, 2022/8/26

A vegánságom évei alatt sok embertől hallottam, hogy a vegánság túl drága lenne számukra. Érdekes módon hallottam pénzügyi tanácsokat is arról, hogy a vegánsággal pénzt lehet spórolni. Szóval melyik az igaz?

olcsó

Mennyibe kerül vegánnak lenni? A vegánság költsége attól függ, hogyan csinálod. Én olcsó vegán étrendet eszem, havonta körülbelül 200-250 dollárból, ami körülbelül havi 80-100 ezer forintot jelent, a jelenlegi 410 körüli árfolyamon. De néhány egy vegán ennek a dupláját vagy még többet költ. Az éttermekben való étkezés és a speciális vegán ételek, például a húsutánzatok fogyasztása jelentősen megemelheti a költségeket.

Egy két felnőttből álló háztartásban élek. Megosztjuk az élelmiszereket, és körülbelül kéthetente egyszer vásárolunk a közeli nagy élelmiszerboltból.

Általában a két hétre szóló élelmiszer-számlánk körülbelül 250 dollár. Tehát havonta körülbelül 500 dollárt költünk élelmiszerre, mint háztartás. Ha ezt elosztjuk magunk között, az fejenként 250 dollár.

Hogy lehet ilyen olcsó a vegán étrendem?

A havi 250 dolláros költségről egyesek azt gondolhatják, hogy az étrendem elég olcsó. Mitől olyan olcsó a vegán étrendem, még akkor is, ha egyesek szerint túl drága a vegánság? Íme néhány ok:

  1. Egy egyszerű vegán multivitamint szedek. A kiegészítők tényleg összeadódhatnak. Nemrég váltottam át a Future Kind multivitaminokra (a teljes értékelésért kattints). Ezzel pénzt takarítottam meg ahhoz képest, hogy külön D-vitamin, B12-vitamin és omega 3 kiegészítőket szedtem. Ezt a 3 kulcsfontosságú tápanyagot együtt tartalmazza.

  2. Nem eszem túl gyakran étteremben. A vegán éttermek költségeiről bővebben lásd a róla szóló részt.

  3. A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fagyasztva veszem. A fagyasztott bogyós gyümölcsök olcsóbbak, mint a frissek. A brokkoli és más zöldségek is olcsóbbak fagyasztva.

  4. Általában nem vásárolok bio termékeket.

  5. Olvasd el a bejegyzésemet arról, hogy miért nem eszem általában bioételeket.

  6. Olcsó alapélelmiszerek. A legtöbb ételem legalább egy olcsó alapélelmiszert tartalmaz, például zabot, rizst, babot vagy burgonyát. Ezek a legolcsóbb élelmiszerek közé tartoznak, amelyekkel jóllakhatsz.

  7. Sok vizet iszom. Soha nem iszom tejeskávét vagy drága gyümölcsleveket.