, 2021/7/3

Ez a lista a tofu receptek mind vegetáriánus, és leginkább vegán . A Tofu egy nagyszerű lehetőség mindenki számára, aki alacsony zsírtartalmú fehérjét termel. Nincs korlátozás arra, hogy mit tehetsz a tofu-val, a tofu-i krumplitól a finomság.

Tofu receptek

Ne felejtsd el a tofut a legtöbb recepthez nyomni , és ha tétovázol a tofu-fözéssel kapcsolatban, itt mindent meg kell tudni a tofuról . Érdemes megnézni a tippjeimet is, hogy mit kell tennie a selyem tofuval, vagy nézze meg ezeket a nagyszerű módokat, hogy fehérjéket kapjon a vegetáriánus étrendben . 

Tofu rántotta

15 dkg tofu

1 db vöröshagyma

fűszerpaprika ízlés szerint

1tk kurkuma

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2ek napraforgó olaj

Elkészítés

Nem túl apróra kockázd a hagymát, sózd meg és fonnyad meg olívaolajon. Fűszerezzük kurkumával és pirospaprikával. Vágd fel a tofut és nyomkodd szét, olyan legyen mint a túró. Add hozzá a hagymát és 5 percig kevergetve pirítod. Ha túl száraznak véled  pici víz hozzáadásával lágyítható.

Vegán sült tofu

1 csomag tofu

2 sötét szójaszósz

4ek világos szójaszósz

2ek rizsecet

50 ml narancslé

1ek agave-, rizs- vagy juharszirup

3 db csillagánizs

3 szelet gyömbér

½tk őrölt szegfűszeg

½tk őrölt édesköménymag

2 gerezd fokhagyma

A tálaláshoz

2ek pirított szezámmag

2 szál újhagyma

A tofut két vágódeszka között legalább egy órát préseljük úgy, hogy nehezéket teszünk rá. A tofut a préselés után leszárítjuk, kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk. A marinád hoz az alapanyagokat egy kisebb lábasba öntjük, a felére forraljuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. Majd ráöntjük a tofura és hagyjuk a hűtőben legalább egy órát. A tofut ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Szórjuk meg  a szezámmaggal, összeforgatjuk, és vékonyra vágott újhagymával megszórva tálaljuk.

Tofu krém

Hozzávalók

180 gr füstölt tofu

1 nagy fej vöröshagyma

3-4 e.k mustár

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint pirospaprika

ízlés szerint őrölt kömény

1ek kókuszzsír

Elkészítés

A hagymát felaprítod  és az 1ek kókuszzsíron lepirítod. Törd össze a tofut és ha megpirult a hagyma tedd rá. Utána fűszerezd pici sóval, piros paprikával, borssal és kb. két csipet őrölt köménnyel. Keverj hozzá 3-4 e.k mustárt és botmixerrel alaposan  dolgozd össze. Fogyasztásig tedd a hűtőbe.

Jó étvágyat annak, aki elkészíti.

Tofu brassói

Tofu brassói hozzávalók

1 füstölt tofu (30 dkg)

75 dkg burgonya/fő

5 gerezd fokhagyma

só, bors

pirospaprika

olívaolaj

kókuszzsír

Tofu brassói elkészítése

Főzd meg a burgonyát a héjában. Majd kockázd fel és a tofut is. Kókusz zsíron kezd el pirítani az egészet. Mellette vágd apróra a fokhagymát, ha már majdnem kész a tofu és a burgonya add hozzá a tofu brassóihoz.Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal. Ha megvan a pirítás, vedd le a tofu brassóit a tűzről. Szórd meg pirospaprikával és rázd össze jól egészet.

Jó étvágyat kívánok.

Tofu fasírt

Tofu fasírt hozzávalók

25 dkg tofu (sima vagy füstölt tofu)

10 dkg lágy zabpehely

6+2ek zsemlemorzsa

1 kis paradicsompüré

1 nagy vöröshagyma

1/2 fej fokhagyma

1 nagyobb sárgarépa

1 tojás

2ek vega-mix

2 mk kakukkfű

2 mk oregáno

2ek pirospaprika

2 mk só

étolaj / kókuszzsír a sütéshez

Tofu fasírt elkészítése

A tofu fasírthoz először keverd össze a zabpelyhet a fűszerekkel, add hozzá a 6 e.k zsemlemorzsát, az igen apróra vágott hagymát és fokhagymát, a paradicsompürét, a sót, a picire reszelt sárgarépát és a nagyobbra reszelt tofut és a tojást.

