, 2021/7/3
Akik még csak kíváncsiskodnak, vajon mit ehetnek a vegánok. Akik egészségesebben szeretnének étkezni. Vagy, akik pusztán új ötletekre, ízekre vágynak.
Rengeteg eleve vegán étel recept létezik, melyek elkészítése gyerekjáték. Ezeken kívül természetesen a nem vegetáriánus ételek jelentős része is elkészíthető akár teljesen vegán módon (vagy legalább hús mentes ételként).
Vegán angol reggeli (gluténmentes)
Hozzávalók
A tofu rántottához:
1 csomag (180 gramm) natúr vagy füstölt tofu
1 evőkanál olívaolaj
1 fej apróra vágott hagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
egy teáskanál füstölt paprika
frissen őrölt fekete bors
egy csipet kurkuma
2 evőkanál sörélesztőpehely
só, vagy opcionálisan fekete só*
A tofu baconhöz:
8 nagyon vékony szelet füstölt tofu
2 evőkanál juhar- vagy agave szirup
2 evőkanál szójaszósz, GM étrendhez tamari
1 teáskanál füstölt paprika vagy pár fújás folyékony füst
3 evőkanál olívaolaj
A reggeli többi részéhez:
½ paradicsomos babkonzerv
16 db koktélparadicsom félbevágva
20 dkg gomba felszeletelve ─ mi barna csiperkét használtunk
4 db vegán kolbász**
1 evőkanál olívaolaj
opcionális: toast kenyér
Elkészítés
A tofu szeletekhez készíts marinádot a szirupból, szójaszószból, füstölt paprikából/folyékony füstből és két evőkanál olívaolajból. Ebbe pácold be a szeleteket, és tedd félre legalább fél órára, de ezt a lépést akár előző este is elkészítheted.
A tofu rántottához a fűszereket (a fekete són kívül), a sörélesztő pelyhet és a fokhagymát keverd el ½ evőkanál olívaolajban. A tofut villával vagy az ujjaiddal morzsold kedved szerinti nagyságú darabokra, majd jól keverd össze a fűszeres olajjal és tedd félre.
A hagymát pirítsuk fél evőkanál olívaolajon alacsony lángon 5-6 percig. Add hozzá a fokhagymát, vedd fel a lángot közepesre, és kevergesd tovább 2-3 percig. Add hozzá a tofut és főzd további 2-3 percig. Ha használsz, a legvégén add hozzá a fekete sót, majd zárd el.
Vegyél elő egy nagyobb serpenyőt, amin mindent kényelmesen megpiríthatsz: közepes lángon pirítsd meg szép barnára az előzőleg pácolt tofu mindkét oldalát; ez körülbelül 3-3 percet fog igénybe venni. A félbevágott koktélparadicsomokat kevés olívaolajjal és sóval néhány perc alatt süsd át közepes lángon. A gombát szeletekre vágva közepes lángon pirítsd ─ ízesítésképp akár felhasználhatod a tofu marinád egy részét is. A vegán kolbásszal szintén hasonlóan járj el.
Egy nagyobb tányéron tálald az angol reggelit úgy, hogy mindenből kis halmokat helyezel egymás mellé. Pirítóssal is tálalható.
A tökéletes vegán körözött
3-4 adaghoz
Egy csomag/18 dkg natúr tofu
1 teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál édes nemes paprika
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt kömény
frissen őrölt bors
só
2 teáskanál citromlé
2 evőkanál növényi tejföl vagy joghurt
fél fej lila hagyma
friss petrezselyem a tetejére
Elkészítése.
Törd rögösre a tofut vagy villával is törheted amíg nincsenek nagy darabok benne. Tegyél hozzá vöröshagyma port, 2 teáskanál citrom levet,csipet sót.jól keverd össze és tedd félre. Keverd össze a növényi tejfölt vagy joghurtot a paprikákkal és az őrölt köménnyel.
A lila hagymát vágd apróra és a fűszeres tejföllel add hozzá a tofuhoz. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá sót.
Kenyérre kenve, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálald.
