, 2021/7/3
Gombafasírt, elmondhatatlanul finom, ha nem tudnám, hogy nincs benne hús, nem jönnék rá!
Ma egy olyan étel receptjét hoztuk el nektek, amit vegetáriánusok is fogyaszthatnak. A gombafasírt, hús nélküli ízletes étel, könnyen elkészíthető, ebédnek vagy akár vacsorának is megfelelő.
Hozzávalók:
1 kg gomba,
2 db hagyma,
4 db tojás,
4 evőkanál zsemlemorzsa,
só,
őrölt fekete bors,
olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a gombát és sós vízben főzzük meg. Szűrjük le és daráljuk le, vagy tegyük aprítógépbe. Tisztítsuk meg és daráljuk le a hagymát. Egy tálban keverjük össze a langyos gombát a tojásokkal, a ledarált hagymával, 2 kanál zsemlemorzsával, sóval, borssal, majd formázzunk fasírtokat belőlük és forgassuk meg zsemlemorzsában. Egy serpenyőbe forrósítsunk olajat, süssük ki a gombafasírtokat, melegen tálaljuk. Jó étvágyat!
Fűszeres pikáns gombafasírt
Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 közepes fej vöröshagyma
1 csokor friss petrezselyem
1 csapott evőkanál majoranna
1 szikkadt zsemle
1 tojás
1 evőkanál pirospaprika
olívaolaj
só
frissen őrölt bors
zsemlemorzsa a forgatáshoz. Elkészítés ideje:45 perc.
Elkészítés menete:
Tisztítsd meg a gombát és darabold nagyon apróra. Áztasd tejbe a zsemlét. Kockázd fel a hagymát és kevés olíva olajon dinszteld meg. hozzá a gombát és főzd puhára. Amikor kész van, vedd le a tűzről, tedd egy tálba, és fűszerezd ízlésednek megfelelően. Botmixerrel dolgozd össze, nem kell, hogy pépes legyen, de így könnyebb lesz vele dolgozni.
Ezután add hozzá a tejbe áztatott zsemlét, üsd hozzá a tojást,minden összetevő legyen benne, majd keverd össze az egészet. Formálható kell, hogy legyen. Ha megvan, akkor nincs más dolgod, mint egy tányérba némi zsemlemorzsát szórni, a masszából kis golyókat gyúrni,hemperges meg jól a zsemlemorzsában, aztán kisütni bő olajban vagy sütőpapíron, tepsiben.
Gombafasírt vargányával és laskával
Hozzávalók:
30 dkg laskagomba
10 dkg vargánya
1 fej lila hagyma
2db kifli
0.5dl tej
3dkg parmezán
1db tojás
1ek olívaolaj
1tk őrölt pirospaprika
1tk őrölt rozmaring
0.5tk őrölt kakukkfű
1csok petrezselyemzöld
kevés zsemlemorzsa
só
fekete bors
olaj
Elkészítés:
A laskagombát tisztítsd meg és kockázd fel kb. fél centis kockákra. A hagymát finomra kell aprítani. A vargány, ha frissen használod azt is kockázd fel, a fagyasztott eleve kockázva van. Kerd el pirítani a hagymát, rakd rá a fagyasztott vargányát felengedés nélkül. Sóval, borssal ízesítsd, pirítod, ha kész akkor püré állagúra dolgozod.
A hagymás gomba pürét kanalazd vissza a serpenyőbe, tedd rá a laska kockákat és erős tűzön kezd el pirítani. Add hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot és még kevés sót. Kb.4-5 perc elteltével nem csupán a víztartalma egy részét veszítette el, de szépen meg is sült a laska.
Hagyd hűlni a sűrű keveréket. Aprítsd a petrezselyemzöldet egészen finomra. Darabold fel a kifliket és áztasd langyos tejbe. Hagyd megpuhulni. A megpuhult kifliket villával törd össze, majd add hozzá a már kihűlt gombát, az előzetesen kissé felvert tojást, a pirospaprikát, valamint rezseld bele a sajtot, végül kanalazd bele a petrezselyemzöldet.
