, 2022/5/2

Ettél már valami csípőset egy indiai étteremben, és észrevetted, hogy egy tálban félénk joghurtos szósz van? Nos, hadd mutassam be neked a raitát - a tökéletes, indiai joghurtmártást és a félelmetes szájpadlás tisztítót.

indian yogurt sauce

Összetevők és megjegyzések

Két fő összetevő alkotja az alapot - a joghurt és a só. A feltét és a fűszerek, amelyeket a tetejére adunk, sokoldalúan felhasználhatók (és az alábbi variációkban többféle is megtalálható). Én hagymát, zöld chilit, köményt és koriandert használok az alap raita receptemben. Sok hagyományos raita uborkát használ - azonban ha olvastad a Rólam szóló oldalamat, akkor tudod, hogy halálosan allergiás vagyok rá. És soha nem osztanék meg itt olyan receptet, amit nem én készítek vagy eszem. Szóval, a receptben nincs uborka, de nyugodtan adj hozzá!

Indiai Raita

A raita egy alapvető indiai joghurtalapú ételízesítő, amelyet fűszeres vagy nehéz ételek mellé ízléstisztítóként szolgálnak fel. Szuper egyszerű elkészíteni, és nagyon sokféleképpen felhasználható! Nézd meg a receptet és az összes variációt.

Elkészítési idő15 perc

Hozzávalók

3 csésze natúr joghurt, a görög joghurthoz lásd a megjegyzést

1 teáskanál só, ízlés szerint

1 vöröshagyma, közepes méretű

1 teáskanál köménypor

1 zöld chilipaprika, kimagozva, thaiföldi vagy serrano paprika

¼ csésze koriander, apróra vágva

Útmutató

A hagymát és a zöld chilipaprikát apróra vágjuk. Add hozzá a köményporral és a sóval együtt, és jól keverd össze.

Díszítsd apróra vágott korianderrel, és tálald hűtve!

Uborka menta Raita

Hozzávalók

1 csésze joghurt (friss)

1 uborka (nagy, meghámozva, kimagozva és felkockázva)

1/4 csésze friss mentalevél (apróra vágva)

1 zöldhagyma (vékonyan felszeletelve, nem kötelező)

1 evőkanál friss lime leve

3/4 teáskanál őrölt kömény

frissen őrölt bors

Útbaigazítás

Tegyük a joghurtot egy közepes tál fölé egy finom szitaszűrőbe. Hagyjuk a joghurtot 10-15 percig lecsöpögni.

Tedd a joghurtot és a többi hozzávalót egy közepes tálba. Keverd jól össze, és 30 percig hűtsd, hogy az ízek összeérjenek.

Tálald salátaként, grillezett hal vagy csirke feltétjeként vagy fűszeres ételek kísérőjeként.

Vegán Raita (indiai uborka joghurt mártás)

Hozzávalók

3/4 csésze vegán joghurt (cukrozatlan, sima)

1/4 csésze vegán tejföl (vagy több vegán joghurt helyettesítésére)

1 csésze uborka (reszelt, kimagozott, kb. 1/2 közepes angol uborka)

1 evőkanál friss citromlé

2 evőkanál friss menta (apróra vágva)

1 evőkanál koriander (finomra vágva)

1 gerezd fokhagyma

1/4 teáskanál granulált fokhagyma

1/2 teáskanál őrölt kömény

1/4 teáskanál őrölt koriander

1/4 teáskanál hagymapor

1/2 teáskanál só

Fokhagymás joghurtmártás

Hozzávalók

2 csésze joghurt (egész sima sűrű)

6 gerezd fokhagyma (összezúzva)

2 teáskanál szárított menta

2 teáskanál szárított kapor

só (ízlés szerint)

1 citrom

1/2 csésze jeges víz

Uborka Raita (indiai joghurtos mártogatós)

Hozzávalók

1 csésze finomra vágott uborka Angol, perzsa vagy pácolt uborka a legjobb - lásd a megjegyzéseket.

2 csésze natúr joghurt, a sűrűbb állag érdekében görög joghurtot használjon.

¼ teáskanál só, ízlés szerint állítsuk be

¼-½ teáskanál chaat masala

½ teáskanál pörkölt őrölt köményt lásd a jegyzeteket a házi változathoz.

