, 2022/5/6
Fedezd fel a legjobb egészséges nyári ételötleteket a szezonális alapanyagokból. Próbáld ki tápláló receptjeinket, beleértve a húsos, halas, vegetáriánus és vegán lehetőségeket.
Könnyű nyári ételeket keresel, amelyek gyorsak és egyszerűek, mégis táplálóak? Íme a nyári vacsoránk, amelyek segítenek átvészelni a forró éjszakákat.
Mivel szezon van és megfelelő mennyiségű egészséges hozzávaló van nem lesz nehéz dolgod elkészíteni őket.
Zöld shakshuka
Összetevők
1 evőkanál olívaolaj
1 póréhagyma, csak a világos rész, vékonyan felszeletelve
1 1/2 teáskanál őrölt kömény
1 1/2 teáskanál füstölt paprika
250 g fagyasztott spenót, felolvasztva, a felesleges folyadékot eltávolítva.
300 ml enyhén sűrített tejszín
1 1/2 csésze (180 g) fagyasztott borsó
200 g cukorborsó, vágva
4 Coles ausztrál szabadföldi tojás
100 g lecsöpögtetett perzsa fetta, morzsolva
Chiliszósz a tálaláshoz
Elkészítés
1. lépés
Melegítsd fel az olajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepes lángon. Add hozzá a póréhagymát, és kevergetve főzd 5 percig, vagy amíg a póréhagyma megpuhul. Add hozzá a köményt és a paprikát, és főzd 1 percig, vagy amíg aromás lesz.
2. lépés
Adjuk hozzá a spenótot és a tejszínt a serpenyőbe. Főzzük kevergetve 1-2 percig, vagy amíg átmelegszik. Adjuk hozzá a borsót és a cukorborsót. Forraljuk fel egy kicsit.
3. lépés
Egy nagy fémkanál hátuljával készítsünk 4 nagy mélyedést a borsókeverékbe. Óvatosan üss egy-egy tojást mindegyik mélyedésbe. Főzzük, részben lefedve, 5 percig, amíg a tojássárgája megpuhul, vagy amíg a tojások ízlésünk szerint meg nem főnek. Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg a fettával. Locsoljuk meg a chiliszósszal.
Zöldséges kabobok
Hozzávalók
2 közepes cukkini, 1" vastag félholdakra vágva
1 (10 unciás) csomag bébi bella gomba, megtisztítva és félbevágva
1 közepes vöröshagyma, karikákra vágva
2 kis citrom, nyolcadokra vágva
3 evőkanálnyi citrom
extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, reszelt
1 teáskanál frissen vágott kakukkfű, oregánó vagy rozmaring
csipetnyi törött pirospaprika pehely
Kosher só
Frissen őrölt fekete bors
Útmutató
Ha fából készült nyársakat használunk, áztassuk be vízbe 30 percre. Melegítsük elő a grillt közepesen magas hőfokra.
Minden nyársra cukkini-, gomba-, hagyma- és citromdarabokat fűzünk fel, felváltva.
Egy kis tálban keverd össze az olajat, a fokhagymát, a fűszernövényeket és a pirospaprikapelyhet. Kend be az egész nyársat, majd fűszerezd sóval és borssal.
Grillezd, időnként megforgatva, amíg a zöldségek megpuhulnak és kissé elszenesednek, 12-14 percig. Forrón tálaljuk.
Három bab saláta
Hozzávalók
1/3 c. vörösborecet
2 tk. kristálycukor
Kosher só
Frissen őrölt fekete bors
1/3 c. extra szűz olívaolaj
1 kis vöröshagyma, apróra vágva (kb. 1/2 c.)
1 (15 unciás) konzerv cannellini bab, lecsepegtetve és leöblítve.
1 (15 unciás) doboz vesebab, lecsepegtetve és leöblítve
1 (14,5 unciás) konzerv zöldbab, lecsepegtetve és leöblítve, vagy 1½ c. apróra vágott, blansírozott zöldbab.
1 c. lazán csomagolt friss petrezselyemlevél, apróra vágva
Útmutató
Egy nagy tálban keverd össze az ecetet, a cukrot, 1 teáskanál sót és ⅛ teáskanál borsot, amíg a cukor feloldódik, körülbelül 30 másodpercig. Fokozatosan adjuk hozzá az olajat, és addig keverjük, amíg össze nem keveredik. Keverd bele a hagymát, és tedd félre 5 percre.
Hajtsd bele a cannellini-, a vese- és a zöldbabot, valamint a petrezselymet. Óvatosan forgasd össze, hogy bevonja.
Tálaljuk azonnal, vagy hagyjuk lefedve pácolódni a hűtőszekrényben 1 órán át vagy akár egy éjszakán át. Tálalás előtt óvatosan keverd meg.
Cran-Orange kuszkusz saláta
Hozzávalók
3 csésze főzés nélküli gyöngyház kuszkusz (izraeli kuszkusz)
2 konzerv (14 uncia) garbanzo bab vagy csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve.
2 nagy köldöknarancs, meghámozva és feldarabolva
2 csésze friss bébispenót
1 csésze morzsolt kecskesajt
1 kis lilahagyma, apróra vágva
3/4 csésze szárított áfonya
1/2 csésze édesköményhagyma, vékonyan felszeletelve, az édesköményszálakat félretéve.
1/2 csésze apróra vágott pekándió, pirítva
8 friss bazsalikomlevél, apróra vágva, plusz még több a díszítéshez
1/2 csésze olívaolaj
1/4 csésze narancslé
1/4 csésze balzsamecet
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 teáskanál méz
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
Útmutató
Készítsük el a kuszkuszt a csomagolás utasításai szerint. Villával pelyhesítsük fel; hűtsük ki. Egy tálban keverjük össze a kuszkuszt és a következő 9 hozzávalót. Egy kis tálban keverjük össze a vinaigrette hozzávalóit, amíg el nem keverednek. Öntsük a salátára; forgassuk össze, hogy bevonja. Díszítsük további apróra vágott bazsalikommal és a félretett édesköményszálakkal.
Vegán Taco saláta
Hozzávalók
1 evőkanál repceolaj
1 közepes méretű paprika, apróra vágva
1 kis hagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csomag (12 uncia) fagyasztott vegetáriánus húsdarabok
1-1/2 csésze salsa, elosztva
1 evőkanál chilipor
1 teáskanál őrölt kömény
8 csésze tépett római kömény
1 doboz (15 uncia) fekete bab, leöblítve és lecsepegtetve
1 csésze durvára tört tortilla chips
1 csésze fagyasztott kukorica, felolvasztva
2 római paradicsom, apróra vágva
1 közepes méretű érett avokádó, meghámozva és felkockázva
1/4 csésze apróra vágott friss koriander
1/4 csésze vegán ranch salátaöntet
Lime-szeletek, opcionálisan
Útmutató
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a paprikát és a hagymát; főzzük és keverjük, amíg megpuhul, 5-7 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát; főzzük még 1 percig. Keverjük bele a morzsákat, 3/4 csésze salsát, a chiliport és a köményt; főzzük és keverjük, amíg átmelegszik, 3-5 percig.
Egy nagy tálban keverd össze a salátát, a babot, a tortillachipset, a kukoricát, a paradicsomot, az avokádót, a koriandert és a morzsás keveréket. Keverd össze a maradék salsát és a vegán ranchot, pórusozza a salátára, és forgasd össze, hogy bevond. Kívánság szerint lime-szeletekkel tálaljuk.