Az egészet fakanál segítségével alaposan dolgozd össze. Ha a massza túlságosan lágy lenne, egy kevés zsemlemorzsát is lehet hozzákeverni. Szórj zsemlemorzsát egy tányérra. Vizes kézzel készíts fasírozott formákat,és forgasd meg zsemlemorzsába.Salátával tökéletes könnyű ebéd, de ha marad belőle, hidegen is remek.
Sajtos gombafasírt
Hozzávalók:
50 dkg gomba
10 dkg sajt
1db tojás
3 gerezd fokhagyma
1ek petrezselyem
23 dkg zsemlemorzsa
olaj
só
Elkészítés:
A tisztított gombát kevés vízben főzd 8-10 percig. Szűrd le, papírtörlővel itasd le, majd daráld le. Add hozzá a sajtot, 4 evőkanál morzsát,a fűszereket és végül a tojást. Dolgozd össze alaposan és formázz diónyi gombócokat belőle, forgasd morzsába és olajban süsd pirosra.
Paradicsomszószos spagettivel tálaljuk.
Gombafasírt paradicsomos rizzsel, babraguval
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg ízlés szerinti gomba
2 zsemle
1 kis fej vöröshagyma
3 dkg vaj
2 tojás
1 evőkanál vágott petrezselyem
2 evőkanál zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A paradicsomos rizshez:
20 dkg rizs
2 paradicsom
3 dkg vaj
A bab raguhoz:
3 szál újhagyma
3 paradicsom
Előkészítés:
A fasírthoz megtisztítjuk, megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk, vagy lereszeljük a gombát. Vízben (vagy vizes tejben) megáztatjuk a zsemléket, és alaposan kinyomjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Elkészítés:
A fasírthoz a hagymát megpirítom a felforrósított vajon, tedd rá a gombát és párold meg.Sózzuk, borsozzuk.Az áztatott zsemlét kever össze a tojással,a párolt gombával, petrezselyemmel, zsemlemorzsával.
Kóstolás után fűszerezted, ha kell.Készíts pogácsákat belőle és a forró olajban süsd ki. Tartsd melegen.
A paradicsomos rizshez a rizst párold meg. A paradicsomok héját húzd le, húsukat vágd apróra és keverd össze a párolt rizzsel. A vajat forrósítsd fel, futtasd meg benne a rizst, és ízlés szerint sózod, borsozd.
A bab raguhoz megtisztítod a hagymát, karikázd fel. A paradicsomok héját húzd le, húsukat nagyobb kockákra vágd. Az erős paprikát szintén fel darabolod. A felforrósított olívaolajon megfuttatja a hagymát, ráteszed a lecsöpögtetett babot, a paradicsomot, az erős paprikát, sóval, oregánóval fűszerezd és forrald össze.
Ha szükséges, tegyél hozzá kevés vizet (vagy paradicsomlevet) forrald ki. Tálaláskor tedd tányérra a gomba fasírtot, a paradicsomos rizzsel és a babraguval körítjük.
Gombafasírt
Hozzávalók:
0.5 kg csiperkegomba
2 db zsemle (szikkadt)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
2ek zsemlemorzsa (szükség szerint)
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint.
Elkészítés
Hámozd meg a gombákat, majd mosd meg folyó víz alatt.Kockázd fel őket. Vágd finomra a vöröshagymát és kevés olívaolajon párold meg. Tedd hozzá a gombát és néhány percig pirítsuk együtt. Fokhagymával, sóval és borssal ízesítheted. Add hozzá a felaprított petrezselyem zöldet,és hagyd kihűlni. Tedd keverő tálba, és add hozzá az előzőleg vízbe áztatott és kinyomkodott zsemléket, a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kell kapni. Vizes kézzel formázd és kevés olajban aranybarnára süssük.
