, 2021/7/4
Salsa Rota vagy vörös szósz, főtt paradicsommal, chilis paprikával, hagymával, fokhagymával és korianderrel. Salsa Verde vagy zöld szósz, melyet a paradicsomcsaládból készített főtt paradicsommal készítenek, de gömbölyűek és zöldek, és csillogásuk van. Salsa Negra vagy fekete szósz, szárított chili, olaj és fokhagyma készítménnyel.
Salsa Taquera vagy taco szósz, tomatillos és morata chili készült. Guacamole, avokádó, mint fő összetevő, és vastagabb és használják a dip. Salsa Cruda vagy nyers mártás, amelyet Salsa Picada néven is ismert vagy apróra vágott mártással. Salsa Mexicana vagy mexikói szósz, Salsa Fresca vagy friss mártással, Salsa Bandera vagy zászló mártással, Pico de Gallo vagy kakas csőr.
Hagyományos salsa recept
6 db paradicsom
1 db lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 chili paprika kimagozva
1 lime leve és reszelt héja
1 csokor friss koriander
só, bors, egy csipet őrölt római kömény
Az a valódi salsa lényege, hogy a hozzávalókat nagyon apróra kell vágni. A paradicsomot tedd forrásban lévő vízbe egy percre, vedd ki és húzd le a héját, a magos részét távolítsd el. A kimagozott, meghámozott paradicsomot vágd össze kisebb kockára, darabold nagyon apróra a hagymát, magozd ki a chili paprikát és azt is darabold hozza kis kockákban.
Az összes felaprított hozzávalót keverd össze, add hozzá a koriandert,a citrom levét, héját is. Sózd meg, borsozd és szórj rá egy csipet római köményt. Jól keverd össze a szószt, ami kissé pépes. Kész is van lehet tálalni. Jó étvágyat.
Salsa fresca - mediterrán, friss paradicsomos ragu
Hozzávalók
40 g kápia
2 db kalamata oliva
80 g datolya paradicsom
2 db konfitált paradicsom (recept megtekintése)
1 db bébi kukorica
1 hagyma zöld
1 t.k friss oreganó
1 e.k olívaolaj
1 t.k almaecet
Elkészítés
Az olajat a folyamatosan kevergetett ecetbe csorgatva emulgáljuk A zöldségeket apróra vágjuk. Összekeverjük a vinaigrette-el.
Friss paradicsom salsa (Pico de Gallo)
Hozzávalók
2-3 közepes paradicsom
1/2 lila hagyma
1 friss jalapeno chili
1 lime frissen facsart leve
1 csokor koriander
1 gerezd fokhagyma
1/2 t.k őrölt római kömény
1/2 t.k só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A hozzávalókat finomra aprítjuk, vagy robotgépben összedolgozzuk, ügyelve arra, hogy nem pürésítsük túl.
Kukorica salsa
Hozzávalók:
30 dkg főtt (vagy sült) kukorica
2 chipotle chili adobo szószban (vagy más friss chili)
1 közepes paradicsom
3 szál újhagyma
1 csokor koriander
2 lime frissen facsart leve
1/2 t.k só
1/2 t.k frissen őrölt bors
Elkészítés:
A paradicsomot, az újhagymát és a chilit apróra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt a kukoricához keverjük. Fogyasztás előtt egy órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Fűszeres barack salsa
Hozzávalók:
3 érett barack
1/2 lila hagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 friss jalapeno vagy zöld chili
1 marék mentalevél
1/2 lime frissen facsart leve
Elkészítés:
A barackokat leforrázzuk, 1 percig a forró vízben hagyjuk, majd bőrüket lehúzzuk. A gyümölcsöt apróra vágjuk, magját kidobjuk. A kaliforniai paprikát és a chilit szintén finomra vágjuk, a mentát felaprítjuk. Összekeverjük az összes előkészített hozzávalót.1 csipet só.
Quesadillas sült csokor partyállat salsa dip-pel
Hozzávalók
8 adag
20 db tortilla
1.5 kg csirkemell filé
3 dl víz
1 db tyúkhúsleves kocka
3 csipet só
3 csipet bors
8 adag salsa szósz (van rá külön recept)
15 dkg light gouda
15 dkg light mozzarella
15 dkg parmezán
1 db kaliforniai paprika
1 db vöröshagyma
3 csipet füstölt chipotle chili
1 marék friss petrezselyem
Elkészítés
Só, bors, leveskocka hozzáadásával 15 perc alatt párold meg a csirkét. Darabokra szedi és hozzáadod a salsa szósz felét, az alaplé felét, a chilit, a paprikát és a hagymát. Jól elkeverjük. A tortillákat vágd félbe tedd rá egy réteg sajtot és egy réteg husos salsat.
Tölcsért formálunk belőle. Ha kész az egész halom (3 emelet közte sajt szórással) akkor szórjunk rá még egy kis sajtot.
Mehet a sütőbe 190 fokon 15 percre. Petrezselyemmel díszítjük és mehet vissza a salsa tál középre. Azonnal fogyasztható.
Mangó salsa recept
Hozzávalók:
3 darab felkockázott mangó
1 darab aprított pritamin paprika
Fél bögrényi szeletelt illatos lilahagyma
Jó adag koriander, kicsit felvágva. Mindenki a szájíze szerinti mennyiséget tegye bele. Én a salsát sok korianderrel készítem.