Formázz rudacskákat a tofus masszából, majd forgasd meg a tofu fasírtokat a lenmagos-szezámmagos zsemlemorzsában. Forrósíts fel egy serpenyőt néhány evőkanál zsiradékkal és süsd meg a tofu fasírtokat közepes lángon. Ha aranybarna a tofu fasírtok első oldala, fordítsd meg a tofu fasírtokat és pirítsd meg a másik oldalát is.

Vegan tofu "tonhalsaláta recept

Amire szükséged lesz

1 blokk cég vagy extra szilárd tofu, fagyasztva, majd felengedve és megnyomva

2 szárú zeller, kockára vágott

1 evőkanál vöröshagyma, darált

1/2 csésze majonéz vagy

vegán majonéz

2tb szójaszósz

1 evőkanál citromlevet

1/2 tsp mogyorópor

Hogyan készítsünk

Tegyük a tofut egy tálba, Törjük össze. Nagyjából olyan kell legyen, mint a tonhal. Kisebb r, nem egészen sima. Tedd hozzá a hagymát és a zellert,óvatosan keverd össze. Egy másik tálban keverd  össze a majonézt, a szójaszószt, a citromlevet és a tengeri moszatot.

Óvatosan add  hozzá a keveréket a tofuhoz, és keverd  össze. Ha elegendő idő van, helyezd  a vegetáriánus tonhal saláta pólóját a hűtőszekrénybe legalább 15 percig a tálalás előtt, hogy hűteni lehessen.

Csípős koreai tofu paradicsomos bambuszrüggyel

Hozzávalók:

40dkg    tofu   

2ek    szójaszósz   

1 cukor   

1ek  chilipehely   

4ek  víz   

1ek  paradicsompüré   

1 gerezd    fokhagyma   

0.5fej vöröshagyma   

2 szál  zöldhagyma   

20 dkg  bambuszrügy   

2ek  paradicsompüré   

1 db. chili   

1ek    szójaszósz   

Elkészítés:

Egy wokban a tofut kevés szezámolajon mindkét oldalát süsd aranybarnára. Tedd félre. Keverd össze a szójaszószt, a cukrot, a chilipehely, a paradicsompürét és a vizet. Kockázd fel a hagymát a felaprított fok- és zöldhagyma társaságában párold meg, majd  öntsd fel  a chilis-paradicsomos keverékkel.

Forrald fel, majd add hozzá a tofut. Keverd el, tedd félre. Egy másik edényben olajat hevítesz  és amíg nem túl forró, hozzáadod k a paradicsompürét. Add hozzá a chilit és a szójaszószt, majd  keverd el a lecsöpögtetett bambusszal.

Jó étvágyat kívánok.

Házi tofu

Hozzávalók

250 g szójabab

1,5 liter víz (2x750 ml )

1 db citrom leve (kb. 50 ml)

szükség szerint tál az áztatáshoz

szükség szerint nagyobb szűrő/szita

szükség szerint turmixgép

szükség szerint keverőtál

szükség szerint vászonzsák vagy szűrő kendő

szükség szerint 2 literes lábas

szükség szerint lyukacsos műanyag forma vagy bambusz pároló esetleg szita

szükség szerint súly

Elkészítés

Beáztatunk 250 g szója babot előző este. Amikor kb. háromszorosára megszívta magát öntsd le a vizet róla és alaposan mosd át. Mehet a turmixgépbe. 750 ml vízzel összeturmixoljuk 3 percen keresztül magas fordulatszámon/fokozaton. Keverőtálba helyezed  a textilt vagy a zsákot és azon keresztül kinyomjuk a levet. Vigyázz, hogy préseléskor ne szakadjon ki az anyag. A pépet dobozba rakhatjuk, mivel a továbbiakban a lére lesz szükség.

Lehetőleg kerámia edényben forrald  a "szójatejet" a képződött habot leszedni, ha ezzel megvagy, hozzáöntöd az újabb 750 ml vizet, majd kevergetés mellett újból felforralod. Amikor már bugyog, beleöntöd  a citromlevet és elzárod  alatta a gázt. Óvatosan egyet kettőt keverünk rajta, majd pihentetjük 15 percig.

