, 2022/4/29

Van a koncentrátumból készült, élesen fűszerezett Chai Tea, amit a helyi kávézóban kaphatsz. És van a fűszeres Chai (vagy tea) autentikus változata, amit általában Masala Chai-nak hívunk. Ez az egyszerű recept egész fűszereket és teafüveket használ, hogy egy melegítő, kiegyensúlyozott, tökéletesen fűszerezett csésze Chai-t hozzon létre. Bármit is érzel, ez jobbá teszi azt.

masala chai recipe

Mi az a Masala Chai?

A masala chai (vagy fűszeres chai) egy hagyományos indiai tea, amely fűszerekkel, gyömbérrel és tejjel készül. Bár a Masala Chai a pakisztáni kultúrában nem olyan népszerű, mint az indiai kultúrában, Amerikában felnövő dél-ázsiaiként számtalan csészével ittam. A masala chai fűszerekkel feldobja a hagyományos chai csészét, így még pihentetőbbé, nyugtatóbbá és az érzékeket megnyugtatóbbá teszi. A Diaspora Co. cikke a Masala Chai történetét és fejlődését mutatja be.

Miért ez a recept?

Sokunknak nem sok gondolat megy bele a masala chai elkészítésébe. De ha még nem készítetted korábban, van néhány dolog, amit elvársz a recepttől. Íme, miért fogod szeretni ezt a receptet:

Figyelembe veszi a párolgást. Ez azt jelenti, hogy nem fogsz 2 csészényit készíteni, és a végén csak fél csészényi marad.

A gyömbér nem nyomasztó. Az indiai éttermek gyakran rengeteg gyömbért adnak hozzá, és órákig hagyják állni a chai-t, amitől a végén kicsit kellemetlen lesz inni.

Ráadásul a fűszerek ebben a receptben kiegyensúlyozottak és nem túl csípősek. Természetesen az egyes fűszereket ízlésedre szabhatod. De az alap fűszerkeverék semleges kiindulópontot szolgál, így egyetlen fűszer sem túl erős.

Mint mindig, ez is precíz, könnyen követhető és tökéletesen tesztelt!

Chai vs Masala Chai

A chai szó egyszerűen teát jelent. Van az egyszerű, tejes csésze chai, a jellegzetesen rózsaszín kasmíri chai és a chai számos más népszerű változata. A masala chai-t az különbözteti meg, hogy a chai-ban fűszereket, vagyis masalát használnak.

Masala Chai vs. Chai tea

Igen, a chai tea egy felesleges kifejezés. (Kathryn barátom PSA-ja az olyan kifejezésekről, mint a "Chai Tea" és a "Chai-Spiced", magyarázza meg a legjobban). De úgy gondolom, hogy a Chai Tea, amely eredetileg a masala chai egyik változata volt, mára saját itallá fejlődött. Amikor a Chai Tea vagy a Chai Tea Lattes jut eszembe, akkor a kávézók tömény Chai ízesítéssel készült italára gondolok. Annyira különbözik a hagyományos indiai masala chai-tól, hogy nyugodtan besorolható egy teljesen más italnak.

A Masala Chai úgy készül, hogy a teát fűszerekkel együtt főzik, és a tejet megfőzik. Ez gazdagabb, krémesebb, összetettebb ízt kölcsönöz neki.

Ezzel szemben a Chai Tea gőzölt tejjel készül, és hígabb, de élesebb ízű (ami koncentrátumból vagy porból származik). A Masala Chai-t általában nem habosítják kézzel, míg a Chai Tea Latte kifejezetten habos.

Masala Chai Hozzávalók

Teafilterek, néhány fűszer, tej és édesítőszer - ez minden, amire szükséged lehet ehhez a léleksimogató csésze chaihoz. Mint mindig, ha hiányzik egy-két fűszer, ne hagyd, hogy ez eltántorítson az elkészítésétől!

Milyen típusú fekete teát használjunk a chaihoz?

Erős pakisztáni/indiai fekete teafüveket javaslok, amelyek gyakran Assam vagy Darjeeling tealevelekből készülnek CTC módszerrel. A Tapal, Wagh Bakri, Ahmad Tea és Tetley néhány a dél-ázsiai élelmiszerboltokban gyakran megtalálható márkák közül. Ha gyengébb teát vagy egész levelű Darjeelinget vagy Assamot használ, szükség szerint adjon hozzá többet (általában ~2 evőkanálnyit).

Ezt a receptet teafilterekkel fejlesztettem ki. Ha inkább tealeveleket szeretne használni, természetesen megteheti. De a márkától függően növelheti a tea erősségét, és így a fűszerek tompábbak lesznek. Állítsa be a tea csökkentésével és/vagy a fűszerek őrlésével.

Egyéb összetevők

Egész fűszerek: Ez a recept 4 egész fűszert használ, amelyeket általában a Masala Chai készítéséhez használnak:

Fahéjrudak (Cassia és Ceylon egyaránt használható).

Szegfűszeg

Zöld kardamomgubó

Fekete bors

Édesköménymag - Nem kötelező, de én szeretem, hogy a masala chai-t élénkebbé teszi. Egyes éttermek menta leveleket is használnak, ami hasonló, friss ízt ad.

Friss gyömbérgyökér: Ha rosszul érzem magam, adok hozzá még egy-két szelet gyömbért. Egyébként jobban szeretem, ha a gyömbér finomabb. Erősebb gyömbérízért szeletelés helyett mozsárban és mozsártörővel zúzzuk össze.

