, 2021/7/3

A vegán alapvetően azt jelenti, hogy semmilyen állati eredetű összetételt nem használunk fel a sütéshez, főzéshez. Tehát sem tejet, és az abból készült termékeket, sem tojást vagy mézet.

Vegán süti

Meglepő, de zselatint sem alkalmazhatunk a sütésnél, mivel az csontból készült. Jogosan tesszük fel a kérdést, hogy akkor miből készülnek a vegán sütik?

Helyettesíthetünk. Minden háziasszony azt mondaná, hogy a sütemény alapja a tej, a liszt és a tojás. Sőtér Kitti cukrász, aki maga is vegán, azonban rácáfol erre.

Mindenmentes marcipán süti

Hozzávalók

Piskótához

4 dl mandulatej

0.5 e.k konjac liszt (4 kk)

4 e.k erythritol (vagy maltitol)

5 csepp vanília aroma (ízlés szerint)

5 csepp mandulaaroma (ízlés szerint)

150 g mandulaliszt (zsírtalanított)

1 csomag sütőpor

Krémhez

300 g mandula (blansírozott egész vagy szeletelt)

4 .e.k. erythritol (vagy maltitol)

50 ml kókuszolaj (vagy kakaóvaj)

5 csepp mandulaaroma (ízlés szerint)

5 csepp vanília aroma (ízlés szerint)

Csokoládéöntet

2 e.k erythritol

2 e.k cukrozatlan kakaópor

15 ml mandulatej (kevés, vagy víz)

40 ml kókuszolaj (vagy kakaóvaj, vegyesen a legjobb)

Elkészítés

Piskótához

Egy tálban összekeverjük az édesítőt a 4 kávéskanálnyi konjac liszttel, és folytonos kevergetés közben felöntjük a tejjel, adjuk hozzá a vaníliát és mandula aromát, majd hagyjuk állni, amíg besűrűsödik olyan állaga lesz, mint az összehabart tojásoknak. Kb 15-20 perc.

Eközben egy másik tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport, és amikor a konjac lisztes tej már megfelelően sűrű, akkor hozzáöntjük a lisztes keveréket, és tepsibe öntjük, majd, mint a hagyományos piskótákat, kisütjük.

Krémhez

A mandulát vízben áztatjuk egy teljes napig, majd leszűrjük. Adjuk hozzá a folyékony állagú kókuszolajat, majd egy botmixer segítségével elkezdjük pürésíteni.

Addig folytatjuk, amíg homogén krém állagúvá dolgozzuk össze. Ízlés szerint édesítsük és ízesítsük a mandula és vanília aromával.

A kész krémet kenjük a kihűlt piskóta tetejére.

Csokoládéöntet

Az édesítőt összekeverjük a kakaóval és egy kevéske vízzel. Összefőzzük, amíg szépen besűrűsödik. Hozzáadjuk a kókuszolajat, és kicsit félretesszük, hogy kezdjen megdermedni. Amikor már megfelelően sűrű, de még folyékony, akkor rákenjük a süti tetejére. Díszíthetjük szeletelt vagy forgácsolt mandulával.

Sütés hőfoka: 180 °C

Sütés ideje: 15 perc

Almás golyó mandulával

Hozzávalók

3 kis db alma (reszelve )

2 kis db sárgarépa (közepes sajtreszelőn reszelve)

20 dkg mandula (darált)

1 t.k fahéj (kb. kk (ízlés szerint))

Elkészítés

Megtisztítjuk az almát és a sárgarépát, lereszeljük. Hozzáadjuk a fahéjat és a mandulát. Jól összegyúrjuk, majd legalább 15 percre állni hagyjuk, de lehet akár 1-2 órára is. Golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Azonnal is fogyasztható, de hűtőbe téve igazi frissítő, cukor, liszt és mindenféle "műanyag" mentes édességet kapunk. Minőségét megőrzi kb. 5 napig, hűtőben tárolva.

Mézes-kakaós nápolyi (tej- és tojásmentes)

Hozzávalók

1 db ostyalap (csomag)

40 dkg cukor

6 .e.k tojáspótló por

40 dkg margarin

4 e.k feketekávé

3 e.k cukrozatlan kakaópor

3 e.k méz

40 dkg zabkeksz (darált)

25 ml rumaroma

10 dkg cukormáz (marcipános)

Elkészítés

A cukrot, a tojáspótló port és a margarint simára keverjük. Hozzáadjuk a feketekávét, a kakaóport és a rumaromát. A mézet világos sárgára melegítjük, majd hozzáadjuk a masszánkhoz , ezzel is jól kikeverjük.

Beledolgozzuk a kekszet. Amennyiben nagyon keménynek érezzük, kevés vízzel lágyíthatjuk a tésztát. (Vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg, mert majd eláztathatja a nápolyi lapokat.) Ezzel a töltelékkel megkenjük egyenként a nápolyi lapokat.

