, 2021/7/3

Gombafasírt, elmondhatatlanul finom, ha nem tudnám, hogy nincs benne hús, nem jönnék rá!

Gombafasírt

Ma egy olyan étel receptjét hoztuk el nektek, amit vegetáriánusok is fogyaszthatnak. A gombafasírt, hús nélküli ízletes étel, könnyen elkészíthető, ebédnek vagy akár vacsorának is megfelelő.

Hozzávalók:

1 kg gomba,

2 db hagyma,

4 db tojás,

4 evőkanál zsemlemorzsa,

só,

őrölt fekete bors,

olaj a sütéshez.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a gombát és sós vízben főzzük meg. Szűrjük le és daráljuk le, vagy tegyük aprítógépbe. Tisztítsuk meg és daráljuk le a hagymát. Egy tálban keverjük össze a langyos gombát a tojásokkal, a ledarált hagymával, 2 kanál zsemlemorzsával, sóval, borssal, majd formázzunk fasírtokat belőlük és forgassuk meg zsemlemorzsában. Egy serpenyőbe forrósítsunk olajat, süssük ki a gombafasírtokat, melegen tálaljuk. Jó étvágyat!

Fűszeres pikáns gombafasírt

Hozzávalók:

50 dkg gomba

1 közepes fej vöröshagyma

1 csokor friss petrezselyem

1 csapott evőkanál majoranna

1 szikkadt zsemle

1 tojás

1 evőkanál pirospaprika

olívaolaj

frissen őrölt bors

zsemlemorzsa a forgatáshoz. Elkészítés ideje:45 perc.

Elkészítés menete:

Tisztítsd meg a gombát és  darabold nagyon apróra. Áztasd tejbe a zsemlét. Kockázd fel a hagymát és kevés olíva olajon dinszteld meg. hozzá a gombát és főzd puhára. Amikor kész van, vedd le a tűzről, tedd egy tálba, és fűszerezd ízlésednek megfelelően. Botmixerrel dolgozd össze, nem kell, hogy pépes legyen, de így könnyebb lesz vele dolgozni.

Ezután add hozzá a tejbe áztatott zsemlét, üsd hozzá a tojást,minden összetevő legyen benne, majd keverd össze az egészet. Formálható kell, hogy legyen. Ha megvan, akkor nincs más dolgod, mint egy tányérba némi zsemlemorzsát szórni, a masszából kis golyókat gyúrni,hemperges  meg jól a zsemlemorzsában, aztán kisütni bő olajban vagy sütőpapíron, tepsiben.

Gombafasírt vargányával és laskával

Hozzávalók:

30 dkg    laskagomba   

10 dkg    vargánya   

1 fej    lila hagyma   

2db    kifli   

0.5dl    tej   

3dkg    parmezán   

1db    tojás   

1ek    olívaolaj   

1tk    őrölt pirospaprika   

1tk     őrölt rozmaring   

0.5tk    őrölt kakukkfű   

1csok    petrezselyemzöld   

kevés    zsemlemorzsa   

só   

fekete bors

olaj 

Elkészítés:

A laskagombát  tisztítsd meg és kockázd fel kb. fél centis kockákra. A hagymát finomra kell aprítani. A vargány, ha frissen használod azt is kockázd fel, a fagyasztott eleve kockázva van. Kerd el pirítani a hagymát, rakd rá a fagyasztott vargányát felengedés nélkül. Sóval, borssal ízesítsd, pirítod, ha kész akkor püré állagúra  dolgozod.

A hagymás gomba pürét  kanalazd vissza a serpenyőbe, tedd rá a laska kockákat és erős tűzön kezd el pirítani. Add hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot és még kevés sót. Kb.4-5 perc elteltével nem csupán a víztartalma egy részét veszítette el, de szépen meg is sült a laska.

Hagyd hűlni a sűrű keveréket. Aprítsd a petrezselyemzöldet egészen finomra. Darabold fel a kifliket és áztasd langyos tejbe. Hagyd megpuhulni. A megpuhult kifliket villával törd össze, majd  add hozzá a már kihűlt gombát, az előzetesen kissé felvert tojást, a pirospaprikát, valamint rezseld bele a sajtot, végül kanalazd bele a petrezselyemzöldet.

