, 2022/5/6
A fügesaláta az egyik kedvenc gyors és elegáns receptem egy késő nyári vagy kora őszi ebédmenühöz. A borsos bébi rukkolát dióolajos-mézes vinaigrette-tel dobom fel, a tetejére pedig lédús, friss fügét, pirított diót és morzsolt kecskesajtot teszek. Mennyei! egész és félbevágott füge fadeszkán.
Milyen típusú fügét használjak?
A hónaptól és a lakóhelytől függően különböző fügefajtákat találhat a helyi piacon. Általában a helyi piacokon a Black Mission, a Brown Turkey vagy a Kadota fügét tartják. Az ehhez a recepthez vásárolt fügék a sötétlila héjú Black Mission fajtából készültek. Éretten szüretelve ezek a fügék édesek, puha, lédús belsővel, amely sok apró, ropogós maggal van tele. A fekete missziós füge remekül illik a krémes sajtokhoz. A füge és a kecskesajt klasszikus párosítás. Nagyszerű kontrasztot alkotnak a fanyar, borsos összetevőkkel ebben a fügesalátában.
Ha fügét vásárolsz, ne feledd, hogy a fáról leszedve nem igazán érik be. Ügyeljünk arra, hogy a megvásárolt fügefajták puhák (de nem pépesek) legyenek, és csak egy kicsit engedjenek, amikor megnyomjuk őket. Nem szabad szilárdnak érezni őket.
Fügesaláta kecskesajttal és bébi rukkolával
Hozzávalók
1/2 csésze félbevágott dió
vinaigrette
1-1/2 teáskanál apróra vágott mogyoróhagyma (1/2 evőkanál)
1-1-2 evőkanál fehér balzsamecet
1 teáskanál méz
1/8 teáskanál kóser só vagy finom tengeri só
1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál dióolaj
Fügés saláta
4 nagy friss füge (vagy 8 kicsi), én fekete fügét használtam.
5 csésze bébi rukkola (5 oz csomag)
2 uncia kecskesajt, morzsolva
Útmutató
Pirítsuk meg a diót
Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. A diót egy rétegben terítsük szét egy kis sütőlapon. Pirítsuk 5-10 percig, amíg illatos lesz és megpirul, félidőben megkeverve. Hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a vinaigrette-et.
Készítsük el a vinaigrette-et
Egy kis tálban keverd össze a mogyoróhagymát, 1 evőkanál ecetet, mézet, sót és borsot. Lassan csorgasd bele a dióolajat, közben keverd fel, amíg emulgeálódik.
Kóstold meg az öntetet. Ha szeretnéd, hogy savanykásabb legyen az íze, adj hozzá további 1-1/2 teáskanál ecetet. Ízlés szerint további sóval és borssal fűszerezd.
Állítsd össze a fügesalátát
Vágd le a fügék szárát, és szeleteld negyedekre, ha nagyok, illetve félbe, ha kicsik.
Dobd össze a bébi rukkolát a pirított dióval és a vinaigrette felével. Rendezd el a fügéket a saláta tetején, és enyhén locsold meg őket a maradék vinaigrette egy részével. Szórjuk meg a salátát morzsolt kecskesajttal.
Ha kívánod, fejezd be a salátát néhány szem törött fekete borssal és néhány csipet közepes őrlésű tengeri sóval. Azonnal tálald.
Füge rukkola saláta pekándióval
Hozzávalók
1/4 csésze lilahagyma, vékonyra szeletelve
1/2 csésze pirított pekándió (vagy készítsük el ezeket a juharszirupos mázas pekándiót).
5 uncia bébi rukkola (kb. 6-7 csésze)
6-8 füge, szárát eltávolítva, negyedelve
10-15 bazsalikomlevél, tépve
1/2 csésze kemény kecskesajt, morzsolva (használjon rönk alakú sajtot, vagy próbálja ki a gorgonzolát).
Fügés salátaöntet: A fügés saláta öntetét a következő módon készítsük el:
3 evőkanál olívaolaj
2 1/2 evőkanál balzsamecet
1-2 teáskanál juharszirup
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1/4 teáskanál vanília (nem kötelező)
Útmutató
Ha érzékeny vagy a lilahagymára, vékonyan szeleteld fel, és áztasd sós vízben 15 percig.
