, 2022/4/30

A karfiolt pirítsuk barnára. Ha az időzítő megszólal, és a karfiol még nem barnult meg, süssük tovább! A barnulás döntő fontosságú a tészta általános íze szempontjából. Édességet és diósságot ad, amit nem akarsz kihagyni. Szánj tehát időt arra, hogy a karfiol szépen megpiruljon a sütőben. Hidd el, megéri!

pasta with cauliflower

Ez a világos és sós ízekkel teli, sült karfioltészta egyszerű és finom. Tálaláskor tarts kéznél extra zsemlemorzsát. Olyan kellemesen ropogós lesz tőle az étel, hogy félidőben mindig szórok rá még! Ehhez a recepthez egy egész fej karfiolt használunk fel, de fogyasztás közben nem érezzük majd olyan soknak. Amint megpuhul és aranybarnára sül, a karfiol igazán összeolvad a tésztával, ami szuper élvezetessé teszi ezt az ételt!

Karfiol tészta

Elkészítési idő: 15 perc

Főzési idő: 45 perc

Teljes idő: 1 óra

4 adag

Ez a világos és sós ízekkel teli, sült karfioltészta egyszerű és finom. Tálaláskor tartson kéznél extra zsemlemorzsát. Olyan kellemesen ropogós lesz tőle az étel, hogy félidőben mindig szórok rá még!

Hozzávalók

1 recept Sült karfiol

1 recept fűszerezett zsemlemorzsa

8 uncia campanelle tészta, vagy más rövid tészta

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 1/2 evőkanál kapribogyó, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, reszelt

1 teáskanál citromhéj, még több a díszítéshez

2 evőkanál friss citromlé

1/3 csésze reszelt pecorino sajt vagy vegán parmezán

Tengeri só és frissen őrölt fekete bors

3 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldet

Csipetnyi pirospaprika-pehely

Útmutató

Süsd a karfiolt e recept szerint, kihagyva a hozzáadott citromhéjat, petrezselymet és parmezánt. Készítsd el a fűszerezett zsemlemorzsát e recept szerint.

Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Készítsd el a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint, és főzze al dente-re. Mielőtt a tésztát lecsöpögtetnéd, kanalazz ki 1¼ csésze keményítős tésztavizet, és tedd félre. Csöpögtesd le a tésztát.

Tedd vissza a tésztát a fazékba, és add hozzá az olívaolajat, a kapribogyót, a fokhagymát és a sült karfiolt, majd keverd össze. Adjuk hozzá a félretett tésztavíz felét, és keverjük össze. Keverd bele a citromhéjat, a citromlevet és a sajtot, valamint szükség szerint a maradék tésztavizet, ha a tészta kiszáradt.

Keverd bele a petrezselymet és a pirospaprikapelyhet, és ízesítsd további sóval és borssal.

Tálaljuk a zsemlemorzsával és még több citromhéjjal díszítve.

Sült karfiol tészta pirított dióval, petrezselyemmel, fokhagymával és citromhéjjal

Leírás

Pirított karfioltészta pirított dióval, citrommal, fokhagymával és friss petrezselyemmel. Maradj vegán, vagy poríts rá pecorino-t. Gyors, egészséges vacsora, amely 30 perc alatt elkészíthető.

Hozzávalók

1 fej karfiol

2 evőkanál olívaolaj

3 gerezd apróra vágott fokhagyma (elosztva)

só és bors ízlés szerint

1/4 teáskanál chilipehely

egy citrom héja (elosztva)

4-6 uncia tészta (bucatini, linguini, spagetti vagy bármilyen más gluténmentes tészta)

1 csésze friss, apróra vágott olasz petrezselyem

1/2 csésze pirított dió, apróra vágva

1 gerezd friss fokhagyma - nagyon finomra aprítva

Egy bőséges csepp olívaolaj a bevonathoz,

só, bors és chilipehely - ízlés szerint.

finomra reszelt pecorino - nem kötelező, de jó

2 evőkanál kapribogyó - nem kötelező, de jó!

Útmutató

Melegítsd elő a sütőt 425 F-ra

Vágjuk le és vágjuk fel a karfiolt apró, harapható virágokra, és tegyük egy tálba. Locsoljuk meg olívaolajjal, hogy bevonja, szórjuk meg sóval és borssal, a citromhéj 1/2 részével, a felaprított fokhagyma 2/3 részével és némi chilipehellyel. Jól keverjük össze, majd egy rétegben terítsük szét egy pergamenpapírral bélelt tepsiben, és tegyük a forró sütő közepére. Addig sütjük, amíg megpuhul, aranyszínűvé és helyenként karamellizálódik, kb. 20-25 percig.

Amíg a karfiol sül, főzzük meg a tésztát 2 liter vízben 1 evőkanál sóval. Ha kész, szűrjük le, és tegyünk félre 1 csésze tésztavizet, majd tegyük a tésztát egy tálba.

