, 2022/5/6

Nincs is jobb, mint egy szelet meleg, pihe-puha, finom fanyar kovászos kenyér. És persze még jobb, ha otthon, házilag készítjük! Ez a klasszikus kovászos kenyérrecept a kemencében sütve minden alkalommal tökéletesen puha kenyeret készít.

dutch oven sourdough bread

Mindössze 3 hozzávalóra van szükség, beleértve a kovászos indítót és a teljes kiőrlésű lisztet, és a gyúrás nélküli tésztát egész nap vagy egy éjszakán át kelesztjük. A holland kemencés kovászos kenyér kevesebb mint 2 óra alatt megsül és pihen - így mielőtt észrevennéd, máris élvezheted a szeretettel készített, puha és ízletes kenyeret.

Dutch Oven Sourdough Kenyér

Elkészítési idő 30 perc

Sütési idő 1 óra

Teljes idő 9 óra 30 perc

Felszerelés

4 vagy 5 literes holland sütő fedővel

Sütőpapír

Hozzávalók

1/4 csésze (60 g) kovászos kovász, szobahőmérsékletű (12-24 órán belül etetve)

1 1/2 csésze (350 ml) meleg, szűrt víz (95º és 100º F között)

4 csésze (540 g) teljes kiőrlésű liszt (lásd a kenyérliszt és a teljes kiőrlésű liszt megjegyzéseit).

1 ½ teáskanál (9 g) tengeri só

Útmutató

Egy nagy tálban tedd bele a kovászos kovászt. Keverjük bele a vizet, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Add hozzá a lisztet és a sót. Keverd tésztakeverővel vagy fakanállal, amíg sűrű, foszlós tészta nem képződik. Ha a tészta túl sűrű a keveréshez, fejezd be a tésztakeverést kézzel. Takarjuk le egy tiszta, nedves konyharuhával, és hagyjuk a tésztát 30 percig pihenni.

Nyújtsd és hajtsd a tésztát 15 másodpercig a tálban. Fogd meg a tészta szélét, nyújtsd felfelé és nyomd le a tészta közepébe, majd fordítsd meg a tésztát 1/4 fordulatot, és folytasd a tészta nyújtását az óramutató járásával megegyező irányban. Fedjük le a tálat egy nedves törülközővel, és hagyjuk 6-8 órán át meleg helyen (75º és 85º F között) kelni. A tészta méretének meg kell duplázódnia, és a tészta felszínén és alatta buborékosnak kell lennie.

Lisztezd meg enyhén a munkalapot, és húzd ki a tésztát a tálból a munkalapra. Formázd meg a tésztát úgy, hogy újra kinyújtod és összehajtogatod, ahogy korábban tetted. Hagyd a tésztát 10 percig pihenni.

Egy közepes méretű tálat béleljünk ki egy törülközővel, vagy használjunk vászonfedeles bográcsot, és poroljuk be erősen liszttel. Hagyjuk a tésztát 30-60 percig kelni.

Melegítsük elő a sütőt 450º-ra (a tepsin nélkül). Fedjük le a tésztás tálat egy hosszú pergamenpapírral, és fordítsuk a munkalapra úgy, hogy a tészta a pergamenpapír tetején legyen.

Vágd be a cipó tetejét egy sánta vagy éles, fogazott késsel. Óvatosan engedd a pergamenpapíros tésztát a kemencébe.

Tedd a sütőbe a kemencét, és a kenyeret lefedve süsd 30 percig. Vedd le a fedőt, és süsd még 20 percig. Sütőkesztyű segítségével óvatosan vedd ki a kenyeret az edény belsejéből, és közvetlenül a sütőrácson süsd 10 percig, hogy a külseje ropogós legyen.

Tálalás előtt legalább 1 órán át hagyjuk hűlni.

Dutch Oven Sourdough Kenyér (nincs dagasztás)

Összetevők

Savanyú tészta alap:

Lásd "Savanyú tészta starter" a recept jegyzeteiben.

5 csésze fehérítetlen kenyérliszt (602 gramm) Lásd "Mérés térfogat vagy súly szerint" és "Házi kenyérliszt" a recept jegyzeteiben.

1¾ csésze víz (397 gramm)

1 evőkanál só (18 gramm)

Útmutató

1. nap: A tészta elkészítése

Keverd össze az indítót, a lisztet és a vizet egy nagy tálban vagy az álló mixer medencéjében. A sót még ne add hozzá.

Egy nagy kanállal vagy tésztakeverővel keverd össze a tésztát, vagy használd az állókeverőgép lapátos tartozékát, és keverd közepes sebességen körülbelül 60 másodpercig. Addig keverd, amíg a tészta már nem tapad a tálhoz, hanem golyót alkot.

Hagyd a tésztát körülbelül 20 percig pihenni, majd add hozzá a sót.

Keverd össze a startert, a lisztet + a vizet.

Keverd bele a sót úgy, hogy ismét kanállal, habverővel vagy stand mixerrel keveri, amíg éppen csak el nem keveredik. Lehet, hogy az ujjaiddal kell segítened a sót a tésztába dolgozni, amíg már nem érzed a sókristályokat.

Helyezd a tésztát egy nem reaktív tálba (például üveg vagy Pyrex), és fedd le a tésztát egy nedves törülközővel. Hagyjuk kelni egy órán keresztül.

Keverd bele a sót

Spricceljünk be egy munkafelületet vízzel, és nedvesítsük be a kezünket és (opcionálisan) egy rugalmas tésztakaparót.

