, 2021/7/3
A vegán alapvetően azt jelenti, hogy semmilyen állati eredetű összetételt nem használunk fel a sütéshez, főzéshez. Tehát sem tejet, és az abból készült termékeket, sem tojást vagy mézet.
Meglepő, de zselatint sem alkalmazhatunk a sütésnél, mivel az csontból készült. Jogosan tesszük fel a kérdést, hogy akkor miből készülnek a vegán sütik?
Helyettesíthetünk. Minden háziasszony azt mondaná, hogy a sütemény alapja a tej, a liszt és a tojás. Sőtér Kitti cukrász, aki maga is vegán, azonban rácáfol erre.
Mindenmentes marcipán süti
Hozzávalók
Piskótához
4 dl mandulatej
0.5 e.k konjac liszt (4 kk)
4 e.k erythritol (vagy maltitol)
5 csepp vanília aroma (ízlés szerint)
5 csepp mandulaaroma (ízlés szerint)
150 g mandulaliszt (zsírtalanított)
1 csomag sütőpor
Krémhez
300 g mandula (blansírozott egész vagy szeletelt)
4 .e.k. erythritol (vagy maltitol)
50 ml kókuszolaj (vagy kakaóvaj)
5 csepp mandulaaroma (ízlés szerint)
5 csepp vanília aroma (ízlés szerint)
Csokoládéöntet
2 e.k erythritol
2 e.k cukrozatlan kakaópor
15 ml mandulatej (kevés, vagy víz)
40 ml kókuszolaj (vagy kakaóvaj, vegyesen a legjobb)
Elkészítés
Piskótához
Egy tálban összekeverjük az édesítőt a 4 kávéskanálnyi konjac liszttel, és folytonos kevergetés közben felöntjük a tejjel, adjuk hozzá a vaníliát és mandula aromát, majd hagyjuk állni, amíg besűrűsödik olyan állaga lesz, mint az összehabart tojásoknak. Kb 15-20 perc.
Eközben egy másik tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport, és amikor a konjac lisztes tej már megfelelően sűrű, akkor hozzáöntjük a lisztes keveréket, és tepsibe öntjük, majd, mint a hagyományos piskótákat, kisütjük.
Krémhez
A mandulát vízben áztatjuk egy teljes napig, majd leszűrjük. Adjuk hozzá a folyékony állagú kókuszolajat, majd egy botmixer segítségével elkezdjük pürésíteni.
Addig folytatjuk, amíg homogén krém állagúvá dolgozzuk össze. Ízlés szerint édesítsük és ízesítsük a mandula és vanília aromával.
A kész krémet kenjük a kihűlt piskóta tetejére.
Csokoládéöntet
Az édesítőt összekeverjük a kakaóval és egy kevéske vízzel. Összefőzzük, amíg szépen besűrűsödik. Hozzáadjuk a kókuszolajat, és kicsit félretesszük, hogy kezdjen megdermedni. Amikor már megfelelően sűrű, de még folyékony, akkor rákenjük a süti tetejére. Díszíthetjük szeletelt vagy forgácsolt mandulával.
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés ideje: 15 perc
Almás golyó mandulával
Hozzávalók
3 kis db alma (reszelve )
2 kis db sárgarépa (közepes sajtreszelőn reszelve)
20 dkg mandula (darált)
1 t.k fahéj (kb. kk (ízlés szerint))
Elkészítés
Megtisztítjuk az almát és a sárgarépát, lereszeljük. Hozzáadjuk a fahéjat és a mandulát. Jól összegyúrjuk, majd legalább 15 percre állni hagyjuk, de lehet akár 1-2 órára is. Golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Azonnal is fogyasztható, de hűtőbe téve igazi frissítő, cukor, liszt és mindenféle "műanyag" mentes édességet kapunk. Minőségét megőrzi kb. 5 napig, hűtőben tárolva.
Mézes-kakaós nápolyi (tej- és tojásmentes)
Hozzávalók
1 db ostyalap (csomag)
40 dkg cukor
6 .e.k tojáspótló por
40 dkg margarin
4 e.k feketekávé
3 e.k cukrozatlan kakaópor
3 e.k méz
40 dkg zabkeksz (darált)
25 ml rumaroma
10 dkg cukormáz (marcipános)
Elkészítés
A cukrot, a tojáspótló port és a margarint simára keverjük. Hozzáadjuk a feketekávét, a kakaóport és a rumaromát. A mézet világos sárgára melegítjük, majd hozzáadjuk a masszánkhoz , ezzel is jól kikeverjük.
Beledolgozzuk a kekszet. Amennyiben nagyon keménynek érezzük, kevés vízzel lágyíthatjuk a tésztát. (Vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg, mert majd eláztathatja a nápolyi lapokat.) Ezzel a töltelékkel megkenjük egyenként a nápolyi lapokat.