Pirítsuk meg a pekándiót egy száraz serpenyőben közepes lángon, időnként megkeverve, amíg illatos és enyhén megpirul, kb. 5-6 percig.
Tegyük a rukkolát, a pekándiót, a lecsöpögtetett hagymát és a tépkedett bazsalikomleveleket egy nagy tálba. (Ekkor a tálalásig hűtőbe tehetjük, a zöldek tetejére fügét és kecskesajtot helyezve).
Csepegtessük az öntet hozzávalóit a salátástálba (vagy nyugodtan keverjük össze az öntetet egy kis üvegben vagy tálban először), és addig forgassuk a salátát, amíg minden levél enyhén be nem vonja. Adjuk hozzá a fügét és a kecskesajtot, és enyhén forgassuk össze.
Kóstold meg, állítsd be ízlése szerint az ecetet és a juharlevelet, és ha szeretné, adj hozzá még többet.
Azonnal tálaljuk!
Mediterrán füge és mozzarella saláta
Hozzávalók
200 g finom zöldbab, vágva
6 kis füge , negyedelve
1 mogyoróhagyma, vékonyan felszeletelve
x golyó mozzarella , lecsepegtetve és darabokra szaggatva
50 g mogyoró, pirítva és apróra vágva
kis marék bazsalikomlevél, tépve
3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál füge lekvár vagy relish
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Módszer
1. LÉPÉS
Egy nagy fazék sós vízben 2-3 percig blansírozzuk a babot. Lecsöpögtetjük, hideg vízben leöblítjük, majd konyhai papíron lecsepegtetjük. Rendezzük el egy tálra. Tegyük a tetejére a fügét, a mogyoróhagymát, a mozzarellát, a mogyorót és a bazsalikomot.
2. LÉPÉS
Egy kis tálba vagy egy fedeles lekváros üvegbe tegyük bele az ecetet, a füge lekvárt, az olívaolajat és némi fűszert. Rázd jól össze, és közvetlenül tálalás előtt öntsd a salátára.
Füge saláta
Hozzávalók
100g burrata vagy bivalymozzarella
2 friss füge, negyedelve
2 nagy maréknyi rukkola
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Friss bazsalikom a tálaláshoz
Módszer
1. Törjük a burratát vagy a mozzarellát falatnyi darabokra, és tegyük egy tálba a fügével együtt. Adjuk hozzá a rukkolát, és jól keverjük össze, hogy minden egyenletesen eloszoljon.
2. Az utolsó pillanatban dresszingeljük, cikcakkos mozdulatokkal csorgassuk rá az olívaolajat és a balzsamecetet, majd tálaláskor szórjuk rá a bazsalikomleveleket.
Friss fügés rukkola saláta szederrel
Hozzávalók
4 csésze rukkola levél, megmosva és megszárítva
4-6 friss füge, megmosva, a szárát eltávolítva és negyedelve vagy ⅛th részekre szeletelve.
1 csésze friss szeder
½ csésze kecskesajt
½ csésze dió, durvára vágva
Mézes balzsamecetes vinaigrette
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
1 teáskanál dijoni mustár
¼ csésze extra szűz olívaolaj
durva tengeri só és bors ízlés szerint
Útmutató
Rendezzük el az apróra vágott diót egy rétegben egy sütőlapon, és pirítsuk meg 350 fokos sütőben 8-10 percig, gyakran ellenőrizve, nehogy megégjen. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni, mielőtt a salátához adná.
Keverjük össze a mézes-balzsamos vinaigrette hozzávalóit. Használhatsz egy kis turmixgépet, vagy egyszerűen csak rázd össze egy üvegben. Tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.
Rendezd el a frissen megmosott és megszárított rukkolaleveleket egy tálon (vagy egyéni tálkákban), tegyél hozzá negyedelt fügét, teáskanálnyi adag kecskesajtot, friss szedret és apróra vágott pirított diót.
Közvetlenül tálalás előtt locsold meg a salátát a mézes balzsamecetes vinaigrette-tel, és forgasd össze.