, 2022/5/6

Imádod a zabpelyhet, de a forró nyári hónapokban lemondasz róla, mert már a gondolatától is megizzadsz, hogy egy tál gőzölgő zabpelyhet egyél! Megértelek, és van egy megoldásom... az éjszakai zab!

overnight oats recipe

Az éjszakai zab különleges helyet foglal el a szívemben, mióta 2009-ben felfedeztem. Annyira könnyű elkészíteni, és az ízkombinációk valóban végtelenek. Imádom, hogy mindent előkészíthetek előző este, és egy finom reggelire ébredhetek. Nagyon sokféle ízesítéssel kísérleteztem már, de ebben a bejegyzésben szeretném megválaszolni az összes overnight oats kérdésedet, és megosztani az alapreceptemet.

Egy éjszaka alatt felszívja a folyadékot, ami kellemesen krémes textúrát eredményez. Az instant, gyorsfőző és acélból vágott zab nem működik, mert nem szívja magába a folyadékot úgy, mint a sodort zab. Próbáld ki az éjszakai acélból vágott zab receptemet, ha jobban szereted!

Tej - Az éjszakai zabot bármilyen típusú tejjel elkészítheted. Én személy szerint szeretem a nem diétás lehetőségeket, és általában cukrozatlan mandulatejet használok az éjszakai zabhoz.

Joghurt - A joghurt extra krémes textúrát ad az éjszakai zabnak, miközben egy kis fehérjét is ad hozzá. Én személy szerint szeretem a natúr görög joghurtot használni, mivel ez tartalmazza a legtöbb fehérjét és a legkevesebb cukrot. Ha vegán vagy tejmentes éjszakai zabot szeretne készíteni, használhat tejmentes joghurtot, vagy kihagyhatja a joghurtot, és használhat további tejet.

Chia magok - A chia magok opcionálisak, de én szeretem őket, mert egy kis rostot, fehérjét és omega-3 zsírsavat adnak hozzá, és segítenek felszívni a folyadék egy részét, ami sűrűbb állagot ad a zabnak.

Adalékok + feltét - Itt lehetsz kreatív. Csakúgy, mint a hagyományos zabpehely esetében, van néhány klasszikus adalékanyag, mint a vaníliakivonat, őrölt fahéj, juharszirup (vagy méz) és egy csipetnyi tengeri só, amelyek igazán feldobják az ízét, és szuper ízletessé teszik az éjszakai zabot.

Íme az overnight zab alapreceptje zabpehellyel, tejjel, joghurttal

Hozzávalók

Alapvető Overnight Oats

½ csésze régimódi zabkorpa

½ csésze tej, bármilyen tej megfelel, de én szeretem a cukrozatlan mandulatejet.

1/4 csésze natúr joghurt vagy 1/4 csésze tej, én görög joghurtot használok.

1-2 teáskanál juharszirup vagy méz, vagy az Ön által kedvelt édesítőszer.

1 teáskanál chia mag, opcionális

1/2 teáskanál vanília kivonat, opcionális

csipetnyi tengeri só

tetszés szerinti feltét: gyümölcs, dióvaj, diófélék, magvak stb.

Csokoládé chipes éjszakai zab

2 evőkanál csokoládéforgács

Mogyoróvajas éjszakai zab

1 evőkanál mogyoróvaj

Berry Overnight Oats

1/4 csésze friss bogyós gyümölcsök, én a szeletelt epret és áfonyát szeretem a legjobban.

Útmutató

Alap Overnight Oats

Tegyük a zabot, a tejet, a joghurtot, a juharszirupot, a chia magot, a vaníliát és a tengeri sót egy befőttesüvegbe vagy fedeles tárolóedénybe. Keverd össze a hozzávalókat. Tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Ha sietsz, lerövidítheted az áztatási időt 2-4 órára.

Másnap reggel (vagy amikor készen áll az evésre) ved le a fedelet, és keverd meg a zabot alaposan. Ha túl sűrűnek tűnik, adhatsz még egy kis tejet, hogy fellazítsd a keveréket. Tedd a tetejére a kedvenc feltéted, és élvezd. A zabot egyenesen az üvegből is fogyaszthatod, vagy tálaláshoz tálba öntheted.

Az éjszakai zab akár 5 napig is eláll a hűtőben, lezárt, légmentesen záródó edényben.

Csokoládés chipes éjszakai zab

Keverj 1 evőkanál csokoládéforgácsot az éjszakai zabkeverékbe az előkészítés során, majd tálaláskor szórd meg a zabot a maradék csokoládéforgáccsal.

Mogyoróvajas éjszakai zab

Keverj 1/2 evőkanál mogyoróvajat az éjszakai zabkeverékbe, amikor elkészíted, majd tálaláskor locsold meg a zabot a maradék mogyoróvajjal.

Bogyós éjszakai zab

Keverj 2 evőkanál bogyós gyümölcsöt az éjszakai zabkeverékbe, amikor elkészíted, majd tálaláskor hintsd meg a zabot a maradék bogyós gyümölcsökkel.