Vegán rántottás tortilla tekercs
1 tortilla lap
90 gramm/fél csomag natúr vagy füstölt tofu
1 evőkanál olívaolaj
½ fej apróra vágott hagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 közepes paradicsom felkockázva
1 bögre/30 gramm friss spenót
fél teáskanál füstölt paprika
frissen őrölt fekete bors
egy csipet kurkuma
1 evőkanál sörélesztőpehely
só, vagy opcionálisan fekete só
Elkészítés
A fűszereket, a sörélesztő pelyhet és a fokhagymát keverd el ½ evőkanál olívaolajban. A tofut villával vagy az ujjaiddal morzsold kedved szerinti nagyságú darabokra, majd jól keverd össze a fűszeres olajjal és tedd félre.
Fél evőkanál olíva olajon pirítsuk meg a hagymát,5-6 percig alacsony lángon.Tedd hozzá a felkockázott paradicsomot, fokhagymát,közepes lángon kevergetve még 2-3 percig hagyd. azurán add hozzá a tofut és a spenótot és főzd még 3 percig.Ha használsz, a legvégén add hozzá a fekete sót, majd zárd el.
Oszlasd el a rántottát a tortilla közepén, hajtsd rá a keverékre a lap alját és a tetejét, és úgy, hogy nem engeded el a behajtott részeket, a felőled lévő oldalt hajtsd át a másik oldalra, és tűrd be a rántotta alá.
Kápia paprikás pástétomhoz:
1 nagyobb kápia paprika felkockázva
3 evőkanál magmix ─ napraforgómag, tökmag és szezámmag
2 gerezd fokhagyma durvára vágva
1 kis fej hagyma felkockázva
frissen őrölt fekete bors
½ teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál barna cukor
3 evőkanál olívaolaj
só
Elkészítés
Egy evőkanál olívaolajon, alacsony lángon a szezámmag kivételével pirítsuk a magokat és a fokhagymát 2-3 percig, egy-két csipet sót hozzáadva. A harmadik percben add hozzá a szezámmagot. Tedd félre a mixet egy tálba.
A serpenyőbe egy evőkanál olívaolajon , és alacsony-közepes lángon kb. 5 percig pirítsuk a hagymát, majd add hozzá a felkockázott paprikát és pár csipet sót.
Néhány elteltével adj hozzá egy teáskanál barna cukrot, és pirítsd, amíg a paprika és a hagyma is szépen karamellizálódott. A végén keverd hozzá a füstölt paprikát és zárd el.
Tedd a paprikás-hagymás és a magvas-fokhagymás mixet egy aprítóba, tegyél hozzá dijoni mustárt és citromlevet, és turmixold össze. Krémesítheted teljesen simára is, de akár úgy is csinálhatod, hogy először csak az összetevők ⅔ részét teszed bele, és csak ezt keverd simára, majd a maradék részt beletéve már csak két-három másodpercig turmixolod, így kicsit rusztikusabb lesz a végeredmény.
Olívás pástétomhoz:
egy csésze olívabogyó ─ legfinomabb zöldből és feketéből keverve
2 evőkanál magmix ─ napraforgómag és tökmag
2 gerezd fokhagyma durvára vágva
1 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
só, ha szükséges
Elkészítés
A mag mixszel és a fokhagymával a kápia paprikás pástétomhoz hasonlóan járj el.
Az olívabogyót, dijoni mustárt, két evőkanál citromlevet és a magvas-fokhagymás mixer botmixerrel turmixold simára egy-két evőkanál olívaolaj hozzá adagolásával.
Után adj hozzá egy adag frissen őrölt borsot. Kóstolás után egy-két csipet sót adhatsz hozzá, ha szükségesnek tartod.
Mogyoróvajas-lekváros-banános szendvics (vegán)
Hozzávalók
egy szendvicshez
két szelet kenyér
mogyoróvaj
a kedvenc lekvárod
fél banán
margarin
Elkészítés
Az egyik kenyér belső oldalát jó vastagon kend meg mogyoróvajjal, a másikat pedig lekvárral.
Szeleteld fel a banánt és helyezd a mogyoróvajas oldalra, a lekváros szeletet pedig borítsd rá.
A külső oldalakat kend meg vékonyan margarinnal, és vagy serpenyőn alacsony lángon, vagy szendvicssütőben süsd aranybarnára.
