, 2021/7/3
Ez a lista a tofu receptek mind vegetáriánus, és leginkább vegán . A Tofu egy nagyszerű lehetőség mindenki számára, aki alacsony zsírtartalmú fehérjét termel. Nincs korlátozás arra, hogy mit tehetsz a tofu-val, a tofu-i krumplitól a finomság.
Ne felejtsd el a tofut a legtöbb recepthez nyomni , és ha tétovázol a tofu-fözéssel kapcsolatban, itt mindent meg kell tudni a tofuról . Érdemes megnézni a tippjeimet is, hogy mit kell tennie a selyem tofuval, vagy nézze meg ezeket a nagyszerű módokat, hogy fehérjéket kapjon a vegetáriánus étrendben .
Tofu rántotta
15 dkg tofu
1 db vöröshagyma
fűszerpaprika ízlés szerint
1tk kurkuma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2ek napraforgó olaj
Elkészítés
Nem túl apróra kockázd a hagymát, sózd meg és fonnyad meg olívaolajon. Fűszerezzük kurkumával és pirospaprikával. Vágd fel a tofut és nyomkodd szét, olyan legyen mint a túró. Add hozzá a hagymát és 5 percig kevergetve pirítod. Ha túl száraznak véled pici víz hozzáadásával lágyítható.
Vegán sült tofu
1 csomag tofu
2 sötét szójaszósz
4ek világos szójaszósz
2ek rizsecet
50 ml narancslé
1ek agave-, rizs- vagy juharszirup
3 db csillagánizs
3 szelet gyömbér
½tk őrölt szegfűszeg
½tk őrölt édesköménymag
2 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz
2ek pirított szezámmag
2 szál újhagyma
A tofut két vágódeszka között legalább egy órát préseljük úgy, hogy nehezéket teszünk rá. A tofut a préselés után leszárítjuk, kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk. A marinád hoz az alapanyagokat egy kisebb lábasba öntjük, a felére forraljuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. Majd ráöntjük a tofura és hagyjuk a hűtőben legalább egy órát. A tofut ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Szórjuk meg a szezámmaggal, összeforgatjuk, és vékonyra vágott újhagymával megszórva tálaljuk.
Tofu krém
Hozzávalók
180 gr füstölt tofu
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 e.k mustár
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint pirospaprika
ízlés szerint őrölt kömény
1ek kókuszzsír
Elkészítés
A hagymát felaprítod és az 1ek kókuszzsíron lepirítod. Törd össze a tofut és ha megpirult a hagyma tedd rá. Utána fűszerezd pici sóval, piros paprikával, borssal és kb. két csipet őrölt köménnyel. Keverj hozzá 3-4 e.k mustárt és botmixerrel alaposan dolgozd össze. Fogyasztásig tedd a hűtőbe.
Jó étvágyat annak, aki elkészíti.
Tofu brassói
Tofu brassói hozzávalók
1 füstölt tofu (30 dkg)
75 dkg burgonya/fő
5 gerezd fokhagyma
só, bors
pirospaprika
olívaolaj
kókuszzsír
Tofu brassói elkészítése
Főzd meg a burgonyát a héjában. Majd kockázd fel és a tofut is. Kókusz zsíron kezd el pirítani az egészet. Mellette vágd apróra a fokhagymát, ha már majdnem kész a tofu és a burgonya add hozzá a tofu brassóihoz.Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal. Ha megvan a pirítás, vedd le a tofu brassóit a tűzről. Szórd meg pirospaprikával és rázd össze jól egészet.
Jó étvágyat kívánok.
Tofu fasírt
Tofu fasírt hozzávalók
25 dkg tofu (sima vagy füstölt tofu)
10 dkg lágy zabpehely
6+2ek zsemlemorzsa
1 kis paradicsompüré
1 nagy vöröshagyma
1/2 fej fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 tojás
2ek vega-mix
2 mk kakukkfű
2 mk oregáno
2ek pirospaprika
2 mk só
étolaj / kókuszzsír a sütéshez
Tofu fasírt elkészítése
A tofu fasírthoz először keverd össze a zabpelyhet a fűszerekkel, add hozzá a 6 e.k zsemlemorzsát, az igen apróra vágott hagymát és fokhagymát, a paradicsompürét, a sót, a picire reszelt sárgarépát és a nagyobbra reszelt tofut és a tojást.
