, 2022/5/2

Egy autentikus, ízletes recept a padlizsán Moussaka-hez - tökéletes a vendéglátáshoz vagy egy különleges összejövetelen való tálaláshoz. Előre is elkészíthető. Vegetáriánus és vegán adaptálható!

eggplant moussaka

Kényelmes, kiadós és ízletes ez az autentikus padlizsán mousaka recept számomra az összes dobozt kipipálja, és őszintén szólva, alig várom, hogy te is kipróbáld, mert tudom, hogy imádni fogod. Könnyen elkészíthető vegetáriánus és vegán módon is!

Rusztikus padlizsán Moussaka

Hozzávalók

3 font padlizsán (2 extra nagy vagy 3 padlizsán)

3 evőkanál olívaolaj vagy főzőspray

Paradicsomos húsmártás:

2 evőkanál olívaolaj

1 nagy hagyma, kockára vágva

4 gerezd fokhagyma, durvára vágva

2 font darált bárányhús, darált marhahús (vagy használjon vegetáriánus darált húspótlót -Gimme Lean vagy St Ives Meatless Ground). Én a bárányhúst részesítem előnyben.

1 ½ csésze kockára vágott paradicsom, a levével együtt (vagy 14 unciás konzerv, a levével együtt).

3 evőkanál paradicsompüré

½ csésze fehérbor (nem kötelező, 1/4 csésze víz helyett)

2 teáskanál szárított oregánó

1 teáskanál cukor

1 teáskanál fahéj

3/4 teáskanál kóser só

1/2 teáskanál törött bors

2-3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöldet

Bechamel mártás:

3 evőkanál vaj vagy olívaolaj

4 evőkanál liszt

2 csésze tej

1/2 teáskanál szerecsendió (lehetőleg frissen reszeltet használjunk)

1/4 teáskanál kóser só

1/8 teáskanál bors vagy fehér bors

1/4 csésze reszelt parmezán, Pecorino vagy Kefalotiri sajt (plusz további 1/4 csésze a tetejére - választható).

1 tojás, szobahőmérsékletű, enyhén felvert tojás

Útmutató

Melegítsd elő a sütőt 400 F-ra. Vágd a padlizsánt ⅓- ¼ hüvelyk vastag korongokra (nem vékonyabb), szórja meg egy kis kóser sóval, és hagyja állni egy szűrőben vagy tálban 20-60 percig. A padlizsán elkezd folyadékot engedni (így kevésbé lesz keserű).

Jól öblítsd le, töröld szárazra, és mindkét oldalát kend be olívaolajjal (vagy használjon spray olajat).

Tegyük egy kizsírozott tepsire, és 400 F-os sütőben süssük aranyszínűre, kb. 20-30 percig. Alternatív megoldásként a padlizsánt mindkét oldalán grillezhetjük ( szép mély grillnyomokat kapunk), majd 10-15 percre fóliába csomagoljuk, hogy átpárolódjon és átsüljön.

Amíg a padlizsán sül -készítsd el a paradicsomos-húsos szószt: Egy nagy serpenyőben a felkockázott hagymát az olajon közepesen magas hőfokon 3-4 percig pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a hőfokot közepesen alacsonyra vesszük, és 8-10 percig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a darált bárányhúst ( vagy marhahúst vagy vegetáriánus húst), kapcsoljuk fel a hőfokot közepesre, és gyakori kevergetés mellett kb. 15 percig barnítsuk. Ha van zsír, öntsük le. Add hozzá a többi hozzávalót - a paradicsomkockákat, a paradicsompürét, a fehérbort, a frissen vágott petrezselymet, a cukrot, a fahéjat, a kóser sót és a borsot. Keverd össze, fedd le, és hagyd közepesen alacsony hőfokon 20 percig párolódni.