Borsikafüves gombafasírt
Hozzávalók
30 dkg csiperkegomba
5ek zsemlemorzsa (2+3 evőkanál )
1/2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál só
2 teáskanál delikát
1/2 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál őrölt borsikafű
1 mokkáskanál őrölt babérlevél
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 db M-es tojás
Elkészítés
Aprítógépben a gombát, hagymát, a fokhagymát jó apróra fel darabolod. Keverj hozzá 2 evőkanál zsemlemorzsát,a tojásokat,és a fűszereket. Felhasználhatod a gomba törzsét is, alaposan meg kell mosni. a gomba fejeknek nem kell lehúzni a bőrét.
Formálj kis golyókat belőle és forgasd a maradék zsemlemorzsába.
Ha meg van olajban közepes lángon szép pirosra süsd. Vigyázva, hogy ne égjen meg. Kívül ropogós, belül lágy fasírozottat kapsz így. Tetszés szerint bármivel tálalható.
Vegán gombafasírt
Hozzávalók
300 g gomba
1/2 fej karfiol
1 fej vöröshagyma
1/2 fej fokhagyma
100 g zabpehely
1ek útifű maghéj
3ek olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint petrezselyem
szükség szerint zsemlemorzsa
Elkészítés
Aprítsd össze a gombát, karfiolt, hagymát, fokhagymát. Add hozzá a zabpelyhet,olajat és a fűszereket. Dolgozd jól össze. Formázz golyókat és forgasd meg a zsemlemorzsában.
Tedd sütőpapírra őket és olaj spray-vel picit fújd le őket. 180 C fokon sütöm kb. 40-50 percig. És kész is a fincsi gomba fasírt. Jó étvágyat hozzá.
Gombás babfasírt steak karfiollal és hasáb sült sütőtökkel
Hozzávalók
2 adag
8 db fasírthoz:
70 g csiperke gomba
100 g fehér bab konzerv
5 g útifűmaghéj
1 db tojás
20 g zabpehely
1 db kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint szárított petrezselyem
ízlés szerint fűszerpaprika
Karfiol steak hozzávaló:
2 szelet karfiol
szükség szerint olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint fokhagymapor
ízlés szerint Cayenne bors
ízlés szerint curry
Sütőtök hasábhoz:
100 g sütőtök (a hosszú része)
Elkészítés
Fasírt: a hagymát kockára vágod a gombával, sóval, borssal, fokhagymával megdinszteled. Tedd aprítóba,add hozzá a lecsöpögtetett fehér babot,tojást, petrezselymet, útifűmaghéjat a zabpelyhet és turmixold össze az egészet.
Tedd hűtőbe legalább 30 percig.Jól formázható, nem túl kemény masszát kapsz.
Gombás babfasírt steak karfiollal és hasáb sült sütőtökkel recept lépés.
A sütőtök hosszabb részét vágd egyforma hasábokra. Olívaolajba fokhagyma port, sót, borsot, Cayenne borsot, fűszerpaprikát keverj el és vékonyan kend meg vele a hasábokat.
A karfiol steakhez: a karfiolt kb. 1 cm vastag szeletekre vágom, a megmaradt fűszeres olívaolajban curry t tegyél és ezzel kened meg vékonyan a szeleteket. 250° C fokra előmelegített sütőben sütőpapírra teszed a karfiol szeleteket, a sütőtök hasábokat és a megformázott gombás-bab fasírtot.
Süsd addig amíg a karfiol puhára sül.
