, 2022/4/28

A fekete rizs egyike a maroknyi szuperélelmiszereknek. Ez a rizs annyira ízletes, és nagyon egyedi a megjelenése, mivel mélylila színűre főz. Ez a rizs nagyszerűen illik szinte bármilyen ételhez, mint egy szép, egészséges köret. Szeretem lazaccal és friss zöldségekkel készíteni.

black rice recipes

Diós ízének és feltűnő lila árnyalatának köszönhetően a fekete rizs, más néven tiltott rizs, az egyik kedvenc gabonafajtám volt, amikor Austinban éltünk. Az élelmiszerboltban a nagy kiszerelésű tárolókból vettem, és alig vártam, hogy hazaérve salátákhoz és tálakhoz adhassam. Nem tudom, miért esett ki a rotációból, amikor elköltöztünk, de miután tavasszal, nyáron és ősszel is folyamatosan ettem, örömmel jelenthetem, hogy nálunk a fekete rizs örökre visszatért.

Mi az a tiltott rizs?

Ha eddig csak fehér és barna rizst főztél, akkor talán elgondolkozol azon, hogy "mi is az a tiltott rizs?". Ez egy jogos kérdés. Ez az örökzöld rizsfajta nem gyakori. Más rizsfajtákhoz képest alacsony a terméshozama, ezért nem termesztik annyit, mint a nagyobb hozamú, hagyományos fajtákat. Még az ősi Kínában is ritka volt. Sőt, a "tiltott rizs" elnevezés onnan ered, hogy csak az ősi kínai királyi családok fogyaszthatták.

A fekete rizst mégis érdemes felkutatni. Imádom diós ízét és rágós állagát, ráadásul rendkívül tápláló. Sötét színe az antociánoknak nevezett erős antioxidánsoknak köszönhető. Gazdag vasban, és ez egy teljes kiőrlésű rizsfajta is. Ez mit jelent? Nos, a fehér rizzsel ellentétben a legkülső rétege érintetlen marad a feldolgozás során. Ennek eredményeképpen rengeteg rostot tartalmaz. Szerintem imádni fogod!

Hogyan főzzük a fekete rizst

A fekete rizs főzése a tűzhelyen egyszerű. Valójában nagyon hasonlít a barna rizs főzéséhez! A következőket kell tennie:

Először öblítsük le a rizst. Ez a lépés segít eltávolítani a keményítőt, amely a főzés során csomósodást okozhat.

Ezután tedd egy fedeles lábasba. 1 csésze rizshez keverjen hozzá 1 3/4 csésze vizet és 1 teáskanál olívaolajat. Forrald fel, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra, fedd le, és párold 30 percig.

Végül hagyd a rizst gőzölni. Vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni még 10 percig.

Villával pelyhesítsük fel, és fogyasszuk!

Fekete rizs tálalási javaslatok

Ízesítsd a rizst sóval és borssal, és tálald köretként, vagy használd fel kedvenc rizsreceptjeidhez! Különösen szeretem a tiltott fekete rizst gabonatálak alapjaként használni. Próbáld meg hozzáadni a következő 15 rizses tál recept bármelyikéhez, vagy készítsd el saját táladat ezekből az összetevőkből:

A rizs, természetesen! Kezdd egy ágyban főtt tiltott fekete rizzsel.

Egy fehérje. A fekete rizs nagyon szépen párosul sült tofuval, tempeh-vel és tojással. Próbáld ki a puhára főzést vagy a napraforgós főzést.

A kedvenc zöldségeid. Dobj bele egy marék friss zöldséget, vékonyra szeletelt retket vagy reszelt sárgarépát. A sült brokkoli, spárga, kelbimbó vagy butternut tök is nagyszerű lenne! A lehetőségek tárháza végtelen. Egy ízletes szósz. Kösd össze az egészet mogyoróöntettel, tahiniöntettel, gochujang-mártással vagy korianderes lime-öntettel.