Formázz rudacskákat a tofus masszából, majd forgasd meg a tofu fasírtokat a lenmagos-szezámmagos zsemlemorzsában. Forrósíts fel egy serpenyőt néhány evőkanál zsiradékkal és süsd meg a tofu fasírtokat közepes lángon. Ha aranybarna a tofu fasírtok első oldala, fordítsd meg a tofu fasírtokat és pirítsd meg a másik oldalát is.
Vegan tofu "tonhalsaláta recept
Amire szükséged lesz
1 blokk cég vagy extra szilárd tofu, fagyasztva, majd felengedve és megnyomva
2 szárú zeller, kockára vágott
1 evőkanál vöröshagyma, darált
1/2 csésze majonéz vagy
vegán majonéz
2tb szójaszósz
1 evőkanál citromlevet
1/2 tsp mogyorópor
Hogyan készítsünk
Tegyük a tofut egy tálba, Törjük össze. Nagyjából olyan kell legyen, mint a tonhal. Kisebb r, nem egészen sima. Tedd hozzá a hagymát és a zellert,óvatosan keverd össze. Egy másik tálban keverd össze a majonézt, a szójaszószt, a citromlevet és a tengeri moszatot.
Óvatosan add hozzá a keveréket a tofuhoz, és keverd össze. Ha elegendő idő van, helyezd a vegetáriánus tonhal saláta pólóját a hűtőszekrénybe legalább 15 percig a tálalás előtt, hogy hűteni lehessen.
Csípős koreai tofu paradicsomos bambuszrüggyel
Hozzávalók:
40dkg tofu
2ek szójaszósz
1 cukor
1ek chilipehely
4ek víz
1ek paradicsompüré
1 gerezd fokhagyma
0.5fej vöröshagyma
2 szál zöldhagyma
20 dkg bambuszrügy
2ek paradicsompüré
1 db. chili
1ek szójaszósz
Elkészítés:
Egy wokban a tofut kevés szezámolajon mindkét oldalát süsd aranybarnára. Tedd félre. Keverd össze a szójaszószt, a cukrot, a chilipehely, a paradicsompürét és a vizet. Kockázd fel a hagymát a felaprított fok- és zöldhagyma társaságában párold meg, majd öntsd fel a chilis-paradicsomos keverékkel.
Forrald fel, majd add hozzá a tofut. Keverd el, tedd félre. Egy másik edényben olajat hevítesz és amíg nem túl forró, hozzáadod k a paradicsompürét. Add hozzá a chilit és a szójaszószt, majd keverd el a lecsöpögtetett bambusszal.
Jó étvágyat kívánok.
Házi tofu
Hozzávalók
250 g szójabab
1,5 liter víz (2x750 ml )
1 db citrom leve (kb. 50 ml)
szükség szerint tál az áztatáshoz
szükség szerint nagyobb szűrő/szita
szükség szerint turmixgép
szükség szerint keverőtál
szükség szerint vászonzsák vagy szűrő kendő
szükség szerint 2 literes lábas
szükség szerint lyukacsos műanyag forma vagy bambusz pároló esetleg szita
szükség szerint súly
Elkészítés
Beáztatunk 250 g szója babot előző este. Amikor kb. háromszorosára megszívta magát öntsd le a vizet róla és alaposan mosd át. Mehet a turmixgépbe. 750 ml vízzel összeturmixoljuk 3 percen keresztül magas fordulatszámon/fokozaton. Keverőtálba helyezed a textilt vagy a zsákot és azon keresztül kinyomjuk a levet. Vigyázz, hogy préseléskor ne szakadjon ki az anyag. A pépet dobozba rakhatjuk, mivel a továbbiakban a lére lesz szükség.
Lehetőleg kerámia edényben forrald a "szójatejet" a képződött habot leszedni, ha ezzel megvagy, hozzáöntöd az újabb 750 ml vizet, majd kevergetés mellett újból felforralod. Amikor már bugyog, beleöntöd a citromlevet és elzárod alatta a gázt. Óvatosan egyet kettőt keverünk rajta, majd pihentetjük 15 percig.