Gombaszószos fasírt
Hozzávalók
4 adag
1 kg fasírtgolyó
250 g barna champignon gomba
1 csomag gombaszósz
1 csokor újhagyma zöldje
400 ml víz (ehhez a fajta alapporhoz)
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
2ek zsiradék (ki mit használ)
Elkészítés
A gombát mosás után szeleteled az újhagyma zöldjével együtt. Kevés olajon dinsztel meg a gombát kicsi só, borssal fűszerezve. Közben add hozzá a hagyma zöldjét is. Ha megpuhul, add hozzá a gombaszósz alapport a vízzel, és főzd készre. Amikor kész a gombás szósz és a fasírt is öntsd össze őket. Rövid ideig forrald össze. Rizzsel fogyasztható, de legyen a te ízlésed szerint. Jó étvágyat.
Vega fasírtgolyók gombából és csicseriborsóból
Hozzávalók
2 személyre
100 g csiperke gomba
150 g csicseriborsó (konzerv)
4ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1tk szárított petrezselyem
1tk szárított majoranna
4ek zabpehely
1ek finomliszt
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
Elkészítés
A gombát apró kockákra vágd, sóval ,borssal izesíted, aztán kevés olajon megpirítom. Ehhez kb.10-12 perc fog kelleni, mire összezsugorodnak és kellő mennyiségű levet eresztenek. Csöpögtessük le a csicseriborsót,és aprítóval pépesíteni kell.
Ha nincs ilyened egy villával össze tudod nyomkodni. A pépesített csicseriborsót egy tálban keverd össze a tört fokhagymával,a petrezselyemmel és a majoranával. Error mehet bele a kisült lével együtt a gomba.
Szórj bele egy kevés zabpelyhet és egy kis lisztet, majd ízlés szerint sózod. Várj vele amíg hűl egy kicsit, mielőtt elkezdenéd formázni! Lehet apró golyócskákat gyúrni belőle, de persze ízlés szerint lehet nagyobbakat is. Forró olajban süsd meg ropogósra, körülbelül 2-3 percig mindkét oldalát.
Gombás kölesfasírt
Hozzávalók :
25 dkg hántolt köles
50 dkg csiperke
4 db tojás
50 dkg zsemlemorzsa
1 db nagyobb fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál majorana
1 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
ízlés szerint étolaj a sütéshez
Elkészítés
A kölest 3x mennyiségű vízzel, 1 teáskanál sóval, 10-15 perc alatt kásának főzd meg és tedd félre. A zsíron pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát,tedd bele az apró cikkekre vágott csiperkegombát, sózd, fűszerezd, mikor puha már a gomba keverd bele a kölest. Pirítod amíg teljesen össze keveredik. Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni.
Ha kihűlt tedd bele a tojásokat és zsemlemorzsát, annyit, hogy formázható legyen. Ha szükséges sózd utána. A gombócokat forgasd zsemlemorzsába és bő olajban süsd ki.
Krumplis gombafasírt recept
A Krumplis gombafasírt hozzávalói:
- 3 kanál keményítő,
- petrezselyemzöld
- 2 db krumpli
- 1 csésze főtt gomba
- 2 szelet kenyér meg áztatva (vagy zabkorpa)
Hámozd meg a krumplit és reszeld le. Áztasd be a kenyerek, lehet vegetas vízbe is. Vágd apróra a gombát és a petrezselymet. A hozzávalókat keverd össze. Formálj gombócokat belőle és zsemlemorzsával megszórt sütőpapíron süsd meg. Ne legyen túl kemény a massza, mert sütéskor nagyon megszárad.
Zabpelyhes gombafasírt
Hozzávalók
Fasírthoz:
2-3ek. olaj
200 g vöröshagyma
500 g gomba
só
bors
zöldpetrezselyem
6ek. zabpehely
1 tojás
Forgatni:
3-4ek. zabpehely
Sütni:
kis kocka vaj vagy kókuszolaj
Megpucolod a vöröshagymát és apró kockákra vágod. Alaposan megpucolod a gombát is, többször mosd át és csepegtesd le. Darabold fel. Olajon dinszteld a gombát és a hagymát, sóval, borssal megszórod,és lepirítod. Amikor már elsült a leve, tedd bele az apróra vágott zöld petrezselymet. Húzd le a tűzről, kicsit hagyod kihülni.