Óvatosan mozgasd a tésztát a munkafelületre. A kezünkkel vagy a tésztakaparóval kissé terítsük szét a tésztát, majd hajtsuk össze, mint egy levelet. (Én a felső harmadot hajtogatom lefelé a közepe felé, majd az alsó harmadot felfelé a közepe felé).

Hajtsd harmadokba, mint egy betűt

Hajtsuk be a tészta oldalát. (Én a jobb harmadot hajtom befelé a közepére, a bal harmadot pedig a közepére).

Fordítsuk meg a tésztát, és ismételjük meg a nyújtást és hajtogatást a másik oldalon.

Tegyük vissza a tésztát a tálba, fedjük le, és hagyjuk még egy órát kelni.

Ismételd meg a pihentetési és hajtogatási időszakot még kétszer (összesen 3 órán át).

Tedd vissza a tésztát a tálba, és fedd le egy fedővel, nedves törülközővel vagy műanyag fóliával.

A következő kovászolási módszerek egyikét (nem mindkettőt) alkalmazd:

Hűtve kelesztés (előnyben részesített módszer): Tedd a tésztát a hűtőszekrénybe, és legalább 8 órán át, de akár 2 napig (48 óra) is kelesztheti. Ha törölközőt használtál (műanyag fólia helyett) a tál lefedésére, időnként nedvesítsd újra a törölközőt.

Hűtőszekrény nélküli kelesztés: (Hűtőszekrény nélküli kelesztés csak akkor, ha a konyhában 70 °C körüli vagy ennél hidegebb hőmérséklet van). Helyezd a tésztát a közvetlen napfénytől védve a pultra, és hagyd kelni körülbelül 8 órán át, a hőmérséklettől függően több vagy kevesebb ideig. Ellenőrizd, hogy a kenyér befejezte-e a kelesztést, ha a tésztát enyhén lisztezett vagy olajozott ujjbegyével megnyomod. Ha a tészta azonnal visszahúzódik, hagyjuk tovább kelni. Ha lassan rugózik vissza, akkor kész.

Helyezd vissza a tésztát a tálba a kelesztéshez.

2. nap: Fejezd be a kelesztést + süsd meg a tésztát.

Nedvesíts meg egy munkafelületet és a kezed.

Óvatosan fordítsd ki a tésztát a munkafelületre. Formázd a tésztát golyóvá, tedd a varrással felfelé, és fedd le egy nedves törülközővel. Hagyd a tésztát körülbelül 15 percig pihenni.

Ezután nedvesített kézzel tekerd a tésztát kerek golyóvá. Helyezd a tésztát pergamenpapírra.

Pihenjen a varrással felfelé

Ha a tésztát a hűtőben kelesztetted: Hagyd a tésztát szobahőmérsékleten kelni, amíg már nem hideg (kb. 2½-3 óra).

Ha szobahőmérsékleten kelesztette a tésztát: Hagyd a tésztát pihenni a pergamenpapíron, amíg a sütő előmelegszik, majd mehet a sütés.

Tekerjük golyóvá + helyezzük a pergamenre.

Körülbelül 30 perccel a sütés előtt melegítsd elő a sütőt 480°F-ra. Ha nem zománcozott edényt használsz, az előmelegítés alatt tedd az edényt a sütőbe.

Közvetlenül a sütés előtt enyhén porold be a tésztát liszttel, majd egy kenyérsánta vagy egy lisztezett kés segítségével karcold be a kenyeret. (A pontozással a gőznek kijáratot biztosítunk, és megakadályozzuk, hogy a kenyér alja megrepedjen.)

A pontozás lehet akár egy vagy két hosszú vonal is a tetején. Ha kívánod, a pontozás során mintát is készíthetsz, hogy a végső kenyér még dekoratívabb legyen.

Ha előmelegítetted a holland sütőt, óvatosan vedd ki a sütőből.

Helyezd a pergamenpapírt és a tésztát a holland sütőbe. Enyhén locsold meg a tésztát vízzel, majd tedd rá a holland sütő fedelét. Csúsztasd a kenyeret az előmelegített sütőbe.

Csökkentsd a sütő hőmérsékletét 450°F-ra.

Süsd a kenyeret 45 percig lefedve, majd vedd le a holland sütő fedelét, és fedetlenül süsd további 10-15 percig, amíg a kenyér közepe 210°F nem lesz. Ha nincs digitális hőmérőd, próbáld meg óvatosan megkopogtatni a kenyér alját, hogy lássad, üreges-e a hangja.

Egy spatula, fogó vagy a pergamenpapír szélei segítségével helyezd a kenyeret egy hűtőrácsra.

Várj legalább 2 órát, mielőtt felvágod a kenyeret. Csábító lesz korábban felvágni, de a kenyér még belsőleg is megsül. A korai vágás alulsült kenyeret eredményez.

Tárold a kenyeret enyhén becsomagolva a pulton legfeljebb 4 napig, vagy szorosan becsomagolva legfeljebb 3 hónapig fagyaszd le. Javaslom, hogy fagyasztás előtt szeleteld fel a kenyeret, hogy szükség esetén egyes szeleteket kiolvaszthass. A fagyasztott szeleteket pirítással vagy alacsony hőfokon, tűzhelyen sütőlapon vagy serpenyőben történő melegítéssel olvaszt fel.

Vágd fel a rozmaringos fokhagymás kenyeret.