, 2021/7/5
A csalánt csak kellemetlen, útszéli gyomként, vagy gyógyteaként ismerik sokan, pedig ízletes levest lehet belőle főzni. Körültekintően szedve többnyire megúszhatjuk a csípését. Zacskót húzva a kezünkre egy másik zacskóba szüretelhetjük a fiatalabb, szár végi leveleket, levélpárokat, majd az alábbi módszerrel teljesen elvehetjük a csípősségét
A csalánt – ahogy a többi gyógynövényt sem – ne út mellett szedjük, mert a szmog rátelepszik és beszívódik a levelekbe. Zsenge hajtásokat válasszunk. Hazaérve hűtőben eláll egy napig zacskóban, de azért másnap érdemes elkészíteni. Így vehetjük el a csípősségét: a nejlonzacskót, amiben a csalán van, tegyük bele még egy réteg nejlonzacsiba, és engedjünk bele annyi vizet, hogy ellepje a leveleket, és alaposan dörgöljük, masszírozzuk át a leveleket a vízben, zacskón keresztül. Az így keletkező csalános víz állítólag levéltetű elleni permetezésre használható. Ismételjük meg 2-3-szor a dörzsöléses mosást. Ezzel kimosódik az irritáló anyag a levélszőröcskékből. Ez után letépkedhetjük szabad kézzel a leveleket a szárakról, és feltehetjük főzni.
Csalánleves
Hozzávalók
5 csokor csalán (1 kis zacskó)
5 dl tej
5 dl víz
3 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna (3-4 szelet)
2 db tojás
1 púpozott e.k finomliszt
1 e.k sertészsír (ha kell)
Elkészítés
A tejet meg a vizet főni tesszük, közben a csalánt is leforrázzuk, majd hideg vízzel lehűtjük. A fokhagymát sóban megtörjük, s beletesszük a lébe.
A szalonnát apró kockára vágjuk, s lesütjük. Kiszedjük a zsírból, s mehet a levesbe a forrázott csalánnal együtt, mert ott jobban érzik magukat.
A tojásból rántottát készítünk, jó púposra, egy kanál tejjel, akkor nem kottyan össze. Ezt is felkockázzuk, s beletesszük.
A szalonna zsírján fehér rántást csinálunk, s a levessel felengedve bele csurgatjuk. Mikor tálaljuk, a tányérba teszünk egy kanál ecetes vadfokhagymát, s arra szervírozzuk a levest.
Csalánleves – Vegán Recept
Csalánleves hozzávalók:
3 nagy maréknyi csalánlevél
1 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál natúr ételízesítő (elhagyható)
1 dl növényi tej (édesítetlen)
1 evőkanál apró szemű zabpehely, vagy zabliszt
só ízlés szerint
Elkészítés:
Főzd meg a csalán leveleket sós vízbe.Tedd hozzá a fokhagymát és az ételízesítő. Egy deci növényi tejet keverd össze a zabpehellyel vagy zablisztel,
Amikor a csalán puhára főtt add hozzá a keveréket és aprítsd össze egy botmixerrel. Szezámmaggal, tökmaggal megszórva, vagy növényi tejszínnel meglocsolva tálalhatjuk.
Vegetáriánus csalánleves
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg zsenge csalán
2 evőkanál rizs
2 evőkanál házi sós ételízesítő
1 evőkanál paprikakrém
4 cikk fokhagyma
olaj
1 evőkanál liszt
2,5 dl tej
szódabikarbóna
A csalánt alaposan megmosod, forró szódabikarbónás vízben pár percig főzzük, majd szűrd le. Mikor langyosra hűlt, éles késsel vágd apróra. Az áttört fokhagymát olajon megfuttatod add hozzá a lisztet, a paprikakrémet, az ételízesítőt meg a csalánt, és keverd össze. Öntsd fel a tejjel meg 1 liter vízzel, tedd bele a rizst, még 15-20 percig főzzük. Félrehúzod 10 percig lefedve pihenteted, majd tálaljuk.
Székely csalánleves recept
Hozzávalók:
l kg. zsenge csalánlevél,
3-4 gerezd fokhagyma,
3 evőkanálnyi rizs,
2 dl. tejfel,
2db. tojássárgája,
őrölt fekete bors,
só,
1 citrom leve ( vagy ecet),
Elkészítés:
Megmosod a csalánt és leforrázod. A levet elöntve forró vízbe teszed. Hozzáadod a zúzott fokhagymát és a megmosott rizst. Fűszerezd őrölt fekete borssal, sóval és citromlével, majd lassú tűzön készre főzöd.
Tálalás előtt a tojássárgáját elkevered a tejföllel és a tányérok aljára tegyél belőle, majd erre merjed ki a forró levest. Pirított kenyérkockák illenek hozzá.
Csalán krémleves
Hozzávalók:
20 dkg csalán hajtás
0.5szál póréhagyma
1db krumpli
2dl tejszín
só
szerecsendió
diónyi vaj
Elkészítés:
A felkarikázott pórét a felolvasztott vajon futtasd meg, add hozzá a meghámozott és kockára vágott krumplit, néhány percig együtt dinszteld, majd a megmosott csalánt is add hozzá, hogy összeessen, majd sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 8 dl vízzel, lefedve puhára főzzük.
