, 2022/5/6

A fügesaláta az egyik kedvenc gyors és elegáns receptem egy késő nyári vagy kora őszi ebédmenühöz. A borsos bébi rukkolát dióolajos-mézes vinaigrette-tel dobom fel, a tetejére pedig lédús, friss fügét, pirított diót és morzsolt kecskesajtot teszek. Mennyei! egész és félbevágott füge fadeszkán.

fig salad

Milyen típusú fügét használjak?

A hónaptól és a lakóhelytől függően különböző fügefajtákat találhat a helyi piacon. Általában a helyi piacokon a Black Mission, a Brown Turkey vagy a Kadota fügét tartják. Az ehhez a recepthez vásárolt fügék a sötétlila héjú Black Mission fajtából készültek. Éretten szüretelve ezek a fügék édesek, puha, lédús belsővel, amely sok apró, ropogós maggal van tele. A fekete missziós füge remekül illik a krémes sajtokhoz. A füge és a kecskesajt klasszikus párosítás. Nagyszerű kontrasztot alkotnak a fanyar, borsos összetevőkkel ebben a fügesalátában.

Ha fügét vásárolsz, ne feledd, hogy a fáról leszedve nem igazán érik be. Ügyeljünk arra, hogy a megvásárolt fügefajták puhák (de nem pépesek) legyenek, és csak egy kicsit engedjenek, amikor megnyomjuk őket. Nem szabad szilárdnak érezni őket.

Fügesaláta kecskesajttal és bébi rukkolával

Hozzávalók

1/2 csésze félbevágott dió

vinaigrette

1-1/2 teáskanál apróra vágott mogyoróhagyma (1/2 evőkanál)

1-1-2 evőkanál fehér balzsamecet

1 teáskanál méz

1/8 teáskanál kóser só vagy finom tengeri só

1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors

2 evőkanál dióolaj

Fügés saláta

4 nagy friss füge (vagy 8 kicsi), én fekete fügét használtam.

5 csésze bébi rukkola (5 oz csomag)

2 uncia kecskesajt, morzsolva

Útmutató

Pirítsuk meg a diót

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. A diót egy rétegben terítsük szét egy kis sütőlapon. Pirítsuk 5-10 percig, amíg illatos lesz és megpirul, félidőben megkeverve. Hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a vinaigrette-et.

Készítsük el a vinaigrette-et

Egy kis tálban keverd össze a mogyoróhagymát, 1 evőkanál ecetet, mézet, sót és borsot. Lassan csorgasd bele a dióolajat, közben keverd fel, amíg emulgeálódik.

Kóstold meg az öntetet. Ha szeretnéd, hogy savanykásabb legyen az íze, adj hozzá további 1-1/2 teáskanál ecetet. Ízlés szerint további sóval és borssal fűszerezd.

Állítsd össze a fügesalátát

Vágd le a fügék szárát, és szeleteld negyedekre, ha nagyok, illetve félbe, ha kicsik.

Dobd össze a bébi rukkolát a pirított dióval és a vinaigrette felével. Rendezd el a fügéket a saláta tetején, és enyhén locsold meg őket a maradék vinaigrette egy részével. Szórjuk meg a salátát morzsolt kecskesajttal.

Ha kívánod, fejezd be a salátát néhány szem törött fekete borssal és néhány csipet közepes őrlésű tengeri sóval. Azonnal tálald.

Füge rukkola saláta pekándióval

Hozzávalók

1/4 csésze lilahagyma, vékonyra szeletelve

1/2 csésze pirított pekándió (vagy készítsük el ezeket a juharszirupos mázas pekándiót).

5 uncia bébi rukkola (kb. 6-7 csésze)

6-8 füge, szárát eltávolítva, negyedelve

10-15 bazsalikomlevél, tépve

1/2 csésze kemény kecskesajt, morzsolva (használjon rönk alakú sajtot, vagy próbálja ki a gorgonzolát).

Fügés salátaöntet: A fügés saláta öntetét a következő módon készítsük el:

3 evőkanál olívaolaj

2 1/2 evőkanál balzsamecet

1-2 teáskanál juharszirup

1/2 teáskanál só

1/2 teáskanál bors

1/4 teáskanál vanília (nem kötelező)

Útmutató

Ha érzékeny vagy a lilahagymára, vékonyan szeleteld fel, és áztasd sós vízben 15 percig.

