, 2022/5/5

A LEGJOBB Buddha Bowl Receptek - növényi alapú, vegán adaptálható, egészséges zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal és növényi alapú fehérjékkel töltve. Globális ihletésűek, ezek a tápláló tálak tele vannak ízekkel!

buddha bowl vegetarian

A Buddha-tál lényegében egy egyszerű, egytálas, általában vegetáriánus vagy vegán étel, amely rizst, hüvelyeseket, friss zöldségeket és növényi fehérjéket tartalmaz. Gyakran hidegen tálalják, de néhány változatot meleg alaplével is tálalnak.

teljes kiőrlésű gabonafélék - rizs, quinoa, farro, köles, teff, bulgur, hajdina, cirok.

Tofu, Tempeh, Seitan, bab, hüvelyesek vagy más növényi alapú fehérje

Friss vagy sült zöldségek

Zöldségek, mikrozöldségek vagy csírák

Friss fűszernövények - bazsalikom, koriander, kapor, petrezselyem, menta

Mártás vagy öntet - mogyorószósz, tahini öntet, miso öntet, ponzu öntet stb.

Diófélék vagy magvak - tökmag, szezámmag, napraforgómag, pekándió, mandula, dió stb.

Fűszeres mexikói Oaxacan tál

Mexikói stílusú Oaxacan Bowl chipotle édesburgonyával, sült édes paprikával, fűszerezett fekete babbal, mexikói káposztasalátával és pirított chipotle pekándióval a tetején.Vegán és gabonamentes.

Összetevők

Fűszeres dörzsölés

2 teáskanál kömény

1 teáskanál őrölt chipotle (vagy cserélje ki füstölt paprika és chilipor keverékével).

½ teáskanál kóser só

Hozzávalók a tepsiben

½ lilahagyma, ½ hüvelykes szeletekre vágva

1 közepes méretű jamgyökér vagy édesburgonya - ¾ hüvelykes kockákra vágva (a héját rajta hagyjuk).

8 bébi paprika, félbevágva (vagy 1 normál piros vagy sárga paprika, csíkokra vágva).

½ csésze pekándió

2 teáskanál juharszirup

1 15-16 unciás konzerv fűszerezett fekete bab ( kubai vagy mexikói stílusú) vagy használjon hagyományos fekete babot (lásd a megjegyzéseket).

Díszítés: szeletelt avokádó, koriander, újhagyma, káposztasaláta, mexikói titkos szósz vagy vegán avokádó szósz.

Gyors káposztasaláta

¼ vöröskáposzta, felaprítva

1 evőkanál olívaolaj

¼ csésze apróra vágott koriander vagy mogyoróhagyma vagy mindkettő

1 teáskanál koriander

1/8 teáskanál kóser só

1 evőkanál lime leve

Útmutató

Melegítsd elő a sütőt 400F-ra. Keverd össze a köményt, a chipotle-t és a sót egy kis tálban. Helyezd a hagymát, az édesburgonyát és a paprikát egy pergamenpapírral bélelt tepsibe. Locsold meg a hagymát és a burgonyát egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg bőségesen a fűszerkeverékkel, és forgasd meg, hogy minden oldalát jól bevonja. A fűszerkeverékből körülbelül ½ vagy ⅔ mennyiséget használj fel. Tedd a sütőbe 20-30 percre, félidőben megforgatva.

MOGYORÓ: Egy másik, kisebb, pergamenpapírral bélelt tepsiben forgasd össze a pekándiót 2 teáskanál juharsziruppal és 1 teáskanál fűszerkeverékkel. Tegyük a sütőbe (alsó rácson) 5 percre, dobjuk meg, és süssük, amíg enyhén megbarnul - csak még 2-3 percig. (Csak hogy tudd, könnyen megégnek.) Amikor kivesszük, dobjuk meg a diót egy gyors mozdulattal, hogy fellazuljon és "felpelyhesedjen", így amikor kihűl, könnyen kivehető.

A fűszerezett babot egy kis lábasban melegítsük fel a tűzhelyen, és készítsük el a káposztasalátát. Vágjuk finomra vagy aprítsuk fel a káposztát, és tegyük egy közepes tálba a többi hozzávalóval együtt, dobjuk össze. Kóstold meg, állítsd be a lime-ot és a sót.

Szeleteld fel az avokádót.

Amikor a zöldségek villával megpuhultak, állítsd össze a tálakat. Oszd szét a babot 2-3 tál között. Oszd el az összes zöldséget, helyezd a babra, a tetejére slaw-t, és tegye rá az avokádót.

Tálaljuk a Chipotle majonézzel ( vegán adaptálható) vagy vegán avokádó mártással, ha szeretjük, vagy tejföllel és csípős mártással - bár anélkül is finom.