Teheted textillel bélelt Lyukacsos műanyag dobozba,vagy bambusz párolóba. Ha nincs ezekből egy sem egy nagyobb szita vagy szűrő is megteszi. A lényeg, hogy emeld meg a tárolót, hogy a felesleges lé kicsöpöghessen alul egy tálba. Lyukas kanállal merd ki az összesűrűsödött tofu alapot. Takard be a textillel -itt egy kicsit még meg nyomkodhatod - és súlyt helyezel rá.
Egy éjszakán át szikkad és tömörödik. Az utolsó nap emeld ki textilestől, majd a kész tofut tedd vissza tárolóba vagy másik dobozba.
Vegán zöldséges tofupörkölt
Hozzávalók
1,5 csomag tofu (én füstöltet használtam)
3-4 db paradicsom
2 db paprika
2 szál újhagyma
1 csipet só
1 csipet bors
1tk őrölt pirospaprika
1,5-2 dl víz
1 csomag shimeji gomba (lehet más fajta is)
Elkészítés
Mosd meg a zöldségeket és kockázd fel. Ha van más zöldség otthon nyugodtan tehetsz bele bármit. A tofut kockázd fel. Pirítsd meg a hagymát elsőre egy kicsit, majd add hozzá a gombát, a paprikát és a paradicsomot. A tofu kockákat kevés olajon megpirítom.
A zöldségeket sózd, borsozd , és szórd meg pirospaprikával.Önts rá vízzel. Add hozzá a pirított tofut, forrald össze az egészet, és bulgurral vagy rizzsel tálalhatod.
Tofus zeller sali
Hozzávalók
1 fő
80 g füstölt tofu
1ek szójaszósz
1ek ketchup
Csirke fűszersó
1tk olívaolaj
1/2 zeller
1/2 alma
3-4ek majonéz
3-4ek tejföl
Elkészítés
A zellert és az almát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a majonézt és a tejfölt. Összekeverjük. A tofut felkockázva egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, szójaszószt, ketchupot és a fűszert. Elkeverjük és 10 percig hagyjuk állni. Forró serpenyőben 1-2 perc alatt kisütjük a tofut.
Vegan krémes csicseris tofu
Hozzávalók
4 adag
1 fej vöröshagyma
1 db konzerv csicseriborsó
1 db tofu
1/2 db sárga kaliforniai paprika
1/2 db zöld kaliforniai paprika
2 db rizstejszín
2 kk pirospaprika
1/2 kk fahéj
1/2 kk kurkuma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint gyömbér
Elkészítés
Pucold meg a hagymát vágd félbe, majd szeleted vékonyra. Kókuszzsíron lepirítod a hagymát, majd ráteszed a lereszelt gyömbért, a felkockázott paprikákat, végül pedig a fűszereket és alaposan összepirítod. Jöhet a leszűrt átmosott és lecsepegtetett csicseri és a felkockázott tofu, majd felöntöd a rizstejszínnel. Picit rotyogtatott , majd rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá.
Mustáros-Hagymás Tofu Rostélyos
Szuper egyszerű, gyors és olcsó recept, amit gyakran elkészítsz pont ezért, és persze mert nagyon finom is. Ez az adag kb. két embernek elég körettel együtt.
1-2 blokk tofu
3-4 evőkanál mustár
10 nagy gerezd fokhagyma
2 nagy fej vöröshagyma
só
olaj
A vöröshagymát pucold meg, mosd meg és vágd fel (fél) karikákra. Szeleteld fel a tofut és préseld ki. Rétegezzük papírtörlő, 3 rétegű papírtörlő-egy réteg tofu, így tovább és a tetején papírtörlő. Tetejére lap szerű nehéz tárgyra lesz szükséged, ezzel kipréseled belőle a nedvességet.
Keverd el a mustárt 3 gerezd fokhagymával, kevés sóval. Kend be a tofu szeleteket ezzel a páccal, rakd egymásra egy dobozban és legalább fél órára hagyd állni.