Camarga fekete rizs süllővel és garnélarákkal citromos mártásban

Nem kell rengeteg pénzt költeni ahhoz, hogy ötcsillagos vacsorát kapj. Próbáld ki ezt a receptet Camarga fekete rizs süllővel és garnélarákkal citromos mártásban . Ez a gazdag és ízletes előétel egy kiadós étkezést kombinál a költségvetésben. Ügyelj arra, hogy előre tervezz, mert ezeket a dekadens kézzel tartott finomságokat tálalás előtt legalább egy órára be kell hűteni. Reméljük, hogy te és szeretteid ugyanúgy élvezitek ezt az ételt, mint mi.

Hozzávalók

2 adag

180 gramm fekete rizs

300 gramm süllő (kis négyzetekre vágva)

8 garnélarák

40 gramm vaj

1 citrom (leve)

halászlé

fekete őrölt bors

extra szűz olívaolaj

Útbaigazítás

A rizst főzzük meg a halászlében.

Kicsivel több mint háromszor annyi húslevest használjunk, mint rizst.

Főzzük közepes lángon 40 percig.

Kókuszos fekete rizs puding

Hozzávalók

5 adag

2 1/2 csésze víz

1 csésze fekete rizs (thaiföldi)

1 csésze könnyű kókusztej

1/4 csésze kókuszreszelék (édesítetlen)

3 evőkanál barna cukor

1/2 teáskanál só

Hogyan készítsünk fekete rizs piláfot!

Pároljuk meg a hagymát vagy mogyoróhagymát, adjuk hozzá az aromákat és a húslevest, fedjük le, és főzzük óvatosan 25-30 percig, amíg a folyadék felszívódik.

A legfinomabb, de több lépés.

Miért kellene MINDENKINEK tiltott fekete rizst ennie! Plusz 3 egészséges módja a fekete rizs főzésének - tűzhelyen, Instant Potban és Pilafban! Egy egészséges vegán gluténmentes köret, tele erős egészségügyi előnyökkel. A legtáplálóbb rizs, amit találhatsz!

Spanyol paella

Hozzávalók

2 csésze SunRice fekete rizs

1 liter csirkealaplé

2 evőkanál olívaolaj

2 Chorizo kolbász, szeletelve

350 g csirkecomb filé, 3 cm-es darabokra vágva

1 barna hagyma, kockára vágva

4 gerezd fokhagyma, összezúzva

1 piros paprika, apróra vágva

1 evőkanál füstölt paprika

400 g Egész tintahal, megtisztítva, cső és csápok felszeletelve

3/4 csésze borsó

6 nagy zöld garnélarák (300 g), hámozva és kibelezve, a farkak érintetlenek.

200 g kagyló, tisztítva és tisztítva és/vagy csigákból

1 paradicsom, kimagozva és felkockázva

1/4 csésze petrezselyem, apróra vágva

1 citrom, a tálaláshoz

Módszer

Tegyük a rizst egy közepes méretű lábasba, 2-3 alkalommal mossuk át hideg vízzel; szűrjük le és tegyük vissza a lábasba. 3½ csésze csirkealaplevet adjunk hozzá. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot, és lefedve pároljuk 30-35 percig, vagy amíg a folyadék felszívódik. Hagyjuk lefedve állni 10 percig. Villával enyhén felverjük, és félretesszük.

Közben egy nagy serpenyőben vagy paella serpenyőben közepes/magas lángon hevítsük fel az olajat. Süssük a chorizót 1 percig kevergetve, vagy amíg enyhén aranyszínű nem lesz. Adjuk hozzá a csirkét és a hagymát, és főzzük további 2 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a paprikát, és főzzük még 2 percig, vagy amíg megpuhul. Adjuk hozzá a paprikát és a tintahalat, és keverjük 1 percig.

Csökkentsd a hőfokot közepesre. Adjuk hozzá a borsót és a rizst, és óvatosan forgassuk össze. Keverjük bele a maradék húslevest. Rendezzük el a maradék tenger gyümölcseit a rizs tetején. Fedjük le szorosan fedővel vagy fóliával. Pároljuk 6 percig, vagy amíg a garnélarákok éppen csak megfőnek és a rákok kinyílnak.

Tedd a tetejére a paradicsomot és a petrezselymet. Citromszeletekkel tálaljuk.