Az én Buddha tál receptem

A Caza de Luz makró tál házi változatának elkészítéséhez a következő kategóriákból használtam egy-egy elemet:

Hozzávalók

1 nagy édesburgonya, felkockázva

Extra szűz olívaolaj, a csöpögtetéshez

1 görögdinnye retek vagy 2 piros retek

2 közepes sárgarépa

1 csésze felaprított vöröskáposzta

Egy kis citrom

8 kelkáposztalevél, apróra vágva

2 csésze főtt barna rizs vagy quinoa

1 csésze főtt csicseriborsó vagy főtt lencse

¾ csésze savanyú káposzta vagy más fermentált zöldségféle

2 evőkanál szezámmag vagy kendermag

Kurkumás tahini szósz, a tálaláshoz

Mikrozöldségek, opcionális

Tengeri só és frissen törött fekete bors

Útmutató

Melegítsd elő a sütőt 400°F-ra, és béleljen ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

Dobd össze az édesburgonyát olívaolajjal, sóval és borssal, majd terítse szét a sütőlapon. Süssük 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Vékonyan szeleteld fel a retket karikákra (ezt a legjobb mandolinnal elvégezni), a sárgarépát pedig zöldséghámozóval hámozd szalagokra.

Dobd össze a retekszeleteket, a sárgarépát és a káposztaaprítót egy citrommal. Tegyük félre.

Tegyük a kelkáposztaleveleket egy nagy tálba, és forgassuk össze egy facsart citrommal és néhány csipet sóval. Kézzel masszírozd a leveleket, amíg megpuhulnak és megfonnyadnak, és körülbelül a felére csökken a tálban.

Állítsd össze az egyéni tálakat a barna rizzsel, a csicseriborsóval, a kelkáposztával, a sárgarépával, a retekkel, a káposztával, az édesburgonyával, a savanyú káposztával, a szezámmaggal és a mikrozöldséggel, ha használsz. Sóval és borssal fűszerezzük, és a kurkumás tahini mártással tálaljuk.

Bali tálak mogyorós tofuval

Bali Bowl mogyorós tofuval, sült édesburgonyával, fekete rizzsel, aprított káposztával, retekkel és hóborsóval. Használj bátran mandulavajat!

Hozzávalók

14 uncia tofu (non gmo, bio és csíráztatott, ha lehetséges - mi keményet vagy extra keményet használunk).

1 nagy jamgyökér vagy édesburgonya, ¾ hüvelykes kockákra vágva.

egy csepp olívaolaj

3/4 csésze főzés nélküli fekete rizs (vagy más rizs vagy gabona - mindkettő nem kötelező)

Mogyorószósz Hozzávalók: A mogyorós mogyoróból készült mogyoróból készült mártás:

3 vékony szelet gyömbér - keresztben vágva, körülbelül negyedmagasságú.

1 kövér gerezd fokhagyma

1/4 csésze mogyoróvaj (vagy mandulavaj helyett!)

¼ csésze friss narancslé (nagyjából ½ narancs)

2 evőkanál szójaszósz vagy GF Braggs Liquid Amino Acids (Megjegyzés: a tamari kellemetlenül sötétté teszi ezt a szószt).

3 evőkanál juharszirup, méz, agavé vagy cukorhelyettesítő

3 evőkanál pirított szezámolaj

½ -1 teáskanál cayenne-i bors ( vagy egy kis sriracha szósz)

3/4 teáskanál só

A tálban lévő vegetáriánus opciók:

1-2 csésze aprított káposzta ( vagy használjon mandolint).

1-2 csésze aprított sárgarépa

1-2 csésze aprított cékla

1 csésze szeletelt cukorborsó

½ csésze vékonyra szeletelt retek ( vagy görögdinnye retek)

1 avokádó

friss napraforgócsíra

Útmutató

Melegítsd elő a sütőt 425 F-ra

Töröld szárazra, majd vágd a tofut 2 hüvelykes négyzetekre vagy 2-3 hüvelykes csíkokra ( amelyek ¾ hüvelyk vastagok). Tegyük egy pergamenttel bélelt tepsire. Enyhén szórjuk meg sóval.

Vágjuk a jamgyökeret ¾ hüvelykes kockákra, és helyezzük a lapos serpenyő másik oldalára ( vagy egy másik serpenyőre). Enyhén meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk sóval. Dobjuk össze és terítsük szét.