Az egészet fakanál segítségével alaposan  dolgozd össze. Ha a massza túlságosan lágy lenne, egy kevés zsemlemorzsát is lehet hozzákeverni. Szórj zsemlemorzsát egy tányérra. Vizes kézzel készíts fasírozott formákat,és forgasd meg zsemlemorzsába.Salátával tökéletes könnyű ebéd, de ha marad belőle, hidegen is remek.

Sajtos gombafasírt

Hozzávalók:

50 dkg gomba   

10 dkg sajt   

1db tojás   

3 gerezd fokhagyma   

1ek  petrezselyem   

23 dkg zsemlemorzsa   

olaj   

Elkészítés: 

A tisztított gombát kevés vízben főzd 8-10 percig. Szűrd le, papírtörlővel itasd le, majd daráld le. Add hozzá a sajtot, 4 evőkanál morzsát,a fűszereket és végül a tojást. Dolgozd össze alaposan és formázz diónyi gombócokat belőle, forgasd  morzsába és olajban süsd pirosra.

Paradicsomszószos spagettivel tálaljuk.

Gombafasírt paradicsomos rizzsel, babraguval

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg ízlés szerinti gomba

2 zsemle

1 kis fej vöröshagyma

3 dkg vaj

2 tojás

1 evőkanál vágott petrezselyem

2 evőkanál zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

A paradicsomos rizshez:

20 dkg rizs

2 paradicsom

3 dkg vaj

A bab raguhoz:

3 szál újhagyma

3 paradicsom

Előkészítés:

A fasírthoz megtisztítjuk, megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk, vagy lereszeljük a gombát. Vízben (vagy vizes tejben) megáztatjuk a zsemléket, és alaposan kinyomjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Elkészítés:

A fasírthoz a hagymát megpirítom a felforrósított vajon, tedd rá a gombát és párold meg.Sózzuk, borsozzuk.Az áztatott zsemlét kever össze a tojással,a párolt gombával, petrezselyemmel, zsemlemorzsával.

Kóstolás után fűszerezted, ha kell.Készíts  pogácsákat belőle és a forró olajban süsd ki. Tartsd melegen.

A paradicsomos rizshez a rizst  párold meg. A paradicsomok héját húzd le, húsukat vágd apróra és keverd össze a párolt rizzsel. A vajat forrósítsd fel, futtasd meg benne a rizst, és ízlés szerint sózod, borsozd.

A bab raguhoz megtisztítod a hagymát, karikázd fel. A paradicsomok héját húzd le, húsukat nagyobb kockákra vágd. Az erős paprikát szintén fel darabolod. A felforrósított olívaolajon megfuttatja  a hagymát, ráteszed a lecsöpögtetett babot, a paradicsomot, az erős paprikát, sóval, oregánóval fűszerezd és forrald össze.

Ha szükséges, tegyél  hozzá kevés vizet (vagy paradicsomlevet) forrald ki. Tálaláskor tedd tányérra a gomba fasírtot, a paradicsomos rizzsel és a babraguval körítjük.

Gombafasírt

Hozzávalók:

0.5 kg csiperkegomba

2 db zsemle (szikkadt)

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db tojás

2ek zsemlemorzsa (szükség szerint)

1 csokor petrezselyem

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint.

Elkészítés

Hámozd meg a gombákat, majd mosd meg folyó víz alatt.Kockázd fel őket. Vágd finomra a vöröshagymát és kevés olívaolajon párold meg. Tedd hozzá a gombát és néhány percig pirítsuk együtt. Fokhagymával, sóval és borssal ízesítheted. Add hozzá a felaprított  petrezselyem zöldet,és hagyd kihűlni. Tedd keverő tálba, és add hozzá az előzőleg vízbe áztatott és kinyomkodott zsemléket, a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kell  kapni. Vizes kézzel formázd és kevés olajban aranybarnára süssük.