Tedd hozzá a 6ek. zabpelyhet és a tojást, gyúrd össze, ha szükséges sózd, borsozd, majd tedd félre fél órára pihenni. Formázd és forgasd zabpehelybe. Teflonos serpenyőben kis vajon vagy kókuszolajon pár perc alatt mindkét oldalát szép pirosra sütheted.
Gombafasírt sütőben sütve
Hozzávalók
60 dkg csiperkegomba
15 dkg zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem (nálam 1,4 dkg)
1 közepes db vöröshagyma (nálam 13,4 dkg)
3 db tojás (nálam 16,6 dkg)
3 dkg kókuszzsír (olaj is lehet)
fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint
1 dkg szárított natúr zöldségkeverék
Elkészítés
Megtisztítás után a gombákat kisebb darabokra vágod, tedd egy nagyobb tálba. A vöröshagymát tisztitod és apró darabokra vágod,1 dkg kókuszzsíron megpárolod. Add hozzá a gombához.
A petrezselymet apritod és tedd a gombához a többi fűszerrel együtt. Öntsd bele a tojásokat. Botmixerrel pépesítés következik. Tedd bele a zsemlemorzsát, és jól dolgozd össze. Olvazd fel a 2 dkg. kókusz zsírt. Béleld ki a tepsit sütőpapírral,kend ki a felolvasztott zsír felével. Formázz gombócokat a masszából és rakd egymás mellé a sütőpapíron. A megmaradt kókuszzsírral kend meg a tetejüket. Hideg sütőbe teszed, és kb. 40 percig sütjük. Melegen tálalható, nagyon finom, egészséges ételt.
Diós gombafasírt egybesütve, citromborsos tepsis burgonyával
Hozzávalók
700 g barna champignon gomba
30 g petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj
2 nagy vöröshagyma, felaprítva
3 nagyobb gerezd fokhagyma, összepréselve
170-220 g kenyérmorzsa
45 g tahin (azaz szezámkrém, amiből én a világosat jobban szeretem, mert kevésbé keserű)
2ek. hoisin szósz (én ezt kihagytam)
85 g pirított, felaprított dió
3ek. tamari szójaszósz (én sima világos szójaszószt használtam, az kevésbé sós ízű, mint a sötét)
1tk. szárított oregánó
1/2tk. szárított zsálya
só, bors ízlés szerint
A megtisztított gombát konyhai aprítóval a petrezselyem zölddel együtt aprítsd fel. A serpenyőben közepes lángon melegíts egy kis olajat, tedd bele a hagymát és a fokhagymát. Pirítsd 5 percig őket. A hagymás keveréket tedd egy nagy tálba és add hozzá a felaprított petrezselymes gombát, a kenyérmorzsát, a szószokat, fűszereket, a diót, sózzuk-borsozzuk. A kész masszát tedd egy kisebb őzgerincformába (13 x 23 x 5 cm-es) és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig süsd. A maradék egy evőkanál olajat melegítsd fel egy serpenyőben és süsd meg benne a fasírtok mindkét oldalát.
Citromborsos - sok fűszeres tepsis burgonya
Hozzávalók (4-6 főre)
1 kg burgonya
2ek. olívaolaj
1tk. őrölt pirospaprika
1tk. szárított petrezselyemzöld (nálam friss)
1/2 . fokhagymapor
1/2tk. citrombors (ez citromhéjjal kevert őrölt bors, nagyon finom illata van, én Horváth Rozi félét vettem CBA-ban)
1/4tk. chilipor (elhagyható)
1/4tk. só
Pucold meg a krumplit és vágd hasábokra.Keverd el a fűszereket az olajjal,majd a krumplit egy nagyobb méretű fagyasztó zacskóba teszed,ráöntöd a fűszeres olajat és rázd jól össze.
Borítsd ki egy tepsire és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sül. Közben kétszer forgatod a hasábokat a tepsiben.