, 2022/4/28

A South Beach Diet szakácskönyvben található, sült ahi tonhal receptje által inspirálva találtam néhány gyönyörű ahi tonhal steaket a Whole Foodsban. A South Beach-i recept szerint az ahi tonhal steakeket borsikafűvel kell megsütni, de én egy ázsiaiasabb csavarra vágytam, ezért saját pácot készítettem tamariból, szezámolajból és gyömbérből.

ahi tuna recipes

A legjobb Ahi tonhalat vásárolni

Az Ahi tonhalat sárgaúszójú tonhalként is ismerik. A sült ahi elkészítéséhez nagyon friss, sushi minőségű ahi tonhalat kell használnia, mivel csak a külsejét fogja enyhén megpirítani, a belsejét nyersen hagyja. Még csak nem is nyersen, hanem nyersen. A frissesség és a hal minősége óriási különbséget jelent ennél az ételnél. Ezért ne is próbálkozz alacsonyabb minőségű halakkal.

Mi az az Ahi tonhal?

Az ahi tonhal egy húsos hal, amelyet sokféleképpen fogyaszthat. Az ahi tonhal legtöbb darabja olcsóbb, mint a kékúszójú tonhal, amely az ahi tonhalhoz hasonló textúrájú és ízű. Az ahi tonhal viszonylag könnyen beszerezhető, és valószínűleg a helyi élelmiszerbolt fagyasztott vagy friss tenger gyümölcsei részlegében kapható.

Az ahi tonhalat, mint tonhalfajtát, két külön fajra - sárgaúszójú tonhalra és nagyszemű tonhalra - osztják tovább.

Míg a nagyszemű tonhal gazdag, vajas ízéről és sima textúrájáról ismert, addig a sárgaúszójú tonhal enyhébb ízéről és keményebb textúrájáról. Ezek a tulajdonságok teszik a nagyszemű tonhal steakeket grillezésre tökéletessé, a vékony sárgaúszójú tonhalszeleteket pedig sashimi készítéséhez népszerűvé.

Miért főzz Ahi tonhalat

Most, hogy már tudod, mi az az ahi tonhal és hol találod meg, talán azon tűnődsz, miért érdemes megvenni. Az ahi tonhal remek hal, ha kéznél van, mert ízletes és sokoldalú. Egy egyszerű szelet ahi tonhal önmagában, salátába keverve vagy egy összetett receptbe beledolgozva is nagyon finom. Ha ahi tonhalat vásárolsz, nincs határa annak, hogy mit készíthetsz belőle.

Grillezett Ahi tonhal recept

A sült ahi tonhal egyike azoknak a recepteknek, amelyek igazán lenyűgözően néznek ki, de gyerekjáték elkészíteni. Éttermi minőségű, egyenesen a saját konyhájában!

Konyha: Japán

Kulcsszó: Grillezett Ahi tonhal

Előkészítési idő: 20 perc

Főzési idő: 5 perc

Teljes idő: 25 perc

Adagok: 2 adag

Kalória: 232.5kcal

Hozzávalók

1 evőkanál friss lime leve

2 evőkanál szójaszósz

2 teáskanál szezámolaj

1 1 hüvelykes darab friss gyömbér, felszeletelve

2 darab 6 uncia, egyenként kb. 1 hüvelykes, sushi minőségű ahi tonhal steak

1/2 teáskanál őrölt bors

1 zöldhagyma vékonyan felszeletelve

Útmutató

Egy kis tálban keverd össze a friss lime-levet, a szójaszószt és a szezámolajat. Öntsd a keveréket egy nagy, újrazárható műanyag zacskóba. Add hozzá a gyömbérszeleteket.

Fűszerezd az ahi tonhal steakeket borssal, tedd át a zacskóba, zárd le a zacskót, és pácold 15 percig. Vigyázz, hogy ne pácold tovább, különben a hal elkezd "főni" a pácban.

