, 2021/7/5

A csalánt csak kellemetlen, útszéli gyomként, vagy gyógyteaként ismerik sokan, pedig ízletes levest lehet belőle főzni. Körültekintően szedve többnyire megúszhatjuk a csípését. Zacskót húzva a kezünkre egy másik zacskóba szüretelhetjük a fiatalabb, szár végi leveleket, levélpárokat, majd az alábbi módszerrel teljesen elvehetjük a csípősségét

Csalánleves

A csalánt – ahogy a többi gyógynövényt sem – ne út mellett szedjük, mert a szmog rátelepszik és beszívódik a levelekbe. Zsenge hajtásokat válasszunk. Hazaérve hűtőben eláll egy napig zacskóban, de azért másnap érdemes elkészíteni. Így vehetjük el a csípősségét: a nejlonzacskót, amiben a csalán van, tegyük bele még egy réteg nejlonzacsiba, és engedjünk bele annyi vizet, hogy ellepje a leveleket, és alaposan dörgöljük, masszírozzuk át a leveleket a vízben, zacskón keresztül. Az így keletkező csalános víz állítólag levéltetű elleni permetezésre használható.  Ismételjük meg 2-3-szor a dörzsöléses mosást. Ezzel kimosódik az irritáló anyag a levélszőröcskékből. Ez után letépkedhetjük szabad kézzel a leveleket a szárakról, és feltehetjük főzni.

Csalánleves

Hozzávalók

5 csokor csalán (1 kis zacskó)

5 dl tej

5 dl víz

3 gerezd fokhagyma

5 dkg füstölt szalonna (3-4 szelet)

2 db tojás

1 púpozott e.k finomliszt

1 e.k sertészsír (ha kell)

Elkészítés

A tejet meg a vizet főni tesszük, közben a csalánt is leforrázzuk, majd hideg vízzel lehűtjük. A fokhagymát sóban megtörjük, s beletesszük a lébe.

A szalonnát apró kockára vágjuk, s lesütjük. Kiszedjük a zsírból, s mehet a levesbe a forrázott csalánnal együtt, mert ott jobban érzik magukat.

A tojásból rántottát készítünk, jó púposra, egy kanál tejjel, akkor nem kottyan össze. Ezt is felkockázzuk, s beletesszük.

A szalonna zsírján fehér rántást csinálunk, s a levessel felengedve bele csurgatjuk. Mikor tálaljuk, a tányérba teszünk egy kanál ecetes vadfokhagymát, s arra szervírozzuk a levest.

Csalánleves – Vegán Recept

Csalánleves hozzávalók:

3 nagy maréknyi csalánlevél

1 nagy gerezd fokhagyma

1 evőkanál natúr ételízesítő (elhagyható)

1 dl növényi tej (édesítetlen)

1 evőkanál apró szemű zabpehely, vagy zabliszt

só ízlés szerint

Elkészítés: 

Főzd meg a csalán leveleket sós vízbe.Tedd hozzá a fokhagymát  és az ételízesítő. Egy deci növényi tejet keverd össze a zabpehellyel vagy zablisztel,

Amikor a csalán puhára főtt  add hozzá a keveréket és aprítsd össze egy  botmixerrel. Szezámmaggal, tökmaggal megszórva, vagy növényi tejszínnel meglocsolva tálalhatjuk.

Vegetáriánus csalánleves

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg zsenge csalán

2 evőkanál rizs

2 evőkanál házi sós ételízesítő

1 evőkanál paprikakrém

4 cikk fokhagyma

olaj

1 evőkanál liszt

2,5 dl tej

szódabikarbóna

A csalánt alaposan megmosod, forró szódabikarbónás vízben pár percig főzzük, majd szűrd le. Mikor langyosra hűlt, éles késsel vágd apróra. Az áttört fokhagymát olajon megfuttatod add hozzá a lisztet, a paprikakrémet, az ételízesítőt meg a csalánt, és keverd össze. Öntsd fel  a tejjel meg 1 liter vízzel, tedd bele a rizst, még 15-20 percig főzzük. Félrehúzod 10 percig lefedve pihenteted, majd tálaljuk.

Székely csalánleves recept

Hozzávalók:

l kg. zsenge csalánlevél,

3-4 gerezd fokhagyma,

3 evőkanálnyi rizs,

2 dl. tejfel,

2db. tojássárgája,

őrölt fekete bors,

só,

1 citrom leve ( vagy ecet),

Elkészítés:

Megmosod a csalánt és leforrázod. A levet elöntve forró vízbe teszed. Hozzáadod a zúzott fokhagymát és a megmosott rizst. Fűszerezd  őrölt fekete borssal, sóval és citromlével, majd lassú tűzön készre főzöd.

Tálalás előtt a tojássárgáját  elkevered a tejföllel és a tányérok aljára tegyél belőle, majd erre merjed ki a forró levest. Pirított kenyérkockák illenek hozzá.