A tetejére készíthetünk marcipános cukormázból vagy olvasztott csokoládéból mázat. Érdemes a tálalás előtt legalább 2 órával elkészíteni, hogy a nápolyi lap kicsit
megpuhuljanak
Kávés-csokis brownie tej- és tojásmentesen
Hozzávalók
225 ml szójatej
225 ml kókusztej
2 kk ecet
350 g cukor (350 ml)
150 ml kókuszolaj (vagy 16 dkg házi vega vaj)
1 kk citromhéj
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
1.5 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
0.5 kk só
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek instant kávé
Elkészítés
Külön-külön tegyük az 1 kk ecetet a szójatejbe és a kókusztejbe. Keverjük jól össze, 15 percig állni hagyjuk. Majd összeöntjük, és jól összekeverjük a szója és kókusztejet. Dolgozzuk össze a hideg vega vajat a cukorral, reszelt citrommal, sóval és a vaníliás cukorral.
Ha nincsen vega vajunk, akkor 150 ml olajat tegyünk bele. Keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával, sütőporral, kakaóporral és az instant kávéval.
Dolgozzuk a keveréket a vega vajba. Habverővel jól felverjük a krémet (kb 2-3 percig). Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Ne legyen 2-3 cm-nél magasabb a tészta. Egy nagyobb vagy két kisebb tepsire lesz szükségünk.
190 C fokos sütőben 35-45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, lehúzzuk a sütőpapírról, és magában vagy csokoládés vega krémmel tálaljuk.
Banános zabsüti
Hozzávalók
60 g zabpehely
70 g búzakorpa (helyettesíthető más korpával vagy zabliszttel is, de jobb a színe és édesebb)
3 e.k méz
1.5 nagy db banán (vagy 2 kicsi)
1 nagyobb alma
fahéj ízlés szerint
gyömbérpor ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
5 ml vanília aroma
Elkészítés
A korpát keverjük össze a pépes banánnal, a lereszelt almával, mézzel, a pár csepp vanília aromával és a fűszerrel. Ha kész a massza, keverjük bele a zabpelyhet is.
Adjunk hozzá annyi vizet, amitől kissé ragacsos, trutyis állagú lesz. Egy kanál segítségével sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgassuk korongokat (nem szükséges kilapítani, úgyis szétterül még egy picit). Előmelegített, 180°C-os sütőben addig sütjük, amíg a külseje már nem ragad, elkezdenek ropogósak lenni rajta a zabszemek. Hagyjuk őket kihűlni.
Kakaós-kókuszos nyers desszert golyó
Hozzávalók
200 g kókuszreszelék (1 bögre)
100 ml kókuszolaj (¼ bögre)
3 e.k méz
50 g cukrozatlan kakaópor (fél bögre)
Elkészítés
Az összes hozzávalót összedolgozzuk kanállal úgy, hogy formázható masszát kapjunk. Ha túl morzsalékos, tegyünk hozzá még egy kis mézet/kókuszolajat.
Lecsippenteni egy darabot a masszából, és két tenyerünk között golyócskákat formázunk. Ha túlságosan ragad a kezünk, kicsit vizezzük be, utána tovább dolgozhatunk. Rakjuk őket 2-3 órára a hűtőbe, és utána fogyasszuk. 24 db golyó lett belőle.
Kókuszos keksz Csillus konyhájából
Hozzávalók
200 g margarin (puha)
0.8 bögre cukor (1.5 dl)
1 teáskanál vaníliás cukor
4 t.k sütőpor
300 g kókusz chips (2.5 dl kókuszpehely)
2 bögre finomliszt (5 dl)
Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha túl lágy, akkor picit hűtőbe tesszük. Laposabb korongokat készítünk belőle.
Kizsírozott (vagy sütőpapíros) tepsire helyezzük őket, kissé ellapogatjuk mindegyiket. A sütő középső részében, 150 C fokon kb. 15 percig sütjük.
Műanyag, légmentesen záródó dobozban tároljuk. Kb. 30 db lesz belőle, mérettől függően.
Tönköly almás tekercs
Hozzávalók
50 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
0.8 dl kukoricaolaj
2 dl víz
1 kg alma (édesebb fajta, lehet egy kicsit több is)
1 fél citromból nyert citromlé
1 teáskanál fahéj (őrölt)
2 csipet szegfűszeg (őrölt)
Elkészítés
A lisztből, olajból és vízből ruganyos állagú tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük.
Nagy lábasban, a citromlével, a fahéjjal, és a szegfűszeggel ízesítve megpároljuk. Addig pároljuk, hogy már ne legyen alatta lé.
A tésztát 3 részre osztjuk. Mindegyiket külön-külön lisztezett deszkán 1 mm vastagra kinyújtjuk.
A szélére halmozzuk az almatöltelék 1/3-ad részét, majd szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Szilvás gombóc
Hozzávalók
20 db szilva
1 kg burgonya
só ízlés szerint
30 dkg durumliszt
10 teáskanál cukor
fahéj ízlés szerint
25 dkg panko
3 e.k mandulapehely
4 e.k szőlőmagolaj
Elkészítés
A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl, összetörjük. A kihűlt burgonyából és a lisztből rugalmas tésztát gyúrunk, kinyújtjuk 4-5 mm vastagra, négyszögeket vágunk belőle felhajtjuk mind a négy sarkát, összenyomjuk a tésztát, és tenyerünk közt golyóvá hengerítjük.
Lobogó sós vízben megfőzzük, mindig csak keveset, hogy ne hűtse le a vizet. Ha feljött a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük.
Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a mandula szeleteket, kicsit megpirítjuk, ebbe forgatjuk a kifőtt gombócokat, aztán tálra szedjük, fahéjas porcukorral szórjuk meg.