, 2022/4/29

Ezek a könnyű vegán receptek kezdőknek teszik a teljes értékű növényi alapú étrendet szórakoztatóvá, egészségessé, és ami a legfontosabb: finommá! Amikor évekkel ezelőtt először kezdtünk vegán ételeket enni, ez ijesztőnek tűnt. De gyorsan rájöttünk valamire: a vegán receptek a legkreatívabbak és legfinomabbak lehetnek!

easy vegan meals

Gyorsan eljutottunk napjainkig, és az életünket annak szenteltük, hogy inspiráljuk az embereket (téged!), hogyan fogyasszanak sok zöldséget ízletes módon. Az erősségünk? A zöldségekkel teli receptek, amelyek ízletesek, egészségesek és nagyon egyszerűen elkészíthetők. Napi 3 lehetőséged van arra, hogy növényi alapú ételeket fogyassz. Miért nem kezded el most? Íme a legjobb egyszerű vegán receptjeink ízletes reggelikhez, ebédekhez és vacsorákhoz.

Végső vegán chili

Mi a titka a legjobb vegán chilinek?

Valójában a weboldalon található chili receptek közül sok vegán, bár nem írják ki! A mi vegetáriánus chilink vegán, de szeretjük sajttal felturbózni. Az édesburgonyás chili és a mangós fekete babos chili, sőt még a quinoás chili is vegán. De szerettünk volna egy olyan klasszikus BEST EVER vegán chilit készíteni, amely mindegyiket felülmúlja. És aztán töltsd meg az összes vegán chili feltétekkel.

Íme a titkok ehhez a legjobb vegán chilihez:

Titkos zöldségkeverék. Összekevered a paradicsomot petrezselyemmel, sárgarépával, vegán Worcestershire-szósszal és adobo mártással, hogy megteremtsd ennek a szósznak a testét. Furcsa módon ezt egy olyan chili ihlette, amit egyszer ettünk, és V8 volt benne. De mi egy teljesen természetes változatot akartunk készíteni!

Adobo szósz! Az Adobo szósz olyan füstös, fanyar komplexitást ad ennek a chilinek, ami nem helyettesíthető! Erről a varázslatos szószról bővebben az alábbi részben olvashat.

Quinoa. A quinoa húsos textúrát ad hozzá. (Lásd még több vegán quinoa receptet.)

Vegán tejföl. Ez csak egy feltét, de valóban a klasszikus chili élményét adja.

Mi az az adobo szósz?

Az adobo szósz a mi titkos fegyverünk, amellyel húsos, füstös ízt adhatunk vegetáriánus és vegán receptjeinknek. A chipotles in adobo szósz a legtöbb nagyobb élelmiszerüzletben kapható itt az USA-ban, a mexikói termékek részlegén. A doboz két dolgot tartalmaz:

Chipotle chilipaprika: füstölt és szárított jalapeño, amelyet aztán rehidratálnak és konzerválnak.

Adobo szósz: paradicsomból, ecetből, fokhagymából és néhány egyéb fűszerből álló püré.

A legtöbb receptünkben csak egy kis mennyiséget használunk az adobo szószból, mert a chilipaprikák szupererősek! A chipotle-csilék és az adobo szósz maradékát lefagyaszthatja későbbi felhasználásra.

10 legjobb vegán chili feltét

Az egyik legjobb dolog a chiliben a feltét, igaz? Egy vegán chili esetében kreatívnak kell lenned sajt és tejföl használata nélkül. Íme a vegán chili legjobb feltétjei:

Vegán tejföl Gazdag és krémes, pont a megfelelő textúrával! Egy kihagyhatatlan készítmény.

Apróra vágott metélőhagyma vagy zöldhagyma: Egy klasszikus!

Savanyított jalapeño: Fűszeres, fanyar rúgást ad.

Könnyű gyors pácolt hagyma Világos rózsaszínű szeletek adnak színt és pikáns ízt.

Pörkölt sózott pepiták: Sós ropogást ad.

Vegán nacho sajt Ragadós, sajtos esszenciát hoz.

Vékonyra szeletelt retek: Borsos harapást adnak hozzá. Öltöztesse fel savanyított retekkel.

Kockára vágott avokádó: Gazdagabbá és laktatóbbá teszi

Koriander: Élénkzöld színt és frissességet kölcsönöz

Zúzott tortillachips vagy tortillacsíkok: A ropogtatásért!