Készítsünk bechamel mártást: Egy kis lábasban melegítsd fel a vajat. Keverd bele a lisztet, ésdfőni 2-3 percig közepes lángon, gyakran kevergetve. Keverjük bele apránként az első csésze tejet. Keverjük jól össze, és adjuk hozzá a 2. csészényit. Állandóan kevergetve forraljuk fel, csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk alacsony hőfokon főni további 2 percig. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a szerecsendiót, a sajtot, a sót és a borsot. Tegyük félre hűlni. Egy külön tálban enyhén verjünk fel egy tojást, de még ne adjuk hozzá.

Állítsd össze: Osszuk a padlizsánszeleteket három halomba, a legjobban kinéző legnagyobb darabokat tartogassuk a felső és alsó réteghez. A többi kerülhet a középső rétegbe, amely el lesz takarva.

Egy kizsírozott 8x 13 hüvelykes tepsibe helyezz egy réteg padlizsánt. Adjuk hozzá a húsmártás felét. Tegyünk rá egy másik réteg padlizsánt és a maradék húsmártást. Add hozzá a harmadik és egyben utolsó réteg padlizsánt. Keverjünk bele 2-3 evőkanál bechamel mártást, a felvert tojásba (hogy temperáljuk), majd ezt öntsük a bechamel mártásba, és addig keverjük, amíg szép sima nem lesz. A bechamelt az utolsó padlizsánrétegre kenjük.

Szórjuk meg a maradék sajttal ( opcionális), és tegyük 350F-os sütőbe 50-60 percre, fedetlenül, amíg szép aranyszínű nem lesz. Tálalás előtt 10 percig állni hagyjuk.

Klasszikus görög padlizsán Moussaka

Hozzávalók

3-4 padlizsán (kb. 4 font)

Kosher só, ízlés szerint

1/3 csésze olívaolaj, elosztva

1 font burgonya, meghámozva és sós vízben megfőzve

8 nagy tojás, fehérje és sárgája szétválasztva

2 csésze sima zsemlemorzsa, elosztva

A húsos töltelékhez: A húsos töltelékhez:

1 1/2 font darált marhahús vagy bárányhús

2 nagy hagyma, apró kockákra vágva

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1/2 csésze száraz vörösbor

1 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt szegfűbors

1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva

2 evőkanál paradicsompüré

1 csésze zúzott paradicsom

1 teáskanál cukor

Kosher só, ízlés szerint

Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

A béchamel mártáshoz:

8 uncia (1 csésze) sótlan vajat.

1 csésze általános liszt

4 csésze tej, felmelegítve

1 csipet őrölt szerecsendió

A ragu tetejéhez:

1 csésze reszelt kefalotyri sajt, parmezán vagy Pecorino Romano.

Lépések az elkészítéséhez

Készítsük elő a zöldségeket

Gyűjtsd össze a zöldségekhez szükséges hozzávalókat.

Egy éles zöldséghámozóval részben hámozd meg a padlizsánokat úgy, hogy a padlizsán körül kb. 1 hüvelyk széles héjcsíkok maradjanak. Szeleteld fel a padlizsánt 1/2 hüvelykes szeletekre.

Tedd a padlizsánszeleteket egy szűrőbe, és bőségesen sózd meg őket. Fedjük le egy megfordított tányérral, és nehezítsük meg a tányért egy nehéz konzervdobozzal vagy befőttesüveggel. A szűrőt tegyük a mosogatóba, és hagyjuk a padlizsánokat 1 órán át vagy legalább 15-20 percig pácolódni.

Amíg a padlizsánok pácolódnak, vágd a burgonyát 1/4 hüvelykes szeletekre. Tegyük félre.

Melegítsd elő a sütőt 400 F-ra. Bélelj ki két sütőlapot alufóliával, és enyhén kend meg az olívaolaj egy részével. Öblítsd le a padlizsánszeleteket bő vízzel, és papírtörlővel szárítsd meg. Tegyük félre. A tojásfehérjéhez adjunk egy csöpp vizet, és villával verjük fel enyhén. Tegyük a zsemlemorzsát egy lapos tányérra.

