban elszenesedik, a citrom pedig megpuhul, 7-9 percig.

5. lépés

Öntsük a félretett fűszeres olaj felét a meleg lencsére. Adjuk hozzá a fűszernövényeket és az ecetet, sózzuk, és forgassuk össze.

6. lépés

Osszuk szét a lencsét a tálak között, és tegyük a tetejére a brokkolinit, a citromot és a fetát. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres olajat.

7. lépés

Előre elkészíthetjük: A lencsét (fűszerek és zöldségek nélkül) 3 nappal előre bepácolhatjuk. Fedjük le és hűtsük le.