Vegán pásztor pite

Elkészítési és főzési idő

Előkészítés:30 perc

Főzés:1 óra 20 perc

A főzési idő 1 óra 45 perc, ha két nagy pitét készít.

8 személyre (nyolc egyedi vagy két nagy pitét készít)

Melegítő vegán vacsora porcsinigombával, póréhagymával, sárgarépával és butternut tökkel, ropogós burgonyával körítve. Alacsony kalóriatartalmú, alacsony zsírtartalmú, és tökéletes, amikor az éjszakák közelednek.

Összetevők

1,2 kg lisztes burgonya, például Maris Piper vagy King Edward burgonya

50 ml növényi olaj

30 g szárított csiperkegomba, 15 percig forró vízben áztatva, majd lecsepegtetve (a folyadékot félretesszük).

2 nagy póréhagyma, apróra vágva

2 kis hagyma, apróra vágva

4 közepes sárgarépa (kb. 300 g), apró kockákra vágva

1 zöldségleves kocka (ügyeljünk arra, hogy vegán legyen - mi a Kallo-t használtuk).

3 gerezd fokhagyma, összezúzva

2 evőkanál paradicsompüré

2 teáskanál füstölt paprika

1 kis butternut tök, meghámozva és apró kockákra vágva

½ kis csomag majoránna vagy oregánó, levelek leszedve és durvára vágva

½ kis csomag kakukkfű, leveleit leszedve

½ kis csomag zsálya, leveleit leszedve és durvára vágva

4 zellerszár, apróra vágva

400 g konzerv csicseriborsó

300 g fagyasztott borsó

300 g fagyasztott spenót

20 ml olívaolaj

kis csomag petrezselyemzöld, apróra vágva

paradicsomos ketchup a tálaláshoz (nem kötelező)

Módszer

1. lépés

Tegyük a hámozatlan burgonyát egy nagy lábasba, fedjük le vízzel, forraljuk fel, és főzzük 40 percig, amíg a héja fel nem kezd szétnyílni. Lecsepegtetjük, és hagyjuk kicsit hűlni.

2. lépés

Közben dfel a növényi olajat egy nagy, nehéz alapanyagú serpenyőben vagy tűzálló edényben. Add hozzá a gombát, a póréhagymát, a hagymát, a sárgarépát és a húsleveskockát, és főzd óvatosan 5 percig, időnként megkeverve. Ha elkezd ragadni, csökkentsd a hőfokot, és gyakrabban keverd meg,kapard le a darabkákat az aljáról. A zöldségnek puhának, de nem pépesnek kell lennie.

3. lépés

Add hozzá a fokhagymát, a paradicsompürét, a paprikát, a tököt és a fűszernövényeket. Keverd meg, és kicsit emeld fel a hőfokot, főzd 3 percig, add hozzá a zellert, majd keverd meg, és főzd még néhány percig.

4. lépés

Öntsd bele a csicseriborsót a konzervben lévő vízzel és a félretett gombalevessel együtt. Adjuk hozzá a borsót és a spenótot, és keverjük jól össze. Főzzük 5 percig, időnként megkeverve, majd fűszerezzük, kikapcsoljuk és félretesszük. Még mindig sok folyadéknak kell lennie, és a zöldségnek világosnak és kissé keménynek kell lennie.

5. lépés

Hámozd meg a burgonyát, és dobd el a héját. Pépesíts 200 g-ot villával, ésda zöldséghez. A maradék burgonyát törd darabokra, keverd össze az olívaolajjal és a petrezselyemmel, és fűszerezd.

6.lépés

Oszd el a tölteléket a piteformákba, és a tetejére tedd a burgonyát. Melegítsük fel a sütőt 190C/170C-ra (légkeverés, 5. gáz), és süssük a pitéket 40-45 percig, amíg a tetejük aranyszínű lesz, és a töltelék átmelegszik. Ha különálló pitéket készítünk, 20 perc után ellenőrizzük. A legjobb paradicsomos ketchuppal tálalni - mint minden nagyszerű pásztortarhonyát.

Pisztácia és kardamom halva

Hozzávalók

Olívaolaj

50 g pisztácia

8 kardamom hüvely

250 g tahini

½ teáskanál jó minőségű vaníliakivonat

½ teáskanál finom tengeri só

230 g porcukor

Módszer

Kenjünk ki egy kenyérsütőformát egy kis olajjal, majd béleljük ki fóliával úgy, hogy a forma szélein hagyjunk egy keveset túlnyúlni. A pisztáciát durvára vágjuk. Távolítsuk el a kardamommagokat a hüvelyekből, dobjuk el a hüvelyeket, és őröljük finomra a magokat. Adjuk egy nagy keverőtálba 30 g apróra vágott pisztáciával, a tahinivel, a vaníliával és a tengeri sóval együtt, és verjük simára.

