, 2022/5/2

Egészséges és ízletes, ez a zöld lencse Tabbouleh saláta egy tápanyagokban gazdag recept, amely nagyszerű ebéd vagy köret. Természetesen vegán, gluténmentes és magas fehérjetartalmú. A friss petrezselyem, menta, uborka, paradicsom és citromlé rengeteg ízt ad ennek a salátának.

lentil tabbouleh

Nemrég posztoltam a Kamut Tabbouleh saláta receptjét, és imádom ennek a gyönyörű salátának minden ízét.

Úgyhogy itt vagyok egy újabb csavarral a klasszikus tabbouleh salátán, ezúttal zöld lencsével készült!

Zöld lencse Tabbouleh saláta

Hozzávalók

1 csésze zöld lencse

2 csésze víz vagy zöldségleves

1/2 teáskanál só

1/2 sárga vagy lilahagyma, finomra vágva

1 citrom leve és héja (kb. 2 evőkanál citromlé)

1 nagy paradicsom (vagy 2 szilvaparadicsom)

1 nagy uborka

2 evőkanál olívaolaj

1 csésze friss petrezselyemlevél , finomra vágva

1/4 csésze friss mentalevél, finomra vágva (nem kötelező)

Só és bors , ízlés szerint

Útmutató

Főzzük meg a lencsét vízben vagy zöldséglevesben, a csomagolás utasításai szerint: Egy kis lábosban forraljuk fel a lencsét és a vizet/alaplevet. Fedd le, csökkentsd a hőfokot, és főzd tovább körülbelül 15-20 percig, vagy amíg a lencse ízlésed szerint megfő. Adj hozzá még vizet, ha a folyadékot felszívta, de a lencse még nem főtt meg. Keverjük bele a sót, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni, mielőtt a többi hozzávalóval összekeverjük.

Amíg a lencse fő és hűl, készítsd el a tabbouleh salátát: Egy nagy tálban keverd össze a kockára vágott hagymát és a citromlevet, keverd össze, és hagyd pácolódni, amíg a többi hozzávalót elkészíti.

A paradicsomot vágd apróra, és tedd egy szűrőbe, hogy a leve lecsöpögjön. Az uborkát hosszában szeleteld fel, és egy kanállal kanalazd ki belőle magokat. Vágd az uborkát apró darabokra. A friss petrezselymet és a mentát apróra vágjuk.

Keverd össze a saláta összes hozzávalóját: Add a főtt lencsét, az apróra vágott uborkát és paradicsomot, a citromhéjat, a friss fűszernövényeket és az olívaolajat a tálba a hagymával és a citromlével együtt. Keverd jól össze, és ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint. Szobahőmérsékleten vagy hűtve tálaljuk.

Lencse tabbouleh

Hozzávalók

200 g puy lencse

1 csokor újhagyma

200 g érett cseresznyeparadicsom

1 nagy csokor friss petrezselyemzöldet

1 nagy csokor friss menta

extra szűz olívaolaj

1 citrom

Módszer

Öblítsük le a lencsét, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Csöpögtessük le, és tegyük félre hűlni.

Vágjuk le és szeleteljük finomra az újhagymát, a paradicsomot vágjuk félbe, majd szedjük le és aprítsuk finomra a fűszernövényleveleket.

Keverd össze a kihűlt lencsét az újhagymával, a paradicsommal, a fűszernövényekkel és 4 evőkanál olajjal. Ízlés szerint adjuk hozzá a citromlevet, fűszerezzük tengeri sóval és fekete borssal, majd tálaljuk.

Libanoni lencse Tabbouleh (Vegán lencsesaláta)

Ez az egyszerű libanoni lencsés tabbouleh saláta a bulgurbúzát fehérjedús zöld lencsére cseréli, így egy szuper fűszeres, ízletes vegán lencsesalátát kapunk! Készítse el percek alatt, majd tárolja el étkezési előkészületként, vagy tálalja grillezésre, potluckokra, piknikekre és kerti partikra. Ráadásul ez a hideg lencsesaláta recept természetesen gluténmentes, tejmentes és vegán!

Összetevők

10,5 oz szárított lencse 1,5 csésze szárított vagy 3¾ csésze főtt lencse

7 oz uborka Perzsa vagy angol uborka a legjobb (alacsony magvú fajták), 3 kicsi.

5 oz paradicsom bármilyen érett, szezonális paradicsom; én cseresznyeparadicsomot használtam.