Poh Miso mázas lazac brokkolinivel és fekete vajas rizzsel

Hozzávalók

Sunrice Superfoods fekete rizs 500G

2 csésze fekete rizs

25g vaj

4 adag lazacfilé, bőrrel, ha ropogós halat szeretne készíteni (kb. 200g fejenként)

1/4 csésze fehér miso paszta

1/4 csésze barna cukor

1/4 csésze mirin

3 teáskanál világos szója

2 teáskanál finomra reszelt gyömbér

2 közepes gerezd fokhagyma, finomra reszelve

1 evőkanál víz

2 csokor brokkolini

300 g cukorborsó vagy cukorborsó

1/4 csésze apróra vágott újhagyma

maréknyi szedett koriander- vagy petrezselyemlevél

Módszer

Főzzük meg a fekete rizst a csomagoláson található utasítások szerint. Ha kész, forgassa bele a vajat.

A halreszelék elkészítéséhez a filéket a bőrükkel lefelé fordítva helyezzük egy vágódeszkára, és egy éles késsel vágjuk le a bőrüket úgy, hogy minden egyes darab a lehető legélesebben maradjon. Tegyük egy olívaolajjal enyhén megkent tapadásmentes serpenyőbe. Jól fűszerezzük sóval és borssal, fedjük le zsírálló papírral, nehezítsük le egy serpenyővel, és közepes lángon süssük kb. 15 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz - hagyjuk pihenni 1 percig, és rögtön ropogósra sül. Ne mossuk el a serpenyőt.

Közben a lazacfiléket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Keverd össze a misót, a barna cukrot, a mirint, a szóját, a gyömbért, a fokhagymát és a vizet, amíg össze nem keveredik, és kend be bőségesen minden egyes halszeletet. Grillezzük 150ºC-on a sütő második-felső polcán 7-10 percig, pár percenként kenegetve a misóval, amíg a lazac át nem sül. Öntsd a maradék mázat a serpenyőbe a lazacbőr olajával együtt, és forrald fel.

Ezzel egyidejűleg forralj fel egy közepes lábasban sós vizet. Blanírozzuk néhány másodpercig a cukorborsót vagy a hóborsót, majd egy kicsit tovább a brokkolinit - azt szeretnénk, ha mindkettő ropogós, de nem nyers lenne.

Tálaláskor minden tányérra tegyél 1/2 csésze fekete rizst, egy szelet lazacot, néhány szál brokkolinit és néhány szem cukor- vagy hóborsót. Öntsd rá a zöldségekre az extra miso szószt, majd díszítsd újhagymával és korianderrel. A halreszeléket ferdén helyezd el, hogy ne érjen nedvességhez, és azonnal tálald.

Fekete rizs saláta

Hozzávalók

4 adag

1 font spárga (megmosva és levágva)

1/2 teáskanál só

1/4 teáskanál fekete bors

1/4 csésze olívaolaj

8 oz. fekete rizs (kb. 250 gr, én a Scotti márkájú 5 perces fekete rizst használtam)

2 paradicsom (nagy, felkockázva, meghámozhatja, ha szeretné)

1/3 csésze reszelt parmezán sajt

1/4 csésze olívaolaj

1 citrom (nagy)

1/2 teáskanál só

1/8 teáskanál fekete bors

1/2 teáskanál szárított oregánó

1/4 teáskanál fokhagymapor

Fekete rizs rizottó

Hozzávalók

4 adag

6 csésze sótlan csirkeleves

1 evőkanál olívaolaj

1 hagyma (közepes, apró kockákra vágva, 1 csésze)

5 1/2 csésze fekete rizs (más néven tiltott rizs; lásd a fejjegyzetet)

1/2 csésze száraz fehérbor (pl. pinot grigio)

1/2 teáskanál só

őrölt fekete bors (frissen)

1/2 csésze parmigiano reggiano sajt (frissen reszelt, plusz több a díszítéshez)

1/2 csésze friss bazsalikomlevél (csomagolva, egymásra rakva, szorosan feltekerve és vékony szalagokra vágva, chiffonade)