, 2022/5/5
A szezonális zöldségekből való táplálkozás most még egyszerűbbé vált ezzel a gyors és egészséges szezonális zöldséges köretet tartalmazó listával, amelyek 30 perc alatt vagy annál rövidebb idő alatt elkészíthetők.
A legtöbb ételhez mindössze 10 vagy annál kevesebb hozzávaló szükséges (nem számítva az olyan éléskamrai alapanyagokat, mint az olívaolaj vagy a só és a bors), és a hosszabb sütési/sütési időt igénylő ételek kivételével minden recept 30 perc vagy annál rövidebb idő alatt elkészíthető, minimális előkészítési idővel.
Könnyű brokkoli feta sajttal
Hozzávalók
2 nagy fej brokkoli kb. 1 1/2 kiló
2-3 zöldhagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1/2 teáskanál kóser só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
3 evőkanál feta sajt
Útmutató
Vágjuk a brokkolit szálasra, a zöldhagymát pedig vékonyan szeleteljük fel.
Egy 10 hüvelykes serpenyőben közepes lángon hevítsd fel az olívaolajat a brokkolivirágokkal együtt, és időnként megkeverve párold 5 percig. Add hozzá a zöldhagymát, és fűszerezd sóval és borssal. Főzzük még 2-3 percig, amíg a brokkoli ropogós-zsenge lesz és foltokban megbarnul.
Adjuk hozzá a fetát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk tovább, és tálaljuk.
Parmezános fokhagymás-fűszeres zoodles
Hozzávalók
4 fő részére köretként
3 hosszú, vékony cukkini
frissen reszelt parmezán sajt
A fokhagymás-fűszeres vajhoz
nagy csipet steakfűszer (bolti vagy lásd a recepthez tartozó megjegyzéseket)
1 rúd sózott vaj (1/2 csésze), szobahőmérsékletűre lágyítva.
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöldet
1 evőkanál finomra vágott friss rozmaring
1 evőkanál finomra vágott friss kakukkfű
1 gerezd fokhagyma, préselve vagy aprítva
frissen facsart citromlé
Útmutató
Spirálozzuk fel a cukkinit a legvastagabb tésztalapát segítségével, hogy zoodles-t készítsünk, majd adjuk egy tál tetejére állított szűrőbe. Enyhén sózd meg, majd ujjaiddal forgassd össze, hogy bevonja, és tedd a hűtőszekrénybe 30 perctől egy óráig, hogy a felesleges folyadék lecsöpögjön. Vedd ki a zoodles-t a hűtőből, majd konyhai vagy papírtörlővel nagyon szárazra töröld.
Közben egy kis tálban keverd össze a fokhagymás-fűszeres vaj hozzávalóit, majd keverd össze, és tedd félre. Elkészíthető több nappal előre, de akár több hétre is, mivel a vaj jól fagyasztható.
Miután a zoodles lecsepegtetve és szárazra nyomva, melegíts fel egy 12"-os serpenyőt közepes-magas hőfokon. Adjunk hozzá 2 evőkanál fokhagymás-fűszeres vajat, majd miután megolvadt, adjuk hozzá a zoodles-t, és pároljuk ropogósra, 2-3 percig, ha szükséges, adjunk hozzá még fokhagymás-fűszeres vajat. Kapcsold le a hőt, majd reszeld bele a parmezán sajtot ízlés szerint. Azonnal tálaljuk.
Füstös sült karfiol
Hozzávalók
1 nagy fej karfiol
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1-2 teáskanál füstölt paprika
Só
Megjegyzések
Szükséged lesz még a következőkre: Sütőlemez vagy kis sütőedény
Útmutató
Helyezz egy rácsot a sütő közepére, és melegítsd elő 400 fokra. Ha szeretnéd, bélelj ki egy sütőlapot alufóliával a könnyebb takarítás érdekében. Húzd le a leveleket a karfiol alapjáról. Vágd le a szár alsó részét.
Vágd le a szárat egy karfiolfejről.