Amikor puha a krumpli, botmixerrel pépesítés, szerecsendióval fűszerezzük, a tejszínnel selymesítjük, keverd és összemelegíted. Tejszínnel meglocsolva tálaljuk.
Medvehagymás csalánleves
Hozzávalók:
1csok medvehagyma
2 marék csalánlevél
1db vöröshagyma
1db sárgarépa
2db krumpli
7 dl víz
2dl főzőtejszín
5 dkg vaj
só
őrölt színes bors
1 tk ételízesítő
3db tojás
só
olívaolaj
Elkészítés:
A medvehagymát és a csalánlevelet megmosod, alaposan le csepegteted, majd csíkokra vágod. A vöröshagymát karikázd fel. A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk, majd felvágjuk kisebb kockákra. A vajat felhevíted, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
Ezután tedd hozzá a medvehagymát és a csalánlevelet, és pár percig párolod, hogy kissé összeessen, majd hozzáadod a krumplit és a sárgarépát. Alaposan összekevered, ízlés szerint megszórjuk ételízesítővel, sóval és őrölt borssal, majd pár perc után fel öntöd a vízzel.
Felforralod, majd mérsékeljük a lángot, és puhára főzöd. Amikor a krumpli és a sárgarépa puhára főtt, vedd le a tűzről, add hozzá a tejszínt, és botmixerrel pépesítjük. Tedd vissza a tűzre, és kevergetve forráspontig melegítés, majd zárd el a gázt, és tálalásig melegen tartsd
Üss fel egy tojást, sózd meg egy csipet sóval, majd villával alaposan keverd össze. Egy palacsintasütőt kikensz olajjal, majd beleöntöd a felvert tojást, és megsütöd, mint a palacsintát. Mindegyik tojással így járj el. Ezután tekerd fel úgy, mint a palacsintát, majd ízlés szerint vágd fel mindent. Tálaláskor a tányérba mered a levest, majd helyezed rá a tojásmetéltet.
Csalánleves Feta sajttal
Hozzávalók:
Csalán levelek - 200 gramm
Burgonya - 200 gramm
Sárgarépa - 100 gramm
Hagyma - 150 gramm
Fokhagyma - 25 gramm
Sajt - 250 gramm
Vaj - 30 gramm
Húsleves - 2 liter (csirke használható)
Növényi olaj - 4 Art. kanál
Fűszerek - ízlés szerint
Adagok száma: 5-6
Hogyan készíthető "csalán leves feta sajttal
1. Hámozza meg a burgonyát és a sárgarépát, vágja le, adjuk hozzá a húslevest és tegyük a tűzre, amíg közepes hőn forralnak. A zöldségeket lággyá kell főzni. Fűszerek ízlés szerint. 2. Helyezze a serpenyőt egymás mellett a tűzre, és megsütjük az apróra vágott hagymát növényi olajban. Ezután adjon hozzá csalánokat, vajat, aprított fokhagymát és fűszereket.
Forraljuk alacsony lángon a fedél alatt körülbelül fél pohár vizet. 3. Amikor a burgonyaleves készen áll, és a serpenyőben lévő keverékből a felesleges folyadék megszűnik, ezeket a keverékeket keverjük össze egy serpenyőben, keverjük össze és forraljuk újra.
4. És most őrölje meg egy turmixgépben, amíg püré nem lesz. Tegye vissza ezt a pürét a serpenyőbe, és forralja fel újra. 5. És most öntsük a levest tányérra, és a sajtot minden tányérra morzsoljuk, amikor tálaljuk. Díszítsük és tálaljuk.
Tavaszi csalánleves
Hozzávalók:
1/2-3/4 kg 3-5 leveles csalán hajtáscsúcs(kb.fél tesco-s szatyor)tiszta helyről(erdő-liget-fasor-
gazos láprét-saját vegyszermentes szántó gyümölcsös)
1 tojásnyi vaj vagy 3 ek.étolaj(oliva nem jó,táji-
degen)
2-3 gerezd fokhagyma
3/4-1 L tej
1-2ek liszt vagy étkezési keményítő
1 db kemény főtt tojás személyenként
10-20 dkg füstölt sajt lehetőleg karaván
szárazon pirított zsemle,vagy kenyér kocka
só ízlés szerint
Elkészítés:
A csalán hajtásokat mosás után a zsiradékon a zúzott fokhagymával puhára párolom,miközben a tojást főzöm és a zsemlekockát amit felvágtam megpirítom.
A puha csalánt kézi krumplitörővel összenyomkodom, (botmixerrel nem guszta)a liszttel vagy keményítővel, elhabart tejjel felöntöm, ízlés szerint sózzuk ,össze-
forralom,3-5 percig főzöm.