Készítsük el a mogyorószószt, tegyünk mindent egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára. A mogyorószósz ½ részét tartalékoljuk a tálakhoz. A maradékkal vond be a tofut. Öntsd a tofura, és ecsettel kend be a tetejét és az oldalát, és habosítsa fel. Szeretek egy nagyon bőséges mennyiséget hagyni minden darab tetején. Tegyük a forró sütőbe 25-30 percre.

Főzzük a rizst, mint a tésztát - ezzel a basmati rizs módszerrel.

Készítsd elő az összes zöldséget. És FYI, ezek csak lehetőségek számodra, nyugodtan használd, amit szeretsz, hozzáadva vagy kivonva a listából.

Amikor a tofu karamellizálódott, és az édesburgonya villásan megpuhult, állítsd össze a tálakat.

Locsold meg a maradék mogyorószósszal. Vagy tedd a mogyorószószt egy kis tálkában minden tálra.

Sült Falafel tálak - Hiteles és félelmetes!

Sült Falafel tálak! Készítsd elő ezeket az autentikus falafeleket, és fagyaszd le a zsúfolt munkahétre. Egyszerű, finom, autentikus falafel recept! Vegán és gluténmentes!

Hozzávalók

2 csésze száraz garbanzo bab, 10-24 órán át vízben áztatva (kb. 4 csésze áztatott babot készít) lásd a jegyzeteket.

1 csésze apróra vágott koriander (a zsenge szárak rendben vannak, vagy használjon petrezselyem és koriander keverékét).

1 csésze vöröshagyma, durvára vágva

4 gerezd fokhagyma

1 nagy jalapeño durvára vágva

1 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál koriander

2 evőkanál kömény

2 teáskanál szódabikarbóna

1 ¼ teáskanál kóser só

Tál opciók ( Nem kötelező - csak ötleteket adunk)

Quinoa ( mint ez a Mindennapi Quinoa recept)

egyszerű sült zöldségek

zöldek - bébi rukkola, bébi spenót vagy kelkáposzta stb...

szeletelt uborka

cseresznye paradicsom

reszelt sárgarépa, reszelt cékla, szeletelt fehérrépa vagy szeletelt retek

Mindennapi tahini öntet vagy Zhoug joghurt (vagy mindkettő)

Savanyított hagyma vagy savanyított fehérrépa (valami savanyított vagy erjesztett jó, akár a kraut is).

Mikrozöldségek és friss fűszernövények ( koriander, petrezselyem vagy menta)

Utasítások

Tegyük a száraz csicseriborsót egy nagy tálba, fedjük le 4-5 centi vízzel, és hagyjuk áztatni a pulton 10-24 órán át.

Melegítsd elő a sütőt 375F-ra

Tegyük a csicseriborsót egy szűrőbe, és nagyon jól csepegtessük le. Konyhai vagy papírtörlővel tapogasd szárazra őket.

Tegyük a koriandert, a hagymát, a jalapeñót és a fokhagymát egy konyhai robotgépbe, és többször pulzáljuk, amíg egyenletesen felaprítjuk, legalább 20-szor. Adjunk hozzá 4 csésze jól lecsepegtetett, beáztatott garbanzóbabot, az olajat, a köményt, a koriandert, a sót és a szódabikarbónát. Újra turmixoljuk, amíg nagyon jól összeáll, szükség esetén kaparjuk le az oldalát. Azt akarjuk, hogy jól keveredjen, mint egy durva paszta, de ne legyen olyan sima, mint a humusz. Egy kis állag jót tesz!

Kend meg egy pergamenpapírral bélelt tepsi alját olívaolajjal, vagy kend be olívaolajjal. Formázzunk a falafelekből pingpong- vagy golflabda méretű golyókat (az enyhén ovális forma szép). Ha ragacsosnak érezzük, használjunk nedves kezet. Helyezze a megolajozott pergamenre. Ha az összes golyót megformáztuk, nedves tenyérrel kicsit lapítsuk ki őket, hogy körülbelül 1 -1 ½ hüvelyk vastagságúak legyenek. A tetejüket fújjuk be olívaolajjal vagy ecsettel. Süssük 15 percig, majd óvatosan fordítsuk meg egy fémspatula segítségével. Folytasd a sütést további 12-15 percig, amíg aranyszínűek és enyhén ropogósak lesznek.

Amíg sülnek, készítsd el az Everyday Quinoa and Tahini Sauce-t, és készítsd elő a kívánt zöldségeket.

Állítsd össze a tálakat. Általában a quinoával kezdem, majd felfelé építkezem a zöldekkel, zöldségekkel, falafelekkel, szószokkal, savanyúságokkal és mikrozöldségekkel és fűszernövényekkel a tetején. Ha elvitelre csomagolod, esetleg a szószokat tartsd külön.

Néha adok hozzá citromkarikát és/vagy csípős szószt.