, 2022/4/25

Ha vegetáriánus vagy, vagy csökkenteni szeretnéd a húsfogyasztást, győződj meg róla, hogy minden szükséges tápanyagot megkapsz az egészséges vegetáriánus étrendről szóló útmutatónk segítségével.

feasting at home

Lakoma otthon

A Feast Catering Company séfje és tulajdonosa vagyok, valamint a Feasting at Home - egy szezonális, egészséges és globális recepteket bemutató ételblog szerzője.

Tavaszi borsó rizottó laposhal és spanyol chorizo

Tavaszi borsó rizottó laposhalakkal és friss mentával. Fűszerezze spanyol chorizóval a fűszeresség és a komplexitás érdekében, vagy tartsa könnyedén és soványan.

1 óra Teljes idő

Hozzávalók Adagok: 1 db:

4 Rizottó

1 font

Laposhal

vagy fekete tőkehal, sügér vagy akár fésűskagyló vagy garnélarák.

2 1/2 csésze

Póréhagyma , apróra vágva

1 csésze Arborio rizs

1/2 csésze

Fehérbor 4 csésze

Forró csirkealaplé vagy zöldségleves

1/4 csésze Spanyol Chorizo , kockára vágva

2 evőkanál Olívaolaj

1 evőkanál Vaj

1/3 csésze Pecorino Romano sajt , reszelt

1 Citrom , héjastól

Tavaszi borsópüré 2 csésze

Zöldborsó 1/4 csésze

Friss menta 1/4 csésze

Olasz lapos petrezselyem vagy friss bazsalikom

ízlés szerint Só és bors

1 Citrom

A szerző megjegyzései

Sült garnélarák vagy fésűkagyló is jó helyettesítője lehet.

Főzési utasítások

1. lépés

Vágjuk a laposhalat (1 font) négy 4 unciás adagra.

2. lépés

Tegyük pergamenpapírral bélelt sütőedénybe. Bőségesen meglocsoljuk olívaolajjal (2 evőkanál) . Mindkét oldalát jól bevonjuk.

3. lépés

Szórjuk meg sóval és borssal (ízlés szerint) és egy citrom héjával (1) . Tegyük félre, vagy pácoljuk egy éjszakán át a hűtőben.

4. lépés

Blancháljuk a zöldborsót (2 csésze) 1 liter forrásban lévő sós vízben 1 evőkanál sóval 2 percig. A zöldborsónak lebegnie kell. Szűrjük le, és azonnal merítsük hideg vízbe, hogy ne főjenek túl és ne veszítsék el a színüket. Tegyük félre.

5. lépés

Egy vastag aljú fazékban közepes lángon pároljuk a póréhagymát (2 1/2 csésze) és a vajat (1 evőkanál), amíg megpuhul, kb. 7 percig.

6. lépés

Kapcsoljuk a hőfokot alacsonyra, és adjuk hozzá az Arborio rizst (1 csésze) és opcionálisan a spanyol Chorizót (1/4 csésze). Keverjük meg kb. 1 percig. Ha kihagyja a chorizót, mindenképpen sózza meg a rizottót.

7. lépés

Adjuk hozzá a fehérbort (1/2 csésze) . Hagyjuk alacsony fokozaton főni, amíg a bor felszívódik.

8. lépés

Adjunk hozzá egy csésze forró csirkealaplevet (4 csésze), és rendszeresen kevergetve, egyszerre egy-egy csészényit hozzáadva, amíg minden csésze fel nem szívódik ( kb. 25-30 perc).

9. lépés

Ismételjük ezt a folyamatot, amíg a rizs megpuhul, de kissé megkeményedik (kb. 20-30 perc), és a keverék laza lesz.

10. lépés

Amíg a rizottó fő, készítsünk borsópürét. Tegyünk 1 csésze fehérített borsót, friss mentát (1/4 csésze) , olasz lapos petrezselymet (1/4 csésze) , egy citromot (1) , és egy nagy csipet sót és borsot egy konyhai robotgépbe, és turmixoljuk simára, néhányszor lekaparva az oldalát. Tegye félre.

11. lépés

Melegítsük elő a sütőt 400 fokra (200 fok).

12. lépés

Amikor az utolsó csésze húslevest is hozzáadjuk a rizottóhoz, tegyük a halat a forró sütőbe, és süssük 6-8 percig, attól függően, hogy milyen vastag a szelet.

13. lépés

Amikor a rizottó megpuhult, vagy ízlés szerint megfőtt, keverjük bele a Pecorino Romano sajtot (1/3 csésze) , a citromhéjat és a maradék 1 csésze egész fehérített borsót.