Locsoljuk meg a tésztát bőségesen olívaolajjal, hogy bevonja a tésztát, majd adjuk hozzá a maradék finomra vágott fokhagymát (nyersen), az apróra vágott petrezselymet, a maradék citromhéjat, a zúzott pirított diót, a kapribogyót, és amikor a karfiol elkészült, adjuk a tálhoz, és forgassuk össze. Ha száraznak érezzük, adjunk hozzá egy kevés forró tésztavizet. Szórjuk meg pecorino-val és chilipehellyel.

Kóstold meg, állítsd be a sót és a borsot, és ha szükséges, adj még hozzá. Ha íze íztelen, valószínűleg egy kicsit több só kell bele.

Osszuk szét 2-3 tál között.

Karfiolos, paradicsomos és parmezános tészta

Hozzávalók

1 csésze friss zsemlemorzsa*

6 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 és 4 evőkanál osztva

1 hagyma, apróra vágva (kb. 1 1/2 csésze)

2 evőkanál olajba csomagolt szardella, apróra vágva (kb. 6 szardella)

1 nagy fej karfiol, a magot eltávolítva és kidobva, a virágokat durvára vágva (lásd: Hogyan vágjuk és magozzuk a karfiolt?)

5 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1/2 teáskanál zúzott pirospaprika pehely, ízlés szerint több vagy kevesebb.

Só és frissen őrölt fekete bors

3 evőkanál paradicsompüré

1/2 font kis könyök makaróni

1 (15 unciás) doboz egész paradicsom, apróra vágva vagy kockára vágva, a levével együtt

1/4 csésze apróra vágott olasz petrezselyem

1/2 csésze frissen reszelt parmezán sajt

Módszer

Pirítsuk meg a zsemlemorzsát:

Pirítsuk meg a morzsát egy kevés olívaolajban egy nagy serpenyőben közepes lángon, amíg enyhén meg nem barnul. Vegye ki a morzsát a serpenyőből, és tegye félre.

Pirítsd meg a hagymát a fokhagymával és a szardellával:

Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat a serpenyőben közepesen alacsony hőfokon. Adja hozzá a hagymát, a fokhagymát és a szardellát.

Törd össze a szardellákat egy kanál hátuljával, hogy jól elkenődjenek a hagymán. Főzzük 5 percig, amíg a hagyma megpuhul. Vedd ki a hagymát a serpenyőből, és tedd félre.

Amíg a hagymát főzi, tegyél fel a tűzhelyre egy nagy fazék sós vizet (1 evőkanál só 2 liter vízhez) a tésztához, hogy felforrjon.

tészta-karfiol-módszer-1

Párold meg a karfiolvirágot:

Melegítsünk fel 4 evőkanál olívaolajat a serpenyőben közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a karfiolt, kevergetve ritkán, hagyjuk, hogy a karfiol széle megbarnuljon. Addig főzzük, amíg a karfiolvirágok enyhén megbarnulnak, 3-5 percig. Adjunk hozzá pirospaprikapelyhet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

tészta-karfiol-módszer-2

Add hozzá a paradicsompürét, a paradicsomot, a hagymás keveréket:

Old fel a paradicsompürét 1/2 csésze vízben. Csökkentsd a hőfokot alacsonyra. Add hozzá a paradicsompürét, a paradicsomot, a hagymát, a fokhagymát és a szardellát, keverd össze, hogy jól összeálljon.

Fedő nélkül, alacsony hőfokon főzd, amíg a karfiol megpuhul.

Főzzük meg a tésztát, adjuk hozzá a karfiolos keverékhez:

Főzzük a tésztát fedetlenül, sós forrásban lévő vízben, amíg éppen csak al dente nem lesz, a tésztacsomagolás főzési utasításai szerint. Szűrd le a tésztát a főzővízről, és add a főtt tésztát a karfiolos keverékhez.

Keverd bele a petrezselyemzöld, a zsemlemorzsa és a parmezán kb. felét (a többit hagyja meg a tetején díszítésnek).

Nagyszerű maradékot készítesz, mivel az ízeknek több idejük van összeérni.

Fokhagymás chilis tészta sült karfiollal

Hozzávalók

1 kis fej karfiol (a nagy szárakat eltávolítjuk // a virágokat szétválasztjuk)

2-3 evőkanál olíva- vagy szőlőmagolaj

3 gerezd fokhagyma* (apróra vágva)

1/4 teáskanál pirospaprika pehely (ízlés szerint több vagy kevesebb)

1/4 mokkáskanál tengeri só

Pasta

2 csésze zöldségleves (nem kötelező // a tészta ízesítéséhez)

12 oz linguini vagy fettuccini (a vegánbarát tészta helyett gluténmentes tésztát használjunk, hogy GF maradjon)

1/4 csésze olívaolaj (ha van, használjon extra szűz olívaolajat a nagyobb íz érdekében)

3 gerezd fokhagyma (héj nélkül + összezúzva, nem aprítva)

1/4 teáskanál pirospaprika pehely (a kisebb csípősség érdekében csökkentse)

2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem (plusz még több a tálaláshoz)

2 evőkanál pirított fenyőmag, plusz még több a tálaláshoz

1/4 csésze vegán parmezán sajt (plusz több a tálaláshoz)

Só + bors (ízlés szerint)

Útmutató

Melegítsük elő a sütőt 450 fokra (232 C).

