A fekete sót, vagy másik nevén kala namakot a vegán konyhában a tojás íz helyettesítésére használják.

Fekete só

Színe a rózsaszínestől a barnáson át, a feketéig bármilyen lehet, vas-oxid-tartalmának köszönhetően. Igazi gourmet só, kéntartalma miatt különleges ízt ad az ételeknek. Aromája nagyon hasonlít a tojáséhoz, ezért tojásételek helyettesítéséhez is szokták használni.

Nem ökológiai gazdálkodásból.

Fekete-barna tömbökben bányásszák a kala namak néven is ismert fekete sót, mely az indiai konyha hagyományos ételeink elengedhetetlen ízesítője. Színét vas oxid tartalmának köszönheti. Igazi gourmet só, kéntartalma miatt ad egy enyhe fűszeres, füstös ízt az ételeknek. Íze hasonlít a tojás ízéhez, a vegán konyha előszeretettel használja tojás helyettesítésére. A fekete só  jótékony hatással lehet a magas vérnyomásra, jó hatással lehet székrekedés esetén. Indiában elsősorban ételek ízesítésére használják, csatnik, joghurtok, saláták, savanyúságok népszerű összetevője. Továbbá gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban is.   

100g fekete só tápértéke:

Energia KJ-ban: 0    

Energia Kcal-ban: 0    

Zsír: 0g    

 - amelyből telített zsírsav: 0g    

Szénhidrát: 0g    

 - amelyből cukor: 0g    

Fehérje: 0g    

Só: 92,8g    

Száraz, hűvös helyen tárolandó.

Indiai Fekete Só

Az indiai fekete só használata elsősorban a ételek ízesítésére terjedt ki sok száz évvel ezelőtt a különféle ázsiai országokban a Himalája hegyei mellett. Eredetileg az indiai fekete só Észak-India és Pakisztán természetes vulkanikus bányáiból, illetve a környező sós tavakból, pl. a Sambharból vagy Didwanából nyerték ki. Hagyományosan a sót hőkezeléssel dolgozzák fel, amely során szenet és különféle növényi anyagokat kapunk, melyek szulfid vegyületekben gazdag sötét kristály ként jelennek meg a fekete sóban. Hagyományosan a fekete só igen magas vasban és sok más egyéb ásványi anyagot is nagy koncentrációban tartalmaz.

A "fekete" só valójában egy rózsaszínes-szürkés árnyalatot jelent a vas és egyéb ásványi anyagok jelenléte miatt. Az indiai fekete sónak nagyon jellegzetes kénes íze van, gyakran emlékeztet a főtt tojás sárgájára. Az egészségügyi előnyeit az ajurvédikus gyógyászat már igen hamar felismerte, de egyelőre még nem sok tudományos kutatást végeztek, amellyel bizonyították volna ezen előnyöket. Azonban érdemes egy természetgyógyásszal vagy ajurvédikus orvossal beszélni a fekete só lehetséges egészségügyi előnyeiről, mert lehet, hogy mi is sokat profitálhatnak a fogyasztásából.

Nem ökológiai gazdálkodásból.

Fekete-barna tömbökben bányásszák a kala namak néven is ismert fekete sót, mely az indiai konyha hagyományos ételeink elengedhetetlen ízesítője. Színét vas oxid tartalmának köszönheti. Igazi gourmet só, kéntartalma miatt ad egy enyhe fűszeres, füstös ízt az ételeknek. Íze hasonlít a tojás ízéhez, a vegán konyha előszeretettel használja tojás helyettesítésére. A fekete só  jótékony hatással lehet a magas vérnyomásra, jó hatással lehet székrekedés esetén. Indiában elsősorban ételek ízesítésére használják, csatnik, joghurtok, saláták, savanyúságok népszerű összetevője. Továbbá gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban is.   

100g fekete só tápértéke:

Energia KJ-ban: 0    

Energia Kcal-ban: 0    

Zsír: 0g    

 - amelyből telített zsírsav: 0g    

Szénhidrát: 0g    

 - amelyből cukor: 0g    

Fehérje: 0g    

Só: 92,8g    

Száraz, hűvös helyen tárolandó.

Indiai Fekete Só

Az indiai fekete só használata elsősorban a ételek ízesítésére terjedt ki sok száz évvel ezelőtt a különféle ázsiai országokban a Himalája hegyei mellett. Eredetileg az indiai fekete só Észak-India és Pakisztán természetes vulkanikus bányáiból, illetve a környező sós tavakból, pl. a Sambharból vagy Didwanából nyerték ki. Hagyományosan a sót hőkezeléssel dolgozzák fel, amely során szenet és különféle növényi anyagokat kapunk, melyek szulfid vegyületekben gazdag sötét kristály ként jelennek meg a fekete sóban. Hagyományosan a fekete só igen magas vasban és sok más egyéb ásványi anyagot is nagy koncentrációban tartalmaz.

A "fekete" só valójában egy rózsaszínes-szürkés árnyalatot jelent a vas és egyéb ásványi anyagok jelenléte miatt. Az indiai fekete sónak nagyon jellegzetes kénes íze van, gyakran emlékeztet a főtt tojás sárgájára. Az egészségügyi előnyeit az ajurvédikus gyógyászat már igen hamar felismerte, de egyelőre még nem sok tudományos kutatást végeztek, amellyel bizonyították volna ezen előnyöket. Azonban érdemes egy természetgyógyásszal vagy ajurvédikus orvossal beszélni a fekete só lehetséges egészségügyi előnyeiről, mert lehet, hogy mi is sokat profitálhatnak a fogyasztásából.

A fekete só

Egyfajta indiai vulkáni kőzet, amelyet az ázsiai konyhában előszeretettel használnak fel. A fekete sót más néven Kala namak, vagy sachal-nak is nevezik. A vas és egyéb ásványi anyagok miatt csak a nevében fekete, egyébként inkább sötétszürke, egy kis rózsaszínes árnyalattal. Jellegzetes kénes íze a főtt tojás sárgájára emlékeztet.

Hasznos.

 Intoleranciák: glutént

 Gyártó: Éden Prémium

 Származási hely: Pakisztán

Kiszerelés: 250g

   

#fekete-so

By , 2021/7/5