Kevés olajon a hagymát és a maradék fokhagymát fedő alatt párold meg tegyél hozzá pici sót, borsot. Aztán kissé pirítsd meg. Ha kész, tedd ki őket egy tányérra, és ugyanabban a serpenyőben süsd meg a tofuk egyik, majd másik oldalát aranybarnára. Salátával és főtt krumplival találhatod, a tetejére halmozd a hagymát és a fokhagymát.
Zöldséges tofu
Hozzávalók:
15 dkg füstölt tofu
2 szál újhagyma
1db kápia paprika
1ek. szójaszósz
1ek szezámmag
1 szál petrezselyemzöld
Elkészités:
Vágd szeletekre a tofut és kevés zsiradékon pirítsuk aranybarnára. Amikor szépen megpirult, add hozzá az aprított újhagymát - a zöldjét is -, a karikára vágott paprikát, a szójaszószt és néhány perc (4-5 perc) alatt párold össze.
Amíg még a zöldségek még roppanós, hozzáadod a szezámmagot, az aprított petrezselyem zöldet néhányszor fogasd át, és forrón tálald.(tükörtojással is isteni)
Jó étvágyat!
Szójaszószos tofu
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 e.k. olívaolaj
2 e.k. víz
30 dkg füstölt tofu
kb. 1 dl szójaszósz
1 lime/1/2 citrom leve - amennyiben igényeljük.
Elkészítés:
Hámozd meg a hagymát és kockázd fel. A serpenyőben olaj és víz keveréke megpároljuk és hozzáadjuk a kockázott tofut. Ráöntöd a szójaszószt, és alaposan (amíg be nem issza a szójaszószt, ill. fel nem szívja azt) főzd össze. Egy kis kenyérrel, vagy nyers tésztával is remek vacsora lehet, esetleg rizzsel, bulgurral, kölessel is tálalható.
Brokkolis, rizses tofu
B20 dkg tofu
1 fej brokkoli
1 bögre rizs
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szójaszósz
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
1 késhegynyi szerecsendió só bors szezámmag brokkolis rizses tofu.
Elkészítés:
A vörös hagymát aprítsd fel, a brokkolit szedd rózsáira, a tofut kockázd fel. A rizst mosd meg jó alaposan. A rizst kétszeres mennyiségű vízben tedd fel főni, és tegyél hozzá egy teáskanál sót. Fedő alatt párold puhára a rizst 15 perc alatt.Vigyázz, hogy ne főzd túl.
Hevíst olajat egy serpenyőben, dinszteld meg a vöröshagymát, tedd bele a préselt fokhagymát, és tedd rá a brokkolit is. Pirítsd kevergetve egy kicsit, majd fedő alatt párold nyolc-tíz percig. Amikor már majdnem puha, tedd hozzá a tofut. Sózd, borsozd, szórd meg szerecsendióval, locsold meg szójaszósszal, és süsd össze pár perc alatt. Teheted a rizs mellé is, de akár össze is forgathatod.Szórhatsz szezámmagot is a tetejére
Teriyaki tofu
Hozzávalók:
250 g tofu
1 e.k szójaszósz
1 e.k juharszirup
3 e.k víz
1 kk fokhagymapor
1 teáskanál gyömbérpor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál szezámmag
1 e.k olívaolaj
Elkészítés
A tofut tedd két papír közé és a kezeddel préseld ki belőle a nedvességet, majd vágd csíkokra. Egy serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajon pirítsd minden oldalát a kockáknak (kb. 6-8 perc) rendszeres kevergetés mellett, hogy ne égjen oda. Ameddig pirul a tofu keverd össze a teriyaki szószt. A vizet, szójaszószt, juharszirupot, fokhagymaport, gyömbérport és 1 evőkanál kukoricakeményítőt. Amikor a tofu szépen megpirult, ráöntjük a szószt, és gyorsan keverjük, mert a szósz pillanatok alatt besűrűsödik. Fontos, hogy minden tofu kocka minden oldala be legyen fedve a szósszal. Mikor besűrűsödött a szósz, tegyél rá 1 kk szezámmagot, és még 1-2 percig kevergesd, majd leveheted a tűzről.
