, 2022/4/30
A Furikake fűszerkeverék elkészítése- egy japán fűszerkeverék, amely szárított tengeri algából (nori), pirított szezámmagból, sóból, fűszerekből és opcionálisan bonitópehelyből készül. Használd rizshez, zöldséghez, halhoz vagy avokádós pirítóshoz!
Vegán és gluténmentes. Nagyon szeretem ezt a furikake márkát!
Hogyan készítsd el a furikake-t?
Enyhén őröld meg a szezámmagot, hogy kiengedje az olajat.
Pirítsd a szezámmagot, amíg illatos és aranyszínű lesz.
Keverjük össze a felaprított orival.
Ízesítsük sóval és cukorral.
Nem kötelező: Adjunk hozzá chilipelyhet, bonitót, szárított shisót, shiitake port vagy misóport.
Tárold légmentesen záródó üvegben legfeljebb 6 hónapig.
Furikake recept
Hozzávalók
Alap Furikake alap:
(lásd a jegyzeteket): ½ csésze fehér szezámmag (lásd a jegyzeteket).
2-3 fűszerezett nori lap (vagy sima)
½ teáskanál só, ízlés szerint még több
½ teáskanál cukor (nem kötelező, de jó)
Választható kiegészítések: (Az arányok csak kiindulási pontként szolgálnak.)
2 teáskanál shiitake por (a szezámmaggal együtt pirítsuk meg a serpenyőben).
1 evőkanál dulse (a szezámmaggal együtt pirítsuk meg a serpenyőben)
1 evőkanál fekete szezámmag
1-3 evőkanál bonitópehely
½ teáskanál wasabi por
1 teáskanál moszatpor
¼ teáskanál piros chilipaprika pehely
1 teáskanál miso por
2 teáskanál szárított shiso-levél
Útmutató
Egy fűszerdarálóban 1-2 alkalommal pépesítsük a szezámmagot úgy, hogy a magok részben őröltek legyenek, néhányat egészben hagyva, ügyelve arra, hogy gyorsan őröljenek.
Tegyük a magokat egy öntöttvas serpenyőbe (vagy serpenyőbe) alacsony hőfokon, körülbelül percenként megkeverve, amíg illatosak és enyhén megpirulnak, 7-8 percig.
A norit halmozzuk, hajtogassuk és vágjuk kis csíkokra, majd vágjuk apró darabokra, vagy morzsolhatjuk a kezünkkel is.
Adjuk a szezámmaghoz egy kis tálban a sóval és a cukorral együtt.
Adjunk hozzá bármilyen további hozzávalót ( lásd az ötleteket, és legyünk kreatívak!).
Tárold légmentesen záródó edényben legfeljebb 6 hónapig.
Házi japán furikake fűszerezés
Hozzávalók
1/4 csésze McCormick® szezámmag
2 evőkanál bio szezámmag fekete szezámmag
2 evőkanál bonitópehely
3 lap fűszerezetlen nori, (szárított tengeri alga)
2 teáskanál cukor
2 teáskanál szicíliai tengeri só
Útmutató
1 Pirítsuk meg a szezámmagot száraz serpenyőben közepes lángon kb. 2 percig, vagy amíg enyhén megpirul, időnként megkeverve. Tegyük át tálba; hűtsük ki teljesen.
2 Tedd a szezámmagot, a bonitópelyhet, a nori-t, a cukrot és a tengeri sót konyhai robotgépbe. Pulzáljuk körülbelül 12-szer, vagy amíg a keverék jól el nem keveredik.
3 Tárold szorosan lefedett üvegben hűvös, száraz helyen legfeljebb 1 hónapig.
Használd a házi japán furikake fűszerezést a Shiitake és szalonnás rizsgolyók fűszeres gyömbérmártással és a szezámos és 7 fűszeres csirkés rizsgolyók gyors kimchee-vel elkészítéséhez.
Házi Furikake
Hozzávalók
1/2 csésze bonitópehely (katsuobushi), apró darabokra törve
2 teáskanál szójaszósz
2 teáskanál cukor
1/2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál szezámmag
1 1/2 evőkanál nori, apró darabokra vágva
1/4 teáskanál ichimi vagy shichimi por (nem kötelező)
Útmutató
Egy serpenyőben, alacsony hőfokon adjuk hozzá a bonitópelyhet, a szójaszószt és a cukrot, majd állandóan kevergetve főzzük kb. 5 percig - amíg a keverék ragacsos lesz, és majdnem olyan, mint a barna cukor. Adjuk hozzá a szezámolajat, és keverjük össze, hogy a keveréket egyenletesen bevonja. Kapcsold le a hőfokot.
Tedd át egy tepsibe, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Törd a keveréket az ujjaiddal apró szemcsékre, és tedd át egy tálba.
Keverd bele a szezámmagot, a norit és a shichimit.
Szórd a keveréket a főtt japán rizsre, és tálald.
A Furikake rizs fűszerezés végső útmutatója
Hozzávalók
50 g maradék bonitópehely
1 evőkanál cukor természetes édesítőszer
1 evőkanál szaké
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál fehér szezámmag
3 g fűszerezett algalapok ajitsuke nori
Metrikus - amerikai szokás szerint
Útmutató
Tegyük a Dashi alaplé készítéséből megmaradt bonitópelyhet egy lábasba.
Adjuk hozzá a cukrot, a szakét és a szójaszószt a serpenyőbe, és főzzük össze az egészet alacsony vagy közepes lángon.
Folyamatosan keverjük meg egy pálcikával, amíg az összes folyadék elpárolog.
Ha minden folyadék elpárolgott, kapcsold le a hőfokot.
Tedd a bonitópelyhet egy konyhai robotgépbe, és apró darabokra tépkedve add hozzá a nori lapokat.
Pépesítsd az élelmiszer-feldolgozót körülbelül egy percig, majd add hozzá a fehér szezámmagot, és pulzálja, hogy az egészet összekeverje.
A furikake-t szedd ki egy légmentesen záródó edénybe vagy tálba.
Tálald a furikake-t meleg rizs fölött.