, 2022/4/25

Ha a főzésre szánt idő nehézkes, a vegán étkezés még nehezebbnek tűnhet. És bár a rengeteg elviteles vagy díszes készétel megvásárlása időt takarít meg, szinte mindig többe kerül. Szerencsére egy kis előkészítéssel és néhány egyszerű recepttel pillanatok alatt (nos... legalább 30 perc alatt) ízletes vegán ételeket készíthetsz!

easy vegan recipes dinner

Vegán vacsora recepteket keresel? A vegán recepteknek nem kell bonyolultnak és időigényesnek lenniük! Én abszolút SZERETEM a konyhában tölteni az időt, de gyakran egyszerűen nincs elég időnk extravagáns ételeket főzni. Ezek a vegán vacsora recept tökéletes egy hosszú munkahelyi vagy iskolai nap után! Különösen hét közben van szükségem könnyű vegán receptekre, amelyek még egészségesek is. És persze finom! Szóval ez a körkép a hétköznap esti könnyű vegán vacsora receptekről szól!

Fűszeres garnélarák saláta Wraps

Hozzáadás: 1 db: 6 adag

Teljes idő: 0 óra 25 perc

Hozzávalók

2 evőkanál. friss citromlé

1 1/2, 2 evőkanál gochujang (koreai csípős paprikapaszta)

1 evőkanál. olívaolaj

2 tk. méz

1 gerezd fokhagyma, reszelt

2 tk. reszelt friss gyömbér

1 1/2 font. nagy garnélarák, meghámozva és kibelezve

1 fej bostoni saláta, levelek szétválasztva

2 perzsa uborka, szeletelve

1 csokor apró retek, szeletelve

Menta és bazsalikom, a tálaláshoz

Útmutató

Melegítsük fel a sütőt 425°F-ra. Egy nagy tálban keverjük össze a citromlevet, a gochujangot, az olajat és a mézet, majd keverjük bele a fokhagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá a garnélarákot, és forgassuk össze.

Rendezzük el egy rétegben egy peremmel ellátott sütőlapon, és süssük, amíg a garnélák éppen csak átlátszatlanok lesznek, 10-15 percig.

Tálaljuk a garnélarákot salátában, a tetején pedig uborkával, retekkel, mentával és bazsalikommal.

Hűtőszekrény-tisztító Nabe gombás Dashi-val

Hozzávalók

1-2 adag Gomba Dashi

4 szárított shiitake gomba

1 4x3" darab szárított kombu

Tészta és összeállítás

2 oz. szárított udon vagy soba tészta

Kosher só

1 Evőkanál mirin (édes japán rizsbor)

1 evőkanál szójaszósz

1 2 unciás darab butternut tök, meghámozva, félbevágva, magok eltávolítva, ½" vastag szeletekre vágva.

2 kis hakurei vagy bébirépa, vágva, negyedekre vágva

Egy nagy maréknyi zöldfűszer (pl. bébi bok choy, kelkáposzta vagy mángold), vékonyan felszeletelve.

1 oz. kemény vagy extra kemény tofu, szárazra törölve, ½"-vastagságú darabokra vágva.

4 mogyoróhagyma, fehér és világoszöld részek vékonyan felszeletelve 2"-os darabokra, sötétzöld részek vékonyan átlósan felszeletelve.

Pirított szezámolaj és shichimi togarashi (a tálaláshoz)

Elkészítés

Gomba Dashi

1. lépés

Keverjük össze a gombát, a kombut és 2½ csésze hideg vizet egy 1 literes üvegben vagy kis tálban. Fedjük le, és hűtsük le, amíg a dashi világos aranyszínű színt kap, legalább 8 órán át vagy egy éjszakán át.

2. lépés

Szűrjük át a dashit egy tiszta üvegbe vagy tálba. Nyomkodjuk össze a gombákat, hogy a felesleges folyadékot az üvegbe engedjük, majd távolítsuk el és dobjuk el a fás szárakat; vékonyan szeleteljük fel a gombafejeket és tegyük félre. Dobjuk ki a kombut.

3. lépés

Előrelépés: A dashi 2 nappal előre is elkészíthető; fedjük le és hűtsük le. A rehidratált gombát fedjük le és külön hűtjük.

Tészta és összeállítás

4. lépés

Főzzük a tésztát egy közepes lábasban forrásban lévő sós vízben a csomagolás utasításai szerint. Szűrőedényben lecsepegtetjük, a felesleges vizet lerázzuk, és félretesszük.