Hogyan készítsünk koreai pácolt tofu: egy egyszerű recept
Amire szükséged lesz
1 blokk tofu
mártogatós
Hogyan készítsünk
Az edény elkészítéséhez kockát vagy szeleteket vágj a tofunak, nagyjából a mobiltelefonok mérete. Ha mikrohullámú sütőt használsz az előkészítéshez,tedd a tofut egy biztonságos tányérra, és fedd le nedves papír törölközővel. Ha gőzölsz akkor 5-7 percet a gáztűzhelyen.
Ha kész a gőzölést, tálald a tofut a kívánt mártott mártással. Fűszeres mártással , ecetes mártással vagy gyömbér mártással lehet. Öntheted a mártást a tofu fölé, vagy oldalra, ha több ember is fogyassza nem biztos, hogy mindenki úgy szereti, ha nem ismeri a mártást, és nem tudod meggyőződni arról, hogy melyik mártott mártást választja.
Tofu zöldbabbal
Hozzávalók:
35 dkg zöldbab
22 dkg füstölt tofu
1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
1 csipet kurkuma
1 csipet só
2 evőkanál olaj
2 teáskanál szezámmag
1 evőkanál citromlé
másfél dl zöldségerőleves
2 gerezd fokhagyma
1 fej lila hagyma
1 db piros húsú paprika
Elkészítés:
Darabold fel a zöldbabot. A kockára vágott hagymát forró olajon üvegesre párolod a zúzott fokhagymával. Add hozzá a csíkokra vágott piros húsú paprikát. Következik a kockára vágott tofu és 2-3 percig pirítom. Tedd bele a zöldbabot .Citromlével, kurkumával fűszerekkel ízesített.
Öntsd fel a levessel. Forrald fel, majd kis lángon, fedő alatt megpárolod. Szezámmaggal megszórva tálalható.
Tofus karfiolos korma
Hozzávalók:
2 e.k olívaolaj vagy kókuszzsír
2 db közepes méretű répa
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
120 ml kókusztej vagy fél bögre kókuszreszelék
400 g sűrített paradicsom
350 g tofu (feldarabolás előtt nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet)
1 kisebb karfiol rózsáira szedve
1 e.k citromlé
1 e.k curry
2 t.k garam masala
2 t.k só
ízlés szerint barna rizs, bulgur vagy árpa
Elkészítése:
Hámozd, mosd meg és aprítsd fel a zöldségeket.Forrósítsd fel az olajat, majd a hagymát, a fokhagymát, a répát, a fűszereket, a sót és a kókuszreszeléket
öntsd az edénybe és 10 percig főzd. Ezután add hozzá a sűrített paradicsomot és a kókusz tejet és további 15-20 percig főzd, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Ezután vedd le a tűzről és egy botmixerrel pürésítsük. Tedd vissza főni és add hozzá a felkockázott tofut, a feldarabolt karfiolt és a citromlevet is. Közepes lángon további 15 percig főzzük, amíg meg nem puhul a karfiol. Ha megfőtt, akkor barna rizzsel, bulgurral vagy árpával tálaljuk.
Édes-savanyú tofu
Hozzávalók 2 személyre
1 doboz tofu (kb.40 dkg)
2-3 evőkanál olaj
kb.5 cm-es darabka póréhagyma
10 dkg gomba
10 dkg borsó
1 kisebb sárgarépa
1 káposztalevél apró darabokra tépkedve (ha van otthon, de el is maradhat)
A szószhoz
fél dl világos szójaszósz
fél dl víz
1 teáskanál balzsamecet
1 teáskanál ketchup
1 kávéskanál méz
1 kávéskanál étkezési keményítő.
Vágd a tofut apró kockákra. Forrósítsd fel az olajat és két részben pirítsd meg benne a kockákat, majd vedd félre. Amikor halvány aranysárga színe van akkor jó.
A póréhagymát a maradék olajon megfonnyasztani, jöhet a vékonyra szeletelt gomba, sárgarépa, borsó és a káposzta levelei.
Sózd meg kevés vizet önts alá és nem túl puhára párold meg.keverd el a szósz hozzávalóit. Add a zöldségekhez a tofut, a szószt és alaposan forgasd át az egészet. Ha túl sűrű lenne, kevés vizet adhatsz még hozzá. Párolt rizzsel tálaljuk.