Cukkinis zöldséges fasírt
Hozzávalók.
cukkini 3 db.
sárgarépa 1 db
burgonya 1 közepes
vöröshagyma 1 fej
tojás 1 db
zsemlemorzsa 4 evőkanál
fokhagyma 2 gerezd
só
bors
olaj 2 dl
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, káposzta reszelőn lereszeljük. Sózzuk, állni hagyjuk 10 percig, majd kinyomkodjuk. Ezután megborsozzuk, hozzáadjuk az átpréselt fokhagymát és a tojást is. Amennyi zsemlemorzsát felvesz, annyit teszünk hozzá, de nem kell nagyon kemény masszát készíteni, csak hogy épp formázható legyen.
Tetszés szerinti pogácsákat készítünk belőle, majd olajban kisütjük, oldalanként 5-5 perc alatt.
Zelleres- sárgarépás lapcsánka
burgonya 10 db
zeller 1 fej
tojás 2db
liszt 25 dkg
só
0,5 dl tejföl
petrezselyemzöld
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 1 fej
olaj
A lepcsánkához krumplit, a zellert és a sárgarépát lereszeljük, összekeverjük a többi hozzávalóval és fűszerekkel, majd egy kicsit állni hagyjuk. Forrald fel az olajat, és kanállal beleteszünk 3 adagot. Lapítsd le alaposan, hogy jól átsüljön. Megsütjük, majd kiszedjük és tálalható.
Tárkonyos, gombás lasagne tészta
Hozzávalók.
25 dkg. csiperke aprítva,
1 gerezd fokhagyma.
1 db póréhagyma,
1 dl leves alap,1 dl rizstejszín,
2 kk. lasagne por.
só
bors.
Sós vízben tedd fel főni a lasagne tésztát. A gombát kevés olívaolajon megpirítjuk, tedd hozzá a felszeletelt fokhagymát és póréhagymát, majd locsold meg az alaplével. Mikor az alaplé kissé elpárolgott, hozzáadjuk a tejszínt, és 3-4 percig közepes lángon főzzük.
Ha kész hozzáadjuk a megfőtt tésztát, majd legvégül a tárkonyt, és jól elkeverjük.
Sonkás, borsós tészta
Hozzávalók
tészta 25 dkg,
vöröshagyma 1 fej,
fokhagyma 1 gerezd,
sonka 30 dkg
mirelit zöldborsó 20 dkg,
zsírosabb főzőtejszín 2,5 dl.
tej 1 dl.
búza liszt 1 e.k. só, bors.
Elkészítés
A tésztát enyhén sós vízben a csomagoláson található előírás szerint főzd ki, majd szűrd le. A vöröshagymát vágd apró kockákra és egy nagyobb serpenyőben kevés olajon párolt üvegesre.
Add hozzá az aprított fokhagymát, néhányat keverünk rajta, majd add hozzá a kockára vagy csíkokra vágott sonkát. Jól össze pirítjuk, és majd beletesszük zöldborsó is.
Pár perc után öntsd rá a tejszínt, a liszttel keverd csomómentesre a tejjel és forrald össze, hogy egy sűrűbb ragut kapj. Fűszerezd sóval, borssal.
A tésztát a szósszal összekeverjük tetejét meg szórhatjuk reszelt sajttal.
Gyors tavaszi miner store
Hozzávalók.
csőtészta 10 dkg.
só
vöröshagyma 1 fej
sárgarépa 1 db.
olívaolaj 3 e.k.
paradicsompüré 2 e.k.
zöldségleves alaplé 1 l.
piros kaliforniai paprika 1 db.
cukkini 10 dkg.
zöldborsó 10 dkg.
frissen őrölt bors
őrölt rozmaring
őrölt babérlevél
friss zöldfűszerek a tálaláshoz
Elkészítése
A tésztát főzd ki forrásban lévő sós vízben a csomagolásán olvasható ajánlás szerint.Szűrd le. A vöröshagymát és a sárgarépát hámozd meg, a hagymát finomra vágjuk, a répát felkarikázzuk. Forrósítsd fel az olajat, aztán megfonnyasztani rajta a hagymát.
Add hozzá a répát és a paradicsompürét is. Kevergetve néhány percig pirítod, utána felöntöd az alaplével, és kb. 20 percig főzöd.
A paprikát megmosod, kimagozod, a húsát felkockázzuk. A megmosott cukkini felét hosszában félbevágjuk, és fél karikákra vágjuk, a másik felét pedig apró kockákra.