1 darab jalapeno paprika, apróra vágva
1 nagy lime leve, amellyel aztán meglocsoljuk a kész ételünket
egy kevéske só
A mangó szeletelés: érdemes a héja lehúzása nélkül felvágni. Ha meg van, csupán ki kell fordítanunk a gyümölcsöt
Ha véletlen nem megy, akkor egy kanállal kiemelheted a szükséges részt.
Úgy érdemes elkészíteni, hogy legyen idő a hűtőben pihentetni, hogy jól össze tudjanak érni az ízek. Nagyon finom.
Tortilla chipsszel kínáld. Jó étvágyat!
Sárgadinnye salsa recept
½ db sárgadinnye
1 csokor friss bazsalikom
1 db lime leve és héja
só, bors
olívaolaj
100 g koktélparadicsom
2 fej salotta hagyma
A sárgadinnye salsa receptje pofonegyszerű. Mindent apróra vágunk, összekeverjük, és hagyjuk állni legalább 20 percet.
Mexikói salsa
Hozzávalók
4 közepes db paradicsom
1 kis fej lila hagyma
1 db chili
0.5 csokor koriander
1 gerezd fokhagyma
1 lime-ból nyert limelé (ízlés szerint)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
A paradicsomokat négybe vágjuk, a magházat kivágjuk, majd a húst apró kockákra vágjuk. A chilit kettévágjuk, a magokat és az ereket kivágjuk, majd apró kockákra vágjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk. A koriandert apróra vágjuk. Az egészet egy edénybe tesszük, ráreszeljük a fokhagymát, meglocsoljuk a limé levével. Sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük.
Hot salsa
Hozzávalók:
2 közepes db hegyes erős paprika
1 közepes fej vöröshagyma
4 db chili (paprika lehet kevesebb is, aki kevésbé csípősen szereti)
2 db jalapeño
1 ek napraforgó olaj
2 kk ecet
1 ek cukor
1 csipet só
70 g sűrített paradicsom
1.5 dl víz
Elkészítés
Kockázd fel a hagymát és a paprikát.Jó tanács használj kesztyűt. A hagymát dinsztel meg az olajon,ha meg pirul húzd le a főzőlapról.
Tedd bele az összes hozzávalót és keverd jól össze. Takarékra veszed a gázt és fedő alatt össze főzöd. Hidegen kínáljuk.
Salsa MCT olajjal
Hozzávalók:
4 db tomatillo
1 db fürtös paradicsom
2 db indigo rose paradicsom (vagy bármilyen színes koktélparadicsom)
1 evőkanál Peak MCT olaj
0,5 lime leve
félmaréknyi friss ananász bazsalikom (vagy sima)
0,5 kávéskanál só
1 kisebb kaliforniai paprika (vagy a csípős imádók jalapeño paprikát)
1 kis fej lila hagyma
Elkészítés:
Egyszerűen elkészíthető. Mindent darabolj fel nagyon kicsi kockákra. Vigyázz a paradicsomnál, ne nyomd szét.
Rakj mindent egy edénybe, keverd össze, tedd a hűtőbe. Várd meg míg összeérnek az ízek. Ennyi. Tortilla-s húsokhoz, chipsekhez, kétszersültek mellé nagyon finom.
Rebarbarás málna salsa recept
10 db Málna (friss)
3 rebarbara lekvár (én Kertecske lekvárt használtam hozzá)
1 szelet fehér hagyma (apróra vágva)
1 db kaliforniai paprika (negyede, zöld, apróra vágva)
1 db narancs (reszelt héja és a felének kicsavart leve)
1 db Gyömbér (1 cm-es darab, meghámozva és apróra vágva)
kis Só (ízlés szerint)
kischil pehely (ízlés szerint)
1 csomag tortilla chips (a tálaláshoz)
1 db menta (ág csúcsa díszítésnek a tálaláshoz)
A hozzávalók szerint készítsd elő az alapanyagokat. Hagyd meg a legszebb málnát, a többit minden más alap anyaggal tedd egy aprítóba.
Dolgozd össze arra ügyelve, hogy ne legyen pépes.Legalább egy órára tedd a hűtőszekrénybe.
Paradicsom-paprika salsa
Az elkészítéshez:
1000 g paradicsom (előkészítve mérjük le)
600 g sárga paprika (előkészítve mérjük le)
200 g vöröshagyma
2 db chili paprika
2 e.k. olaj
50 ml almaecet
1,5 t.k. só
kevés őrölt bors
250 g cukor
10 g Dr. Oetker Citromsav (kb. két teáskanál)
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix 2:1
Előkészítés
Mosd meg a paradicsomot, vágd apró kockákra és mérj ki 1000g-ot. A paprikákat mosd meg szedd ki a csumát és az ereit, vágd apró kockákra .600 g-ot mérj ki .
A vöröshagymát megtisztítod, apró kockákra vágod, és 200 g- kimérünk. A chili paprikát megmossuk, félbevágod, eltávolítjuk a csumáját, és apró kockára vágjuk.
Elkészítés
Az olajat melegítsük egy edényben és párolt üvegesre benne a hagymát. Add hozzá a paprikát, párold együtt rövid ideig. Utána tedd bele a többi hozzávalót is, kever jól össze.
Állandó kevergetés mellett forrald fel, vedd le a tűzről és a felét törd össze pépesre. Tedd vissza és tovább kevergetve 10 percig jó erősen potyogtasd. Ha levetted a tűzről azonnal az üvegekbe töltöm. zárd le jól és 5 percig fejjel lefelé állítsd.
Sikeres főzést.