Pirítsuk meg a pekándiót egy száraz serpenyőben közepes lángon, időnként megkeverve, amíg illatos és enyhén megpirul, kb. 5-6 percig.

Tegyük a rukkolát, a pekándiót, a lecsöpögtetett hagymát és a tépkedett bazsalikomleveleket egy nagy tálba. (Ekkor a tálalásig hűtőbe tehetjük, a zöldek tetejére fügét és kecskesajtot helyezve).

Csepegtessük az öntet hozzávalóit a salátástálba (vagy nyugodtan keverjük össze az öntetet egy kis üvegben vagy tálban először), és addig forgassuk a salátát, amíg minden levél enyhén be nem vonja. Adjuk hozzá a fügét és a kecskesajtot, és enyhén forgassuk össze.

Kóstold meg, állítsd be ízlése szerint az ecetet és a juharlevelet, és ha szeretné, adj hozzá még többet.

Azonnal tálaljuk!

Mediterrán füge és mozzarella saláta

Hozzávalók

200 g finom zöldbab, vágva

6 kis füge , negyedelve

1 mogyoróhagyma, vékonyan felszeletelve

x golyó mozzarella , lecsepegtetve és darabokra szaggatva

50 g mogyoró, pirítva és apróra vágva

kis marék bazsalikomlevél, tépve

3 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál füge lekvár vagy relish

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Módszer

1. LÉPÉS

Egy nagy fazék sós vízben 2-3 percig blansírozzuk a babot. Lecsöpögtetjük, hideg vízben leöblítjük, majd konyhai papíron lecsepegtetjük. Rendezzük el egy tálra. Tegyük a tetejére a fügét, a mogyoróhagymát, a mozzarellát, a mogyorót és a bazsalikomot.

2. LÉPÉS

Egy kis tálba vagy egy fedeles lekváros üvegbe tegyük bele az ecetet, a füge lekvárt, az olívaolajat és némi fűszert. Rázd jól össze, és közvetlenül tálalás előtt öntsd a salátára.

Füge saláta

Hozzávalók

100g burrata vagy bivalymozzarella

2 friss füge, negyedelve

2 nagy maréknyi rukkola

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

Friss bazsalikom a tálaláshoz

Módszer

1. Törjük a burratát vagy a mozzarellát falatnyi darabokra, és tegyük egy tálba a fügével együtt. Adjuk hozzá a rukkolát, és jól keverjük össze, hogy minden egyenletesen eloszoljon.

2. Az utolsó pillanatban dresszingeljük, cikcakkos mozdulatokkal csorgassuk rá az olívaolajat és a balzsamecetet, majd tálaláskor szórjuk rá a bazsalikomleveleket.

Friss fügés rukkola saláta szederrel

Hozzávalók

4 csésze rukkola levél, megmosva és megszárítva

4-6 friss füge, megmosva, a szárát eltávolítva és negyedelve vagy ⅛th részekre szeletelve.

1 csésze friss szeder

½ csésze kecskesajt

½ csésze dió, durvára vágva

Mézes balzsamecetes vinaigrette

2 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál méz

1 teáskanál dijoni mustár

¼ csésze extra szűz olívaolaj

durva tengeri só és bors ízlés szerint

Útmutató

Rendezzük el az apróra vágott diót egy rétegben egy sütőlapon, és pirítsuk meg 350 fokos sütőben 8-10 percig, gyakran ellenőrizve, nehogy megégjen. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni, mielőtt a salátához adná.

Keverjük össze a mézes-balzsamos vinaigrette hozzávalóit. Használhatsz egy kis turmixgépet, vagy egyszerűen csak rázd össze egy üvegben. Tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.

Rendezd el a frissen megmosott és megszárított rukkolaleveleket egy tálon (vagy egyéni tálkákban), tegyél hozzá negyedelt fügét, teáskanálnyi adag kecskesajtot, friss szedret és apróra vágott pirított diót.

Közvetlenül tálalás előtt locsold meg a salátát a mézes balzsamecetes vinaigrette-tel, és forgasd össze.