Ha kész a leveshez adjuk a paprikát, a cukkinit meg a borsót, és felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés őrölt rozmaringgal és babérral ízesítjük. Tovább főzzük 5-10 percig, végül pedig a levesbe forgatjuk a kifőtt tésztát, és megszórjuk egy kevés friss zöldfűszerrel.
Magyaros galuskás gulyás
Hozzávalók
vöröshagyma 2 db.
napraforgó olaj 4 e.k.
fűszerpaprika 2 t.k.
sertéshús 1 kg.
só
bors
őrölt fűszerkömény 1 mk.
fokhagyma 4 gerezd
vörösbor 1 dl.
burgonya 2 kg.
finomliszt 30 dkg.
tojás 2 db.
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, olajon megdinszteljük, meghintjük fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a felkockázott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük köménnyel, bele préseljük a fokhagymát.
Ráöntjük a vörösbort és annyi vizet, amennyi ellepi. Amikor félig megpuhult a hús, beletesszük a megpucolt és cikkekre vágott burgonyát. Lisztből és a tojásból, valamint 2 mk sóból tésztát gyúrunk, majd beleszaggatjuk a gulyásba, és készre főzzük.
Vegán mandula parmezán
Hozzávalók.
15 dkg mandula
1,5 dkg élesztő
1/2 t.k fokhagymapor
só
bors
Először megpirítjuk a mandulát. Egy tepsibe szórjuk, majd sütőbe tesszük és 8 percig pirítjuk. Miután kivettük a tepsit a sütőből, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni a mandulákat A mandulát, az élesztőt és a fokhagymaport a robotgépbe tesszük, és addig aprítjuk, míg a kívánt állagú nem lesz (a mandula parmezánnak nem kell teljesen lágynak lennie, az a jó, ha kicsit megőrzi a textúráját).
Ízesítjük a parmezánt: sóval és borssal fűszerezzük. A mandula parmezánt egy befőttes üvegbe öntjük, és tésztákhoz vagy más olasz stílusú ételekhez használjuk fel egy hónapon belül.
Sajtos rakott brokkoli
Hozzávalók.
1 kg brokkoli,
só,
1 teás k. szerecsendió,
4 gerezd fokhagyma,
3 e.k. olaj,
3 dl. tejföl,,
30 dkg trappista
Elkészítés
A rózsáira szedett brokkolit sóval, szerecsendióval és fokhagymával ízesített vízben megfőzzük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és a brokkoli felét az aljára terítjük. Erre kenjük a tejföl felét, és a megszórjuk a reszelt sajt felével, majd egy újabb réteg brokkoli következik.
A tetejét megkenjük a maradék tejföllel és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.
Egyszerű, de nagyszerű fasírtgolyók
Hozzávalók.
1 csomag (20 dkg) csicseriborsó fasírt-por / szójás fasírtpor**
1 marék őrölt dió / napraforgómag / kesudió (el is maradhat)
1-2 evőkanál tahini (elmaradhat)
1 púpos evőkanál céklapor vagy spenót por
4 dl víz vagy növényi tej / annyi, amennyivel formázható fasírtot tudunk gömbölyíteni
2 evőkanál étolaj + a tepsi kikenéséhez
A fasírtporokat és a többi hozzávalót áztassuk be. Óvatosan adagoljuk a folyadékot, más lehet a folyadékigény, ha csicseri porból és más, ha szójafasírt porból készítjük. Ha friss céklát vagy spenótot használunk, az is változtathat a folyadékmennyiségen.
Hagyjuk 10 percet állni a masszát, a massza sűrűsödhet, ez esetben pótoljuk a folyadékot, kellemesen gyúrható, formázható állaga legyen.
Amíg a massza pihen, béleljünk ki egy tepsit papírral, 2-3 evőkanálnyi olajjal kenjük meg a papírt. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A masszából formáljunk fasírtokat, a tepsi aljában lévő olajon görgessük meg őket, hogy az olaj minden oldalukat bevonja.
A sütőben 15-20 perc alatt sül.
Karfiollal töltött csicseriborsós fasirt golyók
Hozzávalók.
1 fej közepes nagyságú karfiol
1 csomag Falafel fasírtpor
majonéz, édes chili szósz / más kedvelt szósz a karfiol pácolásához
1 dl étolaj vagy olvadt kókuszzsír
1 bögre (2,5 dl) manióka liszt / zsemlemorzsa / rizsdara
Elkészítése.