Tegyük a cukrot és 75 ml vizet egy közepes méretű lábasba, és közepes lángon óvatosan forraljuk fel. Óvatosan forgasd a serpenyőt, ne keverd a szirupot, különben a cukor kikristályosodik. Amint elkezd buborékosodni, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és hagyd főni körülbelül 12-15 percig, amíg sűrű szirupot kap. Ha van cukorhőmérőnk, akkor 121 °C-ot kell elérnie.

Amikor kész, adjuk hozzá a tahini keveréket a serpenyőhöz (nem akarjuk, hogy a keverék kihűljön, a meleg serpenyőben kell maradnia), és gyorsan verjük össze a két elemet, hogy sima pasztát kapjunk. Ezt a legjobb egy fakanállal vagy spatulával végezni. Próbáld meg azonban nem túlságosan eldolgozni, mert ettől a halva morzsás lesz - csak 30 másodpercig akarod verni. Amint simára keveredett, kanalazzuk a kibélelt formába, és nyomkodjuk rá a maradék pisztáciát. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, fedjük le a fóliaszélekkel, és tálalás előtt tegyük a hűtőbe, hogy egy éjszakán át szilárduljon.

Klasszikus gumbo

Hozzávalók

2 csésze apróra vágott hagyma , (1 közepes)

2 csésze apróra vágott zeller (kb. 4 nagy szár)

1½ csésze apróra vágott zöldpaprika (kb. 1 nagy)

½ csésze felkockázott piros paprika , (kb. 1 kicsi)

½ csésze apróra vágott fokhagyma

8 csésze zöldségleves

1 x 14,5 unciás doboz tűzön sült paradicsomkocka

1 csésze friss paradicsom kockára vágva

½ csésze vörösbor

1 evőkanál tamari

1 evőkanál paradicsompaszta

1 evőkanál ume szilvaecet

1 evőkanál vegán Worcestershire szósz

2 evőkanál + ½ csésze apróra vágott friss petrezselyem , plusz még több a díszítéshez.

2 evőkanál apróra vágott friss oregánó

1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű

1 evőkanál apróra vágott jalapeño paprika (nem kötelező)

1 teáskanál kőből őrölt mustár vagy kreol mustár

1 teáskanál folyékony füst

1 csésze mogyoróolaj

1¼ csésze általános liszt

6-8 babérlevél

½ csésze apróra vágott zöldhagyma, plusz még több a díszítéshez.

2-3 csésze apróra vágott okra , vagy a kívánt mennyiség

tengeri só

frissen törött fekete bors

3-4 csésze főtt rizs , a tálaláshoz

KREOL FŰSZERKEVERÉK

½ csésze táplálkozási élesztő

1 evőkanál hagymapor

1 evőkanál fokhagymapor

1 teáskanál szárított oregánó

1 teáskanál szárított petrezselyem

1 teáskanál szárított kakukkfű

1 teáskanál füstölt paprika

1 teáskanál füstölt vagy sima tengeri só

½ teáskanál cayenne-i bors

½ teáskanál szárított őrölt zsálya

½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál őrölt fehér bors

½ teáskanál frissen törött fekete bors

Módszer

Egy tálban keverjük össze a hagymát, a zellert, a paprikát és a fokhagymát. Vegyünk ki ebből a keverékből 1½ csészényit, és tegyük át egy külön tálba (a vége felé ezt is hozzáadjuk a gumbóhoz). Tegye félre mindkét tálat.

Egy nagy tálban keverd össze a zöldséglevest, a paradicsomkonzervet, a friss paradicsomot, a bort, a tamarit, a paradicsompürét, az ecetet, a Worcestershire-szószt, 2 evőkanál petrezselymet, az oregánót, a kakukkfüvet, a jalapeñót, ha használos, a mustárt és a folyékony füstöt. Tegyük félre.