Borsikafüves gombafasírt

Hozzávalók

30 dkg csiperkegomba

5ek zsemlemorzsa (2+3 evőkanál )

1/2 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál só

2 teáskanál delikát

1/2 mokkáskanál őrölt bors

1 mokkáskanál őrölt borsikafű

1 mokkáskanál őrölt babérlevél

1 mokkáskanál őrölt kömény

2 db M-es tojás

Elkészítés

Aprítógépben a gombát, hagymát, a fokhagymát jó apróra fel darabolod. Keverj hozzá 2 evőkanál zsemlemorzsát,a tojásokat,és a fűszereket. Felhasználhatod a gomba törzsét is, alaposan meg kell mosni. a gomba fejeknek nem kell lehúzni a bőrét.

Formálj kis golyókat belőle és forgasd a maradék zsemlemorzsába.

Ha meg van olajban közepes lángon szép pirosra süsd. Vigyázva, hogy ne égjen meg. Kívül ropogós, belül lágy fasírozottat kapsz így. Tetszés szerint bármivel tálalható.

Vegán gombafasírt

Hozzávalók

300 g gomba

1/2 fej karfiol

1 fej vöröshagyma

1/2 fej fokhagyma

100 g zabpehely

1ek útifű maghéj

3ek olívaolaj

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint petrezselyem

szükség szerint zsemlemorzsa

Elkészítés

Aprítsd össze a gombát, karfiolt, hagymát, fokhagymát. Add hozzá  a zabpelyhet,olajat és a fűszereket. Dolgozd jól össze. Formázz golyókat és forgasd meg a zsemlemorzsában.

Tedd sütőpapírra őket és olaj spray-vel picit fújd le őket. 180 C fokon sütöm kb. 40-50 percig. És kész is a fincsi gomba fasírt. Jó étvágyat hozzá.

Gombás babfasírt steak karfiollal és hasáb sült sütőtökkel

Hozzávalók

 2 adag

8 db fasírthoz:

70 g csiperke gomba

100 g fehér bab konzerv

5 g útifűmaghéj

1 db tojás

20 g zabpehely

1 db kisebb fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint szárított petrezselyem

ízlés szerint fűszerpaprika

Karfiol steak hozzávaló:

2 szelet karfiol

szükség szerint olívaolaj

ízlés szerint só

ízlés szerint fokhagymapor

ízlés szerint Cayenne bors

ízlés szerint curry

Sütőtök hasábhoz:

100 g sütőtök (a hosszú része)

Elkészítés

Fasírt: a hagymát kockára vágod a gombával, sóval, borssal, fokhagymával megdinszteled. Tedd aprítóba,add hozzá a lecsöpögtetett fehér babot,tojást, petrezselymet, útifűmaghéjat a zabpelyhet és turmixold össze az egészet.

Tedd hűtőbe legalább 30 percig.Jól formázható, nem túl kemény masszát kapsz.

Gombás babfasírt steak karfiollal és hasáb sült sütőtökkel recept lépés.

A sütőtök hosszabb részét vágd  egyforma hasábokra. Olívaolajba fokhagyma port, sót, borsot, Cayenne borsot, fűszerpaprikát keverj el és vékonyan kend meg vele a hasábokat.

A karfiol steakhez: a karfiolt kb. 1 cm vastag szeletekre vágom, a megmaradt fűszeres olívaolajban curry t tegyél és ezzel kened meg vékonyan a szeleteket. 250° C fokra előmelegített sütőben sütőpapírra teszed a karfiol szeleteket, a sütőtök hasábokat és a megformázott gombás-bab fasírtot.

Süsd addig amíg a karfiol puhára sül.

Gombaszószos fasírt

Hozzávalók

4 adag

1 kg fasírtgolyó

250 g barna champignon gomba

1 csomag gombaszósz

1 csokor újhagyma zöldje

400 ml víz (ehhez a fajta alapporhoz)

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

2ek zsiradék (ki mit használ)

Elkészítés

A gombát mosás után szeleteled az újhagyma zöldjével együtt. Kevés olajon dinsztel meg a gombát kicsi só, borssal fűszerezve. Közben add hozzá a hagyma zöldjét is. Ha megpuhul, add hozzá a gombaszósz alapport a vízzel, és főzd  készre. Amikor kész a gombás szósz és a fasírt is öntsd össze őket. Rövid ideig forrald össze. Rizzsel fogyasztható, de legyen a te ízlésed szerint. Jó étvágyat.