1. A karfiolt egészben néhány perc alatt főzzük roppanósra. Hűtsük ki. Szedjük rózsáira.
2. A falafel port áztassuk 15 percig, a leírásnak megfelelően 2 dl meleg, de nem lobogó forró vízben.
3. Egy tepsit béleljünk ki papírral, öntsünk bele 1 dl-nyi olajat és terítsük szét a sütőpapíron.
4. A kihűlt karfiolt pácoljuk be majonézbe, édes csiliszószba, bármilyen kedvenc szószba és nagyon alaposan, többször gyengéden forgassuk át a választott pácban, hogy a pác befurakodjon a karfiol legapróbb virágai közé is.
5. A megázott falafel porból vegyünk ki egy gombóc nyit, a tenyerünkön lapogasd el és csomagoljuk bele a karfiol rózsát. Ha valahol lyukas lenne, nyugodtan foltozzuk be még egy kevés masszával.
6. Görgessük meg a választott zsemlemorzsában. A morzsa segít tovább csinosítani a fasírtjainkat.
7. A fasírtokat tegyük a kiolajozott tepsibe és forgassuk / görgessük meg az olajban, hogy minden oldalról bevonja a zsiradék.
8. 180 fokos sütőben süssük 30 percig vagy amíg a morzsa szépen megbarnul.
Jó étvágyat!
Töltött káposzta vegán módra
Hozzávalók.
1 csomag (200 g "Csuta") szójagranulátum
1,5 csomag "Lunter" füstölt tofu
1 rúd füstölt "Vega Farm" gabonakolbász
1,5 üveg vegetáriánus pecsenyezsír
füstaroma
2 közepes vöröshagyma
1 fej fokhagyma
6-8 e.k. őrölt pirospaprika
só, bors, delikát, őrölt kömény ízlés szerint
3 e.k növényi olaj + 3 e.k kukoricakeményítő
40 dkg rizs
15 (nagy) savanyú káposztalevél
80 dkg savanyú káposzta metélt
A szójagranulátumot főzd elő 15 percig.Nyomkodd ki a vizet belőle.
Törd össze a tofut apróra és tedd a szójához.A gabona kolbászt morzsold hozzá.
3 evőkanál növényi olajat és 3 evőkanál kukorica keményítőt keverj össze és mehet a tálba a fűszerekkel és a hagymával.Jól gyúrd össze.
Főzd elő a rizst kicsit, annyira, hogy még kemény legyen,szűrd le, hagyd hűlni és mehet a többi hozzávaló hoz.Jól dolgozd össze.
Az aljára vágott megy utána a töltött káposzta és így tovább. Delikátos vízzel felöntöd, annyit, hogy ellepje, jöhet néhány gerezd fokhagyma. Felforrás után tedd takarékra a lángot és lassan forrald. Másnap a legfinomabb addig összeérnek az ízek.
Pikáns ázsiai gombás ragu jázminrizzsel
Ragu (2-3 fő)
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
1/2 paszternák
1 nagyobb paradicsom
500 g fehér és barna csiperke gomba vegyesen
mungóbab csíra
1 csomag lunter füstölt tofu
majoranna
chili
Kikkoman világos szójaszósz
kukorica keményítő
Köret:
Bébi spenót
Jázmin Rizs
Pirítsd meg a kockázott hagymát olívaolajon.Kockázd fel a paradicsomot, a paszternákot és sárgarépát vágd kb. 4 cm. csíkokra, szeleteld a gombát.
Ilyen sorrendben mehetnek a hagymához.Locsold meg a szója szósszal,szórd rá a majoránnát és a chilit,Önts rá kevés vizet.
Ha már kezd puhulni mehet hozzá a tofu amit kockázol,ha szükséges önts hozzá még vizet, így szaftosabb lesz.
Amikor úgy látod minden puha akkor egy kis víz, szójaszósszal keverj el egy evőkanál kukoricakeményítőt,öntsd az edénybe és keverd össze.tedd bele a mungóbab csírát, hogy épp felvegye az ízeket.Kész.
Köret:
Adott mennyiségű rizshez dupla annyi vizet teszel, így lesz tökéletes a rizs. fedő alatt főzöd, mig elfő a víz.