5. lépés

Öntsük a dashit egy 1,5-2 qt-os donabe vagy kis serpenyőbe, és keverjük bele a mirint és a szójaszószt; sózzuk meg. Közepes lángon forraljuk fel. Adjuk hozzá a tököt és a fehérrépát, fedjük le, és főzzük, amíg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak, 5-7 percig. Vegyük le a fedőt; adjuk hozzá a zöldfűszereket, a tofut, az újhagyma fehér és halványzöld részét és a félretett gombát. Fedjük le, és főzzük, amíg a zöldségek megfonnyadnak, a tofu átmelegszik, a tök és a fehérrépa pedig megpuhul, kb. 2 percig.

6. lépés

Tegyük a félretett tésztát a donabéba, és tegyük a tetejére a mogyoróhagymás zöldet. Locsoljuk meg olajjal, és szórjuk meg shichimi togarashival.

Kisir (fűszeres bulgursaláta salátacsészékben)

Ez az étel Yasmin Khan változata a kisirnek, egy török bulgursalátának, amelyhez hagyományosan a biber salçasi néven ismert csípős paprikapasztát használnak a csípősség fokozására. Ebben a receptben Khan szakácskönyvéből, a Ripe Figs: Receptek és történetek Törökországból, Görögországból és Ciprusról című könyvében azt ajánlja, hogy ha nem találunk aleppói borsot, akkor azt egy kis extra Aleppo-féle borsot használjunk. A gránátalmamelasz elég savanykás-édes ízt ad az ételhez. Tálalja nagy salátástálban, vagy helyezzen belőle gombócokat salátalevelekbe.

Hozzávalók

4-6 adag

Öntet

5 Evőkanál extra szűz olívaolaj

3 evőkanál friss citromlé

3 evőkanál gránátalma melasz

1 evőkanál plusz 1,5 teáskanál dupla paradicsompüré sűrítmény.

1 teáskanál aleppói bors

1 teáskanál biber salçasi (török csípős paprikapaszta) vagy több aleppói bors ízlés szerint.

Kosher só, frissen őrölt bors

Saláta és összeállítás

1 csésze bulgur

½ csésze nyers dió

3 kis érett paradicsom, kimagozva, apróra vágva

1 perzsa uborka, apróra vágva

3 újhagyma, apróra vágva

1 csésze petrezselyemlevél, finomra vágva

1 csésze mentalevél, apróra vágva

¼ csésze gránátalmamag

Kosher só, frissen őrölt bors

2 fej Little Gem saláta vagy római saláta szív, levelek szétválasztva

Elkészítés

Öntet

1. lépés

Keverjük össze az olajat, a citromlevet, a gránátalma melaszt, a paradicsompürét, az aleppói borsot és a biber salçasit egy kis tálban; ízesítsük az öntetet sóval és fekete borssal.

Saláta és összeállítás

2. lépés

Főzzük meg a bulgurt a csomagolás utasításai szerint. Hagyjuk kihűlni, amíg éppen csak langyos lesz. Tegyük át egy közepes tálba, és keverjük bele az öntetet.

3. lépés

Közben pirítsuk meg a diót egy száraz kis serpenyőben közepes lángon, gyakran megforgatva, amíg aranybarnára pirul, kb. 4 percig. Tegyük át egy vágódeszkára. Hagyjuk kissé kihűlni, majd aprítsuk fel.

4. lépés

Adjuk hozzá a diót, a paradicsomot, az uborkát, az újhagymát, a petrezselymet, a mentát és a gránátalmamagot a bulgurhoz, és jól keverjük össze; sózzuk és borsozzuk.

5. lépés

Rendezzük el a salátaleveleket egy rétegben egy tálon, és kanalazzunk mindegyik levélbe egy kis salátát.

Kókusz-krémkukorica és gabonafélék

A kurkuma, a csilipaprika és a rágós-diós főtt gabonafélék kiegyensúlyozzák a friss kukorica édességét a kukoricakrém e laza vegán változatában. Ez a recept a Healthyish Farmers' Market Challenge része.

Hozzávalók

2 adag

2 fül kukorica, hántolva

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

½ serrano chili vagy jalapeño, vékonyan felszeletelve

1 ½ hüvelykes darab friss gyömbér, meghámozva, gyufaszálakra szeletelve

2 fokhagyma gerezd, vékonyan felszeletelve

1 újhagyma, vékonyan felszeletelve, plusz több a tálaláshoz

¼ teáskanál őrölt kurkuma

½ csésze főtt gabonafélék, például freekeh, farro vagy quinoa

½ csésze cukrozatlan kókusztej, plusz még több a tálaláshoz.

Kosher só

2 Evőkanál bolti ropogós hagyma, például Lars Own, French's vagy Maesri.

Lime-szeletek (a tálaláshoz)

Elkészítés

1. lépés

Vágjuk le a kukorica magját; tegyük félre.