Saláta leves csalánnal
burgonya 250 gramm • víz 600 milliliter • só 1 teáskanál
A burgonyát megmosod kisebb kockákra vágod, majd sós vízben megfőzöd. Kb 15-20 percig. Zsírszegény tejet 350 ml. habtejszín 250 ml. finomliszt 30 gr. 1 teáskanál cukor.Ezekből habarást készítesz.Hozzá öntöd a krumplihoz és felforralod.
A csalán 40 gramm. A csalán leveleit megmossuk és apróra vágjuk. Add a leveshez és főzd kicsit. Fejes saláta 160 gramm. Mosd meg folyó víz alatt, és tépd apróra.
citromlé • ecet. Hozzáadjuk a leveshez, megkeverjük, levesszük a tűzről és a levest citrom lével vagy ecettel ízesítjük.
Csalánleves
Hozzávalók:
60 dkg zsenge csalán, 2 evőkanál házi ételízesítő, 1 evőkanál darált paprikakrém, 1 evőkanál zsír, 5 cikk fokhagyma, 1,5 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 4 tojás, só, ecet.
Elkészítése:
A csalánt megválogatjuk, megmossuk és forró vízzel leöntjük és 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk a zsír felén, rádobjuk a csalánt és felöntjük 1,5 l vízzel. Beletesszük az ételízesítőt meg a paprikakrémet és felforraljuk. A megmaradt zsíron világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, majd ráöntjük a levesre. A tojásokat egyenként beleütjük a levesbe és 3-4 percig főzzük, majd félre húzzuk a tűzről. A tejfölt kikeverjük kevés forró lével és ráöntjük az ételre, majd ízlés szerint ecettel savanyítjuk.
Tejszínes csalánkrémleves
Hozzávalók:
25 dkg zsenge csalánlevél, só, 1 kisebb burgonya (10 dkg), kb. 8 dl víz, 3 dl főzőtejszín vagy tejföl (a legjobb felesben), őrölt fekete bors
a leves betétjéhez:
2 szelet szikkadt rozsos barna kenyér
Elkészítés:
A frissen szedett csalán leveleket langyos vízzel le mosod, hogy ne maradjon homokos vagy bogaras. Ezután enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórod éppen csak 2 percig forrald, majd szűrd le, hideg vízzel öblítse le.
Tisztítsd meg a burgonyát, kis kockákra vágd, 6 deci enyhén sózott vízben puhára főzöd ez kb. 15 perc. A csalánt hozzáadod, enyhén megborsozod, 3-4 percig főzöd. Mixerrell simára turmixolod. Egy kevés forró levest a tejszínnel simára keversz, így öntöd a többi leveshez.
A szárított kenyérszeleteket 1 centis kockákra aprítsd, egy serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül) megpirítod. Csak tálaláskor tedd a levesbe, nehogy idő előtt elázzon.
Csalánleves pirított gévagomba betéttel
Hozzávalók:
1 jó tenyérnyi gévagomba
1 kanál vaj + 1 kanál olaj (a gomba meg pirításához)
kanál zsír /olaj (a leveshez)
1 bögrényi forrázott, majd lehűtött, kicsavart csalán apróra vágva (részben más levélzöldségek is keverhető)
2 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, fekete bors, kis kakukkfű, pici köménymag
Elkészítés:
Az apróra vágott fokhagymát zsiradékon pirítjuk, majd hozzáadjuk az összevágott csalánt (mehet bele szezonálisan más jóízű levélzöldség is az erdőből vagy ehető gaz a kertből), a vizet és a fűszereket. A levest készre főzzük habarás, sűrítés, krémesítés nélkül.
A fiatal gévagombát kockára vágjuk, vajon + pici olajon pirítjuk. Amikor kezd meg pirulni, sózzuk, fűszerezzük, majd közvetlenül a tányérba kimert levesbe tálaljuk.
Ízletes leves fiatal csalánból
csalánlevél - 350-400 gr.
burgonya - 3-4 db.
hagyma 1 db.
fokhagyma-2 fogíny
hagyma zöld
petrezselyem
só és bors ízlés szerint
A csalán leves elkészítése valóban nagyon gyorsan - 15 perc, és egy illatos és meg a hasznos első tanfolyam kész. Kezdjük zöldségek tisztításával. Hámozott burgonya apróra vágott kockákkal, hagymával és fokhagymával. Tűzre vettünk egy csésze sós vizet, és elküldtük az elkészített zöldségeket. Kesztyűket és a csalán leveleket helyeztük el. Ezután apróra vágja a leveleket.
Amikor a zöldségleves forralja, eltávolítjuk a habot és hozzáadjuk a csalánokat. Ebben a szakaszban, ha szükséges, hozzá adhatunk apróra vágott zöldhagymát és petrezselymet. De még ezen összetevők nélkül is nagyon finom lesz a leves.
Miután a leves forraljuk, keverjük, főzzük tovább 10 perc, bors. Próbáljuk meg a zöldségeket és a fű készenlétét, és távolítsuk el a tűzről. Süllyesztett keverő segítségével a folyékony levest leves pürévé alakítjuk, és tejföllel szolgáljuk az asztalon.