Mogyoróvajas Overnight Oats (5 hozzávaló!)

Hozzávalók

ZAB

1/2 csésze cukrozatlan sima mandulatej (vagy más tejmentes tej, például kókusz, szója vagy kender!)

3/4 evőkanál chia mag

2 evőkanál natúr sózott mogyoróvaj vagy mandulavaj (krémes vagy ropogós // vagy más dió- vagy magvajjal helyettesíthető).

1 evőkanál juharszirup (vagy kókuszcukor, bio barna cukor vagy stevia ízlés szerint)

1/2 csésze gluténmentes zabpehely (a legjobb a zabpehely, szemben az acélból vágott vagy gyorsfőzött zabpehellyel).

Szeletelt banán, eper vagy málna

Lenmagliszt vagy további chia magok

Granola

Útmutató

Egy befőttesüvegbe vagy egy fedeles kis tálba tegyük bele a mandulatejet, a chia magot, a mogyoróvajat és a juharszirupot (vagy más édesítőszert), majd keverjük össze egy kanállal. A mogyoróvajat nem kell teljesen összekeverni a mandulatejjel (ha így teszünk, maradnak mogyoróvajas örvények, amelyeket másnap is élvezhetünk).

Add hozzá a zabot, és keverje még néhányszor. Ezután egy kanállal nyomkodd le, hogy az összes zabot megnedvesítse és elmerítse a mandulatej.

Fedjük le szorosan egy fedővel vagy pecséttel, és tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára (vagy legalább 6 órára), hogy megdermedjen/beázzon.

Másnap nyisd ki és fogyaszd el úgy, ahogy van, vagy díszítsd a kívánt feltétekkel.

OPCIONÁLIS: A zabot mikrohullámú sütőben is felmelegítheted 45-60 másodpercig (csak győződj meg róla, hogy az üveg tetején van elég hely a táguláshoz és a túlcsordulás megakadályozásához), vagy tedd át a zabot egy serpenyőbe, és közepes hőfokon melegítsd, amíg átmelegszik. Ha a zab túl sűrű/száraz, szükség szerint adj hozzá több folyadékot.

Az éjszakai zab 2-3 napig eláll a hűtőben, bár tapasztalataink szerint az első 12-24 órában a legjobb. Nem fagyasztóbarát.

Base Overnight Oats Hozzávalók

Ismerd meg, hogyan készítsd el a tökéletes adag éjszakai zabot! Ez az egyik legegyszerűbb, főzés nélküli reggeli lehetőség, amely egészséges, elkapkodható reggelit hagy maga után, amit egész héten élvezhet. Bónusz - végtelenül személyre szabható!

Ha szereted az egészséges reggeli ötleteket, de nem szeretnél reggelente sok munkát végezni, az éjszakai zabot neked találták ki. Őszintén szólva olyan egyszerű, mint összekeverni pár hozzávalót egy befőttesüvegben, betenni a hűtőbe, és másnap reggel már fogyaszthatod is. Ennyi az egész! Nincs főzés, sütés, és még csak extra edényeket sem kell összekoszolnod. Ez egy teljes győztes minden szempontból.

Az éjszakai zab szépsége, hogy olyan egyszerűvé vagy kreatívvá teheted, amilyenné csak szeretnéd. Az alaprecept önmagában is finom, és laktató. De ha szeretnéd feldobni, különféle feltéteket és keverékeket adhatsz hozzá, például friss gyümölcsöket, dióféléket, magvakat, fűszereket, lekvárokat és még sok mást. Ma megosztok veletek néhány ötletet, de mint mindig, osszátok meg velünk az overnight oats kreativitásotokat az alábbi hozzászólásokban!

Alap Overnight Oats hozzávalók

Bár technikailag csak zabpehelyre és tejre van szükséged az éjszakai zab elkészítéséhez, én mindig adok hozzá chia magot, joghurtot és egy kis juharszirupot az alapreceptemhez. Ettől lesz ultra krémes és finom!

Zabpehelyliszt: Ügyeljen arra, hogy régimódi zabkorpát használjon a legjobb textúra érdekében. És ne feledje, hogy minősített gluténmentes zabot keressen, ha gluténérzékeny vagy cöliákiás.

Tej: Használhat tejterméket vagy tejmentes tejet (például mandulatejet, zabtejet vagy kesudiótejet), és igen, még a víz is működik. Csak attól függ, mennyire szeretnéd krémesnek.

Joghurt: Egy egyszerű görög joghurt vagy tejmentes joghurt extra krémességet, fehérjét és egy csipetnyi fanyar ízt biztosít.

Chia magok: Ezek a varázslatos kis magvak zselésítik a zabot, hogy krémes és sűrű legyen. Ráadásul tele vannak egészségügyi előnyökkel, és tápanyaglöketet adnak.

Juharszirup: Az olyan természetes édesítőszerek, mint a juharszirup vagy a méz gyönyörűen keverednek a zabba. Mindig olyan keveset vagy annyit adhat hozzá, amennyit csak szeretne.