2. lépés

Melegítsük fel az olajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepes hőmérsékleten, amíg csillogni nem kezd. Pároljuk a chilit, a gyömbért, a fokhagymát és 1 felszeletelt újhagymát, amíg megpuhul és illatos lesz, 1-2 percig. Adjuk hozzá a kurkumát, és gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg sötét és illatos nem lesz, kb. 30 másodpercig. Adjuk hozzá a félretett kukoricát, és növeljük a hőfokot közepesen magasra. Főzzük, időnként megforgatva, amíg a kukorica enyhén barnulni kezd, kb. 3 percig. Adjuk hozzá a szemeket, és gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg átmelegszik, és a szélei ropogósodni kezdenek, kb. 2 percig. Adjunk hozzá ½ csésze kókusztejet; fűszerezzük sóval. Forraljuk fel, és főzzük, szükség esetén 1-2 evőkanál vizet adva hozzá, hogy lazítsuk, amíg az ízek össze nem olvadnak, kb. 3 percig.

3. lépés

Tegyük át a kukoricakeveréket egy tányérra. Locsoljuk meg még több kókusztejjel, majd szórjuk meg ropogósra sült hagymával és szeletelt újhagymával. Tálaljuk a lime-szeletekkel együtt, hogy átnyomjuk.

Bejeweled Rice

Hozzávalók

8 adag

⅓ csésze sótlan, hámozott pisztácia

⅓ csésze szeletelt mandula

4 evőkanál extra szűz olívaolaj, elosztva

2 nagy sárgarépa, meghámozva, mandolinon vékonyan karikára szeletelve

2 teáskanál cukor

Kosher só

8 újhagyma, a sötétzöld és a fehér részeket elválasztva, vékonyan felszeletelve

3 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve

3 csésze hosszú szemű rizs, leöblítve

¾ teáskanál törött pirospaprika pehely

¾ teáskanál őrölt kardamom

¾ teáskanál őrölt fahéj

¾ teáskanál őrölt kurkuma

4 evőkanál sótlan vaj, darabokra vágva.

2 teáskanál finomra reszelt narancshéj

1 csésze vegyes, cukrozatlan aszalt gyümölcs (pl. arany mazsola, áfonya és/vagy meggy)

Elkészítés

1. lépés

Melegítsük elő a sütőt 350 °C-ra. Rendezzük el a pisztáciát és a mandulát egy peremezett sütőlap ellentétes oldalain, és pirítsuk meg, a sütő felénél óvatosan megrázva a serpenyőt, amíg a mandula aranybarna lesz, a pisztácia pedig enyhén sötétedik, 6-8 percig. Hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk a pisztáciát.

2. lépés

Közben 1 evőkanál olajat melegítsünk fel egy nagy, nehéz lábasban közepes hőmérsékleten. Főzzük a sárgarépát, időnként megkeverve, amíg megpuhul, de nem kap színt, 8-10 percig. Keverjük bele a cukrot és egy csipet sót, és főzzük, amíg a cukor feloldódik, még kb. 1 percig. Tegyük át a sárgarépás keveréket egy közepes tálba.

3. lépés

Hevítsük fel a maradék 3 evőkanál olajat ugyanabban az edényben közepes hőmérsékleten. Főzzük a mogyoróhagymát és a fokhagymát, időnként megkeverve, amíg megpuhul, 4-6 percig. Keverjük bele a rizst, a pirospaprikapelyhet, a kardamomot, a fahéjat és a kurkumát; főzzük gyakori keverés mellett, amíg néhány szem áttetszővé válik, kb. 3 percig. Adjunk hozzá 3¾ csésze vizet, ízesítsük 1 evőkanál sóval, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, fedjük le, és főzzük, amíg a rizs megpuhul, 15-18 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat és a narancshéjat, majd villával pelyhesítsük fel a rizst. Fedjük le az edényt, és hagyjuk a rizst 10 percig párolódni.

4. lépés

Kanalazzuk a piláfot egy tálra. A tetejére tegyünk szépen meghatározott sorokban aszalt gyümölcsöket, mandulát, pisztáciát, sárgarépát és mogyoró zöldet.

Karfiol Tacos Cashew Crema-val

A karfiolnak még magas hőfokon sütve is időbe telik, mire megfelelően elszenesedik és ropogós lesz a széle. Ne aggódj, ha nagyon összezsugorodik - az íze így sokkal koncentráltabb lesz.

Amire szükséged lesz

Küchenprofi 12 hüvelykes rozsdamentes acélból készült csipeszes fogó

Nagy serpenyő

Peremezett sütőlap

Kis tál

Hozzávalók

4 adag

Szósz

1 zöld chili (pl. serrano), finomra reszelve

1 gerezd fokhagyma, finomra reszelt

¼ csésze kesudió- vagy mandulavaj

3 evőkanál friss lime levet

Kosher só

Összeállítás

3 fokhagyma gerezd, finomra reszelt

¼ csésze szőlőmag- vagy növényi olaj

2 teáskanál őrölt kömény

2 teáskanál füstölt paprika

2 közepes fej karfiol, 1"-2" méretű virágokra vágva

Kosher só

12 6"-átmérőjű kukorica tortilla

1 kis fehér hagyma, vékonyan felszeletelve

Szeletelt avokádó, szeletelt retek, korianderlevél zsenge szárral és lime szeletek (a tálaláshoz).