14. lépés

Kapcsoljuk le a hőfokot. Óvatosan forgassuk bele a borsópürét. Állítsuk be a sót. Osszuk szét a rizottót a tányérok között, tegyük a tetejére a halat, díszítsük opcionális borsóhajtásokkal, egy csepp szarvasgombaolajjal, citromhéjjal és/vagy mentával.

Fűszeres sajtos burgonya szeletek

Recept

4 burgonya

Víz

1 csésze liszt

1 1/ 2 csésze hideg víz

3 evőkanál fokhagymapor

1 evőkanál gochujang

1 teáskanál cayenne por

3 zúzott fokhagyma

Olvasztott sajt

1/ 4 csésze majonéz

4 evőkanál tej

1 teáskanál osztrigaszósz

Só és bors

Módszer

1. lépés

A burgonyát vízben és sóban megfőzzük, majd ha megpuhult, beleszórjuk a lisztes keverékbe, és megsütjük.

2. lépés

A mártáshoz adjuk össze az összes hozzávalót egy tálban, és tálaljuk.

Kelbimbó Hash puha buggyantott tojással

Kezd a reggelt ízletesen ezzel a kiadós, ízletes reggelivel - Kelbimbó Hash puha, párnás buggyantott tojással, megszórva az új kedvenc fűszeremmel, az Aleppo Chili paprikával. A ropogós bacon morzsa opcionális. Ha nem tudod azonnal felkutatni az aleppo borsot, használj chilipelyhet.

30 perc Teljes idő

25 perc Aktív idő

Hozzávalók

/

Adagok: 4

3 szelet Wright® márkájú füstölt szalonna vagy vegetáriánus "Baco Bits"

4 csésze Kelbimbó, szeletelve

1/2 Kis hagyma , vékonyan felszeletelve

ízlés szerint Só és bors

4 Tojás buggyantott vagy sült

ízlés szerint Finomító só

ízlés szerint Frissen őrölt fekete bors

1 csipet Aleppo bors

vagy chilipehely

1 evőkanál Olívaolaj

Főzési utasítások

1. lépés

Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a kelbimbót (4 csésze) .

2. lépés

Ha Wright® márkájú füstölt szalonnát használunk (3 szelet) , a szalonnát serpenyőben ropogósra sütjük, majd papírtörlőn félretesszük.

3. lépés

Töröld ki a serpenyőt, és használd újra, melegítsd fel az olívaolajat (1 evőkanál) közepes lángon, és add hozzá a hagymát (1/2) , keverd 2-3 percig.

4. lépés

Adjuk hozzá a felszeletelt kelbimbót és egy bőséges csipetnyi sót és borsot (ízlés szerint) . Csökkentsük a hőfokot közepesre, és gyakran keverjük, amíg a kelbimbó megolvad és megpuhul, kb. 7 percig.

5. lépés

Morzsoljuk a kihűlt szalonnát a kelbimbóhoz, és keverjük össze, hogy a kelbimbó is belekerüljön. Tartsuk nagyon alacsony hőfokon, amíg elkészítjük a tojásokat (4) . Párold vagy süsd meg a tojásokat a kívánt sűrűségig.

6. lépés

Osszuk szét a kelbimbós hash-t 3-4 tál között. Tegyük a tetejére a tojásokat. Szórjuk meg a tojásokat befejező sóval (ízlés szerint) , frissen őrölt fekete borssal (ízlés szerint) és aleppói borssal (1 csipet) vagy chilipehellyel. Azonnal tálaljuk.

Tükörtojás édesburgonya Hash

Úgy tapasztaltam, hogy amúgy is jobban szeretem a sós édesburgonyás ételeket, mint az édeseket, így ez a meleg és fűszeres édesburgonyás hash pont az én ízlésemnek megfelelő. Meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerű éttermi minőségű reggelit készíteni a saját konyhádban.

Ha tehetném, lenne egy hatalmas farmom, nagy üvegházakkal, hogy minden gyümölcsnek és zöldségnek mindig szezonja legyen. Addig is szezonálisan étkezem. A feldolgozott élelmiszerek házi változata mindig jobb.

20 perc Teljes idő

Hozzávalók

4 Tojás

2 evőkanál Apróra vágott friss bazsalikom

Édesburgonya Hash

1 Nagy édesburgonya , hámozva, kockára vágva

1/4 csésze Kockára vágott hagyma

1/2 teáskanál Fokhagymapor

1 evőkanál Olívaolaj vagy kókuszolaj vagy vaj

ízlés szerint Só és bors

ízlés szerint Cayenne bors

1/8 teáskanál Őrölt kakukkfű

Főzési utasítások

1. lépés

Hevítsük fel az olívaolajat (1 evőkanál) és dinszteljük meg a hagymát (1/4 csésze) egy serpenyőben közepes lángon, amíg áttetszővé válik, kb. 5 percig.