A pácot tegyük át egy közepes méretű üvegtálba, és 1 percig mikrózzuk.

Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, öntöttvas serpenyőt vagy grillserpenyőt közepesen magas hőfokon. Süsd a halat a kívánt átsütési fok eléréséig, oldalanként kb. 2 percig.

Vékonyan szeleteld fel az ahi halat. Díszítsd zöldhagymával, és tálald a felmelegített páccal.

Sült Ahi tonhal

Előkészítési idő 10 perc

Főzési idő 5 perc

Pácolás 60 perc

Teljes idő 75 perc

Adagok 2 adag

Hozzávalók

2 (6-8 uncia) ahi tonhal steak (3/4 hüvelyk vastag)

A pácléhez: A pácléhez

2 evőkanál pirított szezámolaj

2 evőkanál szójaszósz (vagy gluténmentes tamari)

1 evőkanál reszelt friss gyömbér

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 mogyoróhagyma, vékonyan felszeletelve (néhány szeletet a díszítéshez tartogatunk).

1 teáskanál friss lime leve

Módszer

Pácoljuk be a tonhalszeleteket:

Keverd össze a pác hozzávalóit, majd kend be a tonhalszeleteket a páccal, fedd le szorosan, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.

A tonhal steakek pácolása ahi tonhal steak recepthez üvegedényben.

Süsd meg a tonhalat:

Melegíts fel egy nehéz aljú serpenyőt, lehetőleg öntöttvasat, közepesen magas vagy magas hőfokon. Amikor a serpenyő felforrósodott, vedd ki a tonhalsteaket a pácléből, és mindkét oldalukon egy-másfél percig pirítsd őket.

Egy serpenyő, amelyben sült ahi tonhal sül.

Szeleteld fel és tálald:

Vedd ki a serpenyőből, és vágd 1/4 hüvelyk vastag szeletekre. Szórd meg néhány szelet mogyoróhagymával.

Tálald sima rizzsel, fehér rizzsel, salátával vagy vékonyra szeletelt káposztával vagy édesköménnyel.

Sült Ahi tonhal és körte saláta rukkolával

Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, ennek a receptnek a legfontosabb része a hal. Győződj meg róla, hogy minőségi, sushi minőségű Ahi tonhalat kapsz - nyersen sokkal jobb íze van, mint az átlagos élelmiszerboltos tonhalszeletnek. Ne feledje: a fagyasztott sushi minőségű hal nem jelenti azt, hogy nem friss. Sőt, sok esetben a halat a frissesség csúcsán fagyasztották le, és finom és ízletes darab sült tonhalat készíthetünk belőle. A legjobb módja annak, hogy nagyszerű halat kapj, ha konzultálsz a helyi halkereskedővel, úgyhogy ne légy szégyenlős 😊 A gyors sütésnek köszönhetően ez az étel gyorsan és egyszerűen elkészíthető egy zsúfolt hétköznap este, még akkor is, ha extra különlegesnek tűnik.

Szeretjük, ha a zsíros tonhal ellenpontozására egy enyhén fűszeres zöldfűszert használunk - az arugula nagyszerű, de ha valami máshoz van kedved, válassz inkább vízitorma helyett! Finom borsos íze van, a szára pedig kielégítően ropogós.

Előkészítési idő: 0 óra 15 perc

Teljes idő: 0 óra 35 perc

Hozzávalók

A tonhal steakekhez

2 (4-6 oz.) ahi tonhal steakek

Kosher só

Frissen őrölt fekete bors

2 evőkanál. fekete szezámmag

2 evőkanál. fehér szezámmag

1 evőkanál. növényi olaj

Az öntethez

1 lime leve (vagy kb. 3 evőkanál)

2 evőkanál. extra szűz olívaolaj

2 teáskanál pirított szezámolaj

2 tk. frissen reszelt gyömbér

1 tk. méz

A salátához

4 c. lazán csomagolt rukkola

1/2 ázsiai körte, vékonyan felszeletelve

2 retek, vékonyan felszeletelve

1 Perzsa uborka, vékonyan felszeletelve

Útmutató

Fűszerezzük a tonhalszeleteket sóval és borssal. Keverjük össze a fekete és fehér szezámmagot egy sekély tányéron, majd óvatosan nyomkodjuk a tonhalszeleteket a magokba, hogy minden oldalukat bevonja.