Tej: Használjon bátran teljes tejet, csökkentett zsírtartalmú tejet, laktózmentes tejet stb. Tejmentes helyettesítőnek kipróbáltam a szójatejet, ami jól bírja a forralást. Itt van a Minimalista Pék vegán változata a Masala Chai-ról, amelyben gazdag és krémes tejmentes tejet, például zabtejet vagy kókusztejet javasol.

Cukor: Bár egy átlagos csésze chai édesítés nélkül is finom, szerintem az édesítőszer kritikus fontosságú a Masala Chai fűszereinek kiemeléséhez és kiegyensúlyozásához. Szeretem a kevésbé feldolgozott turbinado cukrot (a demerara cukorhoz hasonló) használni, és a chai készítése közben hozzáadni. Így feloldódik a chaiban, ahelyett, hogy leülepedne a csésze aljára. Bármilyen más édesítőszerrel helyettesítheted. Ha mézet vagy juharszirupot használsz, add hozzá, miután levetted a tűzről.

Egész fűszerek vs őrölt fűszerek

Én általában az egész fűszereket használom, mert így könnyebb, és mert úgy találom, hogy a hosszú főzési idő elég ahhoz, hogy kivonja az ízüket. De próbáltam már őrölni őket, és ez némileg növeli a csípősségüket.

Az egész fűszerek kissé erősebb ízét úgy érhetjük el, ha mozsárban és mozsártörővel durván összezúzzuk a fűszereket.

Még élesebb, hangsúlyosabb ízért őrölje meg őket fűszerdarálóban, hogy chai masala port készítsen belőlük. Ez nem változtatja meg az ízprofilt, és nem rontja el a fűszerek egyensúlyát, csak fokozza az intenzitását. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a chai masala por maradványai a csésze alján maradhatnak.

Hogyan készítsünk Masala Chai-t

1. lépés: Tegyünk egy lábast magas hőfokra, és adjunk hozzá vizet. Ha nagyobb serpenyőt használsz, adj hozzá még 1/4 csésze vizet, hogy a plusz párolgást figyelembe vedd. Add hozzá az egész fűszereket és a gyömbért, miközben a víz felforr.

2. lépés: Dobd bele a teafiltereket (vagy -leveleket), és csökkentsd a hőfokot forráspontra, hogy a teának és a fűszereknek legyen idejük átjárni a vizet. Itt állj meg és szagold meg a fűszerek aromáját.

3. lépés: Adjuk hozzá a tejet és a cukrot. Amint felforrt, csökkentse a hőfokot, és hagyja főni még körülbelül 5 percig.

4. lépés: Emeljük a hőfokot magasra, és hagyjuk, hogy egy percig forraljon, attól függően, hogy mennyire "főtt" a tej. Nincs jó vagy rossz, ez egyszerűen csak ízlésen múlik.

5. lépés: Öntsd egy szűrőn keresztül a csészékbe, és dobd ki a teafiltereket és a fűszereket.

Hogyan kell levegőztetni a chai-t

Pakisztánban és Indiában a chai árusok (chai walah-nak hívják őket) egy merőkanállal többször is felkapják és visszaöntik a chai-t. Szerintem ez fokozza az ízt és a krémességet. Gyakran előfordul, hogy a chai-t szakszerűen, távolról, kis csészékbe töltik, természetes, habos buborékokat képezve. (Itt egy videó a Travel Thirsty-től, amely egy indiai chai árust mutat be, amint masala chai-t készít.

A vége felé úgy szellőzteti a chai-t, hogy egyik csészéből a másikba "húzza"). Kipróbáláskor észrevettem, hogy minél keskenyebb a pohár, annál jobban habzik (hasonlóan ahhoz, ahogyan a török kávé habosításához is keskeny török ibrikre van szükség). Mivel a legtöbbünknek nincs meg a teaárusok kéz-szem koordinációja, használhatunk tejhabosítót is, hogy hasonló hatást érjünk el.

Tippek a tökéletes csészéhez

A használt tea típusa rendkívül fontos az általános íz szempontjából. Én általában Tapal teát használok, de ez talán inkább azért van, mert megszoktuk, mint a minősége miatt.

Ha a szín nem elég mély, vagy a chai nem elég erős, miután pár percig hagyta főni a tejet, nyugodtan adjon hozzá még több teafüvet/tealevelet.

Végül, mint minden ital esetében, az ideális csészét is idővel fogod felfedezni. Még akkor is, amikor (örömmel) sokszor teszteltem ezt a receptet, a preferenciáim fejlődtek és ingadoztak.

Variációk

A könnyedebb csésze érdekében néha szeretek kisebb mennyiségű (~1/4 csésze) párolt tejet használni némi teljes tej mellett. Ebben az esetben kevesebb ideig főzzük, hogy könnyed maradjon.

További "édes" fűszerekkel kísérletezhetünk: csillagánizs, szerecsendió és sáfrány.

Hogyan tálaljuk a Masala Chai-t

Szeretek bármilyen tejes teát péksüteményekkel, süteményekkel (vagy kekszekkel, ahogy sok dél-ázsiai nevezi), vagy süteményes pogácsával tálalni. Mivel a Masala chai-t édesítem, így is tökéletes. Masala chai tartása márványozott felületen gyömbérrel, kardamommal, szegfűszeggel, fekete borssal és édesköménnyel az oldalán.