Elkészítés

Mártás

1. lépés

Egy kis tálban villával keverjük össze a chilit, a fokhagymát, a kesudióvajat, a lime levét és 3 evőkanál vizet; sózzuk. Tegyük félre.

Összeállítás

2. lépés

Helyezz egy rácsot a legalsó pozícióba; melegítse elő a sütőt 450°-ra. Keverd össze a fokhagymát, az olajat, a köményt és a paprikát egy kis tálban. Rendezzük el a karfiolt egy peremezett sütőlapon, és öntsük rá a fűszeres olajat. Ízesítsük sóval, és forgassuk össze, hogy egyenletesen bevonja a karfiolt. Süsd zavartalanul, amíg sötétbarna és ropogós lesz az alja, 15-20 percig. Vegyük ki a sütőből, és fordítsuk meg a karfiolt. Süssük tovább, amíg a második oldal is sötétbarna és ropogós lesz, 15-20 percig.

3. lépés

Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes hőmérsékleten. A tortillákat egy rétegben, egy adagban pirítsuk meg, félidőben megfordítva, amíg átmelegednek, összesen kb. 1 percig. Tegyük át tányérokra.

4. lépés

Minden tortillát kenjünk meg egy kis tartalék szószal; a tetejére karfiolt tegyünk. Díszítsük hagymával, avokádóval, retekkel és korianderrel. Tálaljuk a lime-szeletekkel, amelyeket a tetejére nyomhatunk.

Tofu és nyári zöldség curry.

Ez a gyors vegetáriánus curry Heidi Swansontól, a 101 szakácskönyv szerzőjétől és bloggerétől, a vegetáriánus szakácskönyv szerzőjétől, remek módja a CSA padlizsán és nyári tök bőséges mennyiségének felhasználására. Nyugodtan változtasd meg ezt a felállást a zsákmánytól függően. A curryt eheted önmagában, vagy kanalazhatod főtt tésztára vagy rizsre, hogy adj hozzá egy kis súlyt.

Hozzávalók

4 adag

4 Evőkanál szűz kókuszolaj vagy extra szűz olívaolaj, elosztva.

1 14 unciás csomag kemény vagy extra kemény tofu, szárazra tapogatva, ½"-os kockákra vágva.

Kosher só

2 közepes hagyma, durvára vágva

⅓ csésze vörös curry paszta

2 nagy cukkini, ½" darabokra vágva

1 nagy vagy 2 kisebb japán padlizsán, ½" darabokra vágva

8 oz. zöldbab, levágva, 1"-os darabokra vágva

1 13,5 unciás doboz cukrozatlan kókusztej

Lime-szeletek, korianderlevél zsenge szárral és durvára vágott, sózott, pörkölt földimogyoró (a tálaláshoz).

Elkészítés

1. lépés

Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, lehetőleg tapadásmentes serpenyőben, közepes-magas hőmérsékleten. Tegyük bele a tofut egy rétegben, és süssük, egyszer megfordítva, amíg a főzött oldaluk aranybarna lesz, kb. 4 percig. Tegyük át papírtörlőre, hogy lecsöpögjön. Fűszerezzük kóser sóval.

2. lépés

Hevítsük fel a maradék 2 evőkanál olajat egy nagy fazékban vagy magas falú serpenyőben közepes-magas hőmérsékleten. Adjuk hozzá a hagymát és egy nagy csipet sót, és keverjük össze, hogy bevonja. Gyakran kevergetve főzzük, amíg megpuhul, kb. 4 percig. Keverje bele a currypasztát, és főzze gyakran kevergetve, amíg a színe sötét nem lesz, kb. 2 percig. Adjuk hozzá a cukkinit, a padlizsánt és a zöldbabot, és kevergetve főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak és foltokban barnulni kezdenek, 5-7 percig. Öntsük bele a kókusztejet és ½ csésze vizet, és forraljuk fel.

3. lépés

Adjuk hozzá a tofut a fazékhoz, és óvatosan keverjük össze. Főzzük, amíg átmelegszik, kb. 3 percig. Ha szükséges, fűszerezzük még sóval.

4. lépés

Osszuk szét a curryt a tálak között, és adjunk mindegyikhez egy-egy bőséges csepp lime-levet. A tetejére koriandert és földimogyorót szórjunk.