, 2022/4/28

Egy egyszerű, finom recept a Fermentált csípős szószhoz friss nyári chiliből, különösebb felszerelés nélkül, mindössze 20 perc kézügyességgel! Ismerd meg, hogyan készíts erjesztett csípős szószt - egy egyszerű módja annak, hogy fokozd és tartósítsd a kerti chilibőségét, hogy egész télen felhasználhasd. Tele van egészséges probiotikumokkal, ez az egyszerű recept számos egészségügyi előnnyel jár. Ráadásul egyszerűen jó íze van!

fermented hot sauce

Sokaknak, akiknek kertjük van, ez a betakarítás szezonja. Íme egy egyszerű módja annak, hogy felhasználjátok az összes chilit, ami odakint nő, és olyasmit csináljatok belőlük, ami a hideg hónapok alatt egy kis napsugaras csókot hoz nektek - erjesztett csípős szósz! Mielőtt megijednél - tudnod kell, hogy ez mindössze 20 perc tényleges gyakorlati időt vesz igénybe, és nem igényel különleges felszerelést. Nevetségesen egyszerű!

Hogyan készítsünk erjesztett csípős szószt:

Első lépés: Tölts meg egy 2 literes üveget bármilyen friss csípős chilivel, hagymával, fokhagymával és vékonyra szeletelt sárgarépával. A csípős chilit mérsékelheti paprikával, ha enyhébb változatot szeretnél. Csak maradj az azonos színpalettánál, hogy az erjesztett csípős szósz színes és élénk maradjon.

Ebben a receptben Padrone paprikát használtam, egy pirosra vált spanyol fajtát, amelyet a termelői piacunkon találtam. De nyugodtan használj bármilyen fajtát, vagy keveréket. Összesen körülbelül 1 fontra lesz szükséged. (Ezt a receptet könnyen megfelezheted)

Második lépés: Készítsünk sós vizes páclét, 1 1/4 teáskanál finom tengeri sót használva egy csésze meleg vízhez.

Sóarány az erjesztéshez:

Fontos, hogy a só és a víz aránya megfelelő legyen. A nem elegendő só lehetővé teheti az egészségtelen baktériumok elszaporodását. A túl sok só elpusztítja az összes baktériumot, és a chili nem fog erjedni. Ha több vizet kell az üvegbe tölteni, akkor ennek megfelelően adj hozzá sót.

Használj 1 1/4 teáskanál finom tengeri sót 1 csésze vízhez.

Itt 5 csésze vizet használtam, így 1 1/4 teáskanál sót adtam x 5 csésze víz = nagyjából 6 1/4 teáskanál finom őrölt tengeri só. A víz enyhe felmelegítése segít a só feloldásában.

Harmadik lépés: Kombináld össze! Öntsd a sós sós vízben lévő páclét a chilire, és nyomd le őket, hogy teljesen a sós víz alá kerüljenek.

Negyedik lépés: Mérjük le a chiliket. Használhatsz egy erjesztési súlyt, például ezt a változatot, amit nagyon szeretek, és ami tökéletesen elfér egy befőttesüvegben, hogy mindent víz alatt tarts. Ha nem tudunk, egy vízzel teli cipzáras zacskót is használhatunk súlyként, csak tegyük ezt a tetejére.

Egyszerű erjesztett csípős szósz

Késő nyáron és kora ősszel a helyi termelői piacon érett csípős paprikával teli kosarakat találsz. És az egyik legjobb módja annak, hogy felhasználja ezt a tüzes bőséget, ha a paprikákat egy üvegbe dobja sok fokhagymával, és erjesztett csípős szószt készít.

Mi ez?

Az erjesztett csípős szósz egy fűszeres, enyhén savas szósz, amelyet csípős chilipaprika és más összetevők erjesztésével készítenek egy üvegben vagy edényben. Az idő múlásával az íz elmélyül, egyre összetettebbé és savasabbá válik, ahogy a jótékony baktériumok munkához látnak.

A világ legkedveltebb csípős szószainak többsége - a Tobascótól a Sriracháig - az erjesztőedényben kezdődik, és ez azért van, mert az erjedés adja a csípős szósz élénk savasságát és mély, összetett ízét, amely idővel lassan fejlődik. És szerencsére egyszerű elkészíteni őket. Csak dobáld a csípős, érett chilipaprikát egy befőttesüvegbe, sok fokhagymával és más fűszerekkel, ahogy neked tetszik, majd fedd le sós vízzel, és várj.

Mi van benne?

Az erjesztett csípős szósz elkészítéséhez a legegyszerűbb esetben is csak három összetevőre van szükség: friss paprikára, sóra és vízre. Ezek az összetevők képezik a csípős szósz alapját. A szósz ízét és összetettségét azonban további összetevők hozzáadásával fokozhatja. Az almafélék, például a fokhagyma és a hagyma, valamint a fűszernövények, a fűszerek, sőt még a gyümölcsök is jól működnek a házi készítésű csípős szósz ízének fokozására.

A friss chili az alapja egy jó házi csípős szósznak, akár erjesztett, akár nem. A teljesen érett chilipaprikák a legjobbak az erjesztett szósz elkészítéséhez, ezért inkább sárga, narancssárga vagy piros chilipaprikát keressen, mint zöldet. A fresnói paprika, az aji amarillo és a scotch bonnet jól használható fermentált csípős szószhoz, akárcsak a teljesen érett jalapeño, a thai chili vagy a serrano. Az enyhébb mártáshoz édes paprika, például paprika is adható hozzá.