Csalán krémleves

Hozzávalók:

20 dkg  csalán hajtás   

0.5szál  póréhagyma   

1db  krumpli   

2dl  tejszín   

só   

szerecsendió   

diónyi    vaj   

Elkészítés:

A felkarikázott pórét a felolvasztott vajon futtasd meg, add hozzá a meghámozott és kockára vágott krumplit, néhány percig együtt dinszteld, majd a megmosott csalánt is add hozzá, hogy összeessen, majd sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 8 dl vízzel, lefedve puhára főzzük.

Amikor puha a krumpli, botmixerrel pépesítés, szerecsendióval fűszerezzük, a tejszínnel selymesítjük, keverd  és összemelegíted. Tejszínnel meglocsolva tálaljuk.

Medvehagymás csalánleves

Hozzávalók:

1csok    medvehagyma   

2 marék    csalánlevél   

1db    vöröshagyma   

1db    sárgarépa   

2db    krumpli   

7 dl    víz   

2dl    főzőtejszín   

5 dkg    vaj   

só   

őrölt színes bors   

1 tk    ételízesítő   

3db    tojás   

só   

olívaolaj

Elkészítés:

A medvehagymát és a csalánlevelet megmosod, alaposan le csepegteted, majd csíkokra vágod. A vöröshagymát  karikázd fel. A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk, majd felvágjuk kisebb kockákra. A vajat felhevíted, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.

Ezután  tedd hozzá a medvehagymát és a csalánlevelet, és pár percig párolod, hogy kissé összeessen, majd hozzáadod a krumplit és a sárgarépát. Alaposan összekevered, ízlés szerint megszórjuk ételízesítővel, sóval és őrölt borssal, majd pár perc után fel öntöd a vízzel.

Felforralod, majd mérsékeljük a lángot, és puhára főzöd. Amikor a krumpli és a sárgarépa puhára főtt,  vedd le a tűzről, add hozzá a tejszínt, és botmixerrel pépesítjük. Tedd vissza a tűzre, és kevergetve forráspontig melegítés, majd zárd  el a gázt, és tálalásig melegen tartsd

Üss fel egy tojást, sózd meg egy csipet sóval, majd villával alaposan keverd össze. Egy palacsintasütőt kikensz olajjal, majd beleöntöd  a felvert tojást, és megsütöd, mint a palacsintát. Mindegyik tojással így járj el. Ezután tekerd fel  úgy, mint a palacsintát, majd ízlés szerint vágd fel mindent. Tálaláskor a tányérba mered a levest, majd  helyezed rá a tojásmetéltet.

Csalánleves Feta sajttal

Hozzávalók:

Csalán levelek - 200 gramm

Burgonya - 200 gramm

Sárgarépa - 100 gramm

Hagyma - 150 gramm

Fokhagyma - 25 gramm

Sajt - 250 gramm

Vaj - 30 gramm

Húsleves - 2 liter (csirke használható)

Növényi olaj - 4 Art. kanál

Fűszerek - ízlés szerint

Adagok száma: 5-6

Hogyan készíthető "csalán leves feta sajttal

1. Hámozza meg a burgonyát és a sárgarépát, vágja le, adjuk hozzá a húslevest és tegyük a tűzre, amíg közepes hőn forralnak. A zöldségeket lággyá kell főzni. Fűszerek ízlés szerint. 2. Helyezze a serpenyőt egymás mellett a tűzre, és megsütjük az apróra vágott hagymát növényi olajban. Ezután adjon hozzá csalánokat, vajat, aprított fokhagymát és fűszereket.

Forraljuk alacsony lángon a fedél alatt körülbelül fél pohár vizet. 3. Amikor a burgonyaleves készen áll, és a serpenyőben lévő keverékből a felesleges folyadék megszűnik, ezeket a keverékeket keverjük össze egy serpenyőben, keverjük össze és forraljuk újra.

4. És most őrölje meg egy turmixgépben, amíg püré nem lesz. Tegye vissza ezt a pürét a serpenyőbe, és forralja fel újra. 5. És most öntsük a levest tányérra, és a sajtot minden tányérra morzsoljuk, amikor tálaljuk. Díszítsük és tálaljuk.

Tavaszi csalánleves

Hozzávalók:

1/2-3/4 kg 3-5 leveles csalán hajtáscsúcs(kb.fél tesco-s szatyor)tiszta helyről(erdő-liget-fasor-

gazos láprét-saját vegyszermentes szántó gyümölcsös)

1 tojásnyi vaj vagy 3 ek.étolaj(oliva nem jó,táji-

degen)

2-3 gerezd fokhagyma

3/4-1 L tej

1-2ek liszt vagy étkezési keményítő

1 db kemény főtt tojás személyenként

10-20 dkg füstölt sajt lehetőleg karaván

szárazon pirított zsemle,vagy kenyér kocka

só ízlés szerint

Elkészítés:

A csalán hajtásokat mosás után a zsiradékon a zúzott fokhagymával puhára párolom,miközben a tojást főzöm és a zsemlekockát amit felvágtam megpirítom.

A puha csalánt kézi krumplitörővel összenyomkodom, (botmixerrel nem guszta)a liszttel vagy keményítővel, elhabart tejjel felöntöm, ízlés szerint sózzuk ,össze-

forralom,3-5 percig főzöm.

