, 2022/5/9

A korianderes chimichurri egy egyszerű szósz, amit millióféleképpen lehet használni! Ez a könnyen elkészíthető szósz használható salátaöntetként, mártogatós szószként grillezett húsokhoz és zöldségekhez, pácnak, és a lista folytatható. Bárhogyan is használja, ez az egyszerű korianderes chimichurri szósz minden ételének jelentős ízlést ad.

 cilantro chimichurri recipe

A korianderes chimichurri mesés módja annak, hogy friss, fanyar, fokhagymás ízvilágot adjon az ételhez. Ez a sokoldalú recept pácként, mártásként vagy fűszerként használható különféle grillezett húsokhoz és zöldségekhez. Az egyik kedvenc módszerem a grillezett húsok friss, nyárias ízesítésére az, hogy egy adag korianderes chimichurrit készítek.

Mi az a Chimichurri?

A chimichurri egy hagyományos argentin szósz, amely Dél-Amerika-szerte nagyon népszerű. Leggyakrabban fűszerként vagy pácként használják grillezett húsokhoz és zöldségekhez. Bár az összetevők receptről receptre változhatnak, a legtöbb esetben friss petrezselymet, friss oregánót, hagymát, fokhagymát, olívaolajat, oregánót és vörösborecetet tartalmaz.

Ez a korianderes chimichurri egy ízletes variáció, amely koriandert és a lime-léből származó citrusos elemet ad hozzá. Ha a kertjében fűszernövényeket termeszt, ez a recept kiváló módja annak, hogy felhasználja őket.

Összetevők

½ csésze durvára vágott lilahagyma

2 egész fokhagymagerezd, hámozva

1 evőkanál vörösborecet

1 lime, levet facsarva

1 csésze lazán csomagolt friss koriander, a nagy szárakat eltávolítva

1 csésze lazán csomagolt friss petrezselyem, a nagy szárakat eltávolítva

2 evőkanál friss oregánólevél

½ teáskanál tengeri só

¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors

¼ - ½ teáskanál pirospaprika pehely, vagy ízlés szerint.

⅓ csésze extra szűz olívaolaj

Útmutató

Add a lilahagymát, a fokhagymát, a vörösborecetet és a lime-levet egy konyhai robotgép táljába, és pépesítse, egyszer-kétszer megállva, hogy lekapard az oldalát, amíg finomra nem darálod.

Távolítsd el a koriander és a petrezselyem nagyobb szárát. Távolítsd el az oregánóleveleket úgy, hogy ujjaiddal végigcsúsztatod a száron. Add hozzá a koriandert, a petrezselymet, az oregánót, a sót, a borsot és a pirospaprikapelyhet, és többször pépesítsd, amíg a fűszernövények finomra nem aprítódnak, de még mindig van bennük némi textúra, szükség szerint lekaparva az oldalát. Adjuk hozzá az olívaolajat, és csak egy-két alkalommal pépesítsük, hogy enyhén összeálljon.

Tegyük át egy légmentesen záródó edénybe, és felhasználásig tegyük a hűtőbe. Hűtve több napig is eláll.

Házi korianderes Chimichurri szósz

Hozzávalók

Koriander

Petrezselyem

Vöröshagyma

Fokhagyma

Szárított oregánó

Pirospaprika pehely

Só és bors

Lime juice

Vörösborecet

Extra szűz olívaolaj

Hogyan készítsünk korianderes chimichurri mártást?

Keverd össze egy konyhai robotgépben a petrezselymet, koriandert, hagymát, fokhagymát, oregánót, pirospaprikapelyhet, sót, őrölt fekete borsot, lime-levet és ecetet.

Lassan, pulzálás közben áramoltasd bele az olívaolajat, amíg össze nem keveredik.

Összetevők az élelmiszer-feldolgozóban, mielőtt összekeverjük.

Ez egy hagyományos recept?

A hagyományos Chimichurri szósz petrezselyemmel, oregánóval, hagymával, pirospaprikával, fokhagymával, ecettel és olívaolajjal készül. Az összetevőket általában kézzel nagyon finomra aprítják, majd összedolgozzák. Nekem személy szerint nincs időm vagy türelmem mindent apró, apró, apró darabokra aprítani, és emiatt úgy döntök, hogy a hozzávalókat konyhai robotgépben aprítom fel.

Miután minden hozzávalót felaprítottam, az olívaolajat beleöntöm, miközben az élelmiszer-feldolgozóval pulzálok, hogy összeálljon. Ehhez a recepthez kihagytam a pirospaprikát, és adtam hozzá egy kis zúzott pirospaprikapelyhet, hogy egy kis rúgást adjak a szósznak.

Mennyi ideig tartható el?

Ha elkészítetted a chimichurri szószt, tedd egy zárható üvegbe, és tartsd hűtőben. Körülbelül egy hétig, de akár két hétig is eláll. Próbáld meg a fűszernövényeket az olajba merítve tartani, hogy a lehető legfrissebbek maradjanak.

Le lehet fagyasztani?

Igen! Ez remekül tárolható a fagyasztóban, és akár 3 hónapig is jól megőrzi az ízét, ezért mindenképpen készítsen egy nagy adagot! Én jégkockatartóban szeretem lefagyasztani, így könnyen kiolvaszthatók egyszerre kis adagok. Csak tedd a fagyasztott kockákat egy tálba, és felhasználás előtt olvaszd fel őket a hűtőben.

Recept megjegyzések és tippek

Tálald a korianderes chimichurri szószt néhány francia baguette kenyérszelet mellett egyszerű előételként a következő baráti összejövetelén.

Szeretem a koriander és a petrezselyem keverékét használni a chimichurri mártásomban, de használhatod az egyiket vagy a másikat, ha jobban szereted.

A legjobb, ha inkább extra szűz olívaolajat használsz, mint könnyű vagy normál olívaolajat, a kellemes, kerek íz érdekében. Csipetnyi mennyiségben használhatja, és az avokádóolaj is jó helyettesítője.

A piros chilipelyhet kihagyhatja, ha érzékeny a hőre.

Ez a szósz vegán és gluténmentes.