Vágd a karfiolfejet négy negyedbe.
Minden negyedet 6-8 darabra szeletelünk. Minden egyes karfiolon minél több lapos felületet akarunk-- a lapos felületek karamellizálódnak a legjobban. A karamellizáció a sült karfiol ízének kulcsa.
Öblítsd át alaposan az összes karfiolt egy szűrőben. Rázd szárazra őket. Terítsd ki a karfiolt a tepsibe vagy serpenyőbe.
Vágd a karfiolt virágokra.
Csepegtesd meg a karfiolokat egyenletesen 1 evőkanál olívaolajjal. Én egy mérőkanálnyi olívaolajat használok, így könnyebb felmérni, hogy mennyi olajat használok, mintha egyenesen az üvegből önteném. Forgassuk meg a virágokat, hogy teljesen bevonjuk őket olajjal - ehhez a lépéshez tiszta kezet használok.
Olívaolajjal meglocsolom a tepsiben lévő karfiolvirágokat.
Szórjuk meg a karfiolt egyenletesen füstölt paprikával és ízlés szerint sóval. Legyünk bőkezűek a sóval-- a füstölt paprika akkor énekel igazán, ha sóval kombináljuk.
Sütőlapon lévő karfiolvirágok, paprikával és sóval bevonva.
Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe, és hagyd a karfiolt 10 percig sülni.
A karfiolvágásból származó maradékokat egy tálba tesszük az olajjal.
Vedd ki a sütőlapot a sütőből. Keverd meg a karfiolt a tepsiben, a darabokat a lap külső oldaláról a belső oldal felé mozgatva, és fordítva.
Extra kis karfioldarabokat adunk a tepsibe.
Tedd vissza a sütőlapot a sütőbe. Hagyd a karfiolt még 10-20 percig sülni, amíg nagyon puha nem lesz. Amikor kész, villával könnyen át lehet majd szúrni. Figyeljünk oda a karfiolra, viszonylag gyorsan barnára sülhet és megéghet, ha nem vigyázunk. Forrón tálaljuk.
Sült burgonya szeletek
ÖSsszetevők
4 közepes méretű ruszin burgonya, szeletekre vágva
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál paprika
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
Friss petrezselyem, apróra vágva
Útmutató
Melegítsd elő a sütőt 400 F-ra, és helyezd a sütőrácsot középre.
Mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk negyedekre a burgonyát, majd negyedenként 2-3 szeletre.
Egy nagy tálban keverd össze az olívaolajat, a kakukkfüvet, a paprikát, a fokhagymaport, a tengeri sót és a fekete borsot. Dobjuk össze a felszeletelt burgonyaszeleteket, és jól fedjük be a fűszerekkel és az olívaolajos keverékkel.
Rendezd a burgonyát egy rétegben 2 fóliával bélelt tepsibe. Süsd 400 F-on kb. 30 percig, félidőben megfordítva a burgonyát.
Melegen tálaljuk, és díszítésként szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, valamint igény szerint frissen reszelt svájci sajttal.
A kelbimbó szerelmesei
Hozzávalók
1 1/2 font kelbimbó, félbevágva
1/4 csésze halszósz
1/4 csésze barna cukor
1 teáskanál sriracha
1 teáskanál pirospaprika pehely
1 teáskanál szezámolaj
1 teáskanál rizsecet
Módszer
Melegítsük elő a sütőt 400°F-ra.
Egy kis tálban keverjük össze a halszószt, a barna cukrot, a srirachát, a pirospaprikapelyhet, a szezámolajat és az ecetet.
Egy nagy tálban forgasd össze a kelbimbót az öntet felével.
Egyetlen rétegben terítsük szét egy sütőlapon, és tegyük a középső rácsra. Hagyja sülni 15 percig, majd állítsd be a sütőbe még egy percre, hogy még ropogósabb legyen.
Még melegen forgasd össze a kelbimbót a maradék öntettel és opcionális friss fűszernövényekkel, például mentával vagy korianderrel. Jó étvágyat!