, 2022/9/19

Adj egy nedves zsálya- vagy rozmaringágat a forró parázshoz, miközben sütőtököt és gombát grillezel, és nézd meg, ahogy a gyógynövényekkel ízesített füst a legfinomabb köretet készíti. Tálald grillezett citrommal.

Grilezett tök és gomba friss fűszernövényekkel

Válassz vastag fűszernövény ágakat, és áztasd be őket vízbe, hogy a forró parázsra helyezve a lehető legtöbb füstöt kapja. Ha gázgrillt használsz, kövesd a gyártó füstölési utasításait. Olyan tököt keress, amely a kis méretű (kb. 6 hüvelyk a cukkini és a sárga nyári tök esetében). Ha a tököt hosszában félbevágod a szárán keresztül, akkor a tök a legtöbb füstaromát tudja magába szívni.

ÖSSZETEVŐK

3-6 szál friss zsálya vagy rozmaring

3 evőkanál fehérborecet

2 evőkanál apróra vágott friss zsálya vagy rozmaring

Tengeri só, ízlés szerint

Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

1½ font válogatott bébitök (cukkini, sárga nyári, napraforgó, és/vagy sütőtök), hosszában félbevágva.

6 nagy (2 hüvelyk átmérőjű) cremini gomba, hosszában félbevágva

3 citrom, félbevágva

ÚTMUTATÓ

A fűszernövény ágakat 15 percig áztasd vízbe. Közben egy nagy tálban keverd össze az ecetet, az apróra vágott fűszernövényt, a sót és a borsot. Adjuk hozzá a tököt és a gombát; forgassuk össze, hogy bevonja.

Készíts elő egy faszéngrillt közepesen forró parázzsal. Helyezd a nedves fűszernövény ágakat közvetlenül a parázsra. Tedd a grillrácsra a rácsot. Helyezd a tököt és a gombát a grillrácsra (szükség esetén használj grillserpenyőt). Grillezd lefedve 10-15 percig, vagy amíg a tök ropogósan puha nem lesz, egyszer vagy kétszer megforgatva, hogy egyenletesen megbarnuljon. A grillezés utolsó 5 percében tedd a fél citromot vágott felével lefelé a grillrácsra.

Tedd át a zöldségeket a grillrácsról egy tálba. Nyomj két fél citromot a zöldségekre. Fedjük le, és hagyjuk állni 5 percig. Melegen tálaljuk, a maradék citromfélével együtt.