A leöblített és megszárított padlizsánszeleteket mártsuk a felvert tojásfehérjébe, majd enyhén mártsuk meg őket a zsemlemorzsában, mindkét oldalukat bevonva. Egy maréknyi zsemlemorzsát félreteszünk az összeállításhoz.

Helyezd a panírozott padlizsánszeleteket a fóliával bélelt tepsibe. Ha nem fér el az összes padlizsán a lapokon, akkor tételekben kell megsütni őket. Süssük 30 percig, közben egyszer megfordítva őket. Amikor a padlizsán megpuhult és helyenként enyhén megbarnult, tedd félre, és tartsd bekapcsolva a sütőt.

Készítsük el a hústölteléket

Gyűjtsd össze a hústöltelékhez szükséges hozzávalókat. Egy nagy serpenyőben tegyél bele 2 evőkanál olívaolajat, és barnítsd a darált marhahúst, amíg a rózsaszín színe el nem tűnik. Add hozzá a kockára vágott hagymát, és párold a keveréket, amíg a hagyma áttetszővé válik, körülbelül 5 percig. Add hozzá a fokhagymát, és főzd, amíg illatos nem lesz, körülbelül 1 percig.

Adjuk hozzá a bort, és hagyjuk, hogy egy kicsit lecsengjen. Adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűborsot, a petrezselymet, a paradicsompürét, a zúzott paradicsomot és a cukrot. Keverd jól össze. Hagyd a mártást fedetlenül kb. 15 percig főni, hogy a felesleges folyadék elpárologhasson. Száraz és darabos mártásnak kell lennie. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezd.

Készítsük el a Béchamel mártást

Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat alacsony hőfokon. Adjuk hozzá a lisztet az olvasztott vajhoz, folyamatosan kevergetve, hogy sima, csomómentes masszát kapjunk. Hagyd a lisztet egy percig főni, de ne hagyd, hogy megbarnuljon.

A felmelegített tejet egyenletes sugárban, folyamatos habverővel hozzáadjuk a keverékhez. Kis lángon pároljuk, amíg a mártás kissé besűrűsödik. Ne forraljuk fel.

Verjük fel a 8 tojássárgáját egy kis tálban. Vegyük le a mártást a tűzről, és keverjük bele a felvert tojássárgáját és egy csipetnyi szerecsendiót. Visszatesszük a közepes lángra, és addig keverjük, amíg a mártás besűrűsödik, 5-6 percig. Sűrűnek, de önthetőnek kell lennie. Ízesítsük sóval, és tegyük félre.

Összeállítjuk a Moussakát

Gyűjtsd össze a padlizsánokat, a burgonyát, a hússzószt, a béchamelt, a félretett marék zsemlemorzsát és a sajtot. Enyhén zsírozzon ki egy nagy, mély tepsit (egy lasagne-forma tökéletesen megfelel). Szórd meg a tepsi alját zsemlemorzsával.

A serpenyő szélén 1/4 hüvelyknyi helyet hagyva tedd a burgonyát egy rétegben az aljára. A tetejére tegyél egy réteg padlizsánszelet felét.

A padlizsánréteg tetejére tedd a húsmártást, és szórd meg a reszelt sajt 1/4 részével. A tetejére egy újabb réteg padlizsánszeletet teszünk, és ismét megszórjuk a reszelt sajt 1/4 részével.

Öntsd az egészre a béchamel mártást, ügyelve arra, hogy a mártás a serpenyő oldalát és sarkait is kitöltse. Szilikonos spatulával simítsuk el a béchamelt a tetején, és szórjuk meg a maradék 1/2 csésze reszelt sajttal.

Süssük 45 percig 400 F-on, vagy amíg a béchamel mártás szép aranybarna színt kap. Hagyja hűlni 15-20 percig, mielőtt felszeletelné és tálalná. Jó étvágyat!