Vega fasírtgolyók gombából és csicseriborsóból

Hozzávalók

2 személyre

100 g csiperke gomba

150 g csicseriborsó (konzerv)

4ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1tk szárított petrezselyem

1tk szárított majoranna

4ek zabpehely

1ek finomliszt

ízlés szerint bors

ízlés szerint só

Elkészítés

A gombát apró kockákra vágd, sóval ,borssal izesíted, aztán kevés olajon megpirítom. Ehhez kb.10-12 perc fog kelleni, mire összezsugorodnak és kellő mennyiségű levet eresztenek. Csöpögtessük  le a csicseriborsót,és aprítóval pépesíteni kell.

Ha nincs ilyened egy villával össze tudod nyomkodni. A pépesített csicseriborsót egy tálban keverd össze a tört fokhagymával,a petrezselyemmel és a majoranával. Error mehet bele a kisült lével együtt a gomba.

Szórj bele egy kevés zabpelyhet és egy kis lisztet, majd ízlés szerint sózod. Várj vele amíg hűl egy kicsit, mielőtt elkezdenéd formázni! Lehet apró golyócskákat gyúrni belőle, de persze ízlés szerint lehet nagyobbakat is. Forró olajban süsd meg  ropogósra, körülbelül 2-3 percig mindkét oldalát.

Gombás kölesfasírt

Hozzávalók :

25 dkg hántolt köles

50 dkg csiperke

4 db tojás

50 dkg zsemlemorzsa

1 db nagyobb fej vöröshagyma

1 evőkanál zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 evőkanál majorana

1 csokor petrezselyemzöld

ízlés szerint bors

ízlés szerint só

ízlés szerint étolaj a sütéshez

Elkészítés

A kölest 3x mennyiségű vízzel, 1 teáskanál sóval, 10-15 perc alatt kásának főzd meg és tedd félre. A zsíron pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát,tedd bele az apró cikkekre vágott csiperkegombát, sózd, fűszerezd, mikor puha már a gomba keverd bele a kölest. Pirítod amíg teljesen össze keveredik. Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni.

Ha kihűlt tedd bele a tojásokat és zsemlemorzsát, annyit, hogy formázható legyen. Ha szükséges sózd utána. A gombócokat forgasd zsemlemorzsába és bő olajban süsd ki.

Krumplis gombafasírt recept

A Krumplis gombafasírt hozzávalói:

- 3 kanál keményítő,

- petrezselyemzöld

- 2 db krumpli

- 1 csésze főtt gomba

- 2 szelet kenyér meg áztatva (vagy zabkorpa)

Hámozd meg a krumplit és reszeld le. Áztasd be a kenyerek, lehet vegetas vízbe is. Vágd apróra a gombát és a petrezselymet. A  hozzávalókat keverd össze. Formálj gombócokat belőle és zsemlemorzsával megszórt sütőpapíron  süsd meg. Ne legyen túl kemény a massza, mert sütéskor nagyon megszárad.

Zabpelyhes gombafasírt

Hozzávalók

Fasírthoz:

2-3ek. olaj

200 g vöröshagyma

500 g gomba

bors

zöldpetrezselyem

6ek. zabpehely

1 tojás

Forgatni:

3-4ek. zabpehely

Sütni:

kis kocka vaj vagy kókuszolaj

Megpucolod a vöröshagymát és apró kockákra vágod. Alaposan megpucolod a gombát is, többször mosd át és csepegtesd le. Darabold fel. Olajon dinszteld a gombát és a hagymát, sóval, borssal megszórod,és lepirítod. Amikor már elsült a leve, tedd bele az apróra vágott zöld petrezselymet. Húzd le a tűzről, kicsit hagyod kihülni. 