Teheted textillel bélelt Lyukacsos műanyag dobozba,vagy bambusz párolóba. Ha nincs ezekből egy sem egy nagyobb szita vagy szűrő is megteszi. A lényeg, hogy emeld  meg a tárolót, hogy a felesleges lé kicsöpöghessen alul egy tálba. Lyukas kanállal merd ki az összesűrűsödött tofu alapot. Takard be a textillel -itt egy kicsit még meg nyomkodhatod - és súlyt helyezel  rá.

Egy éjszakán át szikkad és tömörödik. Az utolsó nap emeld ki  textilestől, majd a kész tofut tedd  vissza tárolóba vagy másik dobozba.

Vegán zöldséges tofupörkölt

Hozzávalók

1,5 csomag tofu (én füstöltet használtam)

3-4 db paradicsom

2 db paprika

2 szál újhagyma

1 csipet só

1 csipet bors

1tk őrölt pirospaprika

1,5-2 dl víz

1 csomag shimeji gomba (lehet más fajta is)

Elkészítés

Mosd meg a zöldségeket és kockázd fel. Ha van más zöldség otthon nyugodtan tehetsz bele bármit. A tofut kockázd fel. Pirítsd meg a hagymát elsőre egy kicsit, majd add hozzá a gombát, a paprikát és a paradicsomot. A tofu kockákat kevés olajon megpirítom.

A zöldségeket sózd,  borsozd , és szórd meg  pirospaprikával.Önts  rá vízzel. Add hozzá a pirított tofut, forrald  össze az egészet, és bulgurral vagy rizzsel tálalhatod.

Tofus zeller sali

Hozzávalók

1 fő

80 g füstölt tofu

1ek szójaszósz

1ek ketchup

Csirke fűszersó

1tk olívaolaj

1/2 zeller

1/2 alma

3-4ek majonéz

3-4ek tejföl

Elkészítés

A zellert és az almát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a majonézt és a tejfölt. Összekeverjük. A tofut felkockázva egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, szójaszószt, ketchupot és a fűszert. Elkeverjük és 10 percig hagyjuk állni. Forró serpenyőben 1-2 perc alatt kisütjük a tofut.

Vegan krémes csicseris tofu

Hozzávalók

 4 adag

1 fej vöröshagyma

1 db konzerv csicseriborsó

1 db tofu

1/2 db sárga kaliforniai paprika

1/2 db zöld kaliforniai paprika

2 db rizstejszín

2 kk pirospaprika

1/2 kk fahéj

1/2 kk kurkuma

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint gyömbér

Elkészítés

Pucold meg a hagymát vágd félbe, majd szeleted vékonyra. Kókuszzsíron lepirítod a hagymát, majd ráteszed  a lereszelt gyömbért, a felkockázott paprikákat, végül pedig a fűszereket és alaposan összepirítod. Jöhet a leszűrt átmosott és lecsepegtetett csicseri és a felkockázott tofu, majd  felöntöd a rizstejszínnel. Picit rotyogtatott , majd rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá.

Mustáros-Hagymás Tofu Rostélyos 

Szuper egyszerű, gyors és olcsó recept, amit gyakran elkészítsz pont ezért, és persze mert nagyon finom is. Ez az adag kb. két embernek elég körettel együtt.

1-2 blokk tofu

3-4 evőkanál mustár

10 nagy gerezd fokhagyma

2 nagy fej vöröshagyma

olaj

A vöröshagymát pucold meg, mosd meg és vágd fel (fél) karikákra. Szeleteld fel a tofut és préseld ki. Rétegezzük  papírtörlő, 3 rétegű papírtörlő-egy réteg tofu, így tovább és a tetején papírtörlő. Tetejére lap szerű nehéz tárgyra lesz szükséged, ezzel kipréseled belőle a nedvességet.

Keverd el a mustárt 3 gerezd fokhagymával, kevés sóval. Kend be a tofu szeleteket ezzel a páccal, rakd egymásra egy dobozban és legalább fél órára hagyd állni.