Vöröslencsés-céklás vegán burger
Hozzávalók
(4 főre)
13 dkg vörös lencse
1 db cékla
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 e.k tamari szójaszósz, vagy szójaszósz
1 kis marék apróra vágott petrezselyem levél
1 t.k szétzúzott csili (elhagyható)
1/2 t.k édes paprika
3 e.k kókusztej
8 dkg babliszt vagy sima liszt
1 e.k olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
4 db teljes kiőrlésű zsemle
római saláta levelei
felszeletelt nagy paradicsom
relish ( paradicsommártás)
savanyúság
A lencsét öblítjük és leszűrjük, majd egy lábasba tesszük 1 liter forró vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Ezután takaréklángra állítjuk, és 10-12 perc alatt puhára főzzük. Lecsepegtetjük, majd félretesszük. Közben háztartási robotgépben apróra vágjuk a hagymát és a durvára vágott céklát. Ezt is félretesszük.
A lencsét egy nagy tálba öntjük, és hozzáadjuk a céklás masszát. Alaposan összekeverjük őket. A fokhagymát egy kis tálba tesszük, és hozzáadjuk a szójaszószt, a petrezselymet, a szétzúzott chilit és a paprikát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd miután alaposan összedolgozzuk, belekeverjük a lencsés masszába. Ha van időnk, hűtőszekrénybe tesszük 1 órára.
4 részre osztjuk a masszát, majd mindegyiket húspogácsa alakúra formáljuk. Az olajat közepesen nagy lángon felhevítjük egy tapadásmentes serpenyőben. A pogácsákat 5-6 perc alatt kisütjük az olajban, úgy, hogy mindkét oldalam világos aranybarna legyen. Teljes kiőrlésű zsemlével, salátával, paradicsommártással (relish) és savanyúsággal tálaljuk
Vega savanyú káposzta leves
Hozzávalók
(4 főre)
13 dkg vörös lencse
1 db cékla
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 e.k. tamari szójaszósz, vagy szójaszósz
1 kis marék apróra vágott petrezselyem levél
1 t.k szétzúzott csili (elhagyható)
1/2 t.k édes paprika
3 e.k kókusztej
8 dkg babliszt vagy sima liszt
1 e.k olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
4 db teljes kiőrlésű zsemle
római saláta levelei
felszeletelt nagy paradicsom
relish ( paradicsommártás)
savanyúság
A lencsét öblítjük és leszűrjük, majd egy lábasba tesszük 1 liter forró vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Ezután takaréklángra állítjuk, és 10-12 perc alatt puhára főzzük. Lecsepegtetjük, majd félretesszük. Közben háztartási robotgépben apróra vágjuk a hagymát és a durvára vágott céklát. Ezt is félretesszük.
A lencsét egy nagy tálba öntjük, és hozzáadjuk a céklás masszát. Alaposan összekeverjük őket. A fokhagymát egy kis tálba tesszük, és hozzáadjuk a szójaszószt, a petrezselymet, a szétzúzott chilit és a paprikát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd miután alaposan összedolgozzuk, belekeverjük a lencsés masszába. Ha van időnk, hűtőszekrénybe tesszük 1 órára.
4 részre osztjuk a masszát, majd mindegyiket húspogácsa alakúra formáljuk. Az olajat közepesen nagy lángon felhevítjük egy tapadásmentes serpenyőben. A pogácsákat 5-6 perc alatt kisütjük az olajban, úgy, hogy mindkét oldaluk világos aranybarna legyen. Teljes kiőrlésű zsemlével, salátával, paradicsommártással (relish) és savanyúsággal tálaljuk
Vegán gulyás leves.
Hozzávalók.
1 fej vöröshagyma
50 ml. olaj
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 db paprika
2 db. répa
1db. fehér répa
3 e.k. darált paprika
2 t.k. mustár
5 db. burgonya
400gr. szejtán
A vegán gulyásleves elkészítéséhez a hagymát apró kockákra vágjuk, és elkezdjük pirítani a forró olajon. Hozzáadjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát az apró, kb. 0,5 x 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és paradicsomot, majd azokkal is 1-2 percig pirítjuk.
A hagymás alapot felöntjük kb. 200 ml vízzel, és addig főzzük, amíg szinte teljesen el nem párolog. Ezt még kétszer, de inkább háromszor megismételjük, hogy minél jobban szét főjenek a zöldségek. Erre azért van szükség, mert lényegesen kevesebb a leves főzési ideje, mintha hússal készült volna és így tudjuk elérni, hogy ne egy híg löttyöt, hanem egy testes, sűrű levest kapjunk.