Add a karfiolt egy keverőtálba az olívaolajjal, a felaprított fokhagymával, a pirospaprika pehellyel és a tengeri sóval. Dobjuk össze, hogy bevonja. Ezután terítsük szét egy tepsiben, és süssük 20 percig, a 15 percnél egyszer fordítsuk meg/keverjük meg, hogy egyenletesen süljön. Kóstold meg, és szükség szerint állítsd be a fűszerezést. Tedd félre.

Ha a karfiol elérte a 10 perces sütési időt, adjunk hozzá zöldséglevest (az ízesítéshez | opcionális) és kb. 4-5 csésze vizet (vagy annyit, amennyi bőségesen ellepi a tésztát) egy nagy fazékba, és forraljuk fel.

Ha felforrt, fűszerezd jól tengeri sóval, és add hozzá a tésztát. Időnként megkeverjük, hogy ne ragadjon le, és a csomagolás utasításai szerint főzzük "al dente" - 7-10 percig. Ezután lecsepegtetjük és félretesszük. Takarjuk le egy törülközővel, hogy melegen tartsuk.

Melegítsük fel ugyanazt a nagy fazekat közepesen alacsony hőfokon. Amint felforrósodott, adjunk hozzá 1/4 csésze olívaolajat és 3 gerezd összezúzott, NEM aprított fokhagymát (az eredeti receptben leírt mennyiségek szerint // változtassuk meg, ha változtatunk a tételnagyságon). Süssük 1-2 percig mindkét oldalon, vagy amíg a fokhagyma illatos és enyhén aranybarna nem lesz. Vegyük ki a fokhagymát a serpenyőből, hagyjuk kissé kihűlni, majd daráljuk fel. Tegyük félre a tálaláshoz.

Ezután adjuk hozzá a pirospaprikapelyhet, hogy 1-2 percig átjárja az olívaolajat.

Add hozzá a főtt tésztát, a petrezselymet, a fenyőmagot, a darált fokhagymát, a vegán parmezán sajtot, a karfiolt, és forgasd össze.

Vedd le a tűzről és kóstold meg a tésztát. Állítsd be a fűszerezést, ha szükséges, sózd vagy borsozd meg. Tálaljuk forrón, további petrezselyemmel, pirospaprika pehellyel, fenyőmaggal és vegán parmezán sajttal. Frissen a legjobb, de a maradék néhány napig eláll a hűtőben lefedve. Melegítsd újra mikrohullámú sütőben, vagy tűzhelyen egy nagy serpenyőben, kevés olívaolajon.

Fokhagymás sült karfiol tészta

Hozzávalók

1

fej fokhagyma

3 evőkanál

plusz 1 teáskanál extra szűz olívaolaj, elosztva

Kosher só

1 nagy fej karfiol, virágokra vágva

Frissen őrölt fekete bors

Törött pirospaprika pehely

1 font. rigatoni

1/2 c. frissen reszelt parmezán, plusz több a tálaláshoz

1/2 citrom leve

1/4 c. durvára vágott pirított dió

Útmutató

Melegítsük elő a sütőt 425 °C-ra. Vágjunk le ¼" vastagságot a fokhagyma fejéről, hogy a gerezd teteje szabadon maradjon. Locsoljuk meg 1 teáskanál olajjal és egy kis csipet sóval. Csomagold fóliába, és süsd mély aranyszínűre, kb. 45 percig. Ha kész, bontsuk ki a fóliát, és hagyjuk kihűlni, amíg elég hűvös lesz ahhoz, hogy kezelhessük.

Egy nagy lapos tálcán dobd össze a karfiolt 1 evőkanál olajjal, sóval, borssal és pirospaprikapehellyel, majd egyenletes rétegben rendezd el. A fokhagymával együtt addig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz, és az alja ropogni nem kezd, kb. 30 percig.

Egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben főzzük a tésztát a csomagoláson található utasításoknak megfelelően al dente-re. Tartalékoljon ½ csésze tésztavizet, majd szűrje le.

Nyomjuk ki a fokhagymagerezdeket a fejükből egy kis tálba, és villával zúzzuk durva péppé.

Ugyanabba az edénybe, amelyben a tésztát főztük, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a félretett tésztavizet és a parmezánt. Keverd össze, hogy a sajt nagyrészt megolvadjon, és a fokhagyma egyenletesen eloszoljon. Adjuk hozzá a tésztát, és forgassuk össze. Adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál olajat és a citromlevet, és fűszerezzük még sóval, borssal és pirospaprikapehellyel. Dobjuk bele a sült karfiolt.

Tálaláskor díszítsük pirított dióval és még több parmezánnal.