Kevés olajon a hagymát és a maradék fokhagymát fedő alatt párold meg tegyél hozzá pici sót, borsot. Aztán kissé pirítsd meg. Ha kész, tedd ki őket egy tányérra, és ugyanabban a serpenyőben süsd meg a tofuk egyik, majd másik oldalát aranybarnára. Salátával és főtt krumplival találhatod, a tetejére halmozd  a hagymát és a fokhagymát.

Zöldséges tofu

Hozzávalók:

15 dkg  füstölt tofu   

2 szál  újhagyma   

1db  kápia paprika   

1ek. szójaszósz   

1ek szezámmag   

1 szál petrezselyemzöld 

Elkészités:

Vágd szeletekre a tofut és kevés zsiradékon pirítsuk aranybarnára. Amikor szépen megpirult, add hozzá az aprított újhagymát - a zöldjét is -, a karikára vágott paprikát, a szójaszószt és néhány perc (4-5 perc) alatt párold össze.

Amíg még a zöldségek még roppanós, hozzáadod  a szezámmagot, az aprított petrezselyem zöldet néhányszor fogasd át, és forrón tálald.(tükörtojással is isteni)

Jó étvágyat! 

Szójaszószos tofu

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 e.k. olívaolaj

2 e.k. víz

30 dkg füstölt tofu

kb. 1 dl szójaszósz

1 lime/1/2 citrom leve - amennyiben igényeljük.

Elkészítés:

Hámozd meg a hagymát és kockázd fel. A serpenyőben olaj és víz keveréke megpároljuk és hozzáadjuk  a kockázott tofut. Ráöntöd a szójaszószt,  és alaposan (amíg be nem issza a szójaszószt, ill. fel nem szívja azt) főzd össze. Egy kis kenyérrel, vagy nyers tésztával is remek vacsora lehet, esetleg rizzsel, bulgurral, kölessel is tálalható.

Brokkolis, rizses tofu

B20 dkg tofu

1 fej brokkoli 

1 bögre rizs

3 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál szójaszósz

2 gerezd fokhagyma

1 db vöröshagyma

1 késhegynyi szerecsendió só bors szezámmag brokkolis rizses tofu.

Elkészítés:

A vörös hagymát aprítsd fel, a brokkolit szedd rózsáira, a tofut kockázd fel. A rizst mosd meg jó alaposan. A rizst  kétszeres mennyiségű vízben tedd fel  főni, és tegyél hozzá egy teáskanál sót. Fedő alatt párold puhára a rizst 15 perc alatt.Vigyázz, hogy ne főzd túl. 

Hevíst olajat egy serpenyőben, dinszteld meg a vöröshagymát, tedd bele a préselt fokhagymát, és tedd rá a brokkolit is. Pirítsd kevergetve egy kicsit, majd fedő alatt párold nyolc-tíz percig. Amikor már majdnem puha, tedd hozzá a tofut. Sózd, borsozd, szórd meg szerecsendióval, locsold meg szójaszósszal, és süsd össze pár perc alatt. Teheted a rizs mellé is, de akár össze is forgathatod.Szórhatsz szezámmagot is a tetejére

Teriyaki tofu

Hozzávalók:

250 g tofu

1 e.k szójaszósz

1 e.k juharszirup

3 e.k víz

1 kk fokhagymapor

1 teáskanál gyömbérpor

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 teáskanál szezámmag

1 e.k olívaolaj

Elkészítés

A tofut tedd  két papír közé  és a kezeddel préseld ki belőle a nedvességet, majd vágd  csíkokra. Egy serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajon pirítsd  minden oldalát a kockáknak (kb. 6-8 perc) rendszeres kevergetés mellett, hogy ne égjen oda. Ameddig pirul a tofu keverd össze a teriyaki szószt. A  vizet, szójaszószt, juharszirupot, fokhagymaport, gyömbérport és 1 evőkanál kukoricakeményítőt. Amikor a tofu szépen megpirult, ráöntjük a szószt, és gyorsan keverjük, mert a szósz pillanatok alatt besűrűsödik. Fontos, hogy minden tofu kocka minden oldala be legyen fedve a szósszal. Mikor besűrűsödött a szósz, tegyél rá 1 kk szezámmagot, és még 1-2 percig kevergesd, majd leveheted  a tűzről.