A fokhagyma mélységet adhat a szósznak, és földelő jegyet biztosít, amely mérsékli a friss chilipaprika tüzes csúcsjegyeit.

A gyümölcsök is ízletes kiegészítői lehetnek a házi csípős szósznak. Természetes édessége egyensúlyt teremthet a chilipaprikák forróságához. A citrusfélék, például a tangarin, a lime vagy a narancs különösen finom, de sok házi szakácsnak szerencsés az áfonya vagy akár az ananász hozzáadása a szószhoz.

A fűszerek és más aromák egyensúlyt hozhatnak a mártásba. A gyömbér,a kurkuma, a szecsuáni bors, a hibiszkuszvirág, sőt a szegfűbors is jól működhet, attól függően, hogy milyen teljes ízprofilt szeretne.

A só a legtöbb erjesztett ételhez szükséges összetevő. A legjobb, ha minimálisan feldolgozott, adalékanyagoktól mentes sót használsz az erjesztéshez.

Milyen felszerelésre van szükség?

Az erjesztés alapvetően egyszerű. Az erjesztett csípős szósz, valamint sok más erjesztett élelmiszer elkészítéséhez néhány kulcsfontosságú berendezésre, többek között egy edényre és egy fedőre van szükséged. A csípős szósz esetében szükséged lesz egy nagy sebességű turmixgépre is.

Az erjesztőedény lehet olyan egyszerű, mint egy befőttesüveg. Kifejezetten erjesztésre tervezett edényeket és befőttesüvegeket is vásárolhat.

Egy légzsilip vagy erjesztőfedél segít abban, hogy az erjedés során természetesen felhalmozódó szén-dioxid távozni tudjon, ugyanakkor megakadályozza az oxigén szabad áramlását, ami hozzájárulhat a penészképződéshez.

Az üvegből készült erjesztési súlyok hasznosak, de nem elengedhetetlenek, és segítenek abban, hogy a chilit az erjedés során víz alatt tartsa, megakadályozva a penész kialakulását és biztonságban tartva a leendő forró szószát.

Az erjesztett chilipaprikák pürésítéséhez és házi csípős szószá alakításához turmixgépre van szükség. Ha nincs turmixgépe, akkor a paprikát és a sós páclét konyhai robotgépben is pürésítheti.

Hogyan készítsünk erjesztett csípős szószt

Ennek a csípős szósz receptnek az elkészítése, mint a legtöbb erjesztett élelmiszer esetében, könnyebb, mint gondolnád, és meglehetősen egyszerű. Két elsődleges lépést igényel: a chilipaprika erjesztését, majd a szósz turmixolását.

Készítsük elő a hozzávalókat. A chilit és minden más hozzávalót érdemes előre előkészíteni. A chilit leöblíted, hogy eltávolítsd a törmeléket, majd levágod a szárvégét. A chilipaprikák durvára vágása is felgyorsíthatja az erjedést.

Keverd össze a páclét. A fermentáláshoz használt sós lében tipikusan 2%-os sótartalmú sós lében kell erjeszteni; azonban mind a csípős, mind az édes paprikák esetében a magasabb sótartalom az optimális, és ezeket az összetevőket általában 3-3,5%-os sós lében kell fermentálni. A sót és a vizet összekeverheted a tűzhelyen, majd hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, mielőtt hozzáadnád a chilipaprikához.

Kombináld a chilit és a sós páclét. Körülbelül két hét múlva a chilipaprikák erjedése befejeződik, és készen áll a mártás elkészítésére. A chilit és minden más hozzávalót, valamint a sós páclé egy részét együtt pürésíted a mártáshoz.

Szűrd le a kész csípős szószt. Ha hígabb mártást szeretnél, akkor ha szeretnéd, le is szűrheted.

Tippek a csípős szósz elkészítéséhez

Bár az erjesztett csípős szósz készítése egyszerű, van néhány trükk, amit érdemes szem előtt tartani, hogy minden alkalommal jól sikerüljön. Ha odafigyelünk az összetevők minőségére és változatosságára, valamint a megfelelő erjesztési technikákra, az nagyban befolyásolhatja a szósz minőségét.

Távolítsd el a csípős paprikák magjait, ha enyhébb csípős szószt szeretnél.

Használj többféle friss paprikát. A chilipaprikák íze változó. Ennek megfelelően egyeseknek füstös, másoknak keserű, megint másoknak édes jegyei vannak. Ha többféle paprikát használsz, a legmélyebb és legösszetettebb ízt kapd a szószából.

Használj érett chilit. Az erjedés felerősíti az éretlen, zöld csípős chiliben érzett keserű jegyeket. Az érett chilipaprikák használata kiküszöböli ezt a keserűséget, és jobb ízt adhat a csípős szósznak.

Használj szűrt vagy klórmentes vizet. A klórozott víz akadályozhatja a sikeres fermentációt, ezért használj jó vízszűrőt, vagy klórmentesítse a vizet úgy, hogy egy éjszakán át állni hagyod, mielőtt hozzáadod a chilihoz.