Tedd hozzá a 6ek. zabpelyhet és a tojást, gyúrd össze, ha szükséges sózd, borsozd, majd  tedd félre fél órára pihenni. Formázd és forgasd zabpehelybe. Teflonos serpenyőben kis vajon vagy kókuszolajon pár perc alatt mindkét oldalát szép pirosra sütheted.

Gombafasírt sütőben sütve

Hozzávalók

60 dkg csiperkegomba

15 dkg zsemlemorzsa

1 csokor petrezselyem (nálam 1,4 dkg)

1 közepes db vöröshagyma (nálam 13,4 dkg)

3 db tojás (nálam 16,6 dkg)

3 dkg kókuszzsír (olaj is lehet)

fekete bors ízlés szerint

só ízlés szerint

1 dkg szárított natúr zöldségkeverék

Elkészítés

Megtisztítás után a gombákat kisebb darabokra vágod, tedd egy nagyobb tálba. A vöröshagymát tisztitod és apró darabokra vágod,1 dkg kókuszzsíron megpárolod. Add hozzá a gombához.

A petrezselymet apritod és tedd a gombához a többi fűszerrel együtt. Öntsd bele a tojásokat. Botmixerrel pépesítés következik. Tedd bele a zsemlemorzsát, és jól  dolgozd össze. Olvazd fel a 2 dkg. kókusz zsírt. Béleld ki a tepsit sütőpapírral,kend ki a felolvasztott zsír felével. Formázz gombócokat a masszából és rakd egymás mellé a sütőpapíron. A megmaradt kókuszzsírral kend meg  a tetejüket. Hideg sütőbe teszed, és kb. 40 percig sütjük. Melegen tálalható, nagyon finom, egészséges ételt.

Diós gombafasírt egybesütve, citromborsos tepsis burgonyával

Hozzávalók 

700 g barna champignon gomba

30 g petrezselyemzöld

2 ek. olívaolaj

2 nagy vöröshagyma, felaprítva

3 nagyobb gerezd fokhagyma, összepréselve

170-220 g kenyérmorzsa

45 g tahin (azaz szezámkrém, amiből én a világosat jobban szeretem, mert kevésbé keserű)

2ek. hoisin szósz (én ezt kihagytam)

85 g pirított, felaprított dió

3ek. tamari szójaszósz (én sima világos szójaszószt használtam, az kevésbé sós ízű, mint a sötét)

1tk. szárított oregánó

1/2tk. szárított zsálya

 só, bors ízlés szerint

A megtisztított gombát konyhai aprítóval a petrezselyem zölddel együtt aprítsd fel. A serpenyőben közepes lángon melegíts egy kis olajat, tedd bele a hagymát és a fokhagymát. Pirítsd  5 percig őket.  A hagymás keveréket tedd  egy nagy tálba és add hozzá  a felaprított petrezselymes gombát, a kenyérmorzsát, a szószokat, fűszereket, a diót, sózzuk-borsozzuk. A kész masszát tedd egy kisebb őzgerincformába (13 x 23 x 5 cm-es) és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig süsd. A maradék egy evőkanál olajat melegítsd fel egy serpenyőben és süsd meg benne a fasírtok mindkét oldalát.

Citromborsos - sok fűszeres tepsis burgonya

Hozzávalók (4-6 főre)

1 kg burgonya

2ek. olívaolaj

1tk. őrölt pirospaprika

1tk. szárított petrezselyemzöld (nálam friss)

1/2 . fokhagymapor

1/2tk. citrombors (ez citromhéjjal kevert őrölt bors, nagyon finom illata van, én Horváth Rozi félét vettem CBA-ban)

1/4tk. chilipor (elhagyható)

1/4tk. só

Pucold meg a krumplit és vágd hasábokra.Keverd el a fűszereket az olajjal,majd a krumplit egy nagyobb méretű fagyasztó zacskóba teszed,ráöntöd a fűszeres olajat és rázd jól össze. 

Borítsd ki egy tepsire és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sül. Közben kétszer forgatod  a hasábokat a tepsiben.