2. lépés

Adjuk hozzá az édesburgonyát (1), és főzzük 2-3 percig.

3. lépés

Melegítsük elő a grillsütőt magas fokozatra. Adjuk hozzá a Cayenne borsot (ízlés szerint) , a fokhagymaport (1/2 tk) , az őrölt kakukkfüvet (1/8 tk) , a sót és a borsot (ízlés szerint) . Süssük 7-8 percig.

4. lépés

Süssük ki a tojásokat (4 db) ízlés szerint. Sóval és borssal (ízlés szerint) fűszerezzük.

5. lépés

Amíg a tojás sül, tegye a hasist a grillsütő alá kb. 5 percre, amíg a burgonya elkezd barnulni és ropogós lesz. Kanalazzuk tányérokra, és tegyük a tetejére a tükörtojást. Szórjuk meg friss bazsalikommal (2 evőkanál) .

Sült Chile Relleno fekete babbal

Ez a Sült Chile Relleno recept - egy hagyományos mexikói étel, amelyet egészségesebbé tesz azáltal, hogy a poblano chiliket tojásos tésztában való sütés helyett pirítja, és fekete bab hozzáadásával könnyíti meg egy egyszerű házi rancheros mártással. Egészséges, vegán adaptálható, Sült chiles rellenos recept - amelyet fekete bab hozzáadásával könnyítünk meg. Egyszerűsítve azzal, hogy a paprikákat a Salsa Ranchero mártás hozzávalóival együtt sütjük (sütés helyett) - mindezt együtt, egy tepsiben sütve - így egy lépést megspórolunk! #chiliesrancheros

A férjem, Brian imádja a jó Chile Rellenót. A probléma az, hogy én is szeretem őket, de nekem nem állnak olyan jól. Általában rántva és sütve, sajtosra sütve, gyakran zsírosan és nehézkesen, zsírtól és kalóriától csöpögve. Ez a könnyített Roasted Chile Relleno recept a sütés helyett sütésre szólít fel, a koleszterinszintet csökkentő fekete bab hozzáadásával, ahelyett, hogy csupa sajtot használnánk.

Még egy vegán változatot is mellékeltem, ha a tejtermékeket teljesen ki akarod hagyni, ami meglepő módon a férjemtől is nagy tetszést aratott. Az a jó, hogy némelyik vegán, némelyik sajtos, sőt, néhányat még hússal is "feldobhatsz" a kiadósabb étkezők számára. Ne feledje, ez semmiképpen sem egy hagyományos recept, hanem a Chiles Rellenos egészségesebb változata.

De amit a LEGjobban szeretek ebben a receptben, az a tepsis sütési módszer, ahol a paprikákat a Salsa Ranchero szósz hozzávalóival együtt sütjük. Ez egy hatalmas lépést spórol meg. Annyira egyszerű, és sokkal gyorsabb, mint a hagyományos Chiles Rellenos, miközben sokkal könnyebb és szuper finom!

Hogyan készítsünk "egészségesebb" sült Chile Relleno-t:

Pirítsd meg a poblanókat és a ranchero szósz hozzávalóit egy tepsiben.

Miután a chiliket megsütöttük, vágjuk fel őket függőlegesen, és töltsük meg őket sajt ( vagy vegán ricotta) és fekete bab keverékével.

Keverd össze a rancheros szósz hozzávalóit.

Süsd meg a töltött paprikákat a mártással együtt egy tepsiben.

Curry tofu saláta

Vegán currys tofusaláta - Készíts belőle kiadós wrapet, töltsd avokádóba, vagy tálald egy tál bébispenóttal. Ízletes és egészséges! Finom előre elkészítve hétközi ebédekhez! Vegán Curry Tofu Saláta - Forgasd egy kiadós wrapbe, töltsd egy avokádóba, vagy tálald egy tál bébi spenót fölött. Ízletes és egészséges!

Íme egy sokoldalú kis saláta, amivel jól indíthatod a hetet. Currys tofus saláta! Mindenféle finomsággal készül, miközben vegán és gluténmentesen adaptálható. Tálalhatod wrapben, vagy avokádóra kanalazva, vagy zöldfűszerekre halmozva, vagy mindhármat, három különböző ebédhez! Az alma, a kesudió és a zeller jó ropogós textúrát ad neki, a koriander és a currypor adja az ízét, a vegán majonéz finom krémességet, míg az arany mazsola édességet kölcsönöz neki. A tofu meg van pirítva, jól tartja az alakját, így nem pépes. És ez a tofu textúrája az, ami véleményem szerint igazán kiemeli ezt a receptet. Mindent egybevetve, a textúrák és ízek finom kombinációja.