Miután az utolsó felöntéssel is elfőtte a levét, hozzáadjuk a kis kockákra (kb. 0,5 x 05 cm-es) vágott répát és fehérrépát, majd hozzákeverjük a darált paprikát is, és felöntjük 2-2,5 l vízzel. Amikor felforrt, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, és belekeverjük a mustárt is. Kb. 5 perc főzés után hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott burgonyát is. Ezt azért később, mint a répát és fehérrépát, mert így fognak egyszerre megpuhulni a zöldségek.
Amikor minden zöldség megpuhult, beletesszük a levesbe a 1 x 1 cm-es kockákra vágott szejtánt is. Ezzel már nem kell főzni, hiszen a szejtán már hőkezelve van, így épp csak át kell melegíteni, és már ehetjük is.
Zé-féle vegán zöldség curry
3 e.k. olaj
4 gerezd fokhagyma
1 db. csípős paprika
1 fej hagyma
2 e.k. currypor
300 ml víz
1 db krumpli
só, bors
200 ml kókusztejszín (vagy bármilyen tejszín, illetve joghurt)
A kesudiót száraz serpenyőben lepirítjuk.
A padlizsánt felkockázzuk, és a forró, száraz serpenyőben pár perc alatt lepirítjuk, pörgetve- kevergetve, majd megszórjuk egy csipetnyi sóval, meglocsoljuk 1 evőkanálnyi olajjal, és félretesszük egy tálba.
A forró edénybe öntünk egy-két evőkanálnyi olajat, és megpirítjuk benne a reszelt gyömbért és fokhagymát, illetve a finomra vágott chilit, majd egy fél fej vöröshagymát felvágunk, és üvegesre pároljuk az alapon. Egy kis friss olaj hozzáadása után beleszórjuk a curryport, rádobjuk a kis darabokra vágott krumplit, felöntjük 2-300 ml vízzel, és addig főzzük, amíg minden megpuhul. Ezután egy villával összetörjük, hogy ez adja a curry szószos alapját.
Vegán sült tofu
Hozzávalók.
2 e.k. sötét szójaszósz
4 e.k. világos szójaszósz
2 e.k. rizsecet
50 ml. narancslé
1 e.k. agave,rizs,-vagy juharszirup
3 db csillagánizs
3 szelet gyömbér
fél t.k. szegfűszeg
fél t.k. édeskömény
2 gerezd fokhagyma
A tofut minimum 1 órát préseljük 2 vágódeszka között úgy, hogy nehezék van a vágódeszka tetején (pl. egy fazék víz). A tofut a préselés után leszárítjuk, kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk. A marinád hoz az alapanyagokat egy kisebb lábasba öntjük, a felére forraljuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ráöntjük a tofura, összekeverjük, és hűtőbe hagyjuk marinálni legalább 1 órát. A tofut ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Ezután megszórjuk a szezámmaggal, összeforgatjuk, és vékonyra vágott újhagymával megszórva tálaljuk.
Vegán brassói
2 marék szójakocka
4-5 e.k .szója szósz
200 ml. forró víz
őrölt bors
1 csipet majoránna
olaj
4-5 gerezd fokhagyma, só
1 e.k. keményítő
1 csipet piros paprika
1 csokor petrezselyemzöld
A krumplit megszurkáljuk és 10-12 perc alatt maximum fokozaton héjában megfőzzük a mikróban. Nagy kockákra vágjuk, egy serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk, majd kiszedjük.
A húsos részhez a szójakockákat összekeverjük a szójaszósszal, a forró vízzel, hozzáadjuk a borsot, a majorannát és 1 gerezd zúzott fokhagymát, és hagyjuk állni 10-15 percig. Ezután kinyomkodjuk, és egy kevés olajon elkezdjük pirítani ugyanabban a serpenyőben, amiben a krumplit.
Jól lepirítjuk. Ha megpirult, hozzányomunk még 2-3 gerezd fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, beleöntjük a vízzel kikevert keményítőt és a szójaszószos pác egy részét, hogy az egésznek legyen szaftja. Belerakjuk a pirított krumplit és a petrezselymet, összeforgatjuk, és kész is.