Egy közepes serpenyőben közepesen magas hőfokon hevítsük fel az olajat, amíg felforrósodik. Tedd a tonhalszeleteket a serpenyőbe, és oldalanként 30 másodperctől 1 percig pirítsa, a kívánt átsütöttségtől függően. Tedd át egy vágódeszkára.

Készíts salátát: Egy közepes tálban keverd össze az öntet hozzávalóit. Ízesítsd sóval és borssal.

Egy nagy tálban keverd össze a saláta összes hozzávalóját. Add hozzá az öntetet, és óvatosan forgasd össze. Szeleteld fel a tonhalat.

Osszuk szét a salátát a tányérok között, és tegyük rá a tonhalat.

Íme néhány tálalási javaslat az ahi tonhalból, hogy a kreatív kulináris szelek szárnyra kapjanak:

Poke bowl: A poke-tálak mostanában nagyon divatosak. Ezek a pompás tálak általában rizsből vagy más gabona alapból, kockára vágott nyers halból és különböző friss feltétekkel, például paradicsomszeletekből, mangódarabokból, aprított sárgarépából, edamame-ból és hínársalátából állnak. Az összetevőket általában finom mártással öntik le, és valami ropogós dologgal, például szezámmaggal vagy nori-kockával díszítik.

Steak-stílusban: Az ahi tonhal elég kiadós hús ahhoz, hogy úgy grillezze, mint egy steaket. Az ahi tonhal szépségét a zsenge vágás adja, ezért ügyeljen arra, hogy ne süsse túl a tonhalsteaket, mert akkor száraz és kemény marad.

Hal taco: Az ahi tonhalból fantasztikus halas tacókat készíthet. Az ahi tonhal íze jól párosítható számos hagyományos taco feltétekkel, például korianderrel, lilahagymával, avokádóval és salsával. Az ahi tonhal kivételesen jól illik a gyümölcsalapú salsákhoz, például a trópusi ananász salsához.

Saláta: Az ahi tonhal vékony szeletei gyorsan bármely saláta sztárjává válhatnak. Az enyhe hal számos fő saláta-összetevővel, köztük a legtöbb friss zöldséggel, aszalt gyümölcsökkel, diófélékkel, magvakkal és öntetekkel is jól harmonizál. Ha az ahi tonhal darabkáit a spenót, a rukkola vagy más salátalevelek tetejére helyezi, az remek módja annak, hogy fehérjét adjon az ételhez.

Citrusfélék: Ha szeretné egyszerűvé tenni a receptet, vagy csak egy kis előétellel kezdené, egyszerűen tálalhatja az ahi tonhal szeleteit szeletelt citrusfélékkel, például grapefruittal, vérnaranccsal és mandarin naranccsal, valamint egy könnyű ecettel. A citrusfélék élesebb ízei szép kontrasztot alkotnak a tonhal enyhe ízével.

Sült zöldségek: Ha a citrusféléknek nincs szezonja, az ahi tonhalat sült zöldségek mellé is fogyaszthatja. Különösen finom ízű az ahi tonhal egy szelete sült spárgával, zöldbabbal, édesburgonyával, karfiollal vagy céklával.

Tonhalburger: Dobd fel a hagyományos hamburgeres estét, és tedd izgalmassá az ízlelőbimbókat, ha a szokásos marhahúspogácsát ahi tonhalra cseréled. Ez a friss változtatás feldobja az ételt, miközben kielégíti a burger utáni vágyat.