Ropogós Berbere csirke etióp lencsével

A berbere egy etióp fűszerkeverék, amely a régióban termesztett fűszerek kombinációjából készül. Az ízek mélyek, egzotikusak és melegítőek, tökéletes az őszi és téli hidegben. A Berbere kedvenc felhasználási módja a csirke, bárány, tofu bedörzsölése, valamint lencsék vagy pörköltek ízesítésére.

1 óra Teljes idő

Hozzávalók

Lencse 1 csésze

Francia zöld lencse 3 csésze

Víz 2 csésze

Hagyma , kockára vágva

5 szegfűszeg

Fokhagyma , apróra vágva

1 evőkanál Friss gyömbér , apróra vágva

1 csésze Répa , kockára vágva

1 csésze Paradicsom , kockára vágva

ízlés szerint Olasz petrezselyem

1 teáskanál Só

Csirke 1/4 csésze

Berbere fűszerkeverék

3 evőkanál Olívaolaj

6 Tyson® csirkecombok

ízlés szerint Kóser só

Berbere fűszerkeverék

3 evőkanál Édes paprika

1 evőkanál Zúzott pirospaprika pehely

1/2 evőkanál Köménymag vagy köménypor

1 teáskanál Egész koriandermag vagy korianderpor

1 teáskanál Kardamommag vagy kardamompor

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál Só

1 teáskanál Görögszénamag vagy görögszéna por

1 teáskanál Fekete bors vagy frissen őrölt bors

1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

1/2 teáskanál őrölt szegfűbors

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

1/2 teáskanál őrölt fahéj

Főzési utasítások

1. lépés

Ha a Berbere fűszerkeverékhez egész magokat használunk, akkor a köménymagot (1/2 evőkanál) , az egész koriandermagot (1 teáskanál) , a kardamommagot (1 teáskanál) , a görögszénamagot (1 teáskanál) és a fekete borsot (1 teáskanál) a tűzhely tetején egy serpenyőben 2-3 percig enyhén pirítsuk.

2. lépés

A pirított magokat, az őrölt gyömbért (1/2 teáskanál) , az őrölt szegfűszeget (1/2 teáskanál) , az őrölt fahéjat (1/2 teáskanál) , az őrölt fűszerpaprikát (1/2 teáskanál) , az édes paprikát (3 evőkanál) , az őrölt pirospaprikapelyhet (1 evőkanál) , az őrölt kurkumát (1 teáskanál) és a sót (1 teáskanál) kávédaráló vagy mozsár és mozsártörő segítségével ledaráljuk. Ne felejtse el összetörni vagy ledarálni a chilipelyhet.

3. lépés

Egy közepes méretű, nehéz aljú lábasban vagy kemencében pároljuk a hagymát (2 csésze) , a sárgarépát (1 csésze) , a fokhagymát (5 gerezd) és a friss gyömbért (1 evőkanál) az olívaolajban (2 evőkanál), amíg megpuhul, kb. 5-7 percig.

4. lépés

Adjuk hozzá a Berbere fűszerkeveréket (2 evőkanál), és pároljuk 2-3 percig.

5. lépés

Adjuk hozzá a francia zöld lencsét (1 csésze) , a paradicsomot (1 csésze) , a sót (1 teáskanál) és a vizet (3 csésze) . Forraljuk fel, fedjük le, állítsuk a hőfokot alacsonyra, és hagyjuk főni, amíg al dente nem lesz, kb. 30 percig.

6. lépés

Tapogassa szárazra a Tyson® csirkecombokat (6 db). Kosher sóval (ízlés szerint) fűszerezze minden oldalát. Bőven dörzsölje be minden darabot a Berbere fűszerkeverékkel (2 evőkanál) . Használjon bátran többet, ha szükséges.

7. lépés

Melegítsünk olívaolajat (1 evőkanál) egy vastag aljú serpenyőben, közepesen magas hőfokon, tegyük a csirkét bőrével lefelé, és pirítsuk ropogósra és aranyszínűre, kb. 6-8 percig.

8. lépés

Fordítsuk meg, és mérsékeljük a hőfokot közepesre, és pirítsuk 2-3 percig.

9. lépés

Tegyük a 200 fokos sütőbe, amíg a belső hőmérséklet eléri a 75 fokot, kb. 10-15 percig. Tálaljuk az etiópiai lencseágyon, és díszítsük olasz petrezselyemmel (ízlés szerint).