Hogyan készítsünk koreai pácolt tofu: egy egyszerű recept

Amire szükséged lesz

1 blokk tofu

mártogatós

Hogyan készítsünk

Az edény elkészítéséhez kockát vagy szeleteket vágj a tofunak, nagyjából a mobiltelefonok mérete. Ha mikrohullámú sütőt használsz  az előkészítéshez,tedd  a tofut egy biztonságos tányérra, és fedd  le nedves papír törölközővel. Ha gőzölsz  akkor 5-7 percet a gáztűzhelyen.

Ha kész a gőzölést, tálald  a tofut a kívánt mártott mártással. Fűszeres mártással , ecetes mártással vagy gyömbér mártással lehet. Öntheted  a mártást a tofu fölé, vagy oldalra, ha  több ember is fogyassza  nem biztos, hogy mindenki úgy szereti, ha nem ismeri a mártást, és nem tudod  meggyőződni arról, hogy melyik mártott mártást választja.

Tofu zöldbabbal

Hozzávalók:

35 dkg zöldbab

22 dkg füstölt tofu

1 teáskanál provence-i fűszerkeverék

1 csipet kurkuma

1 csipet só

2 evőkanál olaj

2 teáskanál szezámmag

1 evőkanál citromlé

másfél dl zöldségerőleves

2 gerezd fokhagyma

1 fej lila hagyma

1 db piros húsú paprika

Elkészítés:

Darabold fel a zöldbabot. A kockára vágott hagymát forró olajon üvegesre párolod a zúzott fokhagymával. Add hozzá a csíkokra vágott piros húsú paprikát. Következik a kockára vágott tofu és 2-3 percig pirítom. Tedd bele a zöldbabot .Citromlével, kurkumával fűszerekkel ízesített.

Öntsd fel a levessel. Forrald fel, majd kis lángon, fedő alatt megpárolod. Szezámmaggal  megszórva tálalható.

Tofus karfiolos korma

Hozzávalók:

2 e.k olívaolaj vagy kókuszzsír

2 db közepes méretű répa

1 db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

120 ml kókusztej vagy fél bögre kókuszreszelék

400 g sűrített paradicsom

350 g tofu (feldarabolás előtt nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet)

1 kisebb karfiol rózsáira szedve

1 e.k citromlé

1 e.k curry

2 t.k garam masala

2 t.k só

ízlés szerint barna rizs, bulgur vagy árpa

Elkészítése:

Hámozd, mosd meg és aprítsd fel a zöldségeket.Forrósítsd  fel az olajat, majd a hagymát, a fokhagymát, a répát, a fűszereket, a sót és a kókuszreszeléket

öntsd   az edénybe és 10 percig főzd. Ezután add  hozzá a sűrített paradicsomot és a kókusz tejet és további 15-20 percig főzd, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Ezután vedd le a tűzről és egy botmixerrel pürésítsük. Tedd vissza főni és add hozzá a felkockázott tofut, a feldarabolt karfiolt és a citromlevet is. Közepes lángon további 15 percig főzzük, amíg meg nem puhul a karfiol. Ha megfőtt, akkor barna rizzsel, bulgurral vagy árpával tálaljuk.

Édes-savanyú tofu

Hozzávalók 2 személyre

1 doboz tofu (kb.40 dkg)

2-3 evőkanál olaj

kb.5 cm-es darabka póréhagyma

10 dkg gomba

10 dkg borsó

1 kisebb sárgarépa

1 káposztalevél apró darabokra tépkedve (ha van otthon, de el is maradhat)

A szószhoz

fél dl világos szójaszósz

fél dl víz

1 teáskanál balzsamecet

1 teáskanál ketchup

1 kávéskanál méz

1 kávéskanál étkezési keményítő.

Vágd a tofut apró kockákra. Forrósítsd fel az olajat és két részben pirítsd meg benne a kockákat, majd vedd félre. Amikor halvány aranysárga színe van akkor jó.

A póréhagymát a maradék olajon megfonnyasztani, jöhet a vékonyra szeletelt gomba, sárgarépa, borsó és a káposzta levelei.

Sózd meg kevés vizet önts  alá és nem túl puhára párold meg.keverd el a szósz hozzávalóit. Add a zöldségekhez a tofut, a szószt és alaposan forgasd át az egészet. Ha túl sűrű lenne, kevés vizet adhatsz még hozzá. Párolt rizzsel tálaljuk.