¼ teáskanál cukor (nem kötelező) - az ízek kiegyensúlyozásához adjuk hozzá, ha a joghurt savanyú.

3 evőkanál apróra vágott koriander és menta

Útmutató

Előkészítjük az uborkát. Ha angol, perzsa vagy pácolt uborkát használunk, hagyjuk benne a magokat. Ha hagyományos uborkát használsz, hámozd meg és vágd félbe. Egy teáskanál segítségével kapard ki a magokat a magházból. Az uborkát zöldségdarálóval vagy kézzel finomra kockázd.

Keverd össze a joghurtot, a fűszereket és a fűszernövényeket. Tedd a joghurtot egy keverőtálba. Keverd simára. Add hozzá a sót, a chaat masalát és a pirított őrölt köményt. Adj hozzá cukrot, ha a joghurt savanyú.

Adjunk hozzá apróra vágott uborkát. Végül adjuk hozzá az apróra vágott fűszernövényeket, és keverjük jól össze. Ellenőrizd az ízlést, és ízlése szerint állítsd be a fűszerezést.

Tálalási utasítások

Hidegen tálaljuk indiai főételek mellé, vagy mártogatósként zöldségrudacskákhoz, papadumokhoz vagy pita chipsekhez.

Megjegyzések

Használj magnélküli uborkát, hogy megspórolj egy lépést. Én sokkal jobban szeretem az angol, perzsa vagy pácolt uborkát, mivel nem kell meghámozni vagy kimagozni. Ráadásul extra ropogós textúrát adnak.

A kívánt vastagságtól függően válassz hagyományos vagy görög joghurtot. A normál joghurt hígabb és hagyományosabb. Használj nyugodtan görög joghurtot a sűrűbb állag érdekében.

Keresd az indiai fűszerek különleges keverékét. A Chaat masala és a pörkölt őrölt kömény egyedi pikantériát és pikáns ízt kölcsönöz. Keresd őket az indiai élelmiszerüzletekben vagy az interneten. Ha valóban nem talál chaat masalátál, 1 teáskanál citrom- vagy lime-lé is használható.

Pirítsd meg az egész köménymagot, majd őröld meg. Ha nem találsz pörkölt köményport, készítsd el otthon, ha 2 evőkanál köménymagot alacsony hőfokon, serpenyőben szárazon megpirítasz, amíg illatos nem lesz. Tegyük át egy tányérra hűlni, majd fűszerdarálóban őröljük meg. Használd fel a receptben előírt mennyiséget, a maradékot pedig tárold a hűtőben.

Tárold a hűtőben, és szükség szerint dbe az állagát. A joghurtmártás akár 3 napig is eláll. Körülbelül 1 nap elteltével az uborka kiszivárogtatja a víz egy részét, így a mártás hígabbá válik. Egyszerűen adj hozzá további 1-2 evőkanál joghurtot, hogy elérd a kívánt állagot.

Hogyan készítsünk Raita

Egy egyszerű, autentikus Raita recept - indiai joghurtmártás uborkával, mentával és korianderrel. Hűsítő és frissítő, tálalja fűszeres indiai ételek mellé, hogy hűsítse a szájpadlást.

Hozzávalók

¾ csésze teljes tejből készült natúr joghurt ( vagy kókuszjoghurt helyett)

½ csésze apró kockára vágott vagy reszelt uborka (előbb távolítsa el a magokat).

1 evőkanál finomra vágott lilahagyma (nem kötelező, helyettesítse metélőhagymával vagy zöldhagymával)

2 teáskanál citrom- vagy lime-lé, ízlés szerint még több.

1 evőkanál olívaolaj

½ teáskanál köménymag, pirítva, összetörve ( vagy őrölve)

½ teáskanál koriandermag, pirított, zúzott (vagy őrölt)

2-3 evőkanál apróra vágott menta

2-3 evőkanál apróra vágott koriander

¼ teáskanál só, ízlés szerint még több só

¼ teáskanál bors

a csípősség érdekében 1-2 teáskanál finomra vágott serrano paprika hozzáadása - nem kötelező.

friss fűszernövényekkel, metélőhagyma-virágokkal vagy chilipehellyel díszíthetjük.

Utasítások

Tedd az összes hozzávalót egy tálba, és keverd össze.

Tálalásig tedd hűtőbe.