1 oz menta

1,4 oz petrezselyem laposlevelű

1/3 csésze olívaolaj

1/3 csésze citromlé 2 citromból

1,2 oz fokhagyma 4-5 gerezd fokhagyma, egyéni ízléshez igazítva

1,5 teáskanál só

1/2 teáskanál bors

1/2 teáskanál kömény opcionálisan

1,4 oz zöldhagyma (mogyoróhagyma) opcionális

Útmutató

Ha nem előre megfőzött lencsét (vagy lencsekonzervet) használsz, az első lépés az, hogy a lencsét leöblíted és éppen csak puhára főzöd (12-15 perc között). Ha a lencsét előbb egy éjszakára beáztatod, akkor a főzési idő csökken. Ha a lencsét a semmiből főzöd, időt takaríthatsz meg azzal, hogy a saláta többi részét is elkészíted, amíg a lencse megfő. Miután megfőtt, öblítsd le a lencsét hideg vízzel, hogy gyorsan lehűljön, és hozzáadhasd a tabbouleh recepthez.

1. lépés: Készítsd el az öntetet

Reszeld vagy aprítsd fel a fokhagymát. Ezután keverd össze az olívaolajjal, a citromlével és a fűszerekkel. Keverd jól össze az öntetet.

2. lépés: Aprítsd fel a hozzávalókat

Öblítsd le a zöldségeket (és a fűszernövényeket, ha szükséges), és törölje szárazra. Ezután kezdd az uborka finomra vágásával és a paradicsom falatnyi darabokra aprításával. A cseresznyeparadicsomokat egyszerűen vágd félbe vagy negyedekre - a nagyobb paradicsomokat pedig finomra kockázd.

Ehhez a recepthez minimális paradicsomot használtam, de a hagyományos tabboulehhez sokkal többet adnánk hozzá - így nyugodtan növelhetjük a mennyiséget 2-3-szorosára.

Az összes fűszernövényt apróra vágjuk. A mentaleveleket eltávolítom a szárától, a petrezselymet pedig a szárával együtt aprítom fel.

3. lépés: Állítsuk össze a lencse tabbouleh-t.

Kombináljuk össze a lencsét, a fűszernövényeket, az uborkát (nem paradicsomot) és az öntetet egy nagy tálban, és forgassuk össze. Én ezután a paradicsomot a tetejére helyeztem (egyébként úgy érzem, mintha egy kicsit eltűnnének a salátában. Bár, nyugodtan növelhetjük a felhasznált mennyiséget, ha úgy tetszik).

Hogyan kell tárolni

Tárolás: A megmaradt lencse tabbouleh salátát légmentesen záródó edényben 4-5 napig tárolhatjuk a hűtőben. Kérünk, ne próbáld meg lefagyasztani a zöld lencsesalátát, mivel a friss hozzávalók nem olvadnak ki jól.

Tabbouleh-stílusú lencsesaláta

Hozzávalók

1 csésze szárított francia zöld lencse*

1 babérlevél

1/4 csésze friss citromlé

1/4 csésze extra szűz olívaolaj

1 evőkanál finomra reszelt citromhéj

1 csésze félbevágott cseresznyeparadicsom

1 angol uborka, 1/4 hüvelykes kockákra vágva

1 csésze vékonyra szeletelt újhagyma

3/4 csésze apróra vágott friss mentalevél

3/4 csésze apróra vágott lapos petrezselyemzöldet

kóser só és frissen őrölt fekete bors

Útmutató

Tegyük a lencsét egy szűrőbe, és válogassuk át, hogy eltávolítsuk a magokat. Öblítsd le a lencsét, és tedd egy edénybe annyi vízzel, hogy 2 hüvelyknyi vízzel ellepje. Adj hozzá egy csipet sót és a babérlevelet. Forraljuk fel. Csökkentsd a hőfokot, és fedő nélkül főzd, amíg a lencse megpuhul, körülbelül 25 percig. Szűrjük le, dobjuk ki a főzőfolyadékot és a babérlevelet. Hűtsük le a lencsét szobahőmérsékletűre.

Egy nagy tálban keverjük össze a citromlevet és -héjat, az olívaolajat, 1 teáskanál kóser sót és 1/2 teáskanál fekete borsot. Add hozzá a főtt lencsét, a cseresznyeparadicsomot, az uborkát, az újhagymát, a mentát és a petrezselymet. Dobjuk össze, hogy összeálljon. Ízlés szerint további sóval és borssal fűszerezzük.

A saláta azonnal fogyasztható, de egy-két órán át a hűtőszekrényben is hagyhatjuk az ízeket kifejlődni. Ha előre készítjük, tartsuk vissza a mentát és a petrezselymet, és csak közvetlenül tálalás előtt keverjük bele.