Saláta leves csalánnal

burgonya 250 gramm • víz 600 milliliter • só 1 teáskanál

A burgonyát megmosod  kisebb kockákra vágod, majd sós vízben megfőzöd. Kb 15-20 percig. Zsírszegény tejet 350 ml. habtejszín 250 ml. finomliszt 30 gr. 1 teáskanál cukor.Ezekből habarást készítesz.Hozzá öntöd a krumplihoz és felforralod.

A csalán 40 gramm. A csalán leveleit megmossuk és apróra vágjuk. Add a leveshez és főzd kicsit. Fejes saláta 160 gramm. Mosd meg folyó víz alatt, és tépd apróra.

citromlé • ecet. Hozzáadjuk a leveshez, megkeverjük, levesszük a tűzről és a levest citrom lével vagy ecettel ízesítjük.

Csalánleves

Hozzávalók:

60 dkg zsenge csalán, 2 evőkanál házi ételízesítő, 1 evőkanál darált paprikakrém, 1 evőkanál zsír, 5 cikk fokhagyma, 1,5 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 4 tojás, só, ecet.

Elkészítése:

A csalánt megválogatjuk, megmossuk és forró vízzel leöntjük és 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk a zsír felén, rádobjuk a csalánt és felöntjük 1,5 l vízzel. Beletesszük az ételízesítőt meg a paprikakrémet és felforraljuk. A megmaradt zsíron világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, majd ráöntjük a levesre. A tojásokat egyenként beleütjük a levesbe és 3-4 percig főzzük, majd félre húzzuk a tűzről. A tejfölt kikeverjük kevés forró lével és ráöntjük az ételre, majd ízlés szerint ecettel savanyítjuk.

Tejszínes csalánkrémleves

Hozzávalók:

25 dkg zsenge csalánlevél, só, 1 kisebb burgonya (10 dkg), kb. 8 dl víz, 3 dl főzőtejszín vagy tejföl (a legjobb felesben), őrölt fekete bors

a leves betétjéhez:

2 szelet szikkadt rozsos barna kenyér

Elkészítés:

A frissen szedett csalán leveleket  langyos vízzel le mosod, hogy ne maradjon homokos vagy bogaras. Ezután enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórod éppen csak 2 percig forrald, majd szűrd le, hideg vízzel öblítse le.

Tisztítsd meg a burgonyát, kis kockákra vágd, 6 deci enyhén sózott vízben puhára főzöd ez kb. 15 perc. A csalánt hozzáadod, enyhén megborsozod, 3-4 percig főzöd. Mixerrell simára turmixolod. Egy kevés forró levest a tejszínnel simára keversz, így öntöd a többi leveshez.

A szárított kenyérszeleteket 1 centis kockákra aprítsd, egy serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül) megpirítod. Csak tálaláskor tedd a levesbe, nehogy idő előtt elázzon.

Csalánleves pirított gévagomba betéttel

Hozzávalók:

1 jó tenyérnyi gévagomba

1 kanál vaj + 1 kanál olaj (a gomba meg pirításához)

kanál zsír /olaj (a leveshez)

1 bögrényi forrázott, majd lehűtött, kicsavart csalán apróra vágva (részben más levélzöldségek is keverhető)

2 gerezd fokhagyma

fűszerek: só, fekete bors, kis kakukkfű, pici köménymag

Elkészítés:

Az apróra vágott fokhagymát zsiradékon pirítjuk, majd hozzáadjuk az összevágott csalánt (mehet bele szezonálisan más jóízű levélzöldség is az erdőből vagy ehető gaz a kertből), a vizet és a fűszereket. A levest készre főzzük habarás, sűrítés, krémesítés nélkül.

A fiatal gévagombát kockára vágjuk, vajon + pici olajon pirítjuk. Amikor kezd meg pirulni, sózzuk, fűszerezzük, majd közvetlenül a tányérba kimert levesbe tálaljuk.

Ízletes leves fiatal csalánból

csalánlevél - 350-400 gr.

burgonya - 3-4 db.

hagyma 1 db.

fokhagyma-2 fogíny

hagyma zöld

petrezselyem

só és bors ízlés szerint

A csalán leves elkészítése valóban nagyon gyorsan - 15 perc, és egy illatos és meg a hasznos első tanfolyam kész. Kezdjük zöldségek tisztításával. Hámozott burgonya apróra vágott kockákkal, hagymával és fokhagymával. Tűzre vettünk egy csésze sós vizet, és elküldtük az elkészített zöldségeket. Kesztyűket és a csalán leveleket helyeztük el. Ezután apróra vágja a leveleket.

Amikor a zöldségleves forralja, eltávolítjuk a habot és hozzáadjuk a csalánokat. Ebben a szakaszban, ha szükséges, hozzá adhatunk apróra vágott zöldhagymát és petrezselymet. De még ezen összetevők nélkül is nagyon finom lesz a leves.

Miután a leves forraljuk, keverjük, főzzük tovább 10 perc, bors. Próbáljuk meg a zöldségeket és a fű készenlétét, és távolítsuk el a tűzről. Süllyesztett keverő segítségével a folyékony levest leves pürévé alakítjuk, és tejföllel szolgáljuk az asztalon.