, 2022/4/30

A Furikake fűszerkeverék elkészítése- egy japán fűszerkeverék, amely szárított tengeri algából (nori), pirított szezámmagból, sóból, fűszerekből és opcionálisan bonitópehelyből készül. Használd rizshez, zöldséghez, halhoz vagy avokádós pirítóshoz!

furikake seasoning

Vegán és gluténmentes. Nagyon szeretem ezt a furikake márkát!

Hogyan készítsd el a furikake-t?

Enyhén őröld meg a szezámmagot, hogy kiengedje az olajat.

Pirítsd a szezámmagot, amíg illatos és aranyszínű lesz.

Keverjük össze a felaprított orival.

Ízesítsük sóval és cukorral.

Nem kötelező: Adjunk hozzá chilipelyhet, bonitót, szárított shisót, shiitake port vagy misóport.

Tárold légmentesen záródó üvegben legfeljebb 6 hónapig.

Furikake recept

Hozzávalók

Alap Furikake alap:

(lásd a jegyzeteket): ½ csésze fehér szezámmag (lásd a jegyzeteket).

2-3 fűszerezett nori lap (vagy sima)

½ teáskanál só, ízlés szerint még több

½ teáskanál cukor (nem kötelező, de jó)

Választható kiegészítések: (Az arányok csak kiindulási pontként szolgálnak.)

2 teáskanál shiitake por (a szezámmaggal együtt pirítsuk meg a serpenyőben).

1 evőkanál dulse (a szezámmaggal együtt pirítsuk meg a serpenyőben)

1 evőkanál fekete szezámmag

1-3 evőkanál bonitópehely

½ teáskanál wasabi por

1 teáskanál moszatpor

¼ teáskanál piros chilipaprika pehely

1 teáskanál miso por

2 teáskanál szárított shiso-levél

Útmutató

Egy fűszerdarálóban 1-2 alkalommal pépesítsük a szezámmagot úgy, hogy a magok részben őröltek legyenek, néhányat egészben hagyva, ügyelve arra, hogy gyorsan őröljenek.

Tegyük a magokat egy öntöttvas serpenyőbe (vagy serpenyőbe) alacsony hőfokon, körülbelül percenként megkeverve, amíg illatosak és enyhén megpirulnak, 7-8 percig.

A norit halmozzuk, hajtogassuk és vágjuk kis csíkokra, majd vágjuk apró darabokra, vagy morzsolhatjuk a kezünkkel is.

Adjuk a szezámmaghoz egy kis tálban a sóval és a cukorral együtt.

Adjunk hozzá bármilyen további hozzávalót ( lásd az ötleteket, és legyünk kreatívak!).

Tárold légmentesen záródó edényben legfeljebb 6 hónapig.

Házi japán furikake fűszerezés

Hozzávalók

1/4 csésze McCormick® szezámmag

2 evőkanál bio szezámmag fekete szezámmag

2 evőkanál bonitópehely

3 lap fűszerezetlen nori, (szárított tengeri alga)

2 teáskanál cukor

2 teáskanál szicíliai tengeri só

Útmutató

1 Pirítsuk meg a szezámmagot száraz serpenyőben közepes lángon kb. 2 percig, vagy amíg enyhén megpirul, időnként megkeverve. Tegyük át tálba; hűtsük ki teljesen.

2 Tedd a szezámmagot, a bonitópelyhet, a nori-t, a cukrot és a tengeri sót konyhai robotgépbe. Pulzáljuk körülbelül 12-szer, vagy amíg a keverék jól el nem keveredik.

3 Tárold szorosan lefedett üvegben hűvös, száraz helyen legfeljebb 1 hónapig.

Használd a házi japán furikake fűszerezést a Shiitake és szalonnás rizsgolyók fűszeres gyömbérmártással és a szezámos és 7 fűszeres csirkés rizsgolyók gyors kimchee-vel elkészítéséhez.

Házi Furikake

Hozzávalók

1/2 csésze bonitópehely (katsuobushi), apró darabokra törve

2 teáskanál szójaszósz

2 teáskanál cukor

1/2 teáskanál szezámolaj

2 evőkanál szezámmag

1 1/2 evőkanál nori, apró darabokra vágva

1/4 teáskanál ichimi vagy shichimi por (nem kötelező)

Útmutató

Egy serpenyőben, alacsony hőfokon adjuk hozzá a bonitópelyhet, a szójaszószt és a cukrot, majd állandóan kevergetve főzzük kb. 5 percig - amíg a keverék ragacsos lesz, és majdnem olyan, mint a barna cukor. Adjuk hozzá a szezámolajat, és keverjük össze, hogy a keveréket egyenletesen bevonja. Kapcsold le a hőfokot.

Tedd át egy tepsibe, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Törd a keveréket az ujjaiddal apró szemcsékre, és tedd át egy tálba.

Keverd bele a szezámmagot, a norit és a shichimit.

Szórd a keveréket a főtt japán rizsre, és tálald.

A Furikake rizs fűszerezés végső útmutatója

Hozzávalók

50 g maradék bonitópehely

1 evőkanál cukor természetes édesítőszer

1 evőkanál szaké

1 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál fehér szezámmag

3 g fűszerezett algalapok ajitsuke nori

Metrikus - amerikai szokás szerint

Útmutató

Tegyük a Dashi alaplé készítéséből megmaradt bonitópelyhet egy lábasba.

Adjuk hozzá a cukrot, a szakét és a szójaszószt a serpenyőbe, és főzzük össze az egészet alacsony vagy közepes lángon.

Folyamatosan keverjük meg egy pálcikával, amíg az összes folyadék elpárolog.

Ha minden folyadék elpárolgott, kapcsold le a hőfokot.

Tedd a bonitópelyhet egy konyhai robotgépbe, és apró darabokra tépkedve add hozzá a nori lapokat.

Pépesítsd az élelmiszer-feldolgozót körülbelül egy percig, majd add hozzá a fehér szezámmagot, és pulzálja, hogy az egészet összekeverje.

A furikake-t szedd ki egy légmentesen záródó edénybe vagy tálba.

Tálald a furikake-t meleg rizs fölött.