Most már készen áll a roux elkészítésére! Egy nagy, tiszta, jól kizsírozott öntöttvas serpenyőben (ügyeljünk arra, hogy minden maradékot töröljünk ki), közepesen magas hőfokon melegítsük fel a mogyoróolajat. Amint felforrósodott, adjuk hozzá a lisztet, és egy nagy falapáttal folyamatosan keverjük, amíg jól össze nem áll. Csökkentsd a hőfokot közepesre, és folytasd a keverést, amíg a roux sötétbarna nem lesz, 15-20 percig. A cél itt az, hogy a liszt és az olaj megpiruljon, miközben megakadályozzuk, hogy a keverék megégjen. Ezt úgy érjük el, hogy folyamatosan mozgatjuk a liszt-olaj keveréket. Ha csak egy pillanatra is megáll, a roux megég, és újra kell kezdeni.

Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, és adjuk hozzá a hagymás keverék nagyobb részét (nem a félretett 1½ csészényit). Folytassa a főzést folyamatos keverés mellett, amíg a zöldségek megpuhulnak, 5-7 percig.

Keverd össze a kreol fűszerkeverék összes hozzávalóját egy kis tálban, amíg jól össze nem keveredik, majd add a zöldségekhez, és keverd jól össze. Főzzük további 5 percig, gyakran kevergetve, hogy az összes fűszert megpirítsuk. Most már megvan a gumbo alapja!

Tedd át az alapot egy nagy lábasba. Add hozzá a húsleves keveréket és a babérlevelet. Keverd jól össze, és forrald fel, gyakran kevergetve, hogy az alja ne égjen meg. Amint felforrt, fedd le, és főzd körülbelül 10 percig. Csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és időnként megkeverve főzd 40 percig, hogy a gumbo összeessen és besűrűsödjön.

Add hozzá a zöldhagymát, az okrát, a maradék ½ csésze petrezselymet és a félretett 1½ csésze hagymakeveréket. Ha szükséges, adj hozzá 1-2 csésze vizet, hogy fellazítsa a gumbót. Párold további 20 percig. Kóstold meg a gumbót, és szükség szerint sóval és borssal ízesítse. Nyugodtan adj hozzá még cayenne-i borsot, hogy fűszeres legyen.

Tálaláshoz kanalazzuk a gumbót tálakba, és távolítsuk el a babérleveleket. Tegyünk a tetejére egy kis kanál főtt rizst, és díszítsük apróra vágott petrezselyemmel és zöldhagymával.

Csodálatos veg tagine

Sáfrány, tartósított citrom, sárgabarack, pelyhes kuszkusz és pirított mandula.

Hozzávalók

1 csipet sáfrány

4 gerezd fokhagyma

4 cm-es darab gyömbér

olívaolaj

1 teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál ras el hanout

1 evőkanál napon szárított paradicsompüré

2,5 kg vegyes zöldség, például padlizsán, cukkini, sárgarépa, cseresznyeparadicsom, lilahagyma, butternut tök, vegyes színű paprika.

1 x 400 g-os konzerv csicseriborsó

100 g szárított sárgabarack

1 tartósított citrom

300 g kuszkusz

½ csokor vegyes friss fűszernövény, például kapor, menta, petrezselyem (15 g)

20 g pelyhesített mandula

Módszer

Tegyük a sáfrányt egy kancsóba, fedjük le 500 ml forró vízzel, és hagyjuk ázni.

Közben hámozd meg és szeleteld finomra a fokhagymát és a gyömbért, majd tedd egy nagy lábasba közepes lángon 2 evőkanál olajjal, a köménnyel, a fahéjjal és a ras el hanouttal.

Adjuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk néhány percig, rendszeresen kevergetve, majd öntsük fel a sáfrányos vízzel. Vágja meg és készítse elő a zöldségeket, ha szükséges, majd vágja nagy darabokra, és menet közben adja a serpenyőbe.

Dobjuk bele a csicseriborsót (a levével együtt), vágjuk durvára, adjuk hozzá a sárgabarackot és a befőtt citromot, a magokat dobjuk ki, majd fűszerezzük tengeri sóval és fekete borssal.

Forraljuk fel, fedjük le, csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és pároljuk 45 percig, vagy amíg megpuhul, időnként megkeverve.

Amikor a zöldségek már majdnem puhák, csak fedjük le a kuszkuszt a forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, és tegyünk rá egy tányért. Hagyjuk állni 10 percig, majd pelyhesítsük fel, és villával szedjük össze.

Szedd le a fűszernövényleveleket, és pirítsd meg a mandulát. Tálald a tagine-t és a kuszkuszt a mandulával és a fűszernövényekkel megszórva. Finom harissával fodrozott joghurttal tálalva.