A tetejére készíthetünk marcipános cukormázból vagy olvasztott csokoládéból mázat. Érdemes a tálalás előtt legalább 2 órával elkészíteni, hogy a nápolyi lap kicsit 

megpuhuljanak

Kávés-csokis brownie tej- és tojásmentesen

Hozzávalók

225 ml szójatej

225 ml kókusztej

2 kk ecet

350 g cukor (350 ml)

150 ml kókuszolaj (vagy 16 dkg házi vega vaj)

1 kk citromhéj

2 csomag vaníliás cukor

25 dkg finomliszt

1.5 kk szódabikarbóna

1 kk sütőpor

0.5 kk só

2 ek cukrozatlan kakaópor

1 ek instant kávé

Elkészítés

Külön-külön tegyük az 1 kk ecetet a szójatejbe és a kókusztejbe. Keverjük jól össze, 15 percig állni hagyjuk. Majd összeöntjük, és jól összekeverjük a szója és kókusztejet. Dolgozzuk össze a hideg vega vajat a cukorral, reszelt citrommal, sóval és a vaníliás cukorral.

Ha nincsen vega vajunk, akkor 150 ml olajat tegyünk bele. Keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával, sütőporral, kakaóporral és az instant kávéval.

Dolgozzuk a keveréket a vega vajba. Habverővel jól felverjük a krémet (kb 2-3 percig). Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Ne legyen 2-3 cm-nél magasabb a tészta. Egy nagyobb vagy két kisebb tepsire lesz szükségünk.

190 C fokos sütőben 35-45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, lehúzzuk a sütőpapírról, és magában vagy csokoládés vega krémmel tálaljuk.

Banános zabsüti

Hozzávalók

60 g zabpehely   

70 g búzakorpa (helyettesíthető más korpával vagy zabliszttel is, de jobb a színe és édesebb)

3 e.k méz

1.5 nagy db banán (vagy 2 kicsi)

1 nagyobb  alma

fahéj ízlés szerint

gyömbérpor ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint

mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint

5 ml vanília aroma

Elkészítés

A korpát keverjük össze a pépes banánnal, a lereszelt almával, mézzel, a pár csepp vanília aromával és a fűszerrel. Ha kész a massza, keverjük bele a zabpelyhet is.

Adjunk hozzá annyi vizet, amitől kissé ragacsos, trutyis állagú lesz. Egy kanál segítségével sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgassuk korongokat (nem szükséges kilapítani, úgyis szétterül még egy picit). Előmelegített, 180°C-os sütőben addig sütjük, amíg a külseje már nem ragad, elkezdenek ropogósak lenni rajta a zabszemek. Hagyjuk őket kihűlni.

Kakaós-kókuszos nyers desszert golyó

Hozzávalók

200 g kókuszreszelék (1 bögre)

100 ml kókuszolaj (¼ bögre)

3 e.k méz

50 g cukrozatlan kakaópor (fél bögre)

Elkészítés

Az összes hozzávalót összedolgozzuk kanállal úgy, hogy formázható masszát kapjunk. Ha túl morzsalékos, tegyünk hozzá még egy kis mézet/kókuszolajat.

Lecsippenteni egy darabot a masszából, és két tenyerünk között golyócskákat formázunk. Ha túlságosan ragad a kezünk, kicsit vizezzük be, utána tovább dolgozhatunk. Rakjuk őket 2-3 órára a hűtőbe, és utána fogyasszuk. 24 db golyó lett belőle.

Kókuszos keksz Csillus konyhájából

Hozzávalók

200 g margarin (puha)

0.8 bögre cukor (1.5 dl)

1 teáskanál vaníliás cukor

4 t.k sütőpor

300 g kókusz chips (2.5 dl kókuszpehely)

2 bögre finomliszt (5 dl)

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha túl lágy, akkor picit hűtőbe tesszük. Laposabb korongokat készítünk belőle.

Kizsírozott (vagy sütőpapíros) tepsire helyezzük őket, kissé ellapogatjuk mindegyiket. A sütő középső részében, 150 C fokon kb. 15 percig sütjük.

Műanyag, légmentesen záródó dobozban tároljuk. Kb. 30 db lesz belőle, mérettől függően.

Tönköly almás tekercs

Hozzávalók

50 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt

0.8 dl kukoricaolaj

2 dl víz

1 kg alma (édesebb fajta, lehet egy kicsit több is)

1 fél citromból nyert citromlé

1 teáskanál fahéj (őrölt)

2 csipet szegfűszeg (őrölt)

Elkészítés

A lisztből, olajból és vízből ruganyos állagú tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük.

Nagy lábasban, a citromlével, a fahéjjal, és a szegfűszeggel ízesítve megpároljuk. Addig pároljuk, hogy már ne legyen alatta lé.

A tésztát 3 részre osztjuk. Mindegyiket külön-külön lisztezett deszkán 1 mm vastagra kinyújtjuk.

A szélére halmozzuk az almatöltelék 1/3-ad részét, majd szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

Szilvás gombóc

Hozzávalók

20 db szilva

1 kg burgonya

só ízlés szerint

30 dkg durumliszt

10 teáskanál cukor

fahéj ízlés szerint

25 dkg panko

3 e.k mandulapehely

4 e.k szőlőmagolaj

Elkészítés

A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl, összetörjük. A kihűlt burgonyából és a lisztből rugalmas tésztát gyúrunk, kinyújtjuk 4-5 mm vastagra, négyszögeket vágunk belőle felhajtjuk mind a négy sarkát, összenyomjuk a tésztát, és tenyerünk közt golyóvá hengerítjük.

Lobogó sós vízben megfőzzük, mindig csak keveset, hogy ne hűtse le a vizet. Ha feljött a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük.

Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a mandula szeleteket, kicsit megpirítjuk, ebbe forgatjuk a kifőtt gombócokat, aztán tálra